ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΒΙΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ποιος θα τη σώσει... απ' τους "σωτήρες";

"Επιτροπή σωτηρίας" της "Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος" (ΕΛΒΙΚ) Τρικάλων, αλλά στη λογική των "αγώνων των διαδρόμων" επιχειρούν να συστήσουν τοπικοί "εκσυγχρονιστικοί" παράγοντες, με "πρωτοπόρο" το νομάρχη Τρικάλων, σε μια προσπάθεια να απονευρώσουν κάθε κίνημα αντίστασης στις πολιτικές που ξεπούλησαν στους ιδιώτες την - κάποτε - ανθηρή βιομηχανία.

Από τη χθεσινή πρώτη - και μάλλον τελευταία - συνεδρίαση φορέων και κομμάτων για τη σύσταση της επιτροπής, αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την ουσία της διαδικασίας, το ΚΚΕ και η "ΝΑΣ" Τρικάλων. Η αιτία της ρήξης ήταν οι γενικόλογες απαντήσεις στο επίμονο ερώτημα της "ΝΑΣ" και του ΚΚΕ ποιο θα είναι το πλαίσιο δράσης αυτής της επιτροπής. Απαντήσεις που περιστρέφονταν γύρω από τις... νομικές "δυνατότητες" για παρέμβαση εκ μέρους της επιτροπής, σε ένα ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό, όπου μόνο ένα συγκεκριμένο, αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης, σημειώνει ότι "αρνείται να γίνει συνένοχος και να δώσει πολιτικό άλλοθι σε μια πολιτική που δημιούργησε το πρόβλημα και συνεχίζει να το συντηρεί. Αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του, εξελίξεις που περιορίζουν το θέμα σε μια διαχειριστική και νομικίστικη λογική, στα πλαίσια μάλιστα μιας πολιτικής εντελώς αντίθετης από αυτή του ΚΚΕ. Αρνείται να νομιμοποιήσει ως σωτήρες αυτούς που ευθύνονται για το κατάντημα της ΕΛΒΙΚ και σήμερα προσπαθούν μέσα από επιτροπές να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες και ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα".

"Η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα πλαίσια του "μονόδρομου" της ΟΝΕ" συνεχίζει η ΝΕ, "είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα τύπου ΕΛΒΙΚ και εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οποιοι λοιπόν συναινούν με μια τέτοια πολιτική αντίληψη και πρακτική, είτε πρόκειται για πολιτικό κόμμα (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) είτε για μαζικό φορέα, ας πάρουν τις ευθύνες των πράξεών τους, συμμετέχοντας σε επιτροπές τέτοιου χαρακτήρα. Το ΚΚΕ δε θα γίνει ο "μαϊντανός" και δε θα δώσει τη δική του συναίνεση σε αντιλαϊκές πολιτικές". Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση της "ΝΑΣ" Τρικάλων η οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι το θέμα της ΕΛΒΙΚ είναι πολιτικό "άρα η επιτροπή θα πρέπει να κινηθεί σε πλαίσια διεκδικητικά, αγωνιστικά". Για την ίδια την επιτροπή σχολιάζει χαρακτηριστικά "ντόρος να γίνεται" και προσθέτει ότι επιχειρείται η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και η δημιουργία αυταπατών στο λαό.

Η "ΝΑΣ" σημειώνει ότι το πρόβλημα της ΕΛΒΙΚ θα βρει λύση μέσα από πολιτικές που θα αντιστρατεύονται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΛΒΙΚ (με την επαναφορά της σε αυτόν και με την είσπραξη των υπέρογκων χρεών των σημερινών ιδιοκτητών). Σε αντίθετη περίπτωση, η "επιτροπή σωτηρίας" "θα συντελέσει στην απόσειση ευθυνών και στη δημιουργία αυταπατών στους εργαζόμενους".

Εικονικοί γάμοι για νομιμοποίηση αλλοδαπών

Βαθύτερες διαστάσεις από αυτές που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής από την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, έχει η υπόθεση παροχής αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια έχει εντοπίσει ένα κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών, το οποίο διευκολύνεται ακόμα και από υπαλλήλους της ΤΑ ή ανθρώπους της Εκκλησίας. Για τη διάσταση του προβλήματος έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εσωτερικών για να επεκταθεί η έρευνα στα ληξιαρχεία και τα μητρώα.

Από την Ασφάλεια ανακοινώθηκε χτες ότι αστυνομικοί της διεύθυνσης Αλλοδαπών συνέλαβαν την 25χρονη Ουγγαρέζα Βικτορία Σαρνόβα, η οποία είχε κάνει εικονικό πολιτικό γάμο με τον Ιωάννη Σιταρά, 39 χρόνων. Ο γάμος είχε γίνει στο Περιστέρι με τη μεσολάβηση του συνταξιούχου Ιωάννη Βλασσόπουλου. 44 ετών, ο οποίος πριν μερικά χρόνια είχε καταδικαστεί τελεσίδικα με ποινή φυλάκισης τριών ετών για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο Ι. Βλασσόπουλος συνεργαζόταν με την ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων Καλλιόπη Σέλλη - Παπαντωνοπούλου και ότι τα τελευταία χρόνια είχαν δράσει ως οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης αλλοδαπών. Συγκεκριμένα τους έφερναν παράνομα στην Ελλάδα, τους πάντρευαν εικονικά με Ελληνες και στη συνέχεια τους εφοδίαζαν και με παράνομες άδειες. Η αμοιβή ήταν περίπου 1,5 εκατ. δραχμές. Η Ασφάλεια έχει εντοπίσει 26 περιπτώσεις εικονικών πολιτικών γάμων με χαρακτηριστικότερες δυο υποθέσεις στις οποίες εμφανίζονται δυο ψυχικά άρρωστες κοπέλες να έχουν παντρευτεί με αλλοδαπούς, όταν νοσηλεύονταν σε κλινικές των Αθηνών.

Η Κ. Σέλλη αναζητείται, αλλά στο σπίτι της βρέθηκαν έντυπα για αλλοδαπούς, ληξιαρχικές πράξεις γάμων, φωτοαντίγραφα με στοιχεία αλλοδαπών και Ελλήνων. Συνολικά συνελήφθησαν εφτά αλλοδαποί και δυο Ελληνες εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμορία, για πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, παράνομη προώθηση και διευκόλυνση αλλοδαπών κλπ.

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες Σούρλα

Στον εισαγγελέα έστειλε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης τις χτεσινές καταγγελίες του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Γ. Σούρλα για διαφθορά στο δημόσιο.

Ο βουλευτής, σε εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού ανέφερε την ύπαρξη γραφείων που παρεμβάλλονται για να διεκπεραιώνουν υποθέσεις, για να εντάσσονται επιχειρήσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργείου Γεωργίας στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τόνισε μάλιστα ότι πριν δυο χρόνια είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για το ίδιο θέμα.

Ο Γ. Σούρλας ανέφερε ότι είχε καταγγείλει τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Τ. Χάλακ και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη με τροπολογία στη Βουλή ρύθμισε το θέμα αυτό προς όφελος του επιχειρηματία.

ΠΕΑΕΑ
Εκδήλωση για την αντίσταση στη βουλγαρική κατοχή

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις, θα τιμήσουν σε μεγάλη παναθηναϊκή εκδήλωση την Πέμπτη 22 Ιούλη 1999, στις 11 πμ,την 56η επέτειο της μεγαλειώδους και ανεπανάληπτης μαχητικής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, στις 22 Ιούλη 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής και γενικά ενάντια στους κατακτητές.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Ωρα 11πμ: Δοξολογία - επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου Κυρίτση, οδός Χρ. Λαδά (πάροδος Σταδίου).

Ωρα 11.20 πμ: Συγκέντρωση στη γωνία Σταδίου και Ομήρου, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου βρίσκεται η εντοιχισμένη πλάκα για τις ΕΠΟΝίτισσες και ΕΠΟΝίτες Σταθοπούλου, Λίλη, Χατζηθωμά...

Ωρα 11.30 πμ: Εναρξη της εκδήλωσης. Κεντρική ομιλία.

Ωρα 11.50 πμ: Χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Βουλής, πολιτικά κόμματα, τον νομάρχη Αθηνών, ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Ωρα 12μ.: Κατάθεση στεφάνων. Πένθιμο εμβατήριο. Εθνικός Υμνος. Καλούνται να πάρουν μέρος ο λαός της Αθήνας, η Σπουδάζουσα Νεολαία, η κυβέρνηση, η Βουλή, ο νομάρχης, τα πολιτικά κόμματα, οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, οι Στρατιωτικές Αρχές, τα πνευματικά Ιδρύματα, οι αντιστασιακές Οργανώσεις με τα λάβαρά τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 18-7-99 την καθιερωμένη εκδρομή - προσκύνημα στον ΑΥΧΕΝΑ της ΝΙΑΛΑΣ, όπου στις 12-4-1947, εξαιτίας της φοβερής χιονοθύελλας έχασαν τη ζωή τους μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες.

Πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 7 πμ από τα γραφεία του Παρ/τος (Αβέρωφ 5). Δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες, στο τηλέφωνο του Παρ/τος: 0441/21.946 και 81.047.

  • Το Παράρτημα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ και το Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Νέστορα Μεσσηνίας, την Κυριακή 18-7-99 στις 10.30 πμ οργανώνουν εκδήλωση προς τιμή των 18 ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στις 19-7-1944, σε μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια σε γερμανική φάλαγγα, στη "Γέφυρα Μανούσου" χώρας Αγορέλιτσας.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η διευρυμένη Κοινότητα Λεοντίου,διοργανώνουν την Κυριακή 18-7-99,εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατά του ιταλικού τάγματος με επικεφαλής τον Γκασπάρο τον επονομαζόμενο "ανταρτοφάγο", στις 11 - 12 Ιούλη 1943. Καλούνται οι αντιστασιακοί και όλοι οι πολίτες της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Αγωνιστικό μνημόσυνο των 54 απαγχονισμένων στο Πικέρμι

Προσκαλούνται όλα τα μέλη της Αδελφότητας των Οικογενειών των 54 Ελλήνων Πατριωτών που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 21η Ιούλη 1944 στο 19ο χιλιόμετρο προς Ραφήνα και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη τους, να πάρουν μέρος στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή 18-7-99, στις 10.30 πμ.

Παρακαλούνται τα μέλη του Σωματείου, όλοι οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων να κάνουν γνωστή την εκδήλωση πλατιά, ώστε το μνημόσυνο να πάρει έναν παλλαϊκό χαρακτήρα, αντάξιο με τη θυσία των τιμώμενων πατριωτών.

Συνάντηση Χρυσοχο'ϊδη - αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.

Με τον πρωθυπουργό επιδιώκει να συναντηθεί το νέο προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας για να τον ενημερώσει για τα χρονίζοντα θεσμικά, οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των αξιωματικών. Η ΠΕΝΑΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και για άλλη μια φορά εκτέθηκαν στην πολιτική ηγεσία οι απόψεις των συνδικαλιστών για τα τρέχοντα θέματα. Ο υπουργός τους είπε ότι τελικά το νομοσχέδιο για το Αρχηγείο θα ψηφιστεί το φθινόπωρο από τη Βουλή, αφού δοθεί στα κόμματα και στα σωματεία για να διατυπωθούν και οι δικές τους απόψεις και παρατηρήσεις.

Συζήτηση έγινε και για τα οικονομικά αιτήματα, για τα οποία ο υπουργός είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση της κατάργησης της υφιστάμενης σήμερα "ιεραρχικής οικονομικής ισοπέδωσης". Οι αξιωματικοί ζήτησαν να αυξηθεί ο βαθμός - πιλότος του ανθυπολοχαγού στις 230.000 δρχ. τουλάχιστον, με παράλληλη αναπροσαρμογή των συντελεστών. Τάχθηκαν επίσης κατά της χορήγησης επιδομάτων και της κατηγοριοποίησης του προσωπικού σε μάχιμους και μη μάχιμους.

Η ΠΕΝΑΑ εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόσληψη ειδικών φρουρών για την επιτήρηση των λεγόμενων στόχων, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια διαδικασία παρεκκλίνει από το αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και επειδή δημιουργεί αστυνομικούς δυο ταχυτήτων.

Ομως ο υπουργός, είδε θετικά το αίτημα των αξιωματικών για τη θέσπιση νέου νόμου σχετικά με τη χρήση των όπλων και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα προωθήσει διάταξη που θα απαλλάσσει τους αστυνομικούς από την αυτόφωρη διαδικασία, όταν μηνύονται από παραβάτες ή όταν κατηγορούνται για ορισμένες πταισματικές παραβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ