Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΒΙΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ποιος θα τη σώσει... απ' τους "σωτήρες";

"Επιτροπή σωτηρίας" της "Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος" (ΕΛΒΙΚ) Τρικάλων, αλλά στη λογική των "αγώνων των διαδρόμων" επιχειρούν να συστήσουν τοπικοί "εκσυγχρονιστικοί" παράγοντες, με "πρωτοπόρο" το νομάρχη Τρικάλων, σε μια προσπάθεια να απονευρώσουν κάθε κίνημα αντίστασης στις πολιτικές που ξεπούλησαν στους ιδιώτες την - κάποτε - ανθηρή βιομηχανία.

Από τη χθεσινή πρώτη - και μάλλον τελευταία - συνεδρίαση φορέων και κομμάτων για τη σύσταση της επιτροπής, αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την ουσία της διαδικασίας, το ΚΚΕ και η "ΝΑΣ" Τρικάλων. Η αιτία της ρήξης ήταν οι γενικόλογες απαντήσεις στο επίμονο ερώτημα της "ΝΑΣ" και του ΚΚΕ ποιο θα είναι το πλαίσιο δράσης αυτής της επιτροπής. Απαντήσεις που περιστρέφονταν γύρω από τις... νομικές "δυνατότητες" για παρέμβαση εκ μέρους της επιτροπής, σε ένα ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό, όπου μόνο ένα συγκεκριμένο, αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης, σημειώνει ότι "αρνείται να γίνει συνένοχος και να δώσει πολιτικό άλλοθι σε μια πολιτική που δημιούργησε το πρόβλημα και συνεχίζει να το συντηρεί. Αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του, εξελίξεις που περιορίζουν το θέμα σε μια διαχειριστική και νομικίστικη λογική, στα πλαίσια μάλιστα μιας πολιτικής εντελώς αντίθετης από αυτή του ΚΚΕ. Αρνείται να νομιμοποιήσει ως σωτήρες αυτούς που ευθύνονται για το κατάντημα της ΕΛΒΙΚ και σήμερα προσπαθούν μέσα από επιτροπές να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες και ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα".

"Η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα πλαίσια του "μονόδρομου" της ΟΝΕ" συνεχίζει η ΝΕ, "είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα τύπου ΕΛΒΙΚ και εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οποιοι λοιπόν συναινούν με μια τέτοια πολιτική αντίληψη και πρακτική, είτε πρόκειται για πολιτικό κόμμα (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) είτε για μαζικό φορέα, ας πάρουν τις ευθύνες των πράξεών τους, συμμετέχοντας σε επιτροπές τέτοιου χαρακτήρα. Το ΚΚΕ δε θα γίνει ο "μαϊντανός" και δε θα δώσει τη δική του συναίνεση σε αντιλαϊκές πολιτικές". Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η ανακοίνωση της "ΝΑΣ" Τρικάλων η οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι το θέμα της ΕΛΒΙΚ είναι πολιτικό "άρα η επιτροπή θα πρέπει να κινηθεί σε πλαίσια διεκδικητικά, αγωνιστικά". Για την ίδια την επιτροπή σχολιάζει χαρακτηριστικά "ντόρος να γίνεται" και προσθέτει ότι επιχειρείται η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και η δημιουργία αυταπατών στο λαό.

Η "ΝΑΣ" σημειώνει ότι το πρόβλημα της ΕΛΒΙΚ θα βρει λύση μέσα από πολιτικές που θα αντιστρατεύονται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΛΒΙΚ (με την επαναφορά της σε αυτόν και με την είσπραξη των υπέρογκων χρεών των σημερινών ιδιοκτητών). Σε αντίθετη περίπτωση, η "επιτροπή σωτηρίας" "θα συντελέσει στην απόσειση ευθυνών και στη δημιουργία αυταπατών στους εργαζόμενους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ