Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δάσος: Ο μεγάλος απορρυπαντής

Το δάσος είναι ένας μεγάλος απορρυπαντής. Συγκρατεί πολλούς ρύπους και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, αραιώνει τη συγκέντρωση του ρυπογόνου αέρα στα κατώτερα στρώματα δημιουργώντας καθοδικά ρεύματα και απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων.

Ενα εκτάριο δάσους προσλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και εξασφαλίζει την αναπνοή σε 10 άτομα.Υπολογίζεται ότι ένα στρέμμα δάσους πεύκης μπορεί να συγκρατήσει 3,2 τόνους σκόνης,ενώ ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6,4 τόνους σκόνης.

Αποτελούν φυσική ασπίδα στις πλημμύρες του χειμώνα. Τα δέντρα συγκρατούν, λόγω των φυλλωμάτων τους, από 10% ως 50% των νερών. Μειώνουν την ετήσια απορροή των νερών κατά 10% ως 20% και κατεβάζουν τις πλημμυρικές αιχμές κατά 50% ως 60%.

Ενα καμένο δάσος όχι μόνο δεν μπορεί να συγκρατήσει το απαραίτητο νερό αλλά οδηγεί και σε διάβρωση του εδάφους. Κάθε χρόνο μεταφέρεται από το έδαφος της χώρας στη θάλασσα ένα νησί με έκταση όση η Πάτμος και με βάθος εδάφους 2,5 μέτρα.Η ετήσια μεταφορά φερτών υλικών από τα υδάτινα ρεύματα υπολογίζεται ότι είναι 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ