Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατέλειωτα τα δεινά του πολέμου

Η δεύτερη φεστιβαλική εμφάνιση του Εθνικού Θεάτρου γίνεται με τους "Πέρσες" του Αισχύλου,σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αγγελικής Στελάτου.Τη μουσική έρευνα - σύνθεση και φωνητική αγωγή υπογράφει ο Σπύρος Σακκάς.Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος,κ. ά. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνιο ντι Αντζελο (φλάουτο), Ηρακλής Βαβάτσικας (μπαγιά - ακορντεόν). Η πρεμιέρα των "Περσών" θα δοθεί στις 6 και 7 Αυγούστου στο Θέατρο Φρόντζου στα Γιάννενα, ενώ στις 13 και 14 Αυγούστου η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο.

Οι "Πέρσες" θεωρούνται το αρχαιότερο, από τα σωζόμενα, έργο του Αισχύλου. Παίχτηκε το 472 π. Χ., οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή των Περσών στη Σαλαμίνα. Η νίκη των Αθηναίων τους έδωσε από τη μια θριαμβική πεποίθηση, αλλά "παρά τον πατριωτικό ήχο που υπάρχει στους "Πέρσες"" - όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λ. Βογιατζής - "βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ηττημένους. Με ένα σεβασμό, μια κατανόηση, έναν οίκτο, μια βαθιά λύπη για την κατάντια και την πτώση του κατακτητή. Μου φαίνεται σαν μια έρημος που ηχεί χωρίς αντίκρισμα, μια φωνή για τα δεινά που συσσωρεύει ο άνθρωπος στον εαυτό του".

Σε ερώτηση αν τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν το ανέβασμα της παράστασης, ο Λ. Βογιατζής είπε ότι "τέτοια έργα, τόσο σπουδαία, με τέτοια δυναμική έχουν από μόνα τους σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν κάθε τόσο. Θα ήταν περιττό να μιλήσουμε για τη σχέση της παράστασης με όσα συνέβησαν στο Κόσσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Αν και μερικές φορές τα γεγονότα ξεπερνούν το δίδαγμα του Αισχύλου "πάθε για να μάθεις". Σε μας ισχύει το "έπαθα, αλλά δεν έμαθα".

Παρά το γεγονός ότι ο Λ. Βογιατζής δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με το ΣΕΗ για την υπέρβαση του 5ώρου των δοκιμών, δεν μπόρεσε τελικά να το αποφύγει εξαιτίας ερωτήσεων των δημοσιογράφων. Χωρίς επιθετική διάθεση, με μια πικρία, ίσως, μίλησε για κάποιες χαμένες ώρες προβών, εκνευρισμούς και απογοήτευση που προκλήθηκε σε όλους. Ωστόσο, επισήμανε ότι "το κεκτημένο δικαίωμα του κλάδου για 5ωρο είναι σεβαστό". Σε παρέμβασή του ο Σοφοκλής Πέππας επισήμανε: "Ολοι όσοι αποδεχτήκαμε να δουλέψουμε πέραν του 5ώρου, το κάναμε μόνο για την αρτιότερη προετοιμασία της παράστασης. Δε θέλαμε, σε καμιά περίπτωση, να δημιουργήσουμε μια άλλη κατάσταση που θα αντιστρατευόταν τα κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ