ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
"Εφυγε" ο Φάντεμ Αμ ελ Μπόρνο

Πέθανε στις αρχές της βδομάδας ο ΓΓ της ΚΕ του Παλαιστινιακού Κομμουνιστικού Κόμματος, Φάντεμ Αμ ελ Μπόρνο,κουρδικής καταγωγής. Ο ΓΓ της ΚΕ του Παλαιστινιακού ΚΚ είχε βρεθεί στην Ελλάδα, στα τέλη Μάη, όπου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ενώ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο "Ρ", στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά ρεαλιστική ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του ΟΗΕ που μιλούν για ολοκληρωτική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αραβικά εδάφη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ΚΕ του Παλαιστινιακού ΚΚ, το οποίο έχει ως εξής:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του ΓΓ του Παλαιστινιακού ΚΚ, συντρόφου Φάντεμ Αμ ελ Μπόρνο. Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στα μέλη και τα στελέχη του κόμματός σας, όπως και στην οικογένεια του εκλιπόντος, τα συλλυπητήριά μας".

ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις από την "απειλητική" επιστολή των στρατιωτικών
  • Την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Κχαταμί έσπευσαν να εκφράσουν πολιτικές οργανώσεις, προειδοποιώντας τους "σκληροπυρηνικούς" ότι έρχονται σε αντιπαράθεση με μεγάλο κομμάτι του λαού
  • Εντείνονται οι φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στο πλευρό του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί συντάχθηκαν κατηγορηματικά όλα τα πολιτικά κόμματα που τον υποστηρίζουν, μετά από τη δημοσίευση της επιστολής ομάδας ανώτερων στρατιωτικών που προειδοποιούσαν τον Πρόεδρο "ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί με τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια". Στο μεταξύ, έντονες είναι οι φήμες στην ιρανική πρωτεύουσα ότι επίκειται στρατιωτικό πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Κχαταμί.

Τα είκοσι εκατομμύρια Ιρανούς που ψήφισαν τον Μοχάμαντ Κχαταμί, στις προεδρικές εκλογές του 1997, "θύμισε" στους υπογράφοντες, την "απειλητική" επιστολή, στρατιωτικούς το "Μέτωπο Συμμετοχής", που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Πρόεδρο Κχαταμί. Στην ανακοίνωσή του το Μέτωπο προτρέπει τους 24 ανώτερους στρατιωτικούς να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η, υποστηρίζουσα το Κχαταμί, πολιτική οργάνωση "Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Επανάστασης", η οποία εκτιμά ότι "η σκληροπυρηνική μερίδα της ιρανικής ηγεσίας καλλιεργεί στρατιωτικό κλίμα σε μια προσπάθεια να επιβάλει ακόμη σκληρότερους περιορισμούς και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις". Οι ανακοινώσεις των δύο οργανώσεων φιλοξενήθηκαν, χθες, σε αρκετές ιρανικές εφημερίδες.

Στο μεταξύ, από το γραφείο του Προέδρου Κχαταμί έγινε γνωστό ότι η αποστολή επιστολής τέτοιου περιεχομένου από τους στρατιωτικούς δεν αποτελεί"ασυνήθιστο γεγονός" και τονίζεται πως είναι "περίεργο το γεγονός ότι η επιστολή αυτή, που είναι απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο έφτασε και δημοσιεύτηκε από τον Τύπο". Στην ανακοίνωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο υπογραμμίζει ότι δόθηκε άμεση απάντηση στην επιστολή, με την οποία ο Πρόεδρος Κχαταμί καλεί τους στρατιωτικούς να "επανέλθουν στην τάξη και να μην υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους".

Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις, όμως, βαριά φαίνεται ότι ήταν, χθες, η ατμόσφαιρα στην ιρανική πρωτεύουσα. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων της Τεχεράνης, η ηρεμία είναι φαινομενική και όλο και περισσότερο κυκλοφορούν οι φήμες περί διενέργειας στρατιωτικού πραξικοπήματος σε βάρος του Κχαταμί. Οι φήμες αυτές δεν έχουν καν σχολιαστεί επισήμως και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι διατάχτηκε η σύλληψη του Καζέμ Σχοκρί, εκδότη της εφημερίδας Σομπχέ ε Εμρουζ με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ.

  • Κατηγορηματική φέρεται να ήταν η άρνηση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ στην πρόταση της ιρανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τους 13 Εβραίους Ιρανούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη και κατηγορούνται για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η ιρανική ηγεσία ζητούσε ως αντάλλαγμα την καταβολή όλων των παλαιών χρεών του Ισραήλ προς την Τεχεράνη.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ολα θα λυθούν με διάλογο", διαβεβαιώνει ο Μπάρακ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Διαβεβαιώσεις προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τις υπόλοιπες αραβικές ηγεσίες, ότι δεν τίθεται κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν μετά από συνεννόηση, έδωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Προσπάθειες να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που προκλήθηκαν μετά από τις τελευταίες συνομιλίες του Εχούντ Μπάρακ στην Ουάσιγκτον.

Τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και υπουργού Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, όσο και η αιγυπτιακή ηγεσία, εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκειά για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε εταίρο των συνομιλιών από διαπραγματευτή, αλλά και για την παράταση του χρονικού περιθωρίου για ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ο Σάαθ κατέστησε, χθες, σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποδέχεται το 15μηνο χρονικό όριο, που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία" τον Οκτώβρη του 2000. Αντίθετα, επιμένει να εφαρμοστούν οι διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για ολοκλήρωση των συνομιλιών μέσα σε ένα χρόνο από τη λήξη των ορίων που έθετε η αρχική συμφωνία του Οσλο, δηλαδή να έχει λήξει η "ειρηνευτική διαδικασία" το Μάη του 2000.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, παρά τις αντιδράσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε χθες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στο Λονδίνο. Ο Μπάρακ εκτίμησε ότι "είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτευχθεί ειρήνη με όλους τους άραβες γείτονες του Ισραήλ" και διαβεβαίωσε την παλαιστινιακή ηγεσία ότι οι 15 μήνες είναι, απλώς, ένα ενδεικτικό χρονικό διάστημα, ενώ δεσμεύτηκε ότι το οποιοδήποτε εμπόδιο ή διαφωνία θα επιλυθεί μέσω συνομιλιών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απειλές Παστράνα κατά του FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αναπτερωμένος και οξύς εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αντρές Παστράνα,δηλώνοντας ότι "αρχίζει να εξαντλείται η υπομονή" της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εξαιτίας της επ' αόριστον αναβολής των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC - EP), που ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της ασυμφωνίας για τη σύνθεση μιας διεθνούς ομάδας παρατηρητών που θα επέβλεπε τις συνομιλίες.

Μάλιστα, ο Παστράνα κατηγόρησε το FARC ότι είναι η μοναδική αιτία αυτής της αναβολής, αφού θεωρεί ότι ναρκοθετεί τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στον πολύχρονο εμφύλιο και απείλησε με το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης για την "πλήρη εξόντωση" των ανταρτών, αν αυτοί δεν αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική συμφωνία που άρχισε τον περασμένο Γενάρη. "Η υπομονή της κυβέρνησης, έχει τα όριά της και η ηγεσία του FARC δε θα πρέπει να έχει αμφιβολίες. (...) Εχουμε έναν στρατό που είναι έτοιμος για ειρήνη αλλά προετοιμασμένος και για πόλεμο", τόνισε ο Παστράνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή της Κολομβίας.

Αραγε είναι τυχαία αυτή η έξαρση του Παστράνα μία μόλις μέρα μετά την ωμή επέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα εσωτερικά της Κολομβίας, όπου λίγο - πολύ επισείσει "το κίνδυνο" της βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Κολομβίας για μία στρατιωτική νίκη επί του FARC; Μάλλον όχι, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μόλις την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας Λουίς Φερνάντο Ραμίρεζ και ο Φερνάντο Ταπίας,ο επιτελάρχης του, σε επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, ζήτησαν βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποκτηθούν στρατιωτικά ελικόπτερα, αεροσκάφη με δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και εξοπλισμός ραντάρ για την καταστολή του εμπορίου ναρκωτικών!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν χαρακτήρισε τη λίστα αιτημάτων "υποθετική", αλλά σχολίασε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα τη "μελετήσει".

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δίχως συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες των στρατιωτικών...

ΣΕΟΥΛ.-

Δίχως συμφωνία έληξαν χτες οι συνομιλίες στρατηγών από τις ΗΠΑ, τη ΛΔ Κορέας και αξιωματούχων του ΟΗΕ, αναφορικά με την εξεύρεση τρόπων για την αποτροπή θερμών επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μεταξύ μεταξύ ΛΔΚ και Ν. Κορέας σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου στα μέσα του περασμένου μήνα.

Η ΛΔ Κορέας είχε απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σ' αυτές τις συνομιλίες σε αξιωματούχους της διοίκησης του ΟΗΕ στο Παμουντζόμ, έξω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη ΛΔ Κορέας με τη Νότια Κορέα. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας αποχώρησαν μετά από συνομιλίες 90 λεπτών, απαιτώντας από τους Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς να ζητήσουν συγνώμη και να καταβάλουν αποζημιώσεις για τις βλάβες που υπέστησαν οι ναυτικές τους δυνάμεις κατά τη διάρκεια των θερμών επεισοδίων του περασμένου Ιούνη.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΗΕ είπε πως τα αιτήματα της Πιονγιάνγκ δε συνάντησαν ανταπόκριση και πως τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβαν την πρότασή τους για περιπολίες πλοίων του Οργανισμού στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας.

Τα αιτήματά τους για εκδημοκρατισμό της χώρας και τιμωρία των ενόχων της αιματηρής εισβολής της αστυνομίας στον κοιτώνα του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, στις 9 του Ιούλη, επανέλαβαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη, οι ηγέτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, ενώ αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος, ως μια ιδιαίτερα πιθανή εξέλιξη προκειμένου να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Κχαταμί.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Σύλληψη τριών Αμερικανών

ΧΑΡΑΡΕ - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.-

Κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της Ζιμπάμπουε εκτόξευσαν χθες οι συνήγοροι τριών Αμερικανών που δικάζονται με την κατηγορία της κατοχής πολεμικών όπλων και λαθραίας επιβίβασής τους σε αεροπλάνο. Οι τρεις συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν άδεια εξαγωγής όπλων, πριν από δύο βδομάδες. Οι συνήγοροι των τριών Αμερικανών κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι έχουν καταπατήσει τα δικαιώματα των πελατών τους και ότι τους βασανίζουν συστηματικά τις δύο βδομάδες που βρίσκονται υπό κράτηση.

Οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι είναι ιεραπόστολοι μέλη πρεσβυτεριανής εκκλησίας της Ιντιάνα και ότι βρίσκονταν σε αποστολή στο νότιο Κονγκό. Παράλληλα, παραδέχτηκαν την κατοχή των όπλων, αλλά δήλωσαν ότι τα χρησιμοποίησαν σε κυνήγι και ότι επίσης τους χρειάζονταν για την αυτοάμυνά τους. Οι συνήγοροί τους δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι έφευγαν για τις ΗΠΑ, αφού η αποστολή τους είχε κλείσει, και ήθελαν να πάρουν τα όπλα μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ