ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδι της γενιάς του Εμφυλίου

"Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",η λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη,έργο - σύμβολο της γενιάς, που "σημαδεύτηκε" από την τραγωδία του Εμφυλίου, θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Αυγούστου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου και με τη σπουδαία ηθοποιό Λήδα Πρωτοψάλτη,στο συγκλονιστικό ρόλο της χαροκαμένης μάνας. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάσου Καρακατσάνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Τότα Πρίτσα,οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού,η μουσική διδασκαλία της Χρύσας Αποστόλου.Στη θέση του Λαϊκού Τραγουδιστή θα βρίσκεται ο Δημήτρης Μητροπάνος,ενώ μπουζούκι θα παίξουν οι κορυφαίοι του οργάνου αυτού Λάκης

Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της πρεμιέρας, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας, αφού σημείωσε ότι "η Ολυμπία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων", ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη,που "καταθέτει το ταλέντο και την αγάπη του για την καταξίωση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας".

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου,μιλώντας για την παράσταση, είπε ότι "στη λαϊκή όπερα, όλα καταλήγουν να γίνονται τραγούδι" και τόνισε ότι "θα 'πρεπε να δουν όλοι οι Ελληνες "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού", όχι σαν δική μας θεατρική δουλιά, αλλά σαν μια συγγραφική δουλιά του Μίκη Θεοδωράκη", τον οποίο η Λήδα Πρωτοψάλτη χαρακτήρισε "πνευματικό ηγέτη της δικής μας γενιάς", ενώ ο Λάκης Καρνέζης τόνισε: "Ο Μίκης μπήκε στη μάχη της ζωής με όλη την αρματωσιά του μυαλού του", γι' αυτό "ό,τι κάνει το κάνει αφιερωματικά".

Η συνέντευξη Τύπου "γλύκανε" τον παρόντα σ' αυτήν Μίκη Θεοδωράκη, διπλά. Οι συντελεστές της παράστασης τον υποδέχτηκαν με μια τούρτα για να γιορτάσουν μαζί του, καθώς χτες έκλεισε τα 74 χρόνια του.

Ο συνθέτης, λέγοντας ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας πρέπει να γίνει ένα "ιερό φεστιβάλ και να πάρει τη θέση του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας", θεώρησε "τύχη", που το έργο του "έπεσε στα χέρια στα χέρια του Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά ζυμωμένη μ' αυτούς τους αγώνες". Χαρακτήρισε την παράσταση του Θ. Παπαγεωργίου "εκπληκτική, όπου ισορροπεί ο λόγος με τη μουσική", καθώς στο έργο του, "έργο συμβολικό, που εκφράζει τη γενιά του Εμφυλίου, στο οποίο ο λόγος χτίζεται πάνω στους πυλώνες του τραγουδιού".

"Ο Εμφύλιος ήταν ένα λάθος, που διαίρεσε την Ελλάδα και της πρόσθεσε 100.000 νεκρούς. Δεν υπάρχει χειρότερος πόνος από τον πόνο του αλληλοσκοτωμού δυο αδελφών σ' έναν εμφύλιο πόλεμο. Πιστεύοντας ότι πρέπει να κάψουμε τα "φαντάσματα" του Εμφυλίου, έγραψα αυτό το έργο, βλέποντας με κατανόηση και τις δυο πλευρές", είπε ο συνθέτης.

Σημειώνουμε ότι το έργο πρωτοανεβάστηκε το 1962, όμως, σύντομα κατέβηκε με παρέμβαση της λογοκρισίας. Η δεύτερη παρουσίασή του έγινε το καλοκαίρι του 1980, στο θέατρο "Αθήναιον".

Ατέλειωτα τα δεινά του πολέμου

Η δεύτερη φεστιβαλική εμφάνιση του Εθνικού Θεάτρου γίνεται με τους "Πέρσες" του Αισχύλου,σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αγγελικής Στελάτου.Τη μουσική έρευνα - σύνθεση και φωνητική αγωγή υπογράφει ο Σπύρος Σακκάς.Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος,κ. ά. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνιο ντι Αντζελο (φλάουτο), Ηρακλής Βαβάτσικας (μπαγιά - ακορντεόν). Η πρεμιέρα των "Περσών" θα δοθεί στις 6 και 7 Αυγούστου στο Θέατρο Φρόντζου στα Γιάννενα, ενώ στις 13 και 14 Αυγούστου η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο.

Οι "Πέρσες" θεωρούνται το αρχαιότερο, από τα σωζόμενα, έργο του Αισχύλου. Παίχτηκε το 472 π. Χ., οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή των Περσών στη Σαλαμίνα. Η νίκη των Αθηναίων τους έδωσε από τη μια θριαμβική πεποίθηση, αλλά "παρά τον πατριωτικό ήχο που υπάρχει στους "Πέρσες"" - όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λ. Βογιατζής - "βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ηττημένους. Με ένα σεβασμό, μια κατανόηση, έναν οίκτο, μια βαθιά λύπη για την κατάντια και την πτώση του κατακτητή. Μου φαίνεται σαν μια έρημος που ηχεί χωρίς αντίκρισμα, μια φωνή για τα δεινά που συσσωρεύει ο άνθρωπος στον εαυτό του".

Σε ερώτηση αν τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν το ανέβασμα της παράστασης, ο Λ. Βογιατζής είπε ότι "τέτοια έργα, τόσο σπουδαία, με τέτοια δυναμική έχουν από μόνα τους σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν κάθε τόσο. Θα ήταν περιττό να μιλήσουμε για τη σχέση της παράστασης με όσα συνέβησαν στο Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Αν και μερικές φορές τα γεγονότα ξεπερνούν το δίδαγμα του Αισχύλου "πάθε για να μάθεις". Σε μας ισχύει το "έπαθα, αλλά δεν έμαθα".

Παρά το γεγονός ότι ο Λ. Βογιατζής δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με το ΣΕΗ για την υπέρβαση του 5ώρου των δοκιμών, δεν μπόρεσε τελικά να το αποφύγει εξαιτίας ερωτήσεων των δημοσιογράφων. Χωρίς επιθετική διάθεση, με μια πικρία, ίσως, μίλησε για κάποιες χαμένες ώρες προβών, εκνευρισμούς και απογοήτευση που προκλήθηκε σε όλους. Ωστόσο, επισήμανε ότι "το κεκτημένο δικαίωμα του κλάδου για 5ωρο είναι σεβαστό". Σε παρέμβασή του ο Σοφοκλής Πέππας επισήμανε: "Ολοι όσοι αποδεχτήκαμε να δουλέψουμε πέραν του 5ώρου, το κάναμε μόνο για την αρτιότερη προετοιμασία της παράστασης. Δε θέλαμε, σε καμιά περίπτωση, να δημιουργήσουμε μια άλλη κατάσταση που θα αντιστρατευόταν τα κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου μας".

"Μακρυγιάννεια" για την ειρήνη

Στην ειρήνη και στον στρατηγό της λευτεριάς Μακρυγιάννη αφιερώνονται τα "Μακρυγιάννεια 1999", οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν από 10-16/8 ο Δήμος Βαρδουσίων στο Κροκύλειο Δωρίδας και ο Σύλλογος Κροκυλείων "Ο Μακρυγιάννης".

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν (10/8) με επιμνημόσυνη δέηση, αλλά και παραδοσιακό γλέντι στο "Αλώνι". Στις 11/8 θα γίνει επίσκεψη στο Αβορίτι, χώρο γέννησης του Μακρυγιάννη και ομιλία νεολαίου με θέμα "Οι αγώνες του στρατηγού Μακρυγιάννη για την ειρήνη". Το απόγευμα θα γίνουν αθλητικοί αγώνες και το βράδυ συναυλία με το συγκρότημα "Ωδές παίδων". Στις 12/8 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα Κροκυλείου, με συνοδεία από τη Χορωδία Κροκυλείου. Στις 13/8 τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη στο Λιβάδι. Ακολουθεί απονομή τιμών σε διάφορα πρόσωπα, παράσταση με το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας και παραδοσιακή μουσική. Στις 14/8 μεταξύ άλλων εκδηλώσεων θα γίνει αδελφοποίηση του Κροκυλείου με χωριό της Σερβίας, ομιλία με θέμα "Μακρυγιάννης, σημαιοφόρος της ειρήνης", συναυλία με αποσπάσματα από το "Αξιον Εστί", λαμπαδηφορία, παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Χρήστου Καλαβρούζου με το αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη "Πολεμώντας για τους αδικημένους" και τέλος γλέντι. Οι εκδηλώσεις στις 15 και 16/8 μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν γλέντι και τον ετήσιο χορό του συλλόγου "Γαμπρών και νυμφών Κροκυλείου".

"Επίσημη" του Φεστιβάλ Σύμης

Παρότι το Φεστιβάλ Σύμης έχει αρχίσει από τον Ιούνη, η επίσημη "πρεμιέρα" του δίνεται αύριο, με μια πολύπτυχη σειρά εκδηλώσεων:

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Σύμης, στις 12 το μεσημέρι, όπου θα τιμηθούν οι Ελληνες δημοσιογράφοι, για τη συμβολή τους στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Την τιμητική διάκριση θα παραλάβει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος.

Στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Σύμης θα εγκαινιαστεί η έκθεση Γιουγκοσλάβων ζωγράφων και Ελλήνων σκιτσογράφων.Για τη σημασία της έκθεσης θα μιλήσει η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εύα Μελά.

Στις 8μ.μ., στην ακτή της Σύμης θα αποκαλυφθεί αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των Κυπρίων ηρώων Ισαάκ και Σολωμού.

Στις 9μ.μ. στην πλατεία θα αρχίσει η μεγάλη, αφιερωμένη στην Κύπρο, με αφορμή τα 25 χρόνια της τούρκικης εισβολής, συναυλία με τοφωνητικό και χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Κύπρου,"Διάσταση".Μαζί του θα τραγουδήσει και ο πολυβραβευμένος στην Ευρώπη Κύπριος τραγουδιστής, Δώρος Δημοσθένους.Τη συναυλία θα κλείσει ο Γιώργος Νταλάρας,με την ορχήστρα του.

Σημειώνουμε ότι την Κυριακή έπεται η παράσταση του Συμιακού Θεάτρου με το έργο του Μανόλη Αντωνόγλου "Σαν παραμύττι", σε σκηνοθεσία του σκηνογράφου Μιχάλη Σδούγκου.

Ο Σ. Πέππας στο ρόλο του Δαρείου

Ο Β. Βασίλιεφ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, την "αγαπημένη του χώρα", βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές ο νυν διευθυντής και χορογράφος και άλλοτε πρώτος χορευτής των "Μπολσόι" και παρτενέρ της "μυθικής" Ε. Μαξίμοβα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.Ο Βασίλιεφ, ήρθε στην Ελλάδα μετά τις παραστάσεις που έδωσε το "Μπολσόι" στο Θέατρο "Κολοσαίουμ" του Λονδίνου, με το έργο "Σπάρτακος" (το ρόλο χόρεψε ο Ντμίτρι Μπελογκολότσεφ), με τεράστια επιτυχία.

Ο Β. Βασίλιεφ, παρακολούθησε την παράσταση του "Κοριαλανού" στο Ηρώδειο, όπου τον εντόπισαν και τον φωτογράφισαν φωτορεπόρτερ. Ο αξέχαστος ως "Σπάρτακος" και ως "Ικαρος" (στις ομώνυμες δικές του χορογραφίες που παρουσίασαν πριν από χρόνια τα "Μπολσόι" στο Ηρώδειο), μίλησε για τα θέατρα της Επιδαύρου και του Ηρωδείου, τα οποία θεωρεί "μοναδικά σημεία έμπνευσης και έκφρασης, σ' όλη τη Γη", αλλά και για το πρόσφατο μεγάλο αφιέρωμα των "ΤΙΜΕS" για τα "Μπολσόι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ