Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Γνωρίζουν τις αιτίες νοθείας - λαθρεμπορίου

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα - καθώς αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει με διάφορα παζάρια και πιέσεις, τη συγκράτηση των τιμών στα υγρά καύσιμα - μελέτη Επιτροπής με προτάσεις, για την αντιμετώπιση των φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίου

Μελέτη που περιγράφει τρόπους νοθείας και λαθρεμπορίας με τα υγρά καύσιμα (προσδιορίζει δηλαδή τις εστίες του φαινομένου) και ταυτόχρονα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η στιγμή που δίνεται στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη μελέτη, δεν είναι άσχετη με τις απεγνωσμένες και σε αρκετές περιπτώσεις "σπασμωδικές" προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να αποτρέψει την απειλούμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού - και άρα μεγαλύτερη απόκλιση από τη σημερινή - που αποτελεί βασικό κριτήριο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να παραβιάσει τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού" - να παρέμβει δηλαδή διοικητικά και να ορίσει πλαφόν στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων - προσπαθεί και με τη μελέτη αυτή να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στους βενζινοπώλες και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, η άνοδος των οποίων αποτελεί απειλή για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Στο πόρισμα που φέρει τον τίτλο "Μελέτη των θεμάτων διακίνησης καυσίμων και των πρατηρίων υγρών καυσίμων" εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι θέματα που σχετίζονται με τις ενδεικτικές τιμές και τη διαμόρφωση των τιμών των υγρών καυσίμων θα μπορούσαν να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια μιας διαρκούς επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών.Η επιτροπή αυτή, ύστερα από ενδελεχή μελέτη του ζητήματος, θα μπορούσε να προτείνει στην πολιτική ηγεσία τη λήψη των ενδεικνυόμενων κάθε φορά μέτρων.

Η επιτροπή του πορίσματος (που είχε συσταθεί τον περασμένο Οκτώβρη και απαρτιζόταν από εκπροσώπους του δημόσιου τομέα και εμπλεκόμενων φορέων), επισημαίνει πως είναι αναγκαία η σύγκλιση των τιμών στις βενζίνες ώστε να αποφεύγεται η νόθευσή τους, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η σύγκλιση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.Κι αυτό γιατί στο πετρέλαιο κίνησης εφαρμόζεται ο ελάχιστος κοινοτικός συντελεστής των 245 "Εύρω" και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "για κοινωνικούς αλλά και για αντιπληθωριστικούς λόγους θα έπρεπε να εφαρμοστεί αρκετά μειωμένος φόρος".

Οι συντάκτες του πορίσματος, προτείνουν μεταξύ άλλων:

  • Να κωδικοποιηθούν όλες οι αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις που αναφέρονται στην εμπορία και διακίνηση των υγρών καυσίμων, να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου και να συσταθεί ad hoc εξεταστική επιτροπή.
  • Να τηρείται βιβλίο διακίνησης καυσίμων και να ελέγχεται η οροφή εφαρμογής των αγορανομικών διατάξεων σχετικά με τη δειγματοληψία και τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων στα πρατήρια.
  • Να αναμορφωθεί η νομοθεσία που διέπει τα δείγματα και να εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στους ιδιώτες, όπως για το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.
  • Να δραστηριοποιηθούν τα μεικτά συνεργεία ελέγχου υγρών καυσίμων (ΣΔΟΕ - Γενικού Χημείου) και να προβλέπεται σε περίπτωση που διαπιστώνεται το αδίκημα της λαθρεμπορίας, η απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα 15 ημερών και σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός κάθε φορά της ποινής.
  • Να συνεπάγεται η ύπαρξη παράνομων υπόγειων και υπέργειων δεξαμενών υγρών καυσίμων το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης με ταυτόχρονη επιβολή εξοντωτικών προστίμων κλπ. @Την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στα καύσιμα και στην ενέργεια, ζητεί από την κυβέρνηση η ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), μετά την πρόσφατη απαίτηση της ηγεσίας του ΣΕΒ από την κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για βιομηχανική χρήση. Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΒΑΠ, θεωρεί πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των αυξήσεων, "είναι στη σωστή κατεύθυνση". Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώνει πως οι ενέργειες αυτές, από μόνες τους, "δεν μπορούν να περιορίσουν τις αιτίες που προκαλούν τα δυσάρεστα φαινόμενα επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής, μεταφοράς, αλλά και εξαγωγών των προϊόντων της εγχώριας παραγωγής και γι' αυτό ζητά να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ