ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προσλήψεις αστυνομικών
  • Με αιφνιδιαστική τροπολογία η κυβέρνηση προχωράει στην πρόσληψη 1.000 αστυνομικών "ειδικών καθηκόντων", κατά παρέκκλιση των κείμενων διαδικασιών
  • Απ. Τασούλας: "Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας"

Σε νέες προσλήψεις, αυτή τη φορά για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, προχωράει η κυβέρνηση και έτσι χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εντελώς αιφνιδιαστικά, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα "εκδιδόμενα άτομα" για την πρόσληψη χιλίων αστυνομικών "ειδικών καθηκόντων".

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης τους ονόμασε "ειδικούς φρουρούς" οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με τη φρούρηση "στόχων", ώστε να αποδεσμευτούν από το έργο αυτό αστυνομικές δυνάμεις "οι οποίες θα αποδοθούν στην αστυνόμευση. Η πρόσληψή τους θα γίνει κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων- όπως έγινε με τους φρουρούς των φυλακών - από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ένα μέλος του ΑΣΕΠ και έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας σχολιάζοντας τις προσλήψεις τόνισε ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται το μήνυμα των εκλογών. "Πάτε να βάλετε χίλιους εδώ, χίλιους εκεί παρακάμπτοντας τις γενικές εξετάσεις. Οπως φαίνεται, δέκα προσλαμβάνετε παρακάμπτοντας τους νόμους και έναν μέσα από εξετάσεις".

Το κύριο θέμα όμως, τόνισε ο Απ. Τασούλας είναι άλλο: "Σε τούτη τη χώρα όλο για προσλήψεις αστυνομικών μιλάτε, συνοριακοί φρουροί, δημοτικοί αστυνομικοί, οι πάντες προσλαμβάνουν αστυνομικούς. Εχετε 42.000 αστυνομικούς που αποτελούν το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Ομως το πρόβλημα της αστυνομίας είναι ο προσανατολισμός της. Πόσους έχετε σήμερα για να φυλάξετε τον Κοέν; Αυτή είναι η δουλιά των αστυνομικών; Πόσους είχατε προχθές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης; Πόσους πριν λίγο καιρό στους αγρότες; Αρα δε σας λείπουν οι αστυνομικοί σας λείπει ο προσανατολισμός ή μάλλον έχετε κακό προσανατολισμό σε καθήκοντα που δεν έπρεπε καν η αστυνομία να έχει λόγο".

Η πολιτική σας, συνέχισε ο βουλευτής συναντάει αντιδράσεις και θέλετε κατασταλτικούς μηχανισμούς. "Αν προσανατολίζατε τα σώματα ασφαλείας θα περίσσευε προσωπικό και θα αντιμετωπίζατε το έγκλημα που πρέπει να παταχτεί. Και δεν πατάσσεται βάζοντας "σκούπα" στους μετανάστες και παίρνοντας όλο τον κόσμο σβάρνα". Οι εγκληματίες δεν πιάνονται ρίχνοντας ασφυξιογόνα στα παιδιά δύο χρόνων, όπως έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατέληξε ο βουλευτής, καλώντας τον υπουργό να ανακοινώσει εάν τα ασφυξιογόνα ήταν καρκινογόνα.

Με την τροπολογία συμφώνησε η ΝΔ, ενώ διαφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα.

"ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ανακοινώθηκαν χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την επιτροπή ελέγχου της Βουλής των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ("πόθεν έσχες") των εν ενεργεία βουλευτών και τέως βουλευτών. Οπως ανακοίνωσε η επιτροπή, δηλώσεις κατέθεσαν όλοι οι εν ενεργεία και οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές και δε διαπιστώθηκε καμία περίπτωση που να χρειάζεται περαιτέρω διοικητική ή εισαγγελική έρευνα σε σχέση με τα δηλωθέντα.

Από τις δηλώσεις εισοδήματος των πολιτικών αρχηγών προκύπτουν τα εξής:

Η Αλ. Παπαρήγα διαθέτει εξ αδιαιρέτου με το σύζυγό της, διαμέρισμα 90 τ.μ. στη Νεάπολη Αθήνας, που αποκτήθηκε το 1981. Από κληρονομιά έχει μία εξοχική κατοικία 55 τ.μ. σε οικόπεδο 510 τ.μ. στην Κεφαλονιά.

Το εισόδημά της το 1998 ήταν 2.736.455 δρχ. ενώ τα 28.962.897 δρχ. από τη βουλευτική της αποζημίωση τα κατέθεσε στο ταμείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ τη βουλευτική τους αποζημίωση την καταθέτουν στο ταμείο Κόμματος. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει και μία κατάθεση ύψους 108.273 δρχ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε πέρσι εισοδήματα 49.440.261 δρχ από τη βουλευτική του αποζημίωση και 4.849.494 δρχ από τόκους καταθέσεων. Διαθέτει εξοχική κατοικία στους Α. Θεοδώρους και μαζί με τη σύζυγό του διαμερίσματα και καταστήματα στην Αθήνα και στην Πάτρα. Ο πρωθυπουργός έχει μαζί με τη σύζυγό του και τον αδερφό του καταθέσεις ύψους 14.523.483 δρχ., 426 γαλλικά φράγκα, ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 14,6 εκατ. δρχ., αμοιβαία κεφάλαια ύψους 30.700.000 δρχ. και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ύψους 37.700.000 δρχ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής διαθέτει ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το εισόδημά του πέρσι ήταν 69.461.688 δρχ. Διαθέτει καταθέσεις και ομόλογα είτε μόνος του είτε με τους γονείς του και συγκεκριμένα: Καταθέσεις 34.000.000 δρχ, 37.409 δολαρίων, 17.464 μάρκων, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου 21.000.000 δρχ, 95.000 δολαρίων και 189.000 μάρκων. Μαζί με τον πατέρα του αμοιβαία κεφάλαια ύψους 43.000.000 δρχ και καταθέσεις 187.000 δολαρίων, 116.000 μάρκων και 199.000 ΕCU. Εχει και 23.120 μετοχές της ΑΚΕΤΕ Α.Ε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος διαθέτει σπίτι στην Αθήνα και το περσινό του εισόδημα ήταν 32.827.032 δρχ. Εχει καταθέσεις στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος ύψους 52.000.000 δρχ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας έχει σπίτι στην Αθήνα και πέρσι είχε εισόδημα ύψους 30.877.198 δρχ και καταθέσεις ύψους 12,4 εκατ. δρχ. στην Εθνική και την Εμπορική.

Συνέχεια δογμάτων επικυριαρχίας

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Η Χίλαρι Κλίντον, αφού ολοκλήρωσε τις δημόσιες σχέσεις της ανάμεσα στους αλβανόφωνους πρόσφυγες, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εκδηλώνει ήδη την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για τη Γερουσία. Εκμεταλλεύεται ακόμη και την αρνητική δημοσιότητα που απέκτησε από τα "ανάρμοστα" του άντρα της, που μας αφήνουν, κατά τα άλλα, παγερά αδιάφορους.

Ο γιος Μπους, με τη σειρά του, στην άλλη πλευρά του εκεί δικομματισμού, και αποβλέποντας στη διαδοχή του πατέρα του, προωθεί τη δική του υποψηφιότητα. "Κατά μάνα, κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα" δηλαδή, στη σκυταλοδρομία εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των δογμάτων επικυριαρχίας που τους συνδέουν, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία.

Με το πνεύμα αυτό, πριν από εφτά χρόνια και συγκεκριμένα στις 3 Ιούλη του 1992, γράφαμε για την αμερικανική πολιτική στη Βοσνία, τότε, πρώτα από τον Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια από τον Κλίντον: "Το "Σαρατόγκα", λοιπόν και τα άλλα πυρηνοκίνητα και πυρηνοφορτωμένα της αμερικανικής αρμάδας απειλούν να... χορτάσουν τους πεινασμένους στο Σεράγεβο! Και αν δεν μπορέσουν υπόσχονται την "πυρηνική" ευθανασία των κατοίκων της περιοχής. Οπότε, δε θα υπάρχει "πόνος, λύπη και στεναγμός", ούτε εθνικιστικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα".

Γράφαμε τότε: ΝΕΑ ΤΑΞΗ = συνταγή Μπους και στη συνέχεια Κλίντον: "Πρώτα διαιρείς και προκαλείς τοπικές συρράξεις και επιδιωκόμενες ανακατατάξεις. Υστερα συμπαρασύρεις τους εξαρτώμενους συμμάχους σε εμπάργκο. Και όταν πεινάσουν και διψάσουν αυτοί που δέχονται τις συνέπειες αποκλεισμού, παρεμβαίνεις με την "ανθρωπιστική βοήθεια" απειλώντας με την "πυρηνική γροθιά σου".

Και σημειώναμε προφητικά, σαν τον... Νοστράδαμο: "Μήπως θυμάστε το υποβρύχιο που έφτασε στην Κέρκυρα; Μαύρος προάγγελος εξελίξεων...".

Τότε, Σεράγεβο - Βοσνία. Εφτά χρόνια αργότερα, Κόσσοβο - Νέα Γιουγκοσλαβία. Μπους, Κλίντον και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο, στη διαδοχή δογμάτων επικυριαρχίας και ανατροπής του διεθνούς δικαίου.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ,με σύνθημα: "Μαζί στον αγώνα, στο χορό και το τραγούδι", διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή 16 του Ιούλη για διασκέδαση σε μια ανάπαυλα μετά τις ευρωεκλογές. Η συνεστίαση γίνεται στα "ΠΕΡΙΞ" στη Ν. Πέραμο, ώρα 9 μμ Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.
  • Πρόσκληση σε εκδήλωση - συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Ιούλη και ώρα 8 μμ, στην αυλή των γραφείων της ΚΟΒ Ανω Ιλισίων (Σειλιστρίας 9, στο ύψος της 5ης στάσης Ανω Ιλισίων, τηλ. 7714.875), απευθύνουν οι κομμουνιστές των Ανω Ιλισίων.

Στην εκδήλωση καλούνται "όλοι όσοι συναντηθήκανε στην κάλπη με τους κομμουνιστές, καθώς και κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, που αναζητεί μια άλλη, προοδευτική διέξοδο για τους εργαζόμενους, το λαό μας, τη νεολαία, την πατρίδα μας", αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: "Το ζήτημα τώρα είναι να ξανασυναντηθούμε στους αγώνες".

Στη Μεσσηνία

Η ΝΕ Μεσσηνίας καλεί τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, τους εργαζόμενους και τους νέους της Καλαμάτας, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η ΚΟ Καλαμάτας, σήμερα Πέμπτη ώρα 8 μμ,για την υπεράσπιση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων και για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ανεργίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από την πλατεία 23ης Μαρτίου.Καλείται το εργατικό κίνημα του νομού να συντονιστεί με το ΠΑΜΕ για να σταματήσουμε το εγκληματικό χέρι της κυβέρνησης που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, "εκτελεί" τα εργασιακά δικαιώματα, υποτάσσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ενισχύει τους κατασταλτικούς και αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς.

  • Κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας, αύριο, Παρασκευή 16 Ιούλη, ώρα 12 το μεσημέρι θα δώσει, στα γραφεία της ΝΕ, συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ με θέμα: "Συμπεράσματα απ' τις εκλογές και η δράση του Κόμματος για τα λαϊκά προβλήματα".
  • Αντιπροσωπείες της ΝΕ θα συναντηθούν:

- Με το νομάρχη Μεσσηνίας, αύριο Παρασκευή στις 10 πμ.

- Με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, αύριο Παρασκευή ώρα 7 μμ.

Στην Πέλλα

Περιοδεία στο Νομό Πέλλας πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 15 και 16 Ιούλη, ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θα επισκεφθεί συνεταιρισμούς, όπου θα έχει συναντήσεις με διοικήσεις και παραγωγούς, ενώ θα μιλήσει και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις του Κόμματος. Το πρόγραμμα της περιοδείας του Σπ. Στριφτάρη περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

Πέμπτη 15 Ιούλη

- Επισκέψεις σε συνεταιρισμούς της Σκύδρας.

- 7 μμ περιοδεία σε Ριζάρι

- 8 μμ περιοδεία σε Σεβαστιανά

- 9 μμ περιοδεία σε Ριζό

Αύριο Παρασκευή 16 Ιούλη

- Συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ

- Επίσκεψη σε ΕΑΣ Γιαννιτσών

- 7 μμ περιοδεία σε Καλή

- 8 μμ περιοδεία σε προφήτη Ηλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ