ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Σε απεργίες οι εργαζόμενοι

Πρόγραμμα 8 απεργιακών κινητοποιήσεων, από τις 27 του Ιούλη, αποφάσισε η ΓΣ των εργαζομένων για τη σύμβαση εργασίας

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με συντριπτική πλειοψηφία, μόνο 9 κατά και 1 άκυρο οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, απέρριψαν στη Γενική τους Συνέλευση την αντεργατική και εξευτελιστική πρόταση των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών, για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,(προβλέπει 3ετή διάρκεια, μηδαμινές αυξήσεις) και υπερψήφισαν την πρόταση για κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν με 24ωρη απεργία την Τρίτη 27 του Ιούλη!Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 18 Αυγούστου οπότε θα ξανασυνεδριάσει το ΔΣ του σωματείου για να εκτιμήσει την κατάσταση. Θα πραγματοποιηθούν οκτώ συνολικά 24ωρες απεργίες στις 27, 29 του Ιούλη και 5, 7, 9, 11, 16, 18 Αυγούστου.

Στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ για άλλη μια φορά προσπάθησαν να σταθούν ανασταλτικός παράγοντας των κινητοποιήσεων, επικαλούμενοι το δήθεν διάλογο που θα πρότεινε η διοίκηση της εταιρίας. Απέρριψαν τις κινητοποιήσεις ως τρόπο διεκδίκησης ικανοποιητικής σύμβασης, αλλά γιουχαρίστηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η στάση τους, είναι συνεπής με τη γραμμή που δόθηκε σε σύσκεψη στις 21 του Ιούνη, με τη συμμετοχή υπουργού, στελεχών της ΛΑΡΚΟ, του προέδρου της ΓΣΕΕ, για πέρασμα χωρίς κραδασμούς, του μεθοδευόμενου ξεπουλήματος της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής νικελίου.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της εταιρίας, αμέσως μόλις έμαθε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ΓΣ των εργαζομένων, πρότεινε νέα συνάντηση, που έγινε χτες. Ωστόσο, κατέθεσε τις ίδιες προτάσεις και όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε αντιπρόταση (για μονοετή σύμβαση κ.ά.) αποχώρησε από το.... μονόλογο που ήθελε, ενώ η ΠΑΣΚΕ συντάχτηκε μαζί της!

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μάχη κατά της ανεργίας

Συγκέντρωση σήμερα στις 10πμ στην ΠΕΜΕΝ, ενάντια στην ανεργία και τους δημιουργούς της

Στη μάχη κατά της ανεργίας έχουν ριχτεί οι ναυτεργάτες, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Οι ναυτεργάτες απαιτούν την άμεση απορρόφηση όλων των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ώστε να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων και την κατάργηση των μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που τους πετούν μαζικά έξω από τα καράβια. Απαιτούν ακόμα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανέργων και την ανανέωση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ικανοποιητικούς όρους για τους ναυτεργάτες.

Το αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν η Ενωση Μηχανικών και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Αιτία για τη διοργάνωση της νέας αγωνιστικής κινητοποίησης αποτέλεσε η άρνηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ να επιδώσουν στα δύο ναυτεργατικά σωματεία τα "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη που εξέδωσε το ΓΕΝΕ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρέχοντας έτσι τη νομική κάλυψη σε ναυτιλιακές εταιρίες να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Η ενέργεια αυτή, όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση που έχουν εκδώσει τα δύο σωματεία, σηματοδοτεί "την πολιτική επιλογή διαιώνισης της διαλυτικής κατάστασης του ΓΕΝΕ. Συνιστά κίνηση απόκρυψης στοιχείων και συγκάλυψης κραυγαλέων παρανομιών".

Οι "κραυγαλέες παρανομίες" που αναφέρουν τα δύο σωματεία εντοπίζονται στο γεγονός ότι το ΓΕΝΕ κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας εξέδωσε "σημειώματα μη προσφερομένου" σε ναυτιλιακές εταιρίες, ενώ υπήρχαν προσφερόμενοι ναυτεργάτες, δηλαδή άνεργοι, εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του. Είναι ενδεικτικό ότι το ΓΕΝΕ το πρώτο 5μηνο του 1999 εξέδωσε 395 "σημειώματα", όταν στους δικού του καταλόγους οι προσφερόμενοι ήταν το Γενάρη 2.158,το Φλεβάρη 2.080,το Μάρτη 2.116, τον Απρίλη 2.098 και το Μάη 1.789!

Επίσης, λόγω της αναξιοπιστίας του ΓΕΝΕ, δεν εγγράφονται όλοι οι άνεργοι σ' αυτό. Τον περασμένο Μάη η ΠΝΟ έκανε λόγο για 5.000 ανέργους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ, μόνο τα αντιναυτεργατικά μέτρα του 1997, στοίχισαν 7.500 θέσεις εργασίας στα ποντοπόρα!

Συνάντηση ΠΑΜΕ με ΝΔ

Συνεχίστηκε, με τη ΝΔ χτες, η επαφή του ΠΑΜΕ με τα πολιτικά κόμματα

Τις θέσεις και τους στόχους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ),ανέπτυξε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του, σε συνάντηση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,που εκπροσωπήθηκε από τον υπεύθυνο του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Β. Μιχαλολιάκο.

Στη συνάντηση, διατυπώθηκαν οι θέσεις της ΝΔ για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σημείο ριζικής αντίθεσης με τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Προκύπτει, επίσης, ότι η ΝΔ θα επιδιώξει "διαφάνεια" και θα αξιοποιήσει τα έσοδα για το κοινωνικό κράτος. Σχετικά με το 35ωρο, η ΝΔ υποστηρίζει μια πανευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική εφαρμογή του, ενώ αντίθετη είναι με τη θέση ότι η ανεργία είναι φαινόμενο ταυτισμένο με τον καπιταλισμό. Για την κοινωνική ασφάλιση, επισημάνθηκε ότι ρόλο θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας, δίπλα στο δημόσιο.

Ο Β. Μιχαλολιάκος τόνισε μετά τη συνάντηση: "Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση, γύρω από τα προβλήματα που έχει σήμερα η κοινωνία και κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία, τη διαφθορά, τη φορολογική επιδρομή, τις πτυχές που αφορούν τη δραστηριότητα του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η εντύπωσή μου ήταν ότι η συζήτηση ήταν και γόνιμη, υπάρχουν σημεία πολύ σοβαρά που υπάρχει σύγκλιση, όπως η ανάγκη στήριξης των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους ανέργους κ.ά. Πιστεύω ότι και στο μέλλον θα έχουμε και άλλες συναντήσεις, από τις οποίες θα προκύψει κοινωνικό όφελος".

Ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, δήλωσε: "Είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία της ΝΔ. Από την πλευρά μας, σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκθέσαμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας, για την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπογραμμίσαμε ότι με τις πλειοψηφίες αυτές στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η εργατική τάξη και ο λαός μας, ίσα - ίσα που ενισχύουν την πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να εφαρμόζεται απρόσκοπτα. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε τους στόχους πάλης που έχει καθορίσει το ΠΑΜΕ στα θέματα της ανεργίας, της απασχόλησης, για την ανάγκη δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, των συνταξιούχων, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, για τα θέματα που σχετίζονται με το 35ωρο σε βδομαδιάτικη βάση, πέντε ημερών και 7ωρης απασχόλησης την ημέρα. Με προσοχή, εκ μέρους της ΝΔ, άκουσαν αυτές τις απόψεις που εκφράσαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, στην κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων και, ταυτόχρονα, της δράσης και κινητοποίησης των ίδιων των εργαζομένων, προκειμένου να απαιτήσουμε και να πετύχουμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας".

Από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Α. Αβραμίδης σημείωσε: "Μεταφέραμε στη ΝΔ την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στους εργαζόμενους και στους ανέργους, στη χώρα μας, μεταφέραμε μαζί και την αποφασιστικότητά μας σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που υπάρχει σήμερα το ΠΑΜΕ. Από τον κ. Μιχαλολιάκο, δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από τις θέσεις που ακούσαμε, τις γνωστές θέσεις της ΝΔ και πιστεύω ότι αύριο, που πιθανόν να βρίσκεται στην κυβέρνηση, θα είναι απέναντί μας".

Στάσεις στη ΣΟΦΤΕΞ

Συνεχίζονται σήμερα, με τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια στη ΣΟΦΤΕΞ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αίτημα τη διακοπή της διαδικασίας "οικειοθελών" αποχωρήσεων και κάθε εγχειρήματος για συρρίκνωση - κλείσιμο τμημάτων.

Απλήρωτοι πέντε μήνες

Απλήρωτοι επί πέντε μήνες παραμένουν χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ Αττικής,κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για "απαράδεκτο εμπαιγμό από τη διοίκηση του Οργανισμού και την Περιφερειακή Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας".

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η πρακτική αυτή "έχει οδηγήσει σε απόγνωση και έχει δημιουργήσει οξυμένα προβλήματα επιβίωσης στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους", ενώ προειδοποιεί ότι θα αναγκαστεί να πάρει άλλου είδους μέτρα αν δεν εισακουστεί και αυτή τη φορά από τους αρμοδίους.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, κατά τη συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ

"ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ"
"Χορός" απολύσεων

Αλλες 12 απολύσεις στη θυγατρική της ΖΗΜΕΝΣ, που επιδιώκει να γίνουν 70

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε 12 απολύσεις εργαζομένων, με το όριο 2%,προχώρησε η "ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ", θυγατρική της πολυεθνικής "SIEMENS",στο Βασιλικό Χαλκίδας. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις 12 του προηγούμενου μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι τη συμπλήρωση 70 απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρία.

Το σωματείο εκτιμά ότι η διοίκηση της πολυεθνικής επιδιώκει τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και την αντικατάστασή του από συμβασιούχους,με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα και από την άλλη, αποβλέπει στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης, χωρίς κραδασμούς, καθώς και στην πριμοδότηση "νέων" θέσεων εργασίας, τα λεγόμενα κίνητρα του ΟΑΕΔ. Ετσι, παρότι το σωματείο έχει κάνει υποχωρήσεις και έχει δεχτεί άδειες άνευ αποδοχών για 25 άτομα για 2,5 μήνες και επιπλέον δέχτηκε να πάρουν εργαζόμενοι το μισό της καλοκαιρινής τους άδειας τους μήνες Μάρτη, Απρίλη, Μάη, η εταιρία επιμένει στις απολύσεις.

Σημειωτέον ότι η "ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ" που απασχολεί γύρω στους 630 εργαζομένους ως μόνιμο προσωπικό και 100 - 200 εποχικούς, έχει φουλ παραγωγή και πωλήσεις, γι' αυτό τα κέρδη της εκτινάχτηκαν στο 1,6 δισεκατομμύριο δραχμές ή κατά ποσοστό 137% το 1998 έναντι του 1997.

Οι απολύσεις γίνονται, ενώ το εργοστάσιο δουλεύει και την Κυριακή, με αύξηση στις βάρδιες τη νύχτα σε τμήματά του, καθώς και με πολλαπλασιασμό των ατόμων που δουλεύουν Σάββατο, (στο ρεπό τους) και εργάζονται πέραν του 8ωρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ