ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αρνείται να λάβει τα μηνύματα της καταδίκης

Φουντώνει η γκρίνια από επώνυμα στελέχη και από τη νεολαία

Με την γκρίνια να φουντώνει για την ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές και το φόβο της μεγαλύτερης συρρίκνωσής του στις επόμενες εκλογές, προχωρά αύριο το ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΕΓ με τη συμμετοχή του Κ. Σημίτη για την προετοιμασία της εισήγησης. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Πάντως, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης και μπροστά στο φάσμα της νέας ήττας και της απώλειας της κυβερνητικής εξουσίας, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - όχι μόνον από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και της "σημιτικής" πτέρυγας - με φανερή την αγωνία απευθύνονται στην ηγεσία του προειδοποιώντας τη να αλλάξει κατεύθυνση πολιτικής και πρακτικής και να μην περιοριστεί, απλώς σε μερεμέτια γιατί, τότε, η απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας θα είναι σίγουρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ με απόφασή της κάνει "σκληρή" κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για "επικίνδυνο ύφος και ήθος που επιδεικνύει η σημερινή ηγεσία του Κινήματος" καθώς, και μετά τις εκλογές, "θεωρεί ότι τίποτα δε χρειάζεται ν' αλλάξει, αρνούμενη στην ουσία να συλλάβει τα μηνύματα που αποστέλλει η κοινωνία και να μεταβάλλει την πολιτική της, η οποία φανερά αποδοκιμάστηκε".

Η ίδια αγωνία φαίνεται πως διακατέχει και πολλά επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ορισμένα από τα οποία έχουν στείλει σχετικές επιστολές στον Κ. Σκανδαλίδη - τα οποία με δηλώσεις τους κρούουν το κώδωνα κινδύνου και εκφράζουν την ανησυχία τους για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Ο Π. Αυγερινός,εκ των άμεσων συνεργατών του Κ. Σημίτη, σε σχετική εισήγηση που φέρεται να εκπόνησε με εντολή του πρωθυπουργού, κάνει λόγο για τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων στο σύντομο μέλλον και προτείνει ανοίγματα προς τα "μικρά κόμματα της Αριστεράς", επικρίνοντας τη λογική του διμέτωπου που εκφράζει μερίδα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Πρωτόπαππας,ωστόσο, με δηλώσεις του, χτες, πρόβαλε την ανάγκη "να επεξεργαστούμε μια πολιτική (συμμαχιών) και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά". Αλλα στελέχη του προτείνουν τη διαμόρφωση αναλογικότερου συστήματος και συνθηκών για "κεντροαριστερή" συνεργασία και, χωρίς να θέτουν ζήτημα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής, ζητούν και μέτρα υπέρ του... πολίτη!

Με σχετική επιστολή του στον Κ. Σκανδαλίδη ο Χρ. Παπουτσής εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στη διάλυση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και την επανίδρυση όπως, προβάλλει η Β. Παπανδρέου, τονίζοντας πως θα πρόκειται για σίγουρη συνταγή ήττας. Ζητά εκκαθάριση καταλόγων και "αλλαγή φυσιογνωμίας με στροφή στο λαό".

Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης παρουσιάζεται να μη συζητά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ενώ, για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, προσβλέπει σε κάποια δημαγωγικού χαρακτήρα ημίμετρα και στην ένταση της προπαγάνδας για τη βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ. Τέτοια μέτρα και κινήσεις φαίνεται πως θα διερευνήσει ο Κ. Σημίτης, σήμερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με διευρυμένη συμμετοχή, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

"Προκρούστες" του 2000

Η ελληνική μυθολογία αλληγορεί διαχρονικές μορφές, που ισχύουν και σήμερα. Μια τέτοια ήτο και ο Προκρούστης, ληστής ωμότατος που κατοικούσε στον ποταμό Κηφισό. Είχε δε κατασκευάσει κλίνη μετρίου μεγέθους και ηνάγκαζε τους διαβαίνοντας να πλαγιάσουν εις αυτήν. Των μεγαλύτερων έκοπτε το περισσεύον μέρος και των μικροτέρων εξέτεινε (προέκρουε) τους πόδας αυτών μηχανικώς. Τούτον εξόντωσε ο Θησεύς.

***

Ο εκλιπών άφησε μυριάδες απογόνους που συνεχίζουν επάξια το έργο του. Τους είδαμε προσφάτως στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία κλπ. Οι πιο επικίνδυνοι είναι όμως εκείνοι που περικόπτουν, αλλοιώνουν και παραχαράσσουν τα πνευματικά έργα, για να τα φέρουν στα μέτρα τους. Οι σημερινοί Προκρούστες απεχθάνονται τη "Διαφορετικότητα". Τυποποιούν τα πάντα: φυσική και πνευματική τροφή, αγαθά, ιδεολογίες, πολιτισμό, ηθικές αξίες, ήθη - έθιμα και ανθρώπινη συμπεριφορά - ίσως αργότερα και τη μοριακή συγκρότηση των ανθρώπων - ώστε να εξυπηρετούν το Εξουσιαστικό Σύστημα και να αυξάνουν το κέρδος. Ολα τα υποτάσσουν στο "πολιτικώς ορθόν" και στις "ντιρεκτίβες".

***

Οι σύγχρονοι Προκρούστες έχουν την κλίνη τους παντού και κυρίως στα ΜΜΕ - Ψυχαγωγίας και στα ΑΕΙ, τα οποία έχουν μεταβάλει σε απόρθητα λημέρια. Οι μεγάλοι ψευδοφιλόσοφοι και διανοούμενοι των καιρών μας (τύπου Ντεριντά, Αλτουσέρ, Χάντιγκτον κλπ.) είναι εξέχοντες Προκρούστες για την αποδόμηση του Ελληνικού Κλασικού Πνεύματος. Εχουν επιμέρους "κρεβατάκια" "Ολοκαυτωμάτων", για να κερδοσκοπούν επιλεκτικά ορισμένοι (εξαιρούνται Ελληνες, Σέρβοι, Αρμένιοι, Κύπριοι, Κούρδοι κλπ.), "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" για να επεμβαίνουν στους λαούς, "Εθνικισμού" για να καταπνίγουν τον πατριωτισμό, "Παγκοσμιοποίησης" για να ληστεύουν, "Αντιτρομοκρατίας" για να τρομοκρατούν τους αδύνατους κ.ά. Εξουσιάζουν επίσης τον Πολιτισμό και την Ψυχαγωγία, προβάλλοντες την πιο ρατσιστική και φασιστική τους αντίληψη των καλών και κακών, "περιούσιων" και ανούσιων. Μισούν τον Ανθρωπο και τη Δημοκρατία και τρέφονται με την τρομοκρατία και το "διαίρει και βασίλευε".

***

Πώς θα απαλλαγούμε από τους σύγχρονους Προκρούστες; Χρειάζονται μυριάδες σαν τον Θησέα. Με Γνώση, Δράση, και Ψήφο. Αντισταθείτε στους Προκρούστες.

Κ. Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Υποστράτηγος ε. α.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με "ευρωπαϊκό όραμα"

Αυθεντικός εκφραστής του "ευρωπαϊκού οράματος" των πολυεθνικών, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής από την Ισπανία όπου συναντώνται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κεντρικό ζήτημα της συνάντησης, όπως είπε, είναι ο ρόλος της Ευρώπης στο σύγχρονο κόσμο και στην κατεύθυνση αυτή επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει "να σπρώξουμε στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας". Αυτή είναι και η πολιτική βούληση του ΕΛΚ, το οποίο από τη θέση του πρώτου κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, θα προσπαθήσει να δώσει στην ΕΕ "το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει διεθνώς". Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, θα επιτευχθεί με την "αποκατάσταση της εσωτερικής θεσμικής ισορροπίας", δηλαδή να πάψει "το πολιτικό σκέλος να είναι καχεκτικό", ενώ το οικονομικό είναι αναπτυγμένο. H συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού Χ. Αθνάρ, με στόχο τον προσδιορισμό και το συντονισμό των κινήσεων το επόμενο διάστημα και το ρόλο του ΕΛΚ μετά το ευνοϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε αυτή πήραν μέρος 1Ο αρχηγοί συντηρητικών κομμάτων από τις χώρες της ΕΕ.

Πληρώνουν αλλά δε βλέπουν τηλεόραση!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Πληρώνουν για την ΕΡΤ εισφορά αλλά τηλεόραση δε βλέπουν οι κάτοικοι των χωριών Δροσοπηγή, Λαγκάδα, Κεφαλοχώρι και Πλαγιά Ιωαννίνων. Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή με σχετική Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου και ζητούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή τους προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν:

"Στα χωριά Δροσοπηγή, Λαγκάδα, Κεφαλοχώρι και Πλαγιά του Δήμου Μαστροχωρίου Ιωαννίνων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί τα δίκτυα της ΕΤ1, ΝΕΤ αλλά και ιδιωτικών καναλιών δεν καλύπτουν την περιοχή και η λήψη εικόνας είναι από κακή έως αδύνατη. Πικρόχολα σχολιάζουν ότι και αυτοί πληρώνουν και φόρους και εισφορά στην ΕΡΤ, αλλά ΕΡΤ δε βλέπουν. Το αίτημά τους είναι πολύ παλιό και το έχουν θέσει επανειλημμένα προς την κυβέρνηση, αλλά δεν ικανοποιήθηκε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μπορούν να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται μέσω της ΕΡΤ, αλλά και των ιδιωτικών καναλιών, οι κάτοικοι της ακριτικής και απομονωμένης αυτής περιοχής;".

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδεία πραγματοποιείται στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη, σήμερα Πέμπτη, 8/7, στις 9 πμ,από αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Περιοδεία στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών "Η Πεντέλη" πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπτη 8.7.99 και ώρα 8 το πρωί,αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Αποστόλη Τασούλα, βουλευτή.
  • Περιοδεία στην Ημαθία για το οξυμένο πρόβλημα με τη διάθεση και την τιμή των ροδακίνων, πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στην Ημαθία η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και ο Γ. Σφυρής από το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθούν τη συνεταιριστική βιομηχανία κονσερβοποιίας ΑΛΜΕ. Στις 11 πμ τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης, στις 12 μ τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέος Αλιάκμων και στη 1 μμ τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης. Στις 9 το βράδυ ο Γ. Σφυρής θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Μελίκη.

  • Η ΚΟΒ Ανέζας Αρτας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε εκδήλωση- συζήτηση, το Σάββατο 10 Ιούλη και ώρα 9.30 μμ στο καφενείο Παναγιώτου Ξενοφών με θέματα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα" και "Σχέδιο Περιφερειακού Διατάγματος που αφορά τις ζώνες προστασίας του Αμβρακικού". Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Ξυλογιάννης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ