ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΕΑ" ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΙΔΕΑ
Χαράτσι και ιδιωτική ασφάλιση για τους σεισμούς!

Καταργείται και η ελάχιστη κρατική αρωγή προς τους σεισμοπλήκτους

Ενα νέο χαράτσι - το επιλεγόμενο και "Σεισμόσημο" - θα υποχρεώσει η κυβέρνηση να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες κάθε χρόνο, αν θέλουν να πάρουν αποζημίωση και να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους σε περίπτωση που καταστραφεί από σεισμό! Ταυτόχρονα, κόβει τη χορήγηση κάθε είδους βοήθειας στους σεισμοπαθείς από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταργώντας ουσιαστικά και το τελευταίο ίχνος κράτους πρόνοιας, ενώ ανοίγει διάπλατα ένα ακόμη "παράθυρο" κερδοσκοπίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ είναι οι βασικοί στόχοι ενός νέου νομοσχεδίου, που παρουσίασε χτες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Η κυβέρνηση καταργεί - εκτός αυστηρά ειδικών περιπτώσεων - ακόμη και την ελάχιστη μέριμνα και αρωγή (αποζημιώσεις, χρηματική βοήθεια κ.ά.) που δίνει σε όσους έχουν πάθει ζημιά από φυσικές καταστροφές και που υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 40 με 60 δισ. δρχ. το χρόνο.
  • Ιδρύει έτσι έναν Κρατικό Ασφαλιστικό Φορέα, στον οποίο θα πρέπει να ασφαλίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της χώρας τα σπίτια τους για ενδεχόμενο σεισμού. Το νομοσχέδιο λέει ότι η ασφάλιση αυτή είναι προαιρετική, αλλά στην πράξη θα είναι υποχρεωτική, αφού ένα χρόνο μετά την ίδρυση του φορέα αυτού παύει το κράτος να χορηγεί οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια στους σεισμοπλήκτους και τους στρέφει αναγκαστικά ή στο κρατικό "σεισμόσημο" ή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Το ασφάλιστρο - χαράτσι θα κυμαίνεται από 8.000 έως και 15.000 δρχ. ή και παραπάνω το χρόνο και θα προσδιορίζεται όχι μόνο από τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά και από τη ζώνη σεισμικότητας της περιοχής, στην οποία βρίσκεται. (Μεγαλύτερο ασφάλιστρο οι πιο σεισμογενείς περιοχές και μικρότερο οι λιγότερο σεισμογενείς). Τα τρία πρώτα χρόνια το δημόσιο θα επιδοτεί το ασφάλιστρο αυτό μέχρι 40%, ενώ το ποσό αποζημίωσης που θα δίνει ο ασφαλιστικός αυτός φορέας έχει οριστεί σε 150.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Τόσο το ασφάλιστρο, όσο και το ποσό της αποζημίωσης θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται με υπουργικές αποφάσεις.
  • Κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να ασφαλίσει στον κρατικό φορέα μόνο ένα σπίτι και μόνο μέχρι 130 τετραγωνικά μέτρα. Αν έχει δεύτερο σπίτι ή το ένα που διαθέτει είναι μεγαλύτερο των 130 τετραγωνικών, τότε - όπως άλλωστε δήλωσε ευθαρσώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - θα πρέπει να απευθυνθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες! Με δεδομένα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 4,8 εκατομ. σπίτια που ανήκουν σε 3,5 ιδιοκτήτες, ενώ ένα 5% τουλάχιστον των σπιτιών αυτών είναι άνω των 130 τετραγωνικών, ουσιαστικά η κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή σπρώχνει πάνω από 2.000.000 ιδιοκτήτες στην ιδιωτική ασφάλιση, στην οποία προσφέρεται ένας πρόσθετος τζίρος τουλάχιστον 20 δισ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο!
  • Ενα άλλο "κόλπο" που θα υποχρεώσει πολλούς να πληρώνουν το "σεισμόσημο", αποτελεί η πρόβλεψη που λέει ότι αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος πολυκατοικίας ζητήσει να ενταχτεί στο σύστημα ασφάλισης για σεισμό, τότε και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν υποχρεωτικά το χαράτσι, τουλάχιστον όσον αφορά την αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού ολόκληρου του κτιρίου...
Σφραγίστηκαν τρία νυχτερινά κέντρα

Ανάμεσα σε απειλές, κατηγορίες, καταγγελίες "για οικονομικά εγκλήματα, κομπίνες και απάτες" και σε δηλώσεις για "ξεκαθάρισμα της παραλίας από παρανομίες", σφραγίστηκαν χτες το πρωί, με την παρουσία αστυνομικής δύναμης, τρία νυχτερινά κέντρα διασκέδασης - "Σάμπια", "Καλούα" και "Ζέφυρος" - τα οποία δεν έχουν τη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, από το Δήμο Αλίμου. Το έργο έχει παιχτεί και στο παρελθόν και αρκεί να περιμένουμε να δούμε αν θα έχει το ίδιο τέλος: Τη λειτουργία τους, δηλαδή, μετά από μερικές μέρες.

Οι εργαζόμενοι στο Καλούα αποδοκίμασαν με χειροκροτήματα την τοποθέτηση της κόκκινης κορδέλας που έβαλε ο Δήμος Αλίμου, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο το μαγαζί. Ενώ κατηγορίες για "οικονομικά εγκλήματα, μαύρα λεφτά και κομπίνες", εκτοξεύτηκαν από τον Β. Καρπενάρο δικηγόρο του ιδιοκτήτη του Ζέφυρου Ανδρέα Αντύπα,προς το Δήμο Αλίμου. Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει, όπως τόνισε και ο Κ. Μαστοράκης, ιδιοκτήτης του "Σάμπια", που πέρυσι ονομαζόταν "Παπαγκάιο" και είχε κατεδαφιστεί από την Πολεοδομία ως αυθαίρετο.

Ενα από τα παράδοξα της χτεσινής σφράγισης ήταν η δήλωση του Δ. Ντάνου, προέδρου της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Ο κ. Ντάνος μίλησε για την ανάγκη να επιβληθούν βαρύτερες ποινές προς τους παρανομούντες ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών, ενώ ο ίδιος υπέγραψε την παραχώρηση του χώρου όχι μόνο για το Καλούα, αλλά και για μια σειρά άλλα νυχτερινά κέντρα!!! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι ίσως ο μόνος αρμόδιος - σύμφωνα με τη νομοθεσία - να ελέγχει την κατάσταση μέσα στο χώρο του...

Την ανάγκη να παρθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση, τόνισε ο Χρήστος Κορτζίδης επικεφαλής της Παράταξης "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό": "Μετά από συζητήσεις 2 χρόνων ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας με απόφασή του, προτείνει την προώθηση ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αφορά τις χρήσεις γης στην παραλιακή ζώνη και την απομάκρυνση των νυχτερινών κέντρων από αυτή. Κύριο μέλημά μας, πρέπει να είναι η προώθηση και εφαρμογή αυτού του Διατάγματος. Μόνο τότε θα δούμε αποτελέσματα".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,τα Παραρτήματα των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ και η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν τη Δευτέρα 26-7-99, στις 7 μμ, εκδήλωση, για να τιμήσουν τα 55χρονα από το θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου,αλλά και όλων των ηρωίδων γυναικών που έπεσαν αγωνιζόμενες για την πατρίδα. Ταυτόχρονα, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Η. Αποστόλου. Η εκδήλωση θα γίνει στον ιστορικό χώρο Κουντουριώτου.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΕΥΒΟΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ τελεί την Κυριακή 25-7-99, στις 11 πμ, μνημόσυνο, τιμώντας τη θυσία των δεκάδων αγωνιστών της ΕΑ που έπεσαν στη Στενή και τη γύρω περιοχή. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (θέση Βρυσίτσα) στη Στενή. Πούλμαν δρομολογούνται στις 10 πμ από την πλ. Αγοράς Χαλκίδας.
  • Η Κοινότητα ΚΟΣΜΑ Κυνουρίας και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 25-7-99, στις 11 πμ, στη θέση Σταυρός, εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ.: 8234.296 και 8222.952.
  • Ο Δήμος Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ Μαγνησίας, η ΝΕ Μαγνησίας και το Παράρτημα ΒΟΛΟΥ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν την Κυριακή 25-7-99, στις 7.30 μμ, τιμητική εκδήλωση για την 55η επέτειο της νικηφόρας Μάχης της Σοδειάς, που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο που έγινε η μάχη, στο 16ο χιλ. του δρόμου Βόλου - Ν. Αγχιάλου.
Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στο Βίτσι 30/7 έως 1/8 1999,με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υποχώρηση του ΔΣΕ (Αύγουστος 1949). Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 30/7/99 στις 7 πμ.Εγγραφές μέχρι 25/7/99, ώρα 2μμ. Διανυκτέρευση στην Καστοριά. Επίσκεψη: Λίμνη Πρέσπα, Αγιο Γερμανό, Κρυσταλλοπηγή, Βροντερό, Ψαράδες. Επιστροφή μέσω Φλώρινας - Πτολεμαϊδας - Γρεβενών. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του ΚΣ και στα τηλέφωνα: 5230.526. 5230.534.

ΙΚΑ
Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών που υπηρετούν στο Ιδρυμα μέχρι και 15 χρόνια. Ζητούν, επίσης, τη ριζική αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ και όχι "αλλαγή ταμπέλας". Την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, ειδικότητας, ετοιμότητας και καταβολή δεδουλευμένων (π.χ., αποδοχών, υπερωριών, εφημεριών, επιδομάτων κλπ.), αξιοκρατική στελέχωση των υγειονομικών σχηματισμών του ΙΚΑ και την εξομοίωση αποδοχών και βαθμολογίου των γιατρών του ΙΚΑ με εκείνα των γιατρών του ΕΣΥ.

Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν με νέα 48ωρη απεργία στις 2 - 3 Αυγούστου 1999. Παράλληλα, η Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας τους εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία να κλιμακώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν εισαχθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μονιμοποιήσεις των 30 χιλιάδων θέσεων στο δημόσιο τομέα και δεν περιλαμβάνει τους συμβασιούχους γιατρούς ΙΚΑ, που έχουν πολλαπλάσια της 18μηνης προϋπηρεσίας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απλουστεύστε τις διαδικασίες

Την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου τύπου συνταγής των φαρμάκων που θα απλουστεύσει τη διαδικασία της συνταγογραφίας και θα ελαττώσει τη γραφειοκρατία, επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ενιαίος τύπος συνταγής φαρμάκων που δημιουργήθηκε, όπως επισήμαναν, όχι μόνο δεν επέλυσε τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή αυτής της συνταγής, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να μην ξέρουν αν μια συνταγή παλαιού τύπου κάποιου ταμείου είναι έγκυρη ή όχι.

Πολλά ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να καθυστερούν και μάλιστα κατά πολύ, την εξόφληση των συνταγών τους, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια να οφείλονται στους φαρμακοποιούς. Αυτή τη στιγμή, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, οι φαρμακοποιοί, δυσκολεύονται να εκτελούν τις συνταγές.

Αναφερόμενοι στο θέμα των τιμών των φαρμάκων εξέφρασαν την άποψη πως όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να ανατεθούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και όχι ο ΕΟΦ να έχει μόνο τον έλεγχο και το υπουργείο Εμπορίου να καθορίζει τις τιμές. Στη χθεσινή συνέντευξη επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, οι χρόνια και βαριά ασθενείς που κάνουν θεραπεία στο σπίτι, να παίρνουν τα φάρμακα που απαιτούνται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και όχι από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πρόγευση αδιαφάνειας για την Ολυμπιάδα 2004

Πρόγευση για τις αδιαφανείς διαδικασίες, με τις οποίες σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση τις αναθέσεις των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004, αποτελεί και η προκήρυξη για την πρόσληψη του πρώτου συμβούλου. Συγκεκριμένα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου υπηρεσιών σχετικά με τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό, γίνεται με την"κλειστή" διαδικασία που προβλέπει η διαδικασία της Οδηγίας 92/50 ΕΟΚ, αν και δε συντρέχει κανένας λόγος επείγοντος.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, ο οποίος με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του "Αθήνα 2004" Κ. Μπακούρη, ζητά να ανακληθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον σύμβουλο αυτό και να επαναληφθεί η προκήρυξη σε χρόνο και με διαδικασίες που θα εγγυώνται την ευρεία ενημέρωση και δυνατότητα συμμετοχής των ενδιαφερομένων, καθώς και τη διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης για την ανάθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ