ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδεια παραμονής και εργασίας στους μετανάστες

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, χτες το βράδυ

Να ληφθούν μέτρα ώστε να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας όσοι ξένοι εργάτες ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα,ζήτησε χτες κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,τονίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης τόσο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσο και για την αντιμετώπισή του σήμερα. Απέρριψε την ταύτιση των οικονομικών μεταναστών με το πρόβλημα της ανεργίας και την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των μεταναστών στα συνδικάτα. Συγκεκριμένα στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε:

"Κατ' αρχήν, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έδωσα στον πρωθυπουργό μια έκδοση επίσημη του Κόμματος, με τις θέσεις μας για τα Σώματα Ασφαλείας και το ρόλο που πρέπει να παίξουν στην καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας. Πράγμα που σημαίνει, για μας, διεκδίκηση αλλαγής του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντί να "μαυρίζει" η Θεσσαλία από τα Σώματα Ασφαλείας που κυνηγούν τους αγρότες ή να "μαυρίζει" το κέντρο της Αθήνας όταν γίνονται διαδηλώσεις, τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να έχουν στο στόχαστρό τους, οπωσδήποτε, το κοινό έγκλημα, με κατάλληλο εκσυγχρονισμό και κατάλληλη εκπαίδευση. Δε θέλω να σταθώ περισσότερο σ' αυτό το θέμα.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι ότι, επανειλημμένα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ταυτίσει την αύξηση της ανεργίας και την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας με το μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Εμείς, μια τέτοια ταύτιση την απορρίπτουμε, γιατί οδηγεί στο να αποπροσανατολίζει τον κόσμο για το ποιες είναι οι κοινωνικές και πολιτικές - οικονομικές αιτίες της ανεργίας, που σήμερα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχει σχέση με το "κυνήγι" και τη "δίψα" του κέρδους και την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Από την άλλη μεριά μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να καλλιεργήσει και ρατσισμό και ψύχωση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με γενικότερες συνέπειες στην περιοχή.

Το ειδικό πρόβλημα που έχει η περιοχή μας είναι οι επεμβάσεις, το "πλιάτσικο", ο πόλεμος και οι ληστείες στα Βαλκάνια που έχουν αυξήσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Η δική μας θέση είναι ότι έπρεπε το ζήτημα της καταγραφής των μεταναστών και της ένταξής τους μέσα στις διαδικασίες που πρέπει να ενταχθούν, ως υποψήφιοι για δουλιά στην Ελλάδα, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 1990-'91. Τα πράγματα τώρα έχουν γίνει ένα "μπερδεμένο κουβάρι" και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το ξετυλίξει.

Εμείς θεωρούμε ότι θα μπορούσε το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί με τον έλεγχο των συνόρων, με την καταγραφή μέσα από δημόσιες υπηρεσίες υποδοχής των οικονομικών προσφύγων, με τη δημιουργία υπηρεσιών για τους ξένους εργάτες στις νομαρχίες, στους δήμους και να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο ο ΟΑΕΔ. Δεν μπορεί να ανατίθενται αυτά τα καθήκοντα στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας. Δε δεχόμαστε να ταυτίζεται ο ξένος εργάτης με εγκληματία ή με υποψήφιο τρομοκράτη.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ούτως ώστε να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας όσοι ξένοι εργάτες ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Διότι η διαδικασία της λευκής και πράσινης κάρτας έχει τόσο σοβαρές ελλείψεις, που δεν μπορεί να θεωρηθούν παράνομοι αυτοί που δεν κατάφεραν να πάρουν τη λευκή ή την πράσινη κάρτα. Και, επιτέλους, από δω και μπρος, πρέπει να οργανωθούν οι υπηρεσίες υποδοχής των μεταναστών και με κορμό - θα έλεγα - τον ΟΑΕΔ, να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι που αναζητούν δουλιά στην Ελλάδα.

Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες τα συνδικάτα και να αντιμετωπίσουν τους ξένους εργάτες σαν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, να γραφούν οι ξένοι εργάτες στα συνδικάτα. Εκεί είναι η θέση τους μέσα σ' αυτή τη συλλογική, κοινή προσπάθεια με τους Ελληνες εργαζόμενους, διότι ο αντίπαλος είναι κοινός και τα προβλήματα έχουν τις ίδιες αιτίες. Και βεβαίως οι ξένοι εργάτες θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποκόβονται από το κίνημα της χώρας τους, γιατί πρέπει να παλέψουν να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα τους, για να μην αναγκάζονται να τρέχουν από δω και από κει, να τους χρησιμοποιούν σαν δούλους οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών των Βαλκανίων ή οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης".

Εκμετάλλευση και ανασφάλεια βιώνουν οι μετανάστες

Τοποθέτηση για τους οικονομικούς μετανάστες, του επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζή, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Την επισήμανση ότι η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά και αυταρχικά μέτρα έκανε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπ. Χαλβατζής,σε συζήτηση - με πρωτοβουλία της παράταξης - για τους οικονομικούς μετανάστες, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Η συζήτηση έγινε με αφορμή τις επιχειρήσεις - "σκούπα" του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε συνθήκες που "ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" - όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας αυτές τις επιχειρήσεις, τόνισε πως "η κυβέρνηση ταυτίζεται με τους Αμερικανούς στο τι είναι τρομοκρατία. Ετσι, λοιπόν, χαρακτηρίζουν οποιαδήποτε κινητοποίηση και λαϊκή δράση". Για να συμπληρώσει πως τρομοκρατία δεν είναι πάντα η άμεση βία. Τρομοκρατία είναι και το εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, σκοτώνοντας αθώα παιδιά.Αναφερόμενος στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως ναι υπάρχουν και εγκληματικά στοιχεία, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν έρθει εδώ για να δουλέψουν. Και αυτό που αντιμετωπίζουν είναι οι άθλιες συνθήκες δουλιάς, η εκμετάλλευση, η ανασφάλεια αφού δουλεύουν ανασφάλιστοι και είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των εργοδοτών. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ακόμα πως οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για να λάβει κάποιος πράσινη κάρτα, είναι δύσκολο να υπάρξουν. Και συμπλήρωσε πως οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινωνικά μέτρα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΝΑΣ εξέφρασε τη διαφωνία του με άποψη συμβούλου της πλειοψηφίας, πως προέχει ο Ελληνας πολίτης, τονίζοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Και υπενθύμισε πως το 1990 το συνδικαλιστικό κίνημα είχε προτείνει στην κυβέρνηση μια σειρά μέτρων, που συμπυκνώνονταν στο αίτημα οι ξένοι εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνες, και αυτή δεν τα έπραξε. "Αν το είχε κάνει δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση τώρα", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.

ΝΕ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τους θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης, με οποία ζητά από την κυβέρνηση "να χαλαρώσουν τα μέτρα δίωξης κατά των λαθρομεταναστών για διάστημα τριμήνου", προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν στα χωράφια, η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνει πως η διέξοδος στο πρόβλημα δε βρίσκεται ούτε στις επιχειρήσεις - "σκούπα", ούτε σε λύσεις που θέλουν και "την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

Συγκεκριμένα, αναφέρει: "Η ανακοίνωση αυτή εμφορείται από τη γνωστή ρατσιστική αντίληψη (που επιβεβαιώνει και τις θέσεις του κόμματός μας), που θέλει τους οικονομικούς μετανάστες να χρησιμοποιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, αλλά με αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις, που εργάζεται και ζει σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, με τον κίνδυνο μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις της μη πληρωμής ή και της απέλασης ακόμη.

Η "μείωση" του κόστους παραγωγής, που "πετυχαίνουν" πολλά αγροτικά νοικοκυριά με αυτόν τον τρόπο, δεν οδηγεί σε ουσιαστική οικονομική ανακούφιση, αλλά ούτε και λύνει τα προβλήματα της ροδακινοπαραγωγής για παράδειγμα, μιας και ούτε τις αιτίες του κόστους παραγωγής χτυπούν (π.χ. τιμές μέσων και εφοδίων, επιτόκια ΑΤΕ), ούτε λύνουν τα μεγάλα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος και τιμών. Ταυτόχρονα, με τέτοιες μεθόδους "βγαίνει λάδι" η αντιλαϊκή και ταυτόχρονα ρατσιστική κυβερνητική πολιτική.

Η διέξοδος δε βρίσκεται ούτε στις επιχειρήσεις - "σκούπα" της κυβέρνησης, ούτε σε εμβαλωματικές "λύσεις", που θέλουν και την "πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Μόνο μια πολιτική που διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσοχής όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων (που η "νομιμοποίησή" τους θα γίνει σύμφωνα με τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος) μπορεί να δώσει διέξοδο σε σωστή κατεύθυνση".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχείς οι επιχειρήσεις "σκούπα"

Με συνεχής εξορμήσεις "σκούπα" σε ώρες που προφανώς τα εγκληματικά στοιχεία οδεύουν για ξεκούραση (μεταξύ 5 - 7.30 το πρωί), προσπαθούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Μακεδονίας να περιορίσουν την εγκληματικότητα που παρατηρείται και έντεχνα αποδίδεται στους λαθρομετανάστες. Στην πλειοψηφία τους όσοι προσάγονται είναι κύρια Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις "σκούπα" της Αστυνομίας γίνονται κατά κανόνα από πολυπληθείς ομάδες ανδρών με επικεφαλής ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίοι και εξορμούν κυρίως πρωινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 4.30 έως τις 7.30, τις ώρες δηλαδή που η εργατιά ξεκινά για τις δουλιές της.

Οπως δηλώνουν οι άνδρες των Γραφείων Δημοσίων Σχέσεων, κάθε βδομάδα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αλβανοί αλλά και Βούλγαροι και Σκοπιανοί. Οι επιχειρήσεις γίνονται όπως δηλώνουν "στα πλαίσια προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών".

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη 21 του Ιούλη, συγκροτήθηκαν 5 συνεργεία της Αστυνομίας με 23 άνδρες, εξόρμησαν σε διάφορα σημεία και έλεγξαν συνολικά 187 αλλοδαπούς. Συνολικά συνέλαβαν 44 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι 39 είναι υπήκοοι Αλβανίας, 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, 1 υπήκοος Γεωργίας και 1 υπήκοος Ρωσίας. Ενώ την ίδια μέρα στην Πιερία συνελήφθησαν 40 Αλβανοί υπήκοοι οι οποίοι και θα απελαθούν στη χώρα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ