Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη δημιουργία μετώπου για την προστασία του περιβάλλοντος και από τις πυρκαγιές, καλεί το λαό και τους φορείς, με ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δασοπροστασία και τις πυρκαγιές. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς, να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, το ΚΚΕ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:

"Οι τεράστιες καταστροφές, που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσιών, χωρίς να λείπουν και ανθρώπινα θύματα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον, περιοριστεί αν υπήρχε πολιτική πραγματικής προστασίας του δασικού μας πλούτου, αν αντιμετωπιζόταν αυτός ως ζήτημα εθνικής σημασίας. Το πρόβλημα της δασοπροστασίας από πυρκαγιές είναι πελώριο.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων, όλων αυτών που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Η κυβερνητική πολιτική, υλοποιώντας και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσαρμόζει και τα δάση στην οικονομία της αγοράς.

Αυτή την πολιτική υπηρετεί: Η ουσιαστική κατάργηση του τεκμηρίου του Δημοσίου με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο νόμος του υπουργού Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, με τον οποίο μπορούν να αποχαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις, για να γίνονται επενδύσεις, με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας. Το Νομοσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο επιχειρείται η διαχείριση των προστατευομένων περιοχών (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση, κ. ά.) από τους ιδιώτες, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα συγκροτήματα, τα οποία θα κερδοσκοπούν σε βάρος του εθνικού πλούτου με το μανδύα του μη κερδοσκοπικού φορέα. Το Νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, που κατά καιρούς, αλλά και πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας, που νομιμοποιεί παράνομες καταπατήσεις και αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες. Σήμερα απουσιάζει ένα συνολικό πλαίσιο δασοπροστασίας, αντιπυρικής πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης.

Χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης εξαιρούνται από την κήρυξή τους ως αναδασωτέων, ενώ η αναδάσωση που έχει γίνει είναι μηδαμινή.

Η παράνομη δόμηση ενθαρρύνεται και οι προεκλογικές εξαγγελίες αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων προετοιμάζουν τις νέες, κάθε φορά, πυρκαγιές.

Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών, δάση και δασικές εκτάσεις διεκδικούνται από ποικιλώνυμους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η επίκληση ως άλλοθι των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα των απαιτούμενων και παλαιά. Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και οι δαπάνες για την καταστολή κάθε χρόνο μειώνονται.

Το ΚΚΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντας στη χώρα μας και προτείνει ξανά την εφαρμογή μέτρων προστασίας τους, καλώντας το λαό να παλέψει να τα επιβάλει άμεσα:

1. Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων.Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.

2. Αμεση αντιμετώπιση με τα απαραίτητα τεχνικά και δασοτεχνικά έργα και μέτρα,ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους(πλημμύρες, κατακρημνίσεις, αύξηση θερμοκρασίας, κλπ.).

3. Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης,διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Οχι βοσκή στα καμένα δάση.

4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.

5. Αμεση ολοκλήρωση και εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου.Απαγόρευση εγκατάστασης νέων οικοδομικών συνεταιρισμών. Απαλλοτρίωση, με την καταβολή αποζημίωσης από το κράτος, των δασών και δασικών εκτάσεων που ανήκουν νόμιμα σε οικιστικούς συνεταιρισμούς σε όλα τα δάση.

6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.

7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη - επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.

8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών. Βελτίωση των υποδομών.

9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα κυρίως επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

10.Αναβάθμιση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας.

11. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας,που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της (σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, κ. ά.)

Να υλοποιηθεί το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που διασφαλίζει μια ελάχιστη προστασία στα δάση.

12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. (1% για αναδασώσεις και 1% για επενδύσεις στα δάση).

Εναντίωση στην καταστροφή που επιχειρείται με κάθε είδους αιτιολόγηση, όπως αεροδρόμιο ΣΠΑΤΩΝ, μεγάλοι οδικοί άξονες, Ολυμπιακοί Αγώνες.

Κατάργηση όλης της αντιδασικής νομοθεσίας και οριστική απόσυρση των νομοσχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Γεωργίας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, τους φορείς του, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει.

Η ΤΑ πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς, να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.

Το ΚΚΕ στηρίζει και τα μέλη του συμμετέχουν ενεργά σ' ένα μέτωπο προστασίας του περιβάλλοντος και από τις πυρκαγιές.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ