Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιμπεριαλιστικά σχέδια και στόχοι

Ακόμη και ο Κλίντον θα παραστεί στη διεθνή διάσκεψη, που συγκαλείται αύριο στο Σεράγεβο. Βλέπετε, το θέμα της είναι "η προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα Βαλκάνια" και το έντονο ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων - και των ΗΠΑ - για την περιοχή είναι δεδομένο και σε όλους γνωστό. Η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, όμως, θα λείπει από τη διάσκεψη. Οχι, γιατί δε θέλει, να συμμετάσχει. Αλλά, γιατί ο Λευκός Οίκος και οι συνεταίροι του θεωρούν, πως η Γιουγκοσλαβία πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, έως ότου υπάρξει "δημοκρατική κυβέρνηση στο Βελιγράδι".

Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου, μιας επαρχίας, δηλαδή, της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν - έστω και άτυπα - εκπρόσωποι του Μαυροβουνίου, που κι αυτό, βέβαια, ανήκει στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Πέρα, δηλαδή, από τους γενικότερους στόχους της διάσκεψης, που αφορούν τα Βαλκάνια συνολικά, γίνονται ολοφάνεροι οι σχεδιασμοί και οι παραπέρα στόχοι των "μεγάλων δυνάμεων", για τη Γιουγκοσλαβία ειδικά. Στόχοι, που δεν περιλαμβάνουν μόνο την επιβολή μιας αρεστής σ' αυτές ηγεσία στο Βελιγράδι, αλλά και την επ' αόριστο παραμονή του Κοσσυφοπεδίου σε συνθήκες προτεκτοράτου και την απόσχιση του Μαυροβουνίου.

Και, μετά, μερικοί μερικοί επιμένουν, πως ο πόλεμος τέλειωσε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ