Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Το ΣτΕ έδωσε το "οκέι" με πολλές επιφυλάξεις

Με οριακή πλειοψηφία (3 - 2) και πολλές επιφυλάξεις το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αίτηση των κατοίκων της κοινότητας Αγαλιανής Μεσσηνίας, που ζητούσε την ακύρωση άδειας για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας ΣΤΕΤ -Ελλάς στην περιοχή τους. Παράλληλα όμως το δικαστήριο με την απόφασή του στέλνει και μήνυμα ότι δεν μπορούν να τοποθετούνται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Με την απόφασή του το ΣτΕ (2546/1999) αναφέρει ότι η πολιτεία πριν δώσει άδεια εγκατάστασης κεραίας, θα πρέπει να ερευνά τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία των κατοίκων. Επισημαίνει, επίσης, την ανυπαρξία ευρέως αποδεκτών επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο βάζει περιορισμό στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας για τις περιοχές "ειδικής προστασίας" που καθορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985.

Αντίθετα, η μειοψηφία του δικαστηρίου είναι πολύ πιο αυστηρή στην εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ειδικότερα, οι δύο δικαστές που μειοψήφησαν αναφέρουν ότι "η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εκδώσει την προβλεπόμενη απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία", τονίζοντας πως πριν την έκδοση αυτής της απόφασης δε θα πρέπει να δίνεται άδεια για εγκατάσταση κεραιών. Τέλος, τα δύο μέλη που μειοψήφησαν επικαλούνται τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος από το κράτος και πως το υπουργείο Μεταφορών πριν την έκδοση άδειας για εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας, οφείλει να παίρνει υπόψη τις επιδράσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ