ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφώνησαν διαφωνώντας Μπάρακ και Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χωρίς αποτέλεσμα και με, μάλλον αντεστραμμένο, το αρχικό καλό κλίμα, έληξε η δεύτερη συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ.

Τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε η επιμονή του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ να γίνουν "μικροαλλαγές" στην ενδιάμεση συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον, έτσι ώστε ορισμένα σημεία της να συμπτυχθούν και να συζητηθούν στα πλαίσια των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς των αυτόνομων. Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκε, έστω και απρόθυμα, να εξεταστεί το θέμα σε μια κοινή επιτροπή, που θα αρχίσει τις εργασίες της από σήμερα, και δεσμεύτηκε να δώσει οριστική απάντηση σε δύο εβδομάδες. Αυτά, τουλάχιστον, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή "επιθυμεί την ακριβή εφαρμογή των συμφωνιών στη βάση της αμοιβαιότητας". Ο επικεφαλής, όμως, Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωνε, νωρίς χθες το πρωί, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να αποδεχτεί την ισραηλινή πρόταση και θα επιμείνει στην ακριβή ξεχωριστή εφαρμογή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον. Οι δηλώσεις του Ερακάτ έγιναν στο Κάιρο, όπου μετέβη για να ενημερώσει τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα. Εξίσου κατηγορηματικός φέρεται να ήταν και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε, χθες, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Στο περιθώριο της, μεταξύ τους, συνάντησης οι Μπάρακ και Αραφάτ συναντήθηκαν με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος δεσμεύτηκε, εκ μέρους της ΕΕ, να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια για την εφαρμογή της "ειρηνευτικής διαδικασίας", στην οποία, όμως, διευκρίνισε ότι η ΕΕ δε θα αναλάβει ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο από τον τωρινό.

ΙΡΑΝ
"Ναι μεν αλλά... " από τον Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις μεγάλες ταραχές, που συγκλόνισαν τη χώρα στα μέσα Ιούλη, έκανε, σε συγκέντρωση οπαδών του, την Τρίτη, ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. Ο Ιρανός Πρόεδρος, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα ανάμεσα στις 9 και στις 14 Ιούλη, μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του στη δυτική επαρχία Χαμαντάν και φρόντισε να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο ούτε τους οπαδούς του ούτε τον πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

"Προσχεδιασμένο δράμα", χαρακτήρισε ο Χαταμί την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στον κοιτώνα του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, το βράδυ της 9ης Ιούλη, η οποία πυροδότησε τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των επόμενων ημερών, που κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία. Ο Ιρανός Πρόεδρος επέκρινε την Αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας γι' αυτή τους την ενέργεια και έσπευσε να επαναλάβει τη δέσμευσή του για σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι επρόκειτο για έργο των δυνάμεων που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις.

Εντούτοις, ο Χαταμί επανέλαβε την πίστη του στις αρχές του ισλαμιστικού καθεστώτος και χαρακτήρισε τις ταραχές που ακολούθησαν την εισβολή "όχι μόνο πράξη κατά της ειρήνης και της ασφάλειας του Ιράν", αλλά και επίθεση εναντίον του και εναντίον των μεταρρυθμίσεών του. Τόνισε δε, ότι ήταν προσχεδιασμένες για να προκαλέσουν τους "θρησκευόμενους πατριώτες Ιρανούς" που είναι τυφλά πιστοί στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, από τον οποίο, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στις ταραχές, να ζητήσουν συγχώρεση! Ο Ιρανός Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες για την ανακάλυψη των πραγματικών υπευθύνων των ταραχών μέχρι τέλους..

ΙΡΑΚ
Και πάλι βομβαρδισμοί...

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλη μια επιδρομή πραγματοποίησαν, χθες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον ιρακινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Β. Ιράκ. Οπως συνήθως, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, η επιδρομή χαρακτηρίζεται "πράξη αυτοάμυνας απέναντι στα ιρακινά πυρά" και τονίζεται ότι όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, μέλη αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης έδιναν αίμα για παιδιά που πρέπει να εγχειριστούν στο κεντρικό νοσοκομείο της Βαγδάτης. Η αμερικανική οργάνωση "Φωνές στην Αγριότητα" έχει, επανειλημμένως, πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές αποστολές με τρόφιμα και φάρμακα στο Ιράκ και έχει καταγγείλει την παράταση του εμπάργκο σε βάρος του. Οπως δήλωναν τα μέλη της, που έγιναν δότες αίματος, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να προσφέρουν σε ένα λαό που υποφέρει εξαιτίας των ΗΠΑ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απίστευτη βία σε συνέχειες...

ΝΙΓΗΡΙΑ.-

Αλλη μία μέρα απίστευτης βίας και ένας νέος γύρος φυλετικών συγκρούσεων. Αυτό απαιτούσε χθες το τελευταίο επεισόδιο της "μανίας" που έχει ξεσπάσει στη Νιγηρία τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων, περίπου ακόμα 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ δύο αντίπαλων κοινοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν από προχθές στην ανατολική Νιγηρία.

Οι εφημερίδες "Daily Times" και "Vanguard" ανέφεραν στα χθεσινά δημοσιεύματά τους, ότι στις συγκρούσεις έλαβαν μέρος κάτοικοι από τα χωριά Αγκουλέρι και Ουμουλέρι στο κρατίδιο Ανάμπρα στην ανατολική Νιγηρία. Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα επισήμως, ενώ οι αστυνομικές αρχές της περιοχής αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις συγκρούσεις.

Η χώρα συγκλονίζεται από αιματηρές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ διαφορετικών φυλών της Νιγηρίας και κυρίως μεταξύ μελών της φυλής Γιορούμπα - κύρια χριστιανική φυλή - και της μουσουλμανικής φυλής Χαουσά. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από δέκα μέρες περίπου και έχουν εξαπλωθεί τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια της χώρας, ενώ οι 120 νεκροί θα πρέπει να προστεθούν στη μακάβρια λίστα όπου ήδη βρίσκονται εκατό άνθρωποι που έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων και μόνο.

ΛΙΜΑ.-

"Σταματήστε το δικτάτορα"! βροντοφωνάζουν από τη Δευτέρα εκατοντάδες διαδηλωτές που παραμένουν στην κεντρική πλατεία της περουβιανής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι, αφ' ενός, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αφ' ετέρου, για την πιθανή υποψηφιότητα και επανεκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας, κάτω από το βλέμμα εκατοντάδων αντρών των ειδικών δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας, καταδικάζοντας την πολύ σκληρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού στη μόνιμη ανεργία και κατά συνέπεια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οσο για τον Φουτζιμόρι, συγκεντρώνει τα πυρά των διαμαρτυρόμενων ως αρχηγός ενός κράτους διαφθοράς και αναλγησίας, αφού διέλυσε όλους τους θεσμούς και το Σύνταγμα, ώστε να είναι δυνατόν να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί ακόμη μία φορά. Οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κεντρική πλατεία μέχρι σήμερα, οπότε θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις με αφορμή το γιορτασμό της Ημέρας Εθνικής Ανεξαρτησίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η απαγωγή του Σοϊσάλ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σήμερα η Μπαχάρ Σοϊσάλ, γυναίκα του Τσεβάτ Σοϊσάλ, ο οποίος απήχθη από τη Μολδαβία στην Τουρκία, θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη και στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Μολδαβίας απαιτώντας την επιστροφή του γκανγκστερικά απαχθέντος συζύγου της στην οικογένειά του στη Γερμανία.

Κατά τη γνώμη της και τη γνώμη του συνηγόρου του Τσεβάτ, δικηγόρου Χανς - Εμπερχαρντ Σουλτς, από τη Βρέμη, αν η γερμανική κυβέρνηση, όπως δηλώνει, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να επέμβει στην Αγκυρα για την απελευθέρωση του στελέχους του ΡΚΚ.

Ο Σουλτς δήλωσε ότι έχει πληροφορίες από Τούρκους συναδέλφους του, σύμφωνα με τις οποίες ο Τσεβάτ Σοϊσάλ ανέφερε ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ τον μετέφερε κατ' ευθείαν από τη Μολδαβία στην Τουρκία, όπου βασανίστηκε άγρια. Του έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τον κρέμασαν, τον έβαλαν μέσα σε όρθιο φέρετρο, από το οποίο έτρεχε νερό στο κεφάλι του. Εχει πληγές στα χέρια και στα πόδια.

Ο Γερμανός δικηγόρος δήλωσε στη "Νόιες Ντόιτσλαντ" ότι αν αληθεύει το ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν έχει καμία συμμετοχή στην απαγωγή του Σοϊσάλ, τότε αυτή οφείλει να απευθύνει διακοίνωση διαμαρτυρίας στην Αγκυρα και να ζητήσει την απελευθέρωση και άμεση επιστροφή του κρατουμένου στη Μολδαβία.

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρες οι συγκρούσεις στην Αμπόν...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η εκατόμβη θυμάτων θρησκευτικής και αποσχιστικής βίας στην ινδονησιακή νήσο Αμπόν. Στη διάρκεια των χτεσινών συγκρούσεων πλήθους και δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 25.

Εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στις κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων ότι πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρών που έριξαν εναντίον τους αστυνομικοί. Αντιθέτως, αρκέστηκαν να ανακοινώσουν πως στη νήσο Αμπόν έφθασαν χτες ενισχύσεις 800 στρατιωτών για την καταστολή των ταραχών. (Από τις αρχές της βδομάδας οι νεκροί από τις συγκρούσεις ξεπερνούν τους 34).

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Αλί Αλατάς δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς του Ανατολικού Τιμόρ θα αναβληθεί έως τις 30 Αυγούστου. Ο λόγος της νέας αυτής αναβολής αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αναταραχή και σε επιμελητειακά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ