Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδι της γενιάς του Εμφυλίου

"Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",η λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη,έργο - σύμβολο της γενιάς, που "σημαδεύτηκε" από την τραγωδία του Εμφυλίου, θα παρουσιαστεί στις 6 και 7 Αυγούστου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου και με τη σπουδαία ηθοποιό Λήδα Πρωτοψάλτη,στο συγκλονιστικό ρόλο της χαροκαμένης μάνας. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάσου Καρακατσάνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Τότα Πρίτσα,οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού,η μουσική διδασκαλία της Χρύσας Αποστόλου.Στη θέση του Λαϊκού Τραγουδιστή θα βρίσκεται ο Δημήτρης Μητροπάνος,ενώ μπουζούκι θα παίξουν οι κορυφαίοι του οργάνου αυτού Λάκης

Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της πρεμιέρας, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας, αφού σημείωσε ότι "η Ολυμπία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων", ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη,που "καταθέτει το ταλέντο και την αγάπη του για την καταξίωση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας".

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου,μιλώντας για την παράσταση, είπε ότι "στη λαϊκή όπερα, όλα καταλήγουν να γίνονται τραγούδι" και τόνισε ότι "θα 'πρεπε να δουν όλοι οι Ελληνες "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού", όχι σαν δική μας θεατρική δουλιά, αλλά σαν μια συγγραφική δουλιά του Μίκη Θεοδωράκη", τον οποίο η Λήδα Πρωτοψάλτη χαρακτήρισε "πνευματικό ηγέτη της δικής μας γενιάς", ενώ ο Λάκης Καρνέζης τόνισε: "Ο Μίκης μπήκε στη μάχη της ζωής με όλη την αρματωσιά του μυαλού του", γι' αυτό "ό,τι κάνει το κάνει αφιερωματικά".

Η συνέντευξη Τύπου "γλύκανε" τον παρόντα σ' αυτήν Μίκη Θεοδωράκη, διπλά. Οι συντελεστές της παράστασης τον υποδέχτηκαν με μια τούρτα για να γιορτάσουν μαζί του, καθώς χτες έκλεισε τα 74 χρόνια του.

Ο συνθέτης, λέγοντας ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας πρέπει να γίνει ένα "ιερό φεστιβάλ και να πάρει τη θέση του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας", θεώρησε "τύχη", που το έργο του "έπεσε στα χέρια στα χέρια του Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά ζυμωμένη μ' αυτούς τους αγώνες". Χαρακτήρισε την παράσταση του Θ. Παπαγεωργίου "εκπληκτική, όπου ισορροπεί ο λόγος με τη μουσική", καθώς στο έργο του, "έργο συμβολικό, που εκφράζει τη γενιά του Εμφυλίου, στο οποίο ο λόγος χτίζεται πάνω στους πυλώνες του τραγουδιού".

"Ο Εμφύλιος ήταν ένα λάθος, που διαίρεσε την Ελλάδα και της πρόσθεσε 100.000 νεκρούς. Δεν υπάρχει χειρότερος πόνος από τον πόνο του αλληλοσκοτωμού δυο αδελφών σ' έναν εμφύλιο πόλεμο. Πιστεύοντας ότι πρέπει να κάψουμε τα "φαντάσματα" του Εμφυλίου, έγραψα αυτό το έργο, βλέποντας με κατανόηση και τις δυο πλευρές", είπε ο συνθέτης.

Σημειώνουμε ότι το έργο πρωτοανεβάστηκε το 1962, όμως, σύντομα κατέβηκε με παρέμβαση της λογοκρισίας. Η δεύτερη παρουσίασή του έγινε το καλοκαίρι του 1980, στο θέατρο "Αθήναιον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ