Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εφυγε" ο σύντροφος Γ. Αγραφιώτης (Δεληβοριάς)

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, ανακοινώνει το θάνατο του σ. Αγραφιώτη Γιώργου (Δεληβοριά) συνταγματάρχη ε.α., που πέθανε ξαφνικά χτες το απόγευμα στη Λάρισα. Ο σ. Αγραφιώτης παρέμεινε πιστός για δεκαετίες στα ιδανικά και στις αξίες του σοσιαλισμού, αλλά και στο ΚΚΕ, το Κόμμα που εντάχθηκε και δούλεψε δραστήρια μέσα από τις γραμμές του μέχρι το θάνατό του.

Γεννήθηκε στον Τύρναβο την 1η Γενάρη του 1919. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον Τύρναβο, ενώ αργότερα φοίτησε σε Γυμνάσιο στη Λάρισα απ' όπου και αποφοίτησε.

Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού πριν την Κατοχή, αρχικά σαν υπαξιωματικός και το 1937 σαν μαθητής της Σχολής Ευελπίδων αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου, βρέθηκε στο μέτωπο, υπηρέτησε στο 14ο Σύνταγμα Πεζικού, καθ' όλη τη διάρκεια των μαχών μέχρι 12 Απρίλη του 1941, που με εντολή το Σύνταγμα υποχώρησε προς τα Γιάννενα.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ στη Λάρισα στην οργάνωση των μονίμων αξιωματικών, όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση. Συνελήφθη από τους Ιταλούς το Νοέμβρη του 1942, αλλά αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με όρους. Αμέσως έφυγε για το βουνό, όπου ήρθε σε επαφή με ομάδα ανταρτών στη Βερδικούσια. Σύντομα ανέλαβε σημαντικές θέσεις και συγκεκριμένα στρατιωτικός υπεύθυνος του συγκροτήματος Ολύμπου μέχρι τέλος Μάρτη του 1943. Την ίδια περίοδο, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Συνέχισε την αντιστασιακή του δράση μέχρι την απελευθέρωση. Στη συνέχεια, δοκίμασε όλες τις διώξεις του μεταβαρκιζιανού κράτους, μέχρι που τα κατάφερε και βγήκε πάλι στο βουνό, αγωνιζόμενος μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ από σημαντικές θέσεις, όπως επιτελάρχης της 123ης Ταξιαρχίας, αργότερα διοικητής της 33ης Μονάδας, που ανήκε στην 1η Μεραρχία του ΔΣΕ. Με αυτή την ιδιότητα, έδωσε δεκάδες μάχες και επέδειξε μεγάλο ηρωισμό και αυτοθυσία.

Στις 31 Αυγούστου του 1949 με τα τμήματα της VIII Μεραρχίας υποχωρώντας περνά στην Αλβανία και από εκεί στη φιλόξενη, για δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ, Σοβιετική Ενωση. Εμεινε πολλά χρόνια στην Τασκένδη και επέστρεψε στην Ελλάδα τον Απρίλη του 1983.

Αμέσως εντάχθηκε στη δουλιά της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας. Από το 1986 αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, τακτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και αργότερα επίτιμο μέλος μέχρι το θάνατό του.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ υπόσχεται ότι με την ακούραστη δουλιά των μελών, στελεχών και των κνιτών της Οργάνωσης Λάρισας, θα καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνει η απώλεια του σ. Γιώργου.

Τέλος, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κηδεία θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ