ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ρουσφετολογικά...

ΟΧΙ ΔΥΟ ΑΛΛΑ πολλοί γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα, με την υπόθεση του νομοσχεδίου της δημόσιας διοίκησης, που έφερε η Βάσω στη Βουλή, αφού άπαντες, βουλευτές ΠΑΣΟΚ, βουλευτές "παλιού ΠΑΣΟΚ", Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού έχουν επιδοθεί σε εμπόριο ελπίδων, με συμβασιούχους που κυνηγούν μια θέση στο δημόσιο...

Η Βάσω λέει ότι δεν κάνει ρουσφέτια, αλλά... μην αυταπατάσθε, απλά εννοεί ότι πρέπει να διατηρήσει αλώβητο το μηχανισμό, ενόψει εκλογών, καθότι αυτό είναι και το ζητούμενο του πρωθυπουργού.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι όλοι, για μια φορά ακόμα, παίζουν με το δημόσιο τομέα, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι τσιφλίκι τους, όχι μόνο τον έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, αλλά, αφού τον έχουν χιλιοκαταστρέψει, τώρα θέλουν και να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά για μια φορά ακόμα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ χαμός έγινε με την υπόθεση της Τράπεζας Εργασίας, και δούλεψαν υπογείως διάφοροι παράγοντες αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τα όσα γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται στον οικονομικό Τύπο, ουσιαστικά δεν έμαθε κανείς τι έγινε... Αυτά μαθαίνονται αργότερα.

Το μόνοκαθαρό είναι πως η "σφαγή" ανάμεσα στους τραπεζικούς ομίλους δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα περιμένουμε το...2000, ίσως και περισσότερο, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μιλάμε για το συγκεκριμένο βέβαια χώρο, γιατί τα "διαπλεκόμενα" δε σταματούν ποτέ. Απλά... αλλάζουν γήπεδο.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, όταν πήγε στο Ουρόσεβατς ο πρωθυπουργός, είδε πως είναι μακριά από τη χώρα, ήταν και οι μισθοφόροι στρατιώτες γύρω του και ένιωσε φαίνεται κάποια ασφάλεια και άρχισε το... δούλεμα, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε λάθη στους χειρισμούς της στην υπόθεση του Κόσσοβου...

Επειδή, όμως, είναι πρόσφατες οι μνήμες, και ουδείς θυμάται τον Σημίτη, να... σηκώνει το ανάστημά του (όποιο έχει τέλος πάντων) στους Ευρωπαίους "ετέρους" του, θα ήταν καλό να μην το θίγει το θέμα. Για το δικό του καλό...

Λουκέτα σε σχολεία

Κλειστόν

και ούτε πρόκειται

να λειτουργήσει

πάλι,

λουκέτο

η "μεταρρύθμιση"

για πάντα

τού 'χει βάλει!

Κλειστόν,

γιατί το σύνολο

των μαθητών

"εκόπη"

με ντιρεκτίβες

κι εντολές

που έστειλε

η "Ευρώπη".

Κλειστόν,

κι ας αναγράψουμε

στον τοίχο του

τη φράση:

"Το κλείσαν

γιατί ήθελαν

αμόρφωτη τη βάση,

μα τα λουκέτα

ο λαός, μια μέρα,

θα τα σπάσει"!

Ο οίστρος

Ιμπεριαλιστικά σχέδια και στόχοι

Ακόμη και ο Κλίντον θα παραστεί στη διεθνή διάσκεψη, που συγκαλείται αύριο στο Σεράγεβο. Βλέπετε, το θέμα της είναι "η προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα Βαλκάνια" και το έντονο ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων - και των ΗΠΑ - για την περιοχή είναι δεδομένο και σε όλους γνωστό. Η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, όμως, θα λείπει από τη διάσκεψη. Οχι, γιατί δε θέλει, να συμμετάσχει. Αλλά, γιατί ο Λευκός Οίκος και οι συνεταίροι του θεωρούν, πως η Γιουγκοσλαβία πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, έως ότου υπάρξει "δημοκρατική κυβέρνηση στο Βελιγράδι".

Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου, μιας επαρχίας, δηλαδή, της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν - έστω και άτυπα - εκπρόσωποι του Μαυροβουνίου, που κι αυτό, βέβαια, ανήκει στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Πέρα, δηλαδή, από τους γενικότερους στόχους της διάσκεψης, που αφορούν τα Βαλκάνια συνολικά, γίνονται ολοφάνεροι οι σχεδιασμοί και οι παραπέρα στόχοι των "μεγάλων δυνάμεων", για τη Γιουγκοσλαβία ειδικά. Στόχοι, που δεν περιλαμβάνουν μόνο την επιβολή μιας αρεστής σ' αυτές ηγεσία στο Βελιγράδι, αλλά και την επ' αόριστο παραμονή του Κοσσυφοπεδίου σε συνθήκες προτεκτοράτου και την απόσχιση του Μαυροβουνίου.

Και, μετά, μερικοί μερικοί επιμένουν, πως ο πόλεμος τέλειωσε...

Εκρηκτικό μείγμα...

Μπορούμε να υποθέσουμε διάφορους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εντάξει τη μεταναστευτική της πολιτική στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας. Προτιμάμε, όμως, να ακούσουμε μια επίσημη εξήγηση της συγκεκριμένης αυτής απόφασης.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο συνδυασμός της προαναφερόμενης απόφασης, με το περιεχόμενο του Συμφώνου Σταθερότητας και, ιδιαίτερα, το σημείο 7 του δεύτερου κεφαλαίου, περί αρχών και κανόνων, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα. Και, για να καταλάβετε πλήρως τι εννοούμε, σας παραθέτουμε ολόκληρο το σχετικό σημείο: "Επαναεπιβεβαιώνουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες μας και υπεύθυνοι ο ένας απέναντι στον άλλον όσον αφορά το σεβασμό των αρχών και των κανόνων του ΟΑΣΕ και για την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας. Επαναεπιβεβαιώνουμε επίσης ότι οι δεσμεύσεις μας οι σχετικές με την ανθρώπινη διάσταση που έχουν αναληφθεί μέσω της ιδιότητάς μας ως μελών του ΟΑΣΕ είναι θέματα άμεσης και νόμιμης ανησυχίας όλων των κρατών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν ανήκουν αποκλειστικά στις εσωτερικές υποθέσεις του ενδιαφερομένου κράτους. Ο σεβασμός γι' αυτές τις δεσμεύσεις αποτελεί ένα από τα θεμέλια της διεθνούς τάξης, στην οποία σκοπεύουμε να προσφέρουμε μια σημαντική συνεισφορά".

Περί "καθημερινότητας"...

Τι λένε τα κυβερνητικά επιτελεία, τα οποία υποτίθεται πως έχουν ρίξει το βάρος τους στην "καθημερινότητα του πολίτη", για όσα κατάγγειλαν προχτές οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας; Τα 2,276 δισεκατομμύρια δραχμές, που χρωστάει το νοσοκομείο στις εταιρίες προμήθειας φαρμακευτικού και υγειονομικού εξοπλισμού, με συνέπεια να του έχουν στείλει εξώδικο και να απειλούν με άμεση διακοπή των προμηθειών, συμπεριλαμβάνονται ή όχι στη διαβόητη "καθημερινότητα"; Κι αν ναι, τι θα κάνουν, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;

Για την ανέγερση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που θεμελιώθηκε, πριν από κάμποσους μήνες και δεν έχει πέσει ούτε φτυαριά ακόμη, δε ρωτάμε. Είμαστε σίγουροι ότι βρίσκεται εκτός "καθημερινότητας"...

Τέλος η δωρεάν διανομή σχολικών βιβλίων;

Περισσότερο και από βάσιμοι είναι οι φόβοι και οι υποψίες των εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), που καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει την κατάργηση της δωρεάν παροχής σχολικών βιβλίων και, βέβαια, τη διάλυση του ΟΕΔΒ.

Οι υποψίες και οι φόβοι δεν πηγάζουν μόνο από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, του "λιγότερου κράτους" και της δραστικής περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Ούτε μόνο από την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της πολύμορφης ιδιωτικοποίησής του. Εχουν και συγκεκριμένα στοιχεία. Στο νομοσχέδιο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που συζητιέται τις μέρες αυτές στη Βουλή, υπάρχει ένα άρθρο που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Παιδείας να καθορίζει με απόφασή του τους όρους, τα όργανα και τη διαδικασία προμήθειας και διανομής βιβλίων για το Ενιαίο Λύκειο, τα ΤΕΕ, τα ΙΕΚ και τα βοηθητικά βιβλία, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου 1566/85, που καθόριζε τη δωρεάν παροχή των σχολικών βιβλίων και την έκδοσή τους από τον ΟΕΔΒ.

Σε τι άλλο μπορεί να στοχεύει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και δεν έχουν καθόλου άδικο. Πολύ περισσότερο, που στη διάταξη αυτή δε γίνεται πουθενά λόγος για δωρεάν διανομή βιβλίων, όπως στους παλιότερους νόμους.

Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να κηρύξει την έναρξη της επιχείρησης της προεκλογικής παροχολογίας και ρουσφετολογίας και άρχισαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - βοηθούμενοι από συναδέλφους τους κυρίως της ΝΔ, αλλά και του ΔΗΚΚΙ - το... ευγενές έργο των (ν)τροπολογιών. Σε μία απ' αυτές ζητούν την τακτοποίηση των συνεργατών τους.

Είναι κι αυτή μια επιπλέον απόδειξη πως έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο...

"Χορεύοντας" με τους δολοφόνους

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν οι ΗΠΑ για τις ανάγκες ανοικοδόμησης του Κοσσυφοπεδίου. Η ΕΕ, από τη μεριά της θα δώσει, επίσης, στο Κοσσυφοπέδιο επιπλέον 137 εκατ. ΕΥΡΩ. Φυσικά, πρόκειται για ψίχουλα, πολύ περισσότερο που προέρχονται από αυτούς που ισοπέδωσαν την επαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Και στη Γιουγκοσλαβία τι θα δώσουν; Ούτε ένα δολάριο, επανέλαβε προχθές ο Σ. Μπέργκερ. Και η κυβέρνηση Σημίτη; Απλώςσυμμετέχει στις φιέστες "νίκης", όπως αυτή αύριο στο Σεράγεβο, προσκυνώντας τα αφεντικά της νέας τάξης και ελπίζοντας ότι θα πάρει κάποιο "κόκαλο" από τη μοιρασιά της πολεμικής λείας που έχει αρχίσει στα Βαλκάνια. Χρειάζονται σχόλια;

Αύξηση κερδών 400%!

Αύξηση που έφτασε στο ποσοστό - ρεκόρ 400% σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο του 1999 τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη του ομίλου εταιριών Σαράντη. Το ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία, με σχετικό δελτίο Τύπου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε υπερπληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών. Φτάνει μόνο να αναφερθεί πως, αν συγκριθεί το ποσοστό αύξησης των κερδών του ομίλου Σαράντη (δηλαδή το 400%), με τον πληθωρισμό (που στο πρώτο εξάμηνο έτρεχε με ρυθμό 3,7%) και τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων (που κινήθηκε γύρω από το 2%), τότε προκύπτει το εξής αποκαλυπτικό, αλλά και ταυτόχρονα προκλητικό. Η συγκεκριμένη επιχείρηση παρουσίασε αύξηση κερδών που είναι μεγαλύτερη κατά 110 περίπου φορές σε σχέση με τον πληθωρισμό και περίπου 200 φορές, σε σχέση με τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών (!)

Με τέτοιους προκλητικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών, πώς να μη στηρίζουν με χέρια, με πόδια και ό,τι άλλο τρόπο μπορούν οι μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι την κυβέρνηση Σημίτη και τη συγκεκριμένη πολιτική;

Είδες η ΟΝΕ;

... και σκοτεινό μέλλον

Με δυο λόγια, δηλαδή, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας και όλες οι χώρες που συμμετέχουν σ' αυτό, μαζί και οι βαλκανικές, αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της επέμβασης της μιας στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελληνική κυβέρνηση εντάσσει τη μεταναστευτική της πολιτική στις επικίνδυνες αυτές λογικές, τότε το μέλλον προδιαγράφεται αρκετά σκοτεινό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ