Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε αγωνιστική επιφυλακή για το φορολογικό

Η ΓΣΕΒΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως δε θα δεχτεί την αντικατάσταση των "αντικειμενικών" κριτηρίων με ένα άλλο παρόμοιο σύστημα

Ως μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για να προετοιμάσει το κλίμα για την επιβολή ενός χειρότερου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορολογικού συστήματος, χαρακτηρίζει τα διάφορα σενάρια που διαρρέουν στον Τύπο από το υπουργείο Οικονομικών, για τα σχέδια της κυβέρνησης στο σύστημα φορολόγησης των ΜΜΕ, με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι - όπως προκύπτει και από τα επίσημα, τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - με την καθιέρωση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών, εμπόρων και αγροτών - φορτώθηκαν πρόσθετα φορολογικά βάρη και στις πλάτες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης του φόρου εισοδήματος που πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια οι ΕΒΕ ήταν πολύ μεγαλύτερο του πληθωρισμού όσο και από το ότι αυξήθηκε η συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών στο σύνολο των εσόδων του κράτους από φόρο προσωπικών εισοδημάτων.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από τη λήξη του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στους φορείς κανένα επίσημο κείμενο με τις θέσεις της. Αντίθετα όμως αφήνει να διαρρέουν συνεχώς στον Τύπο διάφορα σενάρια για τα σχέδιά της πάνω στη φορολογία και ιδίως για τη φορολογία των ΜΜΕ. Σ' αυτό το σημείο η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι "δε θα δεχτούμε το αποτέλεσμα του διαλόγου να είναι η αντικατάσταση των "αντικειμενικών" κριτηρίων με άλλα, οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν, ούτε τη συνέχιση του 35%, ούτε τη συνεχή διόγκωση της φορολογικής γραφειοκρατίας και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε ποτέ ένα τέτοιο αποτέλεσμα του διαλόγου".

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για την περίπτωση που τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή, ώστε να κινητοποιηθούν οι ΜΜΕ, ενώ ήδη έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση του ΔΣ στη Θεσσαλονίκη, τις μέρες τις Διεθνούς Εκθεσης, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντίδραση των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ