Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Αναζητούνται νέοι τρόποι ξεπουλήματος

Μετά τις διαδοχικές αποτυχίες εκποίησης μέχρι και του 80% των μετοχών των ΚΑΕ η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα εκποιήσει μέσω Χρηματιστηρίου

Σε νέους τρόπους και διαδικασίες, με στόχο την πάση θυσία ιδιωτικοποίηση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά το τριπλό "φιάσκο" στο οποίο κατέληξαν οι μέχρι τώρα διεργασίες. Ενώ από μέρα σε μέρα αναμενόταν η σχετική προκήρυξη του τελικού διαγωνισμού για την πώληση μέχρι και του 80% των μετοχών των ΚΑΕ που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι αποφάσισε την αναβολή του διαγωνισμού. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους συμβούλους θα προωθήσει την προσαρμογή της εταιρίας στο νέο περιβάλλον, καθώς και τη διαδικασία μετοχοποίησης με τη διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι για την επιτυχή έκβαση της αποκρατικοποίησης ήταν απαραίτητη η επίτευξη συμφωνίας με τη "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ" (δηλαδή τη γερμανική "Χόχτιφ") για την εγκατάσταση των ΚΑΕ στο νέο αεροδρόμιο. Οι διαπραγματεύσεις ως γνωστόν αφορούσαν το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλλει η διοίκηση των ΚΑΕ στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς και στην παραχώρηση έκτασης για την πώληση και φορολογούμενων εμπορευμάτων (δεδομένου ότι από 1-7-99 καταργήθηκαν τα καταστήματα αφορολόγητων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορολόγητα θα πωλούνται πλέον μόνο στις εκτός ΕΕ πτήσεις). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τον Οκτώβρη του 1998, επήλθε καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Αμοιβαίας Συμφωνίας, ενώ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις υπήρξε σημαντική πρόοδος για την οριστικοποίηση των εμπορικών όρων της συμφωνίας. Η "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ" όμως - κατά την ίδια ανακοίνωση - παρά την προσέγγιση των δύο μερών, δεν προσυπέγραψε το νέο Μνημόνιο Αμοιβαίας Συμφωνίας μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η... μειοψηφία των μετόχων. Η παραπάνω εξέλιξη οδήγησε την κυβέρνηση στη σχετική απόφαση αναβολής του διαγωνισμού. Η όλη διαδικασία μέχρι στιγμής βρισκόταν στο επίπεδο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, που είχε γίνει στις αρχές του περασμένου Μάη από μία ιρλανδική και δύο ελβετικές εταιρίες, ενώ τώρα αναμενόταν και η τελική προκήρυξη για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν δύο ακόμη αποτυχημένες απόπειρες ξεπουλήματος των ΚΑΕ, η πρώτη από τις οποίες αφορούσε το σύνολο (80%) των μετοχών που έχει στην κατοχή του το δημόσιο και η δεύτερη το 67%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρώτη από τις δυο ευκαιρίες για ΠΑΟΚ (2014-12-10 00:00:00.0)
"Συνέπεια" στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (1999-06-16 00:00:00.0)
Αύριο (ξανα)πουλάνε τα ΚΑΕ (1998-09-29 00:00:00.0)
Προχωρούν και ξεπουλούν όσο - όσο (1998-09-17 00:00:00.0)
Νέος διαγωνισμός ξεπουλήματος (1998-09-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ