ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΕΝ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ιμπεριαλιστική "ευγνωμοσύνη" για τις "διευκολύνσεις"

Την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και προσωπικά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας δε θα μπορούσε να πετύχει η επέμβαση στο Κόσσοβο. Μετά και από αυτά τα εύσημα, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύψει τον καθοριστικό ρόλο της στο βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Και βέβαια, η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε βασικό κέντρο του πλιάτσικου που στήνεται από τους ιμπεριαλιστές σε βάρος των Βαλκανικών χωρών, δεν μπορεί να αποτελεί παρά συνέχεια της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στη γενικότερη αποσταθεροποίησηστην περιοχή.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι από τους επιτελείς τους. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως η παραπέρα προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η διμερής συνεργασία σε επίπεδο άμυνας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους 1.200 πεζοναύτες που πριν 3 βδομάδες έκαναν απόβαση στο Λιτόχωρο για να προωθηθούν στη συνέχεια στο Κόσσοβο. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, όπως είπε ο κ. Κοέν, "έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους και θα αντικατασταθούν από στρατιωτικές μονάδες". Η επίσκεψη στη ναυαρχίδα του αμερικάνικου στόλου, που πλέει ανοιχτά του Θερμαϊκού αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων στρατιωτών υπό Αμερικάνικη διοίκηση στο Κόσσοβο.

Ειδικότερα μετά τη συνάντηση, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανήγγειλε πως στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να στηθεί η έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. "Και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η προσπάθεια της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να διαμορφώσουν όρους σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή". Μάλιστα, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια όλων των χωρών της Βαλκανικής για τη διαμόρφωση δημοκρατίας, ελευθερίας, οικονομίας αγοράς και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσα από την οποία, όπως είπε, "προβάλλει η ανάγκη υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα".

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε τη χαρά του, γιατί όπως είπε στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί και το κέντρο ειδικής εκπαίδευσης της πολυεθνικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα παίξει και τον καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων για την περιοχή.

Σε ερώτηση για το αν ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να μπει με το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με δεδομένες τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος απάντησε: "Από την αρχή η Ελλάδα είπε πως θα συμμετάσχει στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας" και "αυτό που προέκυψε ήταν η με μεγάλη πλειοψηφία αποδοχή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι το οποίο απέδειξαν τόσο τα γκάλοπ κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο επίσης και το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά όπλων που εκκρεμεί να γίνει από τις ΗΠΑ, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε πως δε θα υπάρξει καμία μείωση της προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η ανανέωση του εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που γίνεται και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής είναι σύγχρονες αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις", είπε.

Λιμάνι "ελπίδας" για τους ιμπεριαλιστές

"Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει σημαντικό λιμάνι ελπίδας για το μέλλον", είπε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ο. Κοέν λίγο πριν αποδώσει τα εύσημα στον Ελληνα ομόλογό του. Μάλιστα ανήγγειλε την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη εμπορικού γραφείου, για να μπορέσουν, όπως είπε, να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ στην ανοικοδομητική προσπάθεια στα Βαλκάνια.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ουίλιαμ Κοέν, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας καθυστέρησαν την αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, είπε: "δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για την αεροπορική δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Ούτε υπήρξε κανένα εμπόδιο στην ειρηνευτική αποστολή. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν Ελληνες στρατιώτες δίπλα στους Αμερικανούς και συνεργάζονται μαζί κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Και πρέπει να τονίσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια δε θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας. Και γι' αυτό το λόγο οι ΗΠΑ και οι διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς τη στάση που έχει δείξει ο κ. Τσοχατζόπουλος".

Ο κ. Κοέν, αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμησή της, ώστε να εντοπιστούν, συλληφθούν και καταδικαστούν οι τρομοκράτες είτε δρουν στην Ελλάδα είτε οπουδήποτε αλλού. Οταν ρωτήθηκε, αν στους τρομοκράτες η χώρα του κατατάσσει και όσους εκφράζουν αντιαμερικανικά αισθήματα, εντελώς υποκριτικά το πρώτο βιολί των διεθνών τρομοκρατών, απάντησε: "Εδώ υπάρχει δημοκρατία και όσοι εκφράζουν με τη φωνή τους την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ δε θεωρούνται σε καμία περίπτωση τρομοκράτες μόνο αν υψώνουν τη φωνή τους. Θα θεωρούνται τρομοκράτες μόνο στην περίπτωση που επιδοθούν σε πράξεις τρόμου. Αλλά στη δημοκρατία γιορτάζουμε πραγματικά την ύπαρξη συζητήσεων και διαδηλώσεων και στη δική μου χώρα και στη δική σας".

Τέλος, με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις Ετσεβίτ επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό. Οτι, δηλαδή, στόχος είναι η επίτευξη ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό και είπε πως "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και ελπίζουν να έχει φτάσει η στιγμή που θα μπορέσει να επιτευχθεί μια τέτοια λύση".

Τους υποδέχτηκαν αγωνιστικά

Αγωνιστική "υποδοχή" επεφύλαξαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συνδικαλιστές και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ και στον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη, χθες το μεσημέρι.

Δεκάδες εκπρόσωποι φορέων της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κυβερνείο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο υπουργών και των επιτελείων τους. Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία που είχε θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τους διαδηλωτές, οι αποδέκτες πήραν το μήνυμα, πως ο Αμερικανός υπουργός είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για την πόλη και τη χώρα.

Η περιοχή γύρω από το Κυβερνείο είχε αποκλειστεί σε ακτίνα περίπου δύο χιλιομέτρων, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ησυχία των αρχιτρομοκρατών που δολοφονούν τους λαούς των Βαλκανίων. Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στη γύρω περιοχή, ενώ οι ασφαλίτες πλημμύρισαν τον τόπο. Ιδιαίτερα προκλητική μάλιστα ήταν η στάση του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Κ. Οικονόμου, ο οποίος αιτιολογώντας τη συμπεριφορά του ανέφερε πως "το πρόσωπο είναι άτομο υψηλού κινδύνου". Αυτό όμως έλεγαν καιοι διαδηλωτές. Πως είναι επικίνδυνος ο αρχιδολοφόνος του ΝΑΤΟ.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να προσεγγίσουν σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη του Κυβερνείου.

Το πανό της πρωτοβουλίας συνδικαλιστών, έκφραζε ξεκάθαρα τις απόψεις των διαδηλωτών για τον Αμερικανό υπουργό: "Κοέν Killer go home. Εξω από τη χώρα μας ο αρχιδολοφόνος". Οι κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα στιγμάτισαν το ρόλο του Ελληνα υπουργού Αμυνας αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: "Ο Ακης να πάει στη Γερμανία να γίνει θυρωρός στου ΝΑΤΟ τα γραφεία", "κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο".

Την ώρα που η κουστωδία πλησίασε το σημείο, οι άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους διαδηλωτές, όμως το "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", έφτασε στα αυτιά όλων των γερακιών του ΝΑΤΟ.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μαζικών Φορέων με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη, ζήτησε να περάσει για να επιδώσει το κείμενο διαμαρτυρίας που είχε συντάξει, όμως το αίτημα απορρίφθηκε επί τόπου: Αναλυτικά στο κείμενο αναφερόταν: "Επειδή πιστεύουμε ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους του μακελέματος του γιουγκοσλάβικου λαού είναι το γεράκι του πολέμου, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, θεωρούμε ότι είναι πρόσωπο ανεπιθύμητο.

Η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη προσβάλλει βάναυσα τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού αυτής της πόλης, που όλο αυτό το διάστημα αγωνίζεται ώστε η πόλη να παραμείνει γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας των λαών της περιοχής και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών, για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια".

"Ο εγκληματίας γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος"

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Με μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα, συνεχίστηκαν χτες οι αντιδράσεις του λαού της Θεσσαλονίκης στην προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην πόλη. Εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιζόμενοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και πήραν μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης με ενδιάμεσους σταθμούς το αμερικανικό προξενείο και το λιμάνι.

"Ο εγκληματίας γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος λέει ο λαός μας. Ετσι κάνει και ο Κοέν ο αρχιεγκληματίας σε βάρος των λαών της Βαλκανικής. Γυρίζει στη Θεσσαλονίκη που η υποτελής κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μετέτρεψε σε ορμητήριο της πιο βάρβαρης και απάνθρωπης πολεμικής επιχείρησης που γνώρισε ο κόσμος", τόνισε κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατήγγειλε πως ακριβώς γι' αυτές τις διευκολύνσεις ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός επικυρίαρχος, "για να εκφράσει τις ευχαριστίες του ο μακελάρης. Ευχαριστίες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον συμπολίτη μας υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο".

Αμέσως μετά οι διαδηλωτές με πορεία διέσχισαν την Αγία Σοφία, μπήκαν στην οδό Τσιμισκή και προχώρησαν στο αστυνομοκρατούμενο αμερικάνικο προξενείο, όπου όλοι μαζί απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. Εκαψαν την αμερικάνικη σημαία, ενώ την ίδια ώρα βροντοφώναζαν "killers go home", "Κλίντον και Κοέν φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών".

Στη συνέχεια προχώρησαν προς την κεντρική πύλη του λιμανιού, όπου η ελληνική κυβέρνηση είχε τοποθετήσει δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ και του Λιμενικού προσπαθώντας να τρομοκρατήσει το φιλειρηνικό αίσθημα των ανθρώπων που εδώ και πέντε μήνες βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εκεί οι κομμουνιστές υπέστειλαν τη σημαία της ΕΕ και την πυρπόλησαν. Συμβολικά, όπως είπαν, έκαψαν την υποτακτικότητα και τη δουλικότητα που μόνο την κυβέρνηση χαρακτηρίζει και όχι τον ελληνικό λαό.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Λευκό Πύργο, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα στις 5 το απόγευμα έξω από την πύλη 14 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για να καταγγείλουν τη διέλευση των ρωσικών δυνάμεων που έχουν προορισμό το Κόσσοβο.

Η σειρά της Αθήνας για "επιθεώρηση"

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσει το θέμα της "τρομοκρατίας" και να ζητήσει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα ξεκίνησε χτες από τη Θεσσαλονίκη, της οποίας το λιμάνι αποτελεί, το ορμητήριο του ΝΑΤΟ για την ολοκλήρωση της αποστολής του στη Γιουγκοσλαβία.

Η έναρξη της επίσκεψης από τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν τυχαία και ο Αμερικανός υπουργός δεν το έκρυψε υπογραμμίζοντας ότι η πόλη αυτή θα αποτελέσει το στρατηγείο για την προσπάθεια "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων.Με άλλα λόγια, ο Ου. Κοέν, δεν έκρυψε τη σημασία της Θεσσαλονίκης και του λιμανιού της, καθώς αποτέλεσε - κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας - και συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο Διοικητικής Μέριμνας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που κατέχουν σήμερα το Κόσσοβο και προετοιμάζουν νέες αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις, με πρώτο ορατό στόχο το Μαυροβούνιο.

Μετά την "επιθεώρηση" των "μετόπισθεν" και την υπενθύμιση προς την ελληνική κυβέρνηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της συμμαχίας, ο Αμερικανός υπουργός στις συνομιλίες του με τον Α. Τσοχατζόπουλο, έθεσε τα συνηθισμένα ζητήματα που αποτελούν τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την "τρομοκρατία" και τα ελληνοτουρκικά. Αυτά τα θέματα θα συζητήσει και σήμερα στην Αθήνα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ανεπαρκή την ελληνική νομοθεσία και υποδεικνύουν την αλλαγή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαίο πως η επίσκεψη του Ου. Κοέν συμπίπτει με την επίσκεψη κλιμακίου του αμερικανικού ΥΠΕΞ το οποίο θα έχει σήμερα επαφές με τον Ελληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο Ου. Κοέν θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα της τρομοκρατίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε στον Α. Τσοχατζόπουλο και θα επαναλάβει και σήμερα στον πρωθυπουργό, τις πάγιες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό, ότι η Ουάσιγκτον πιέζει την Αθήνα να "βοηθήσει" την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την άρση του ελληνικού βέτο. Αυτή η αμερικανική απαίτηση, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς ικανοποίηση καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει τα βήματα που οδηγούν στην άρση των επιφυλάξεων, για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ
Δουλιές με φούντες στη Θεσσαλονίκη

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θεσσαλονίκη μετά και την απόφαση να παίξει το ρόλο της έδρας της ανοικοδομητικής προσπάθειας στα Βαλκάνια, δηλαδή του πλιάτσικου που θα ξεκινήσει σε βάρος των βαλκανικών λαών, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη.

Οπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης, οι ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξουν ένα εμπορικό γραφείο στο Προξενείο τους, για να "ενισχυθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην αναδιοργάνωση των Βαλκανίων" και για να έχουν και οι ΗΠΑ το δικό τους μερίδιο στην "ανοικοδομητική προσπάθεια". Μάλιστα, μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και σημείωσε πως μεικτές επιχειρήσεις θα μπορούν να δημιουργηθούν και να επεκταθούν στις γειτονικές χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Κόσσοβο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Τέλος, ο Ν. Μπερνς σημείωσε πως από τη Θεσσαλονίκης που διαθέτει τις καταλληλότερες υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομο, κλπ. ) θα μεταφερθούν όλα τα "εργαλεία" για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, την ανάπτυξη της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Οκτώβρη και την άνοιξη του 2000, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ με Ελληνες επιχειρηματίες, προκειμένου πιο ουσιαστικά να σχεδιαστεί η καταλήστευση των Βαλκανίων.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις, όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ενεργοποιούν συμφωνία που προϋπήρξε μεταξύ των δύο χωρών για τεχνολογική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη και τη διάχυσή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα ο κ. Μαγκριώτης αναπτύσσοντας τις υποδομές που δημιουργήθηκαν για να παίξει η Θεσσαλονίκη το ρόλο που της έχει αναθέσει η υποτελής κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας, στο νέο καθεστώς της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (μετοχοποίηση), στο ΔΙΠΕΚ, στην πρωτοβουλία SECI, στη μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκη σε Ανώνυμη Εταιρία, κλπ.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αμερικανός Πρέσβης για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μαγκριώτης δήλωσε πως το Λιμάνι όπως και οι άλλες οικονομικές και αναπτυξιακές υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι οι βασικοί πόλοι πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η προσπάθεια "διείσδυσης" στα Βαλκάνια. Ομως διευκρίνισε πως "δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο ειδικό καθεστώς ή ειδική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το λιμάνι μπορεί να υπηρετήσει και να υποστηρίξει είτε τις αμιγείς αμερικανικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, είτε τις μεικτές ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη ζώνη".

Νέα συγκέντρωση σήμερα

Στις 5 το απόγευμα, στην πύλη 14 του λιμανιού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, έξω από την πύλη 14 του λιμανιού, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την έλευση της ρώσικης στρατιωτικής δύναμης που μεταφέρεται με 5 πολεμικά πλοία και μέσω της Θεσσαλονίκης θα προωθηθεί αρχικά στα Σκόπια και στη συνέχεια στο Κόσσοβο.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ κάνει έκκληση προς τους Ρώσους αξιωματικούς και στρατιώτες που στέλνονται στον Κόσσοβο να μη δεχτούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, να αρνηθούν να μετέχουν σ' αυτήν τη βρώμικη επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Απόγονοι των επαναστατών της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917, του ένδοξου Κόκκινου Στρατού, των μαχητών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Σήμερα πού σας στέλνουν;

Σήμερα σας στέλνουν στη Γιουγκοσλαβία, σε μια χώρα που οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τους πιο βάρβαρους βομβαρδισμούς καταπάτησαν την ακεραιότητά της. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο είναι δυνάμεις κατοχής μιας κυρίαρχης χώρας.

Η ηγεσία της Ρωσίας, χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο πίεσης της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας και προώθησης της συμφωνίας του G8, που δίνει τη δυνατότητα της πρωτοκαθεδρίας του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Ο πόλεμος κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ.

Χθες η Γιουγκοσλαβία, αύριο θα έρθει η σειρά της δική σας χώρας.

Εκεί που πάτε μη δεχτείτε να στηρίξετε τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και μιας χούφτας νεορώσων καπιταλιστών.

Υποχρέωσή σας, υποχρέωση κάθε έντιμου ανθρώπου σήμερα είναι να αρνείται τη συμμετοχή σ' αυτή τη βρώμικη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και να εναντιώνεται στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ.

Θυμηθείτε τις παραδόσεις σας και απαιτήστε μαζί με τους λαούς της Βαλκανικής: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Κανένας ξένος φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών. Ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς".

ΚΚΕ
Οταν οι ΗΠΑ ευγνωμονούν, ο λαός να τιμωρεί παραδειγματικά

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ου. Κοέν, στη Θεσσαλονίκη

Οταν οι ΗΠΑ ευγνωμονούν, ο λαός πρέπει να τιμωρεί παραδειγματικά. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δεχτεί την ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή του ελληνικού λαού, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ου. Κοέν στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται συγκεκριμένα:

"Οι σημερινές δηλώσεις του Ου. Κοέν, υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν αυτά που το ΚΚΕ δεν έχει πάψει στιγμή να υπογραμμίζει εδώ και πολύ καιρό:

Πρώτο,ότι ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν πραγματικά βρώμικος. Γι' αυτό και η κυβέρνηση δέχτηκε και πάλι τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη του Ου. Κοέν!

Δεύτερο,ότι εχθρός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είναι τα λαϊκά κινήματα, που τα αποκαλούν τρομοκρατικούς μηχανισμούς.

Τρίτο,ότι ο ρόλος που επιφυλάσσεται στη Θεσσαλονίκη είναι αυτός του ξενοδοχείου των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών και του ορμητήριου για τους ληστρικούς στόχους τους στα Βαλκάνια.

Μετά απ' αυτά δεν απομένει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά να δεχτεί την ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή του ελληνικού λαού. Οταν οι ΗΠΑ ευγνωμονούν, ο λαός πρέπει να τιμωρεί παραδειγματικά".

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του 902, σήμερα Τετάρτη 14.7 στα πλαίσια της εκπομπής "Εντός, εκτός και επί των γεγονότων" στις 22.00,την 8η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας στο Λιτόχωρο, στους Ευζώνους και τη Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Ευσταθίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ