ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Γνωρίζουν τις αιτίες νοθείας - λαθρεμπορίου

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα - καθώς αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει με διάφορα παζάρια και πιέσεις, τη συγκράτηση των τιμών στα υγρά καύσιμα - μελέτη Επιτροπής με προτάσεις, για την αντιμετώπιση των φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίου

Μελέτη που περιγράφει τρόπους νοθείας και λαθρεμπορίας με τα υγρά καύσιμα (προσδιορίζει δηλαδή τις εστίες του φαινομένου) και ταυτόχρονα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η στιγμή που δίνεται στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη μελέτη, δεν είναι άσχετη με τις απεγνωσμένες και σε αρκετές περιπτώσεις "σπασμωδικές" προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να αποτρέψει την απειλούμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού - και άρα μεγαλύτερη απόκλιση από τη σημερινή - που αποτελεί βασικό κριτήριο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να παραβιάσει τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού" - να παρέμβει δηλαδή διοικητικά και να ορίσει πλαφόν στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων - προσπαθεί και με τη μελέτη αυτή να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στους βενζινοπώλες και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, η άνοδος των οποίων αποτελεί απειλή για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Στο πόρισμα που φέρει τον τίτλο "Μελέτη των θεμάτων διακίνησης καυσίμων και των πρατηρίων υγρών καυσίμων" εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι θέματα που σχετίζονται με τις ενδεικτικές τιμές και τη διαμόρφωση των τιμών των υγρών καυσίμων θα μπορούσαν να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια μιας διαρκούς επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών.Η επιτροπή αυτή, ύστερα από ενδελεχή μελέτη του ζητήματος, θα μπορούσε να προτείνει στην πολιτική ηγεσία τη λήψη των ενδεικνυόμενων κάθε φορά μέτρων.

Η επιτροπή του πορίσματος (που είχε συσταθεί τον περασμένο Οκτώβρη και απαρτιζόταν από εκπροσώπους του δημόσιου τομέα και εμπλεκόμενων φορέων), επισημαίνει πως είναι αναγκαία η σύγκλιση των τιμών στις βενζίνες ώστε να αποφεύγεται η νόθευσή τους, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η σύγκλιση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.Κι αυτό γιατί στο πετρέλαιο κίνησης εφαρμόζεται ο ελάχιστος κοινοτικός συντελεστής των 245 "Εύρω" και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "για κοινωνικούς αλλά και για αντιπληθωριστικούς λόγους θα έπρεπε να εφαρμοστεί αρκετά μειωμένος φόρος".

Οι συντάκτες του πορίσματος, προτείνουν μεταξύ άλλων:

  • Να κωδικοποιηθούν όλες οι αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις που αναφέρονται στην εμπορία και διακίνηση των υγρών καυσίμων, να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου και να συσταθεί ad hoc εξεταστική επιτροπή.
  • Να τηρείται βιβλίο διακίνησης καυσίμων και να ελέγχεται η οροφή εφαρμογής των αγορανομικών διατάξεων σχετικά με τη δειγματοληψία και τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων στα πρατήρια.
  • Να αναμορφωθεί η νομοθεσία που διέπει τα δείγματα και να εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στους ιδιώτες, όπως για το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.
  • Να δραστηριοποιηθούν τα μεικτά συνεργεία ελέγχου υγρών καυσίμων (ΣΔΟΕ - Γενικού Χημείου) και να προβλέπεται σε περίπτωση που διαπιστώνεται το αδίκημα της λαθρεμπορίας, η απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα 15 ημερών και σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός κάθε φορά της ποινής.
  • Να συνεπάγεται η ύπαρξη παράνομων υπόγειων και υπέργειων δεξαμενών υγρών καυσίμων το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης με ταυτόχρονη επιβολή εξοντωτικών προστίμων κλπ. @Την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στα καύσιμα και στην ενέργεια, ζητεί από την κυβέρνηση η ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), μετά την πρόσφατη απαίτηση της ηγεσίας του ΣΕΒ από την κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για βιομηχανική χρήση. Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΒΑΠ, θεωρεί πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των αυξήσεων, "είναι στη σωστή κατεύθυνση". Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώνει πως οι ενέργειες αυτές, από μόνες τους, "δεν μπορούν να περιορίσουν τις αιτίες που προκαλούν τα δυσάρεστα φαινόμενα επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής, μεταφοράς, αλλά και εξαγωγών των προϊόντων της εγχώριας παραγωγής και γι' αυτό ζητά να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική
Πληθαίνουν οι "γρίφοι" για την απόκτηση της Εργασίας

"Βελτιωτική προσφορά" από την Πειραιώς, απόφαση του ΔΣ του ΧΑΑ που θέτει σαν ελάχιστο όριο την εξαγορά του 50,1% των μετοχών της Εργασίας και δέσμευση Λάτση να ανταποκριθεί

Σε μακροσκελές "αστυνομικό μυθιστόρημα" με αινίγματα και γρίφους επικίνδυνους για τους ανυποψίαστους μικρομετόχους, εξελίσσεται πλέον το "παιχνίδι" για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας, το οποίο μέρα με τη μέρα αποκτά όλο και περισσότερες διαστάσεις και πλευρές. Στα πλαίσια αυτά, κινούνται τόσο η χτεσινή απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου - που κρίνει τις προσφορές των δύο μονομάχων - όσο και η νέα "βελτιωτική προσφορά του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση πρόθεσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (ανήκει στον όμιλο) κατά 115,248 δισ. δραχμές, με την καταβολή μετρητών στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 2ας Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε πως προχώρησε στην υποβολή "βελτιωτικής" προσφοράς, με την οποία δεν αυξάνει η τιμή εξαγοράς των μετοχών της Εργασίας, αλλά εκφράζεται η πρόθεση αγοράς περισσότερων μετοχών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς "θέτει σαν στόχο" να συγκεντρώσει το 67% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, δηλαδή 27.300.000 μετοχές, παραμένοντας βέβαια ως ελάχιστο όριο αποδοχής ο αριθμός των 20.400.000 μετοχών, δηλαδή το 50,086%. Η διοίκηση της τράπεζας, υποστηρίζει πως "με την επέκταση αυτή του επιδιωκόμενου στόχου, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει πάνω από το 99% των μετοχων της Τράπεζας Εργασίας" και πως η βελτιωτική πρόταση "ανταποκρίνεται σε αιτήματα των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας, αλλά και στην ανάγκη προστασίας του επενδυτικού κοινού".
  • Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: 1) αποφάσισε να ζητήσει από τον όμιλο Eurobank να προσαρμόσει την προσφορά του και να διευκρινίσει ότι η προσφορά αφορά την απόκτηση 12.025.000 μετοχών (δηλαδή το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εργασίας), χωρίς δυνατότητα αποδοχής εκ μέρους της μικρότερου αριθμού (όπως προέβλεπε αρχικά η προσφορά του ομίλου Λάτση) και να ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό. 2) Η προθεσμία υποβολής νεότερων τροποποιητικών - βελτιωτικών προσφορών λήγει την 29η Ιούλη 1999, ενώ η προθεσμία αποδοχής των δημοσίων προσφορών από τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας λήγει την 4η Αυγούστου. 3) Τροποποιήσεις των όρων των προσφορών που έχουν ήδη υποβληθεί, μπορεί να αφορούν μόνο στην αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος ή του προσφερόμενου ανταλλάγματος. Η ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται στο κοινό η τροποποίηση της προσφοράς, πρέπει να αναφέρει την ύπαρξη επιβεβαίωσης ότι ο προσφέρων διαθέτει τα μέσα καταβολής για το σύνολο των προς απόκτηση μετοχών, καθώς και την τράπεζα που την έχει χορηγήσει.
  • Ο όμιλος Λάτση, με σχετική γραπτή ανακοίνωση της Euorbank, δήλωσε πως "προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΔΣ του ΧΑΑ για την προσαρμογή προσφοράς του, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των όρων της ανωτέρω αποφάσεως του ΔΣ του ΧΑΑ από όλα τα συμμετέχοντα στη δημόσια διαδικασία μέρη".
"Περήφανος" ο ΣΕΒ για τις επενδύσεις στη Βουλγαρία

Το 10% του συνόλου των επενδεδυμένων ξένων κεφαλαίων καλύπτουν οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση των επενδυτών. Οι επενδύσεις επικεντρώνονται στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, αλουμινίου, τσιμέντου, χάρτου, τηλεπικοινωνιακού υλικού και προϊόντων συσκευασίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά την ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η ηγεσία των Ελλήνων βιομηχάνων (ΣΕΒ) προς τιμή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρθηκαν ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι: το ύψος των δασμών, η γραφειοκρατία στον εκτελωνισμό προϊόντων, ανεπάρκεια νομικού και θεσμικού πλαισίου και τελωνειακές διατυπώσεις.

  • Την ώρα που η ηγεσία του ΣΕΒ συζητούσε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και για νέες επενδύσεις ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τη Σόφια ανέφερε πως σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν τα βουλγαρικά συνδικάτα διαπίστωσαν ότι μια σειρά ελληνικές επιχειρήσεις "παραβίαζαν τη βουλγάρικη εργατική νομοθεσία" σε εκεί επιχειρήσεις. Μεταξύ των παραβάσεων που αναφέρονται είναι η διαπίστωση ότι "ένα παιδί 13 ετών εργαζόταν τη νύχτα", ότι "η θερμοκρασία σε ορισμένους χώρους εργασίας έφτανε τους 35 βαθμούς Κελσίου" καθώς επίσης και "λογιστικά κενά".
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα δημοπρασία ετήσιων εντόκων την Τρίτη

Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει και πώληση προμετόχων του δημοσίου με δημόσια εγγραφή

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιούλη 1999 από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

  • Στόχος της δημοπρασίας είναι η άντληση ποσού 80 δισ. δραχμών.
  • Η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 30 Ιούλη 1999.
  • Θα δοθεί προμήθεια 0,45% στις τράπεζες που θα πάρουν μέρος στη δημοπρασία και θα απορροφήσουν τα έντοκα γραμμάτια ποσού 80 δισ. δραχμών, που σημαίνει πως το υπουργείο θα ανταμείψει τις τράπεζες - εκτός από το επιτόκιο - και με το ποσό των 360 εκατομμυρίων δραχμών (αυτό είναι το ποσό που αναλογεί στην προμήθεια του 0,45%).

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απόφασή του ότι την Πέμπτη 29 Ιούλη, την Παρασκευή 30 Ιούλη και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 1999 θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή, αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα με ημερομηνία έκδοσης την Πέμπτη 29 Ιούλη 1999. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση των αποταμιευτικών ομολόγων άρχισε τον Σεπτέμβρη του 1998 και μέχρι σήμερα έχει διατεθεί στο εγχώριο επενδυτικό κοινό ποσό άνω του 1 τρισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ