Σάββατο 24 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθαίνουν οι "γρίφοι" για την απόκτηση της Εργασίας

"Βελτιωτική προσφορά" από την Πειραιώς, απόφαση του ΔΣ του ΧΑΑ που θέτει σαν ελάχιστο όριο την εξαγορά του 50,1% των μετοχών της Εργασίας και δέσμευση Λάτση να ανταποκριθεί

Σε μακροσκελές "αστυνομικό μυθιστόρημα" με αινίγματα και γρίφους επικίνδυνους για τους ανυποψίαστους μικρομετόχους, εξελίσσεται πλέον το "παιχνίδι" για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας, το οποίο μέρα με τη μέρα αποκτά όλο και περισσότερες διαστάσεις και πλευρές. Στα πλαίσια αυτά, κινούνται τόσο η χτεσινή απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου - που κρίνει τις προσφορές των δύο μονομάχων - όσο και η νέα "βελτιωτική προσφορά του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση πρόθεσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (ανήκει στον όμιλο) κατά 115,248 δισ. δραχμές, με την καταβολή μετρητών στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 2ας Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε πως προχώρησε στην υποβολή "βελτιωτικής" προσφοράς, με την οποία δεν αυξάνει η τιμή εξαγοράς των μετοχών της Εργασίας, αλλά εκφράζεται η πρόθεση αγοράς περισσότερων μετοχών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς "θέτει σαν στόχο" να συγκεντρώσει το 67% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, δηλαδή 27.300.000 μετοχές, παραμένοντας βέβαια ως ελάχιστο όριο αποδοχής ο αριθμός των 20.400.000 μετοχών, δηλαδή το 50,086%. Η διοίκηση της τράπεζας, υποστηρίζει πως "με την επέκταση αυτή του επιδιωκόμενου στόχου, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει πάνω από το 99% των μετοχων της Τράπεζας Εργασίας" και πως η βελτιωτική πρόταση "ανταποκρίνεται σε αιτήματα των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας, αλλά και στην ανάγκη προστασίας του επενδυτικού κοινού".
  • Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: 1) αποφάσισε να ζητήσει από τον όμιλο Eurobank να προσαρμόσει την προσφορά του και να διευκρινίσει ότι η προσφορά αφορά την απόκτηση 12.025.000 μετοχών (δηλαδή το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εργασίας), χωρίς δυνατότητα αποδοχής εκ μέρους της μικρότερου αριθμού (όπως προέβλεπε αρχικά η προσφορά του ομίλου Λάτση) και να ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό. 2) Η προθεσμία υποβολής νεότερων τροποποιητικών - βελτιωτικών προσφορών λήγει την 29η Ιούλη 1999, ενώ η προθεσμία αποδοχής των δημοσίων προσφορών από τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας λήγει την 4η Αυγούστου. 3) Τροποποιήσεις των όρων των προσφορών που έχουν ήδη υποβληθεί, μπορεί να αφορούν μόνο στην αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος ή του προσφερόμενου ανταλλάγματος. Η ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται στο κοινό η τροποποίηση της προσφοράς, πρέπει να αναφέρει την ύπαρξη επιβεβαίωσης ότι ο προσφέρων διαθέτει τα μέσα καταβολής για το σύνολο των προς απόκτηση μετοχών, καθώς και την τράπεζα που την έχει χορηγήσει.
  • Ο όμιλος Λάτση, με σχετική γραπτή ανακοίνωση της Euorbank, δήλωσε πως "προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΔΣ του ΧΑΑ για την προσαρμογή προσφοράς του, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των όρων της ανωτέρω αποφάσεως του ΔΣ του ΧΑΑ από όλα τα συμμετέχοντα στη δημόσια διαδικασία μέρη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ