ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρία τρισ. είναι αυτά...

ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ μας κατηγορούν κιόλας! Ο λόγος για την υπόθεση των καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες, που φτάσανε, όπως υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 περίπου τρισεκατομμύρια. Πρέπει να σταματήσουμε την ...καταναλωτική μανία, λένε, γιατί θα ανέβει ο πληθωρισμός!

Καταλάβατε τι γίνεται εδώ; Από τη μια, κρατάνε τους μισθούς σε επίπεδα αίσχους, η ανεργία καλπάζει, αφήσανε ελεύθερες τις τράπεζες να κάνουν νόμιμη τοκογλυφία με τους γνωστούς διαβόητους όρους και τα μικρά γράμματα στις χορηγήσεις δανείων και, από πάνω, λένε ότι φταίει ο ελληνικός λαός!

Δε λέμε, 3 τρισεκατομμύρια δεν είναι και λίγα. Ενα τρίτο περίπου του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυτό και το γεγονός ότι τα χρωστάνε οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι σαφώς ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Ομως, πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί φταίχτες.

ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ και το ποιος θα δικαστεί για τα επεισόδια που έγιναν πριν από λίγες μέρες στο μπαρ "Πρίβιλετζ" έχει τη σημασία του, αλλά το "ψαχνό" βρίσκεται αλλού. Κι ας κάνουν οι αρμόδιοι ότι δεν το βλέπουν.

Το σοβαρό ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, που έχουν το δικαίωμα σε νυχτερινά κέντρα (συνήθως δίχως άδειες) να διατηρούν ...ιδιωτικούς στρατούς από μπράβους, και, μάλιστα, οπλισμένους, οι οποίοι αποφασίζουν ποιοι θα μπαίνουν στο μαγαζί και έχουν και το ελεύθερο να χτυπάνε τον κόσμο!

Κράτος υποτίθεται ότι υπάρχει, εισαγγελείς υποτίθεται ότι υπάρχουν, αρχές παντός είδους, επίσης, υπάρχουν, ας δουν τι θα κάνουν γι' αυτό το φαινόμενο, που δεν είναι καινούριο και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Είναι γνωστό ότι αυτά τα κέντρα είναι ιδιαίτερα επικερδείς επιχειρήσεις και οι μεγάλοι τζίροι είναι, επίσης, γνωστό ότι παράσχουν τη δυνατότητα ...υψηλής πολιτικής στήριξης στους ιδιοκτήτες τους. Αυτή η ιστορία είναι ίσως μια αφορμή για να μάθουμε ...πόσο υψηλή είναι.

Ο λόγος της "ευγνωμοσύνης" Κοέν

Τα στοιχεία που έδωσαν προχτές οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη μπορούν να εξηγήσουν, εκτός των άλλων, και την ευγνωμοσύνη που εξέφρασε ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ και της συμμορίας των δολοφόνων προς την κυβέρνηση Σημίτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, από τις 10 Φλεβάρη έχουν περάσει από το ελληνικό έδαφος σχεδόν 20.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, 214 άρματα, 11.187 οχήματα (τεθωρακισμένα και μη) και 7.380 εμπορευματοκιβώτια, προφανώς και με στρατιωτικό υλικό.

Ηξερε, λοιπόν, πολύ καλά τι εννοούσε ο Ου. Κοέν όταν έλεγε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Σημίτη επιμένει ξεδιάντροπα να ισχυρίζεται ότι δεν έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου.

Ψέματα, "κοινωνικός αυτοματισμός" και ΜΑΤ

Πόση υποκρισία, πόσα ψέματα, πόσες δόσεις "κοινωνικού αυτοματισμού" μπορεί να χωρέσουν σε λίγες αράδες; Διαβάστε τη χθεσινή τοποθέτηση του Δ. Ρέππα - ναι αυτός που ζητούσε προχθές από τους Ελληνες φοιτητές να αψηφίσουν την ραδιενέργεια από τους βομβαρδισμούς και να πάνε στη Γιουγκοσλαβία, γιατί εκεί βρίσκονται και Ελληνες στρατιώτες!

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος ο εκπρόσωπος είπε: "Γνωρίζετε ότι οι αρχές της ίσης, της δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών αφορούν, βεβαίως, τα Ελληνόπουλα που σπουδάζουν στο εξωτερικό και στη συγκεκριμένη περιοχή, αφορούν, όμως - και δεν πρέπει να μας διαφεύγει - και τα Ελληνόπουλα που σπουδάζουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να δεχτούν να υποβαθμιστούν οι σπουδές τους, (σ.σ. δηλαδή θα υποβαθμιστούν οι σπουδές λόγω 1.500 επιπλέον φοιτητών!) - λόγω ενός έκτακτου γεγονότος (εννοεί τον πόλεμο!). Επαναλαμβάνω και πάλι, σε μια εποχή που εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας (!!!), δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν στην εξαγωγή των τελείως αντίθετων συμπερασμάτων. Να οδηγούμε κάποιους να εγκαταλείπουν τη Γιουγκοσλαβία".

Μετά από τέτοια αθλιότητα πώς να μη στείλουν τα ΜΑΤ κατά των φοιτητών.

Επικίνδυνες... αντιφάσεις

"Η εξουδετέρωση του κακοποιού ήταν αναγκαία για να σταλεί ένα καταλυτικό μήνυμα σ' όλους τους επίδοξους μιμητές του". Η πρόταση είναι από τη συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, σε κυριακάτικη εφημερίδα και αποκαλύπτει, πέρα κάθε αμφισβήτησης, ότι η εκτέλεση του αλβανού "λεωφορειοπειρατή" είχε προαποφασιστεί, ανεξάρτητα από το αν το επέβαλαν οι συγκεκριμένες συνθήκες διάσωσης των ομήρων.

Η λογική δεν είναι μόνο αδιέξοδη. Είναι και επικίνδυνη. Πέρα, όμως, απ' αυτό, υπάρχει και το εξής: Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν εξέφραζαν έντονες υποψίες, πως η πρόσφατη περίπτωση ομηρίας είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και αποσκοπούσε σε ανάλογους στόχους; Αυτές οι υποψίες, όμως, επέβαλαν τη σύλληψη του δράστη - στο βαθμό, που αυτό συνδυαζόταν με τη διάσωση των ομήρων - ώστε να διερευνηθούν. Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από τις ολοφάνερες αυτές αντιφάσεις;

Καλύτερα

Πήγε για "μαλλί" και βγήκε "κουρεμένη", έλεγε ο χτεσινός, πετυχημένος τίτλος του "Ρ". Ο λόγος για την ελληνική διπλωματία, η οποία πήγε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για να αποσπάσει τον ορισμό της Θεσσαλονίκης, ως πραγματικής και ουσιαστικής έδρας του διαβόητου "Οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων" και, τελικά, αρκέστηκε στον ορισμό της, ως έδρας των γενικών και μόνο υπηρεσιών του "Οργανισμού ανασυγκρότησης του Κοσσόβου", ενώ η Πρίστινα, θα είναι "επιχειρησιακό κέντρο αυξημένης διαχειριστικής αυτονομίας".

Η απόφαση, βέβαια, κάθε άλλο παρά ζημιώνει στην πραγματικότητα τη χώρα και το λαό μας γενικά και ειδικότερα, τη Θεσσαλονίκη. Τίποτε δεν έχει να κερδίσει η τελευταία από τη μετατροπή της σε κέντρο της ληστρικής επιδρομής των πολυεθνικών στο Κόσσοβο ή τη Γιουγκοσλαβία γενικότερα. Μόνο το γόητρο της κυβέρνησης ζημιώνει η εξέλιξη αυτή και τους ελάχιστους, που έτριβαν τα χέρια τους, καθώς προσδοκούσαν να πάρουν μερίδιο από τη λεηλασία της γειτονικής μας χώρας.

Μονά - ζυγά δικά τους

Από τη μία απαιτούν συρρίκνωση του κράτους και από την άλλη ουσιαστικά παραδέχονται ότι είναι κρατικοδίαιτοι. Ο λόγος για τους μεγαλοβιομηχάνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το υπόμνημα του συνδέσμου βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργίας προς την κυβέρνηση, που το υπογράφει ο πρόεδρός τους μεγαλοβιομήχανος Κούρταλης. Με το υπόμνημα αυτό, που αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο για τις κρατικές προμήθειες, επισημαίνουν ότι "οι κρατικές προμήθειες αποτελούν βασική στήριξη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και μοχλό ανάπτυξης του κλάδου". Γι' αυτό το λόγο ζητούν, η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας των κρατικών προμηθειών, να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της κλωστοϋφαντουργίας στους διαγωνισμούς...

Είναι φανερό, πως όταν οι βιομήχανοι και γενικά οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, μιλούν για "λιγότερο κράτος", δεν εννοούν τη μείωση των κρατικών δαπανών που έχουν στόχο την ενίσχυση των κερδών τους, αλλά την περικοπή των δαπανών τις οποίες διαθέτει το κράτος για κοινωνικούς σκοπούς.

Δηλαδή, τα θέλουν "μονά - ζυγά δικά τους".

Προς τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

Εντάξει, έχουμε καλοκαίρι και τα γεγονότα είναι λιγοστά. Σύμφωνοι, το αεροπορικό δυστύχημα του Τζον Κένεντι, του νεότερου, ταιριάζει στο περιεχόμενο και το στιλ των δελτίων σας ειδήσεων. Αλλά να ξεκινάς, από το συγκεκριμένο γεγονός, να περνάς σε όλους τους Κένεντι και να δείχνεις όλες τις κηδείες τους και να φτάνεις μέχρι τις κηδείες του Ωνάση και των παιδιών του, έχει μεγάλη απόσταση...

Αλήθεια, ο θάνατος και η κηδεία της Μαρίας Κάλλας, πώς σας ξέφυγε;

Οι "τάξεις"

Από κόσκινο,

από "σήτα"

την περάσαν

και τη "βήτα"

και το ένα τρίτο

"εκόπη",

όπως πρόσταξε

η "Ευρώπη"!

Πάει, λοιπόν,

στην άλλη τάξη

όποιος έχει

να "τα στάξει"

κι όποιος έχει

άδεια τσέπη

το σκολειό

με... κιάλι βλέπει!

Από "σήτα",

από "κρησάρα"

τα παιδιά

περνάει η φάρα,

"από 'δω εσείς"

κι άλλοι

για... σπουδές

στη βιοπάλη!

Ο οίστρος

Αγώνες κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες

Την ίδια ημέρα που ανακοινώνονταν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία ο τραπεζικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών, ως συνέπεια του "ξεζουμίσματος" των προηγούμενων ετών, ανήλθε στα 2,81 τρισ. δρχ. και η καταλήστευσή τους από τα υψηλότερα επιτόκια που υπάρχουν στην Ευρώπη από τις τράπεζες, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, την ίδια ημέρα, το Συνδικάτο των τραπεζοϋπαλλήλων (η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ), διάλεξε να αποδείξει ότι πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων, εντός και εκτός των τραπεζών, βάζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Είναι πρόκληση, να ακούει κανείς τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά το μόνο που βρίσκει να λέει είναι πως "τα νοικοκυριά πρέπει να γνωρίζουν ότι τράπεζες δεν είναι εκκλησίες". Και την ίδια στιγμή η ΟΤΟΕ να... αγωνίζεται για ένα θεσμικό πλαίσιο "υγιούς ανταγωνισμού", για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών.

Οταν, όμως, οι "πλειοψηφίες" των συνδικάτων έχουν συμβιβαστεί ή ξεπουληθεί, στους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος από την οργάνωση ενωτικών ταξικών αγώνων, παρά και ενάντια σε αυτή την υποτακτική στάση τους.

Οχι και εξιλέωση των ΗΠΑ

Είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται, μέσω ορισμένων αφιερωμάτων, με αφορμή τα 25χρονα από το πραξικόπημα και την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο να εξιλεωθούν οι ΗΠΑ, για το ρόλο που έπαιξαν και τις εγκληματικές ευθύνες, όπως, βέβαια, και για τη στήριξη που πρόσφεραν στη χούντα.

Ομως, αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν πριν από 25 χρόνια, τα σημερινά τους σχέδια για την "επίλυση" του Κυπριακού(συνομοσπονδία, αναγνώριση δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων, κλπ.), αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτό που κυριαρχούσε και κυριαρχεί στις αμερικανικές προτεραιότητες δεν είναι, βέβαια, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά τα δικά τους ιμπεριαλιστικά σχέδια και στόχοι στην περιοχή. Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί αυτά τα σχέδια, τυφλωμένη από το ραγιαδισμό και τον"πρωταγωνιστικό ρόλο" που θέλει στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ