Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ
Στον κλοιό του επικίνδυνου λαθρεμπορίου

Σε "εν δυνάμει βόμβα" μπορεί να αποδειχτούν πολλές από τις φιάλες υγραερίου, που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νοικοκυριά ή και επιχειρήσεις και να συμβεί ένα παρόμοιο ατύχημα με αυτό που συνέβη πριν μερικές μέρες στο Βόλο, όπου πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους αθώοι πολίτες. Και όταν λέμε βόμβες κυριολεκτούμε, διότι με το μέγεθος που έχει πάρει η παράνομη εμφιάλωση και διακίνηση φιαλών υγραερίων - η εμφιάλωση γίνεται χωρίς κανένα μέτρο ή με ελλιπή μέτρα ασφαλείας - ο καθένας μας κινδυνεύει σε ανύποπτο τόπο και χρόνο να πέσει θύμα μιας έκρηξης.

Το μέγεθος της παράνομης εμφιάλωσης και εμπορίας υγραερίων είναι τόσο μεγάλο στη χώρα μας, που ξεπερνάει ακόμα και μεγέθη της νόμιμης εμφιάλωσης και διακίνησης υγραερίων, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επαγγελματική Ενωση Εταιριών Υγραερίων (ΕΕΕΥ):

  • Από τους 55.000 περίπου τόνους υγραερίων που καταναλώνονται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά, οι 30.000 εμφιαλώνονται και διακινούνται παράνομα, ενώ μόνο οι 25.000 τόνοι εμφιαλώνονται και διακινούνται από τις νόμιμες εταιρίες με τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Οι παράνομοι εμφιαλωτές και διακινητές φιαλών υγραερίων σφετερίζονται τις φιάλες των νόμιμων εταιριών, με αποτέλεσμα (οι φιάλες) να μην επιστρέφουν στις εγκαταστάσεις των εταιριών για τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και συντήρηση, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες που έχει κάνει η ΕΕΕΥ προς το υπουργείο Ανάπτυξης (έχει προσκομίσει και λίστα με τα ονόματα των παράνομων εμφιαλωτών διακινητών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα), η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση, με αποτέλεσμα και να κινδυνεύουν οι ανυποψίαστοι πολίτες, να ζημιώνονται οι νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος από τους διαφυγόντες φόρους. Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι του παρακυκλώματος έχουν τοποθετήσει και συνεχίζουν να τοποθετούν παράνομα δεξαμενές και εμφιαλώνουν τις φιάλες όλων των νόμιμων εταιριών, εμπορευόμενοι τις φιάλες ευκαιριακά.

Στη λίστα που έχει αποστείλει η ΕΕΕΥ προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι μέχρι πέρυσι δραστηριοποιούνταν στη χώρα 30 παράνομοι εμφιαλωτές - διακινητές υγραερίων, ενώ με βάση τον ετήσιο αριθμό αύξησης φέτος υπολογίζονται γύρω στους 50. Ωστόσο, αν και ακόμα δεν έχει βγει το πόρισμα για την αιτία του ατυχήματος στο Βόλο, η ΕΕΕΥ εικάζει ότι η φιάλη προερχόταν από παράνομο εμφιαλωτήριο, μια και έχει στοιχεία ότι στην πόλη του Βόλου δραστηριοποιούνται τρεις τουλάχιστον παράνομοι εμφιαλωτές - διακινητές.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι, αγοράζοντας μία φιάλη υγραερίου, ο πολίτης δεν μπορεί να εξακριβώσει αν προέρχεται από νόμιμη εταιρία ή παράνομο εμφιαλωτήριο, διότι έχουν βρει μεθόδους να αντιγράφουν ακόμα και τα πώματα των στροφίγγων. Το τελευταίο διάστημα μεγάλες εταιρίες του κλάδου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη γνησιότητα τις φιάλης, έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό πώμα στο στρόφιγγα, που προς στιγμήν είναι δύσκολο να αντιγραφεί.

Η πειρατεία φιαλών υγραερίων γίνεται:

  • Από παράνομα εμφιαλωτήρια, που δεν κατέχουν ούτε καν άδεια λειτουργίας και ασκούν εμπορία χωρίς καν να είναι εταιρίες.
  • Από εμφιαλωτήρια, που, ναι μεν κατέχουν άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων, αλλά δεν έχουν άδεια εμπορίας.
  • Από άλλες εταιρίες, που προβαίνουν σε γόμωση φιαλών ιδιοκτησίας άλλων εταιριών.
  • Από πρατήρια υγραερίων, τα οποία κατέχουν άδεια για τον εφοδιασμό αποκλειστικά και μόνο οχημάτων.

Τώρα για το πού οφείλεται η αδράνεια του υπουργείου Ανάπτυξης, παράγοντες της ΕΕΕΥ αναφέρουν ότι οργιάζει η διαπλοκή με τους παράνομες εμφιαλωτές - διακινητές, με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να μην προτίθεται να πάρει μέτρα. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο κύκλωμα παράνομης εμφιάλωσης φιαλών υγραερίου ενέχονται, τόσο η κυβέρνηση (που δεν κάνει τους σχετικούς ελέγχους στις ιδιωτικές εταιρίες που κάνουν εμφιαλώσεις χωρίς να έχουν σχετική άδεια), όσο και οι μεγάλες εταιρίες που εφοδιάζουν με υγραέριο τις εταιρίες που δεν έχουν τη σχετική άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ