Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Τραγωδία με νεκρή και τραυματίες

Μια 29χρονη δασοπόνος, που λόγω ανεργίας έγινε πυροσβέστης, χάθηκε στο μέτωπο της φωτιάς. Δύο ακόμα πυροσβέστες σε σοβαρό κίνδυνο

Σε τραγωδία όχι μόνο για την καταστροφή στο περιβάλλον, αλλά και με ανθρώπινα θύματα, εξελίχθηκε η πυρκαγιά στη Χίο.

Η εποχική υπάλληλος του ΠΣ Ιωάννα Τασσοπούλου,μόλις 29 χρόνων, άφησε την τελευταία της πνοή στον τόπο της φωτιάς. Ηταν πτυχιούχος δασοπόνος και αναγκάστηκε, λόγω της ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο, να καταφύγει στη λύση της εποχιακής απασχόλησης στην Πυροσβεστική.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ο ανθυποπυραγός Αγγελος Μπαρμπαγιάννης,41 χρόνων και ο εποχικός υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταύρος Καρβουνιάρης,31 χρόνων, που τραυματίστηκαν στη θέση Στέβαρη Μελανιού στη Χίο.

Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε προχτές μετά τις τρεις το μεσημέρι, πιθανά από καλώδια της ΔΕΗ, αν και στην περιοχή ακούστηκαν και καταγγελίες για εμπρησμό με στόχο την εξασφάλιση βοσκότοπων. Λόγω των ισχυρών ανέμων (εφτά με οχτώ μποφόρ) επεκτάθηκε γρήγορα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τα πληρώματα δύο οχημάτων, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς, ενώ το βράδυ προστέθηκαν τα πληρώματα άλλων πέντε οχημάτων του ΠΣ, κι ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 40 υπαλλήλους. Η προσπάθεια πυρόσβεσης ήταν δύσκολη και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή το βράδυ οι διευθύνοντες την επιχείρηση έχασαν ένα τμήμα με εφτά "δασοκομάντος" που δεν είχαν ασύρματο.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, όταν οι επικεφαλής της δύναμης ήταν έτοιμοι να αναφέρουν έλεγχο της φωτιάς, ένα τμήμα της, λόγω του αέρα, αναζωπυρώθηκε και εξελίχθηκε σε μέτωπο. Στο σημείο έσπευσαν έντεκα άτομα για να την ελέγξουν. Οι φλόγες κατέτρωγαν τις πλαγιές μιας χαράδρας και προχωρούσαν σε μια κορυφή της περιοχής. Η τελευταία είναι δύσβατη, δεν έχει δρόμους, ούτε ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν σωλήνες για να γίνει καταστολή με νερό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τραυματιών η φωτιά έτρεχε πολύ γρήγορα. "Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα διάνυσε 300 μέτρα" είπαν. Εγκλωβίστηκαν. Οι δυο άνδρες κατέφυγαν σε σημείο που είχε καεί και σώθηκαν με εγκαύματα σε όλο τους σχεδόν το σώμα. Η άτυχη γυναίκα όμως δεν πρόλαβε να σωθεί. Αφησε την τελευταία της πνοή παλεύοντας με τις φλόγες.

Πάνω από 1.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καταστράφηκαν σε μια περιοχή που κάθε καλοκαίρι έχει πολλές πυρκαγιές λόγω και της ύπαρξης βοσκότοπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερωρίες των περιπολιών δε δίνονται στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να μη διεξάγονται. Ετσι πολλές περιοχές του νησιού δεν περιφρουρούνται από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Χτες επισκέφτηκαν τον τόπο του τραγικού συμβάντος ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ