Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΕΑ" ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΙΔΕΑ
Χαράτσι και ιδιωτική ασφάλιση για τους σεισμούς!

Καταργείται και η ελάχιστη κρατική αρωγή προς τους σεισμοπλήκτους

Ενα νέο χαράτσι - το επιλεγόμενο και "Σεισμόσημο" - θα υποχρεώσει η κυβέρνηση να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες κάθε χρόνο, αν θέλουν να πάρουν αποζημίωση και να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους σε περίπτωση που καταστραφεί από σεισμό! Ταυτόχρονα, κόβει τη χορήγηση κάθε είδους βοήθειας στους σεισμοπαθείς από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταργώντας ουσιαστικά και το τελευταίο ίχνος κράτους πρόνοιας, ενώ ανοίγει διάπλατα ένα ακόμη "παράθυρο" κερδοσκοπίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ είναι οι βασικοί στόχοι ενός νέου νομοσχεδίου, που παρουσίασε χτες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Η κυβέρνηση καταργεί - εκτός αυστηρά ειδικών περιπτώσεων - ακόμη και την ελάχιστη μέριμνα και αρωγή (αποζημιώσεις, χρηματική βοήθεια κ.ά.) που δίνει σε όσους έχουν πάθει ζημιά από φυσικές καταστροφές και που υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 40 με 60 δισ. δρχ. το χρόνο.
  • Ιδρύει έτσι έναν Κρατικό Ασφαλιστικό Φορέα, στον οποίο θα πρέπει να ασφαλίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες της χώρας τα σπίτια τους για ενδεχόμενο σεισμού. Το νομοσχέδιο λέει ότι η ασφάλιση αυτή είναι προαιρετική, αλλά στην πράξη θα είναι υποχρεωτική, αφού ένα χρόνο μετά την ίδρυση του φορέα αυτού παύει το κράτος να χορηγεί οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια στους σεισμοπλήκτους και τους στρέφει αναγκαστικά ή στο κρατικό "σεισμόσημο" ή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Το ασφάλιστρο - χαράτσι θα κυμαίνεται από 8.000 έως και 15.000 δρχ. ή και παραπάνω το χρόνο και θα προσδιορίζεται όχι μόνο από τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά και από τη ζώνη σεισμικότητας της περιοχής, στην οποία βρίσκεται. (Μεγαλύτερο ασφάλιστρο οι πιο σεισμογενείς περιοχές και μικρότερο οι λιγότερο σεισμογενείς). Τα τρία πρώτα χρόνια το δημόσιο θα επιδοτεί το ασφάλιστρο αυτό μέχρι 40%, ενώ το ποσό αποζημίωσης που θα δίνει ο ασφαλιστικός αυτός φορέας έχει οριστεί σε 150.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο. Τόσο το ασφάλιστρο, όσο και το ποσό της αποζημίωσης θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται με υπουργικές αποφάσεις.
  • Κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να ασφαλίσει στον κρατικό φορέα μόνο ένα σπίτι και μόνο μέχρι 130 τετραγωνικά μέτρα. Αν έχει δεύτερο σπίτι ή το ένα που διαθέτει είναι μεγαλύτερο των 130 τετραγωνικών, τότε - όπως άλλωστε δήλωσε ευθαρσώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - θα πρέπει να απευθυνθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες! Με δεδομένα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 4,8 εκατομ. σπίτια που ανήκουν σε 3,5 ιδιοκτήτες, ενώ ένα 5% τουλάχιστον των σπιτιών αυτών είναι άνω των 130 τετραγωνικών, ουσιαστικά η κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή σπρώχνει πάνω από 2.000.000 ιδιοκτήτες στην ιδιωτική ασφάλιση, στην οποία προσφέρεται ένας πρόσθετος τζίρος τουλάχιστον 20 δισ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο!
  • Ενα άλλο "κόλπο" που θα υποχρεώσει πολλούς να πληρώνουν το "σεισμόσημο", αποτελεί η πρόβλεψη που λέει ότι αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος πολυκατοικίας ζητήσει να ενταχτεί στο σύστημα ασφάλισης για σεισμό, τότε και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν υποχρεωτικά το χαράτσι, τουλάχιστον όσον αφορά την αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού ολόκληρου του κτιρίου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ