Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ 10ΜΕΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
Τραγωδία στη θάλασσα της Ζακύνθου
  • Ενας 49χρονος έχασε τη ζωή του, ενώ αγνοούνται δύο παιδιά και μια 40χρονη
  • Απέπλευσε με 26 επιβάτες και δύο άτομα πλήρωμα, μπροστά στα μάτια της λιμενικής αρχής!

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα αποτελεί το τραγικό ναυάγιο του τουριστικού σκάφους "ΙΑΣΩΝ" που βυθίστηκε χτες το μεσημέρι ανοιχτά της Ζακύνθου με απολογισμό έναν νεκρό και 3 αγνοούμενους, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά!

Το "ΙΑΣΩΝ", ένα ξύλινο σκάφος 10 μέτρων, απέπλευσε μπροστά στα μάτια της Λιμενικής Αρχής της Ζακύνθου, με 26 επιβάτες και δύο άτομα πλήρωμα για να εκτελέσει περιηγητικό ταξίδι. Το υπερφορτωμένο σκάφος, καθώς έπλεε 340 μέτρα βορειοδυτικά από την ακτή Αγιος Αντρέας της Ζακύνθου, παρουσίασε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Βυθίστηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μέσα σε λίγα λεπτά. Η ώρα βύθισης που αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν 14.10.

Την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρό τον 49 επιβάτη Βασίλη Σαγκριώτη και έψαχναν τους τρεις αγνοούμενους: Την 4χρονη Βασιλική Κοψαχείλη,τον 11χρονος Θανάση Σταυρίδη και τη μητέρα του, την 40χρονη Μάλαμα Κυπαρίσση,ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατέθετε στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα σκάφη αναψυχής (όπως το "ΙΑΣΩΝ") με το οποίο... εκσυγχρονίζει το νόμο 478/1976 ο οποίος αφήνει το "ελεύθερο" σε όποιον θέλει, χωρίς να διαθέτει τα κατάλληλα πιστοποιητικά, να εκτελεί καθήκοντα πλοιάρχου ή μηχανικού! Επιπλέον, δεν καθορίζει αυστηρά αριθμό πληρώματος ή επιβατών! Ο νόμος αυτός, ο οποίος με τον "εκσυγχρονισμό" εξασφαλίζει ακόμα περισσότερη ασυδοσία για τους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών, "κόβει τα χέρια" στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές να διενεργούν ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ναυάγιο έγινε γνωστό στο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ από έναν ψαρά. Στις 2.30 κατέπλευσαν στην περιοχή 2 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, περίπου 10 παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και απογειώθηκαν 2 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία το ένα μετέφερε βατραχανθρώπους. Από τα σωστικά συνεργεία περισυνελέγησαν 20 Ελληνες και 4 αλλοδαποί επιβάτες. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι τα δύο μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης Γιώργος Θεοδόσης και ο Σπύρος Θεοδόσης, για τον οποίο το δελτίο Τύπου του ΥΕΝ δεν αναφέρει ειδικότητα...

Εξι από τους ναυαγούς τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου.Από τις μαρτυρίες των επιβατών που διασώθηκαν προκύπτει ότι εκτός των άλλων, στο σκάφος δεν υπήρχαν επαρκή σωστικά μέσα. Επίσης, δε δίνεται σαφής εικόνα για τα αίτια του ναυαγίου. Αλλοι μιλούν για πρόσκρουση σε ύφαλο, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι έφυγε κάποια τάπα από το μηχανοστάσιο.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, στα οποία συμμετέχουν και βατραχάνθρωποι, για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας ανέφερε για την τραγωδία: "Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης συνδέεται με μία ακόμα ναυτική τραγωδία, όπως αυτή του "ΔΥΣΤΟΣ".Πρόκειται για εγκλήματα με αυτουργό αυτή την κυβέρνηση, που για να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα δε δίνει δεκάρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και το νομοσχέδιο τερατούργημα που κατέθεσε στη Βουλή, που θέτει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων. Η απαίτηση των ναυτεργατών είναι να παραιτηθεί. Δεν πάει άλλο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ