Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποσχέσεις για συνέχιση του αγώνα

Εκδήλωση στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από τη μεγάλη μάχη και στρατιωτική επιτυχία του ΕΛΑΣ, στις 27 Ιούλη '43

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο", ήταν το μήνυμα που έστειλαν δεκάδες αγωνιστές, στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή (25/7), στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας, στο Νομό Αρκαδίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από τη μεγάλη μάχη και στρατιωτική επιτυχία του ΕΛΑΣ, στις 27 Ιούλη '43, στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας, όπου με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού και των γύρω περιοχών εξοντώθηκε ένα μεγάλο μέρος της δύναμης των Ιταλών φασιστών κατακτητών.

Ιστορική μνήμη και περηφάνια από τους γεροντότερους, αλλά και υποσχέσεις για τη συνέχιση του αγώνα από τους νεότερους ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης. Κάτω από τους ήχους των τραγουδιών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν προς τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμά Βαγγέλης Βαλιώτης και ο αντιστασιακός Γιώργος Σταυριανός.

Η μάχη στις 27 Ιούλη ήταν η μεγαλύτερη που έδωσε ο ΕΛΑΣ μέχρι τότε στην Πελοπόννησο και είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάσει το ηθικό του λαού και να πιστέψει ότι ο εχθρός δεν είναι αήττητος, επισήμανε ο Λευτέρης Αναστασίου πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Αναφερόμενος στη δράση του ΕΑΜ, υπογράμμισε: "Το ΕΑΜ απλώθηκε αστραπιαία σε όλη την Ελλάδα και αγκάλιασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σε αυτή την εποποιία, ψυχή, νους, καρδιά, καθοδηγητής και αιμοδότης υπήρξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.Τα μεγάλα αστικά κόμματα εκείνης της εποχής - Λαϊκό και Φιλελεύθερο - αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Από τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων άλλοι έμειναν στα σαλόνια περιμένοντας να έρθει η λευτεριά απ' έξω και άλλοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Το ΕΑΜ εισήγαγε πρωτόγνωρους θεσμούς στην ελληνική κοινωνία, όπως λαϊκή αυτοδιοίκηση, λαϊκή δικαιοσύνη".

Ενώ για τη μάχη και τη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ είπε: "Οι κάτοικοι του Κοσμά πρόσφεραν πολλά. Οι άντρες πήραν μέρος στη μάχη, οι γυναίκες βοήθησαν στη μεταφορά του πυρομαχικού υλικού και στην περιποίηση των τραυματιών. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν 28 νεκροί Ιταλοί, 37 τραυματίες και 45 αιχμάλωτοι, οι οποίοι μετά από εντολή του ΕΑΜ αφέθηκαν ελεύθεροι". Παράλληλα ο Λ. Αναστασάκος αναφέρθηκε "στην αντιλαϊκή κατάντια που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα" και κατέληξε με ένα παράπονο: "Μέχρι πότε θα περιμένουμε, όλοι οι αντιστασιακοί, για να δικαιωθούμε και να αναγνωριστούμε από το ελληνικό κράτος;".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΚΟΒ Λακωνίας, της ΚΝΕ, των Νομαρχιακών Επιτροπών Λακωνίας και Αρκαδίας του ΚΚΕ, των Επιτροπών Ειρήνης των όμορων περιοχών, αντιστασιακές οργανώσεις της Αρκαδίας, της Λακωνίας και τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από όλη την Πελοπόννησο και από την Αττική, καθώς επίσης και επιζώντες από την ιστορική μάχη του '43.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ