ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Τραγωδία με νεκρή και τραυματίες

Μια 29χρονη δασοπόνος, που λόγω ανεργίας έγινε πυροσβέστης, χάθηκε στο μέτωπο της φωτιάς. Δύο ακόμα πυροσβέστες σε σοβαρό κίνδυνο

Σε τραγωδία όχι μόνο για την καταστροφή στο περιβάλλον, αλλά και με ανθρώπινα θύματα, εξελίχθηκε η πυρκαγιά στη Χίο.

Η εποχική υπάλληλος του ΠΣ Ιωάννα Τασσοπούλου,μόλις 29 χρόνων, άφησε την τελευταία της πνοή στον τόπο της φωτιάς. Ηταν πτυχιούχος δασοπόνος και αναγκάστηκε, λόγω της ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο, να καταφύγει στη λύση της εποχιακής απασχόλησης στην Πυροσβεστική.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ο ανθυποπυραγός Αγγελος Μπαρμπαγιάννης,41 χρόνων και ο εποχικός υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταύρος Καρβουνιάρης,31 χρόνων, που τραυματίστηκαν στη θέση Στέβαρη Μελανιού στη Χίο.

Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε προχτές μετά τις τρεις το μεσημέρι, πιθανά από καλώδια της ΔΕΗ, αν και στην περιοχή ακούστηκαν και καταγγελίες για εμπρησμό με στόχο την εξασφάλιση βοσκότοπων. Λόγω των ισχυρών ανέμων (εφτά με οχτώ μποφόρ) επεκτάθηκε γρήγορα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τα πληρώματα δύο οχημάτων, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς, ενώ το βράδυ προστέθηκαν τα πληρώματα άλλων πέντε οχημάτων του ΠΣ, κι ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 40 υπαλλήλους. Η προσπάθεια πυρόσβεσης ήταν δύσκολη και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή το βράδυ οι διευθύνοντες την επιχείρηση έχασαν ένα τμήμα με εφτά "δασοκομάντος" που δεν είχαν ασύρματο.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, όταν οι επικεφαλής της δύναμης ήταν έτοιμοι να αναφέρουν έλεγχο της φωτιάς, ένα τμήμα της, λόγω του αέρα, αναζωπυρώθηκε και εξελίχθηκε σε μέτωπο. Στο σημείο έσπευσαν έντεκα άτομα για να την ελέγξουν. Οι φλόγες κατέτρωγαν τις πλαγιές μιας χαράδρας και προχωρούσαν σε μια κορυφή της περιοχής. Η τελευταία είναι δύσβατη, δεν έχει δρόμους, ούτε ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν σωλήνες για να γίνει καταστολή με νερό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τραυματιών η φωτιά έτρεχε πολύ γρήγορα. "Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα διάνυσε 300 μέτρα" είπαν. Εγκλωβίστηκαν. Οι δυο άνδρες κατέφυγαν σε σημείο που είχε καεί και σώθηκαν με εγκαύματα σε όλο τους σχεδόν το σώμα. Η άτυχη γυναίκα όμως δεν πρόλαβε να σωθεί. Αφησε την τελευταία της πνοή παλεύοντας με τις φλόγες.

Πάνω από 1.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καταστράφηκαν σε μια περιοχή που κάθε καλοκαίρι έχει πολλές πυρκαγιές λόγω και της ύπαρξης βοσκότοπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερωρίες των περιπολιών δε δίνονται στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να μη διεξάγονται. Ετσι πολλές περιοχές του νησιού δεν περιφρουρούνται από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Χτες επισκέφτηκαν τον τόπο του τραγικού συμβάντος ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

Είχαν προειδοποιήσει!

"Η Πυροσβεστική δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης και οικολογίας της φωτιάς, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας. Παράλληλα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το βασικό παράγοντα των δασικών πυρκαγιών, την επικινδυνότητα".

Η προειδοποίηση αυτή απευθύνθηκε πέρσι στην κυβέρνηση λίγο πριν αναθέσει την καταστολή των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το 1998 με έγγραφό του το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τόνιζε ότι τα δάση είναι ενιαίοι χώροι, ο τρόπος διαχείρισής τους πρέπει είναι αδιάσπαστος και η Δασική Υπηρεσία διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, είχε επισημάνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δε διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, που, για να αποκτηθεί, χρειάζονται πολλά χρόνια,αν τώρα του ανατεθεί το έργο της δασοπυρόσβεσης. "Με νομοθετικές ρυθμίσεις δε διευθετούνται τα καυτά προβλήματα του τόπου μας, όπως είναι αυτό της πυροπροστασίας" τόνιζε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

1. Ο δασικός χώρος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος και έτσι πρέπει να διαχειρίζεται.

2. Η πυροπροστασία (πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών της χώρας) αποτελεί μέρος της διαχείρισης, ανάδειξης και αειφορικής (βιώσιμης) ανάπτυξης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

3. Η Δασική Υπηρεσία είναι η καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που έχει εμπειρία και γνώση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

4. Η ΔΥ (σ.σ. πριν υποβαθμιστεί από την κυβέρνηση) διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, εξαιτίας της προστασίας (πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών) και διαχείρισης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

5. Οι δασολόγοι και οι δασοπόνοι είναι οι μόνοι επιστήμονες που διδάσκονται στο μοναδικό στη χώρα μας Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και στα ΤΕΙ αντίστοιχα την οικολογία της φωτιάς, τη συμπεριφορά της σε ανοιχτούς και όχι σε κλειστούς χώρους, τη μετεωρολογία, την κλιματολογία, τη δασική οικολογία, τη διαχείριση και προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, τη δασική οδοποιία, τη δασική πολιτική, τη δασική νομοθεσία κλπ. Αρα, η υλικοτεχνική υποδομή, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (πρόληψη - καταστολή) πρέπει να σχεδιάζεται και να διαχειρίζεται από τη Δασική Υπηρεσία.

Πέρα από τα παραπάνω πρέπει να τονιστεί ότι η συμπεριφορά της φωτιάς σε ένα δάσος παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, εξαιτίας της σύνθεσης και της δομικής συγκρότησης του πολύπλοκου δασικού οικοσυστήματος (διαφορές ταχύτητας του ανέμου μέσα και έξω από το δάσος, διαφορά σχετικής υγρασίας, πυκνότητα και κατακόρυφη διαμόρφωση κρασπέδων, σύνθεση της δασικής βλάστησης κλπ). Συνεπώς, η κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς δεν είναι απλά η κατάσβεση μιας κοινής πυρκαγιάς σε έναν κλειστό χώρο.

"Με βάση τις απόψεις αυτές ένα τέτοιο εγχείρημα μεταφοράς και πυροπροστασίας (δασοπυρόσβεσης) στην Πυροσβεστική θα αποβεί κοινωνικά και οικονομικά ζημιογόνο, γιατί θα επιφέρει αύξηση του κόστους, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα βλάψει ασφαλώς τα δάση και το φυσικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει πολλά κοινωνικά προβλήματα", κατέληγε το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.

ΚΚΕ
"Αν υπήρχε πραγματική πολιτική προστασίας... "

Το ΚΚΕ πριν λίγες μέρες είχε προειδοποιήσει: "Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσιών, χωρίς να λείπουν και ανθρώπινα θύματα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχτεί ή τουλάχιστον περιοριστεί, αν υπήρχε πολιτική πραγματικής προστασίας του δασικού μας πλούτου, ως ζήτημα εθνικής σημασίας. Το πρόβλημα της δασοπροστασίας από πυρκαγιές είναι πελώριο".

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνονταν ότι σήμερα απουσιάζει ένα συνολικό πλαίσιο δασοπροστασίας, αντιπυρικής πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης. "Αποτελεί εμπαιγμό", υπογράμμιζε, "πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η επίκληση ως άλλοθι των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα των απαιτούμενων και παλαιά. Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και οι δαπάνες για την καταστολή κάθε χρόνο μειώνονται". Το ΚΚΕ πρότεινε έντεκα μέτρα σωτηρίας των δασών μας. Ανάμεσά τους είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας, η άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για τη διαρκή φύλαξη - επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών, άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα κυρίως επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης, είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της (σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ κ.ά.). Να υλοποιηθεί το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που διασφαλίζει μια ελάχιστη προστασία στα δάση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι εργολάβοι αποφασίζουν, οι σύμβουλοι εγκρίνουν

Με ταχύρυθμες διαδικασίες, απαγορεύοντας κάθε συζήτηση, ενέκριναν τα καταστροφικά σχέδια για την Ολυμπιάδα. Σχοινιάς και Πάρνηθα στο στόχαστρο

Την "υπογραφή" του στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας σε μια έκταση - μαμούθ 2.425 στρεμμάτων, έβαλε με απόφασή της η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής.

Η απόφαση, που καταψηφίστηκε μόνο από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) και το νομαρχιακό σύμβουλο Νίκο Στεφανίδη,εγκρίνει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αχαρνών, που προτείνει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) για την ένταξη 1.265 στρεμμάτων, αλλά και επιπλέον 1.160 στρεμμάτων, που αποφάσισε ο Δήμος Αχαρνών.

Στη συνεδρίαση, που έμοιαζε περισσότερο με σύναξη μεγαλοεργολάβων, παρά Νομαρχιακό Συμβούλιο,έγινε σαφές ότι όλα τα ολυμπιακά έργα και συγκεκριμένα το Ολυμπιακό Χωριό πρέπει να επιφέρουν κέρδη και ο μόνος δρόμος γι' αυτό είναι να παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αλλωστε η εισήγηση της νομαρχίας, που έγινε εκ μέρους του συμβούλου Γ. Καπετάνιου,είναι ενδεικτική, καθώς περιλαμβάνει προτάσεις όπως τη δημιουργία του "Αττικού Πανεπιστημίου" στο χώρο που θα ενταχθεί στο σχέδιο, πρόταση που είχε γίνει προεκλογικά από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (παράρτημα του ΣΕΒ). Επίσης όπως τονίζεται στην εισήγηση, τα κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση του Διοικητικού Κέντρου των Αθηνών (υπουργεία κλπ).

Η κατάσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έγινε εντελώς απαράδεκτη, όταν έφτασε η ώρα της συζήτησης της περιβαλλοντικής μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα, καθώς δε δόθηκε το δικαίωμα ερωτήσεων και τοποθέτησης στον επικεφαλής της ΝΑΣ Ν. Στεφανίδη.

Με μια άνευ προηγουμένου συμπεριφορά ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χ. Αμανατίδης διέκοψε τη συνεδρίαση, φεύγοντας από το χώρο του Συμβουλίου, ενώ παρότρυνε και τους άλλους συμβούλους να κάνουν το ίδιο! Την ίδια στιγμή, ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Απίκος έκλεινε τα μικρόφωνα, ώστε να μην καταγραφεί στα πρακτικά η καταγγελία του Ν. Στεφανίδη ότι δε συζητήθηκε το θέμα και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

"Με τη στάση αυτή στο Συμβούλιο φάνηκε η δέσμευση του νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν οι αποφάσεις της για τα Ολυμπιακά έργα", τόνισε ο Ν. Στεφανίδης.

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση φάνηκε η επιθυμία της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου να συζητηθούν ταχύτατα τα θέματα αυτά, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά από το λαό της περιοχής. Παράλληλα η ΝΑΣ ζητά εδώ και καιρό να της παραδοθούν πλήρεις φάκελοι των μελετών των έργων, τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τη νομαρχία και τον ΟΡΣΑ, πράγμα που αποφεύγουν συστηματικά.

Ποιος ευθύνεται;

"Ποιος ευθύνεται; Ποιος θα δώσει λόγο για τα τόσα θύματα, για τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων και εξοπλισμού των δυνάμεων κατάσβεσης;". Το ερώτημα αυτό απευθύνουν, με χτεσινή τους ανακοίνωση, στους αρμόδιους της κυβέρνησης οι Δασικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

"Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, όταν λέγαμε ότι δεν έπρεπε να διαχωριστεί το αντικείμενο της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών", επισημαίνουν. "Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση πρόληψης και καταστολής είναι ο μόνος συνδυασμός, που εξασφαλίζει τη γνώση του χώρου και των δασικών οικοσυστημάτων, τη σωστότερη εκτίμηση του κινδύνου για ανθρώπους και μέσα κατά την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς, την ορθολογική αξιοποίηση του εμψύχου δυναμικού και των πυροσβεστικών μέσων, τον αποτελεσματικό συντονισμό του έργου της δασοπυρόσβεσης από ειδικούς επιστήμονες και όχι από φιλότιμους μεν αλλά χωρίς κατάρτιση και γνώση του έργου αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος".

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της από την περσινή καταστροφική της απόφαση για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης, προσπαθεί να ενισχύσει τις προσπάθειες του ΠΣ με πληθώρα μέσων (αεροπλάνα, ελικόπτερα, προσωπικό, οχήματα κ.ά.).

"Η αποτελεσματικότητα, όμως, του συστήματος δεν εξαρτάται μόνο από τα μέσα, αλλά από τη γνώση, την εμπειρία και κυρίως το συντονισμό των δυνάμεων καταστολής", υπογραμμίζουν οι ΔΣΟ.

"Επιπροσθέτως, ούτε η απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος διορθώνει την αποτυχία του συστήματος. Ποιος θα γνώριζε τη φωτιά στη Χίο, αν δεν είχαμε τον τραγικό απολογισμό της;".

Οι ΔΣΟ και ο Δασοπονικός Σύλλογος Ελλάδας εκφράζουν τη θλίψη τους για την τραγική απώλεια της Ι. Τασσοπούλου και εύχονται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Αγνωστη λέξη η ντροπή

Τρέμουν μήπως και κατοικήσουν εργάτες και μετανάστες, εκεί που οι βίλες ξεφυτρώνουν μέσα στα καμένα

Χαρακτηριστικά της ιδεολογικής αντίληψης διαφόρων τύπων, που σε άλλες περιπτώσεις δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν καραμπίνες για να κυνηγήσουν Αλβανούς, είναι και τα όσα δήλωσαν, με πρώτο το δήμαρχο Αχαρνών Δ. Παπανίκα.Εξέφρασαν αντιρρήσεις για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, γιατί, όπως είπε σε ...άπταιστα ελληνικά η αντινομάρχης Σοφία Ράπτη,"το ΟΕΚ, σε περίπτωση που στο Ολυμπιακό Χωριό μετά την Ολυμπιάδα βάλει μετανάστες και εργάτες η περιοχή θα μετατραπεί σε γκέτο"!

Αντιδραστική και αποκαλυπτική των προθέσεων της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι και η άποψη της Νομαρχίας, που λέει: "Σε περίπτωση που φορέας θα είναι ο ΟΕΚ προφανώς θα θελήσει να δημιουργηθεί μια νέα εργατούπολη στην περιοχή, πράγμα που προφανώς θα υποβαθμίσει την περιοχή, αλλά και τη γειτονική Κοινότητα Θρακομακεδόνων, τον οικισμό Βαρυμπόμπης και κατ' επέκταση την πόλη των Αχαρνών!".

Η ντροπή είναι άγνωστη λέξη σε τύπους, που, όχι μόνο κατοικούν σε κατ' εξοχήν καταπατημένες δασικές εκτάσεις, αλλά και που έγιναν οικοδομήσιμες μετά από πυρκαγιές επί πυρκαγιών. Παρ' όλα αυτά: Ντροπή και πάλι ντροπή!

Ψίχουλα και τσιμέντο για τους κατοίκους

Τη στάση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής, με αφορμή τη διάλυση της συνεδρίασης του Συμβουλίου, για να μη συζητηθεί το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ: "Οι προθέσεις των παρατάξεων, τόσο της πλειοψηφίας που πρόσκειται στη ΝΔ, της μειοψηφίας του κ. Μουστακάτου που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και του "ανεξάρτητου" κ. Τσάμη, φάνηκαν όταν στο 2ο θέμα, που ήταν η συζήτηση για το Σχοινιά, ανέχτηκαν ουσιαστικά τη διάλυση της συνεδρίασης και τη φίμωση, του εκπροσώπου της ΝΑΣ Νίκου Στεφανίδη, στον οποίο το προεδρείο απαγόρευσε να εκφράσει τις απόψεις της παράταξης, σε σχέση με την καταστροφή τόσο του βιότοπου του Σχοινιά, όσο της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στην υπόθεση του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά η ανακοίνωση τονίζει ότι η ανακήρυξη του βιότοπου σε προστατευόμενη περιοχή και ως Εθνικού Πάρκου γνωρίζουν όλοι ότι δεν μπορεί να γίνει με την ταυτόχρονη κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων βαρέος τύπου, όπως είναι οι εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών.

"Φοβούνται και τρέμουν τους κατοίκους της περιοχής που τους πουλάνε "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", όπως και με την περίπτωση του αεροδρομίου των Σπάτων. Πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι η "ανάπτυξη" που υπόσχονται, είναι ανάπτυξη για τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο και είναι ψίχουλα και τσιμέντο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ.

Πέρσι τρεις πυροσβέστες και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης κάηκαν στον Υμηττό. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος. Στη φωτογραφία, το σημείο όπου κάηκαν οι πυροσβέστες και ο εθελοντής

Οι προειδοποιήσεις έγιναν. Η κυβέρνηση κώφευσε... και το κόστος είναι ανθρώπινες ζωές. Το απόσπασμα είναι από το έγγραφο - προειδοποίηση του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ προς την κυβέρνηση

Δεν τους φτάνει που το Ολυμπιακό χωριό θα χτιστεί σε 1.300 στρέμματα στους πρόποδες της Πάρνηθας, απαιτούν σχεδόν σε κάθε γωνιά του βουνού να "φυτέψουν" τσιμέντο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ