ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ
"Ανεμος" ο Χο'ϊδης

Ο νεαρός αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. "Χάλκινος" ο Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια, ενώ πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις των υπολοίπων αθλητών της χώρας μας

Στα βήματα του Αγγελου Παυλακάκη "βάδισε" χθες ο νεαρός Χριστόφορος Χοϊδης στο Πρωτάθλημα Νέων (αθλητές κάτω των 22 ετών), που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ο Ελληνας αθλητής, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 100μ αφού πραγματοποιώντας συναρπαστική κούρσα πρώτευσε με χρόνο 10.19, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων και την καλύτερη φετινή επίδοση στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδακερδίζει χρυσό μετάλλιο στα 100μ του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Είχε προηγηθεί η επιτυχία του Αγγελου Παυλακάκη στην προηγούμενη διοργάνωση του 1997. Σημειώνεται, ότι ο Χοϊδης κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό παίρνοντας τη 2η θέση στη σειρά του, με πολύ καλή επίδοση, σημειώνοντας χρόνο 10.25.

"Είμαι ευχαριστημένος που νίκησα, πήρα το χρυσό και έκανα ατομικό ρεκόρ. Για να πω την αλήθεια περίμενα να κάνω μικρότερο χρόνο", δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι επόμενος στόχος του είναι η διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης".

Ωστόσο, οι επιτυχίες συνεχίζονται για τα ελληνικά χρώματα και από τους υπόλοιπους αθλητές μας. Συγκεκριμένα, ο Περικλής Ιακωβάκης πραγματοποιώντας πολύ καλή κούρσα στον τελικό των 400μ. με εμπόδια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 49.97, ενώ ο άλλος Ελληνας αθλητής της κούρσας, Λάμπρος Ζερβάκος, ακολούθησε στην 4η θέση με χρόνο 50.48. Ακόμη, ο Δημήτρης Μάκας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του ύψους, που θα γίνει σήμερα, πηδώντας 2.17μ. Η κούρασή, όμως, "πρόδωσε" τον Βάιο Τίγκα, αφού κατατάχτηκε 5ος στον τελικό της σφαιροβολίας, με βολή στα 18.72 μέτρα. Στο ίδιο αγώνισμα στον τελικό των γυναικών, η Μαρία Κωλέτσου, κατατάχτηκε 10η με βολή στα 51.28μ. Μεγάλη εμφάνιση, όμως, πραγματοποίησε ο Χριστόφορος Χοϊδης, ο οποίος προκρίθηκε στον τελικό των 100 μέτρων με 10.25, τερματίζοντας 2ος στη σειρά του. Στα 400 μέτρα, ο Τάσος Γκούσης πέρασε στο σημερινό ημιτελικό, αφού ήταν 4ος στη σειρά του με 46.78. Ατυχη, όμως, στάθηκε στα 400μ. εμπόδια η Χρύσα Γκουντενούδη αφού έμεινε 9η και εκτός τελικού, καθώς ήταν 4η στη σειρά της με 58.28. Στη δεύτερη σειρά, η Χριστίνα Πανάγου τερμάτισε τρίτη με 58.44.

ΔΙΕΘΝΗ
Ναι στους χορηγούς... όχι στα μηνύματα

Αυστηρή τιμωρία θα περιμένει από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο του καμπιονάτο τους ποδοσφαιριστές που αναγράφουν μέσα από την αθλητική τους φανέλα διάφορα λογότυπα και με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να κάνουν έμμεση διαφήμιση, είτε να προβάλλουν με μηνύματα κάποιο γεγονός.

"Από τώρα και στο εξής στη φανέλα θα επιτρέπεται να αναγράφονται μόνο λογότυπα χορηγών" (!), ανακοίνωσε η ιταλική ομοσπονδία. "Για κάθε άλλο λογότυπο θα επιβάλλεται τιμωρία απευθείας στον ποδοσφαιριστή, ανάλογα με την κάθε περίπτωση".

Το σήκωμα της φανέλας ιδίως κατά τη στιγμή των πανηγυρισμών από τους παίκτες, έγινε μόδα στην Ιταλία - και όχι μόνο - την οποία ξεκίνησε ο Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής σήκωνε τη φανέλα και τη γυρνούσε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να τραβά την προσοχή όσων τον παρακολουθούσαν και ταυτόχρονα να διακρίνεται καθαρά το λογότυπο που κρυβόταν στο πίσω μέρος.

Από τότε το σήκωμα της φανέλας χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, από τη διαμαρτυρία ενάντια σε αποφάσεις της UEFA, μέχρι και τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στο Νότιο Ειρηνικό.

* Χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση η εθνική ομάδα του Μεξικού κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Βολιβίας την οποία νίκησε με 1-0 και έτσι να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του αγώνα ΗΠΑ - Γερμανία. Το χρυσό γκολ για το Μεξικό, που τερμάτισε πρώτο στον Α' όμιλο, πέτυχε στο 54ο λεπτό ο Φρανσίσκο Παλένσια.

Την πρόκριση στα ημιτελικά εξασφάλισε και η Σαουδική Αραβία, που πέτυχε εντυπωσιακή νίκη επί της Αιγύπτου με 5-1. Στα ημιτελικά η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία.

Μόνο χαμόγελα ευτυχίας δεν μπορεί να έχει ο Γ. Κυράστας στη μάχη με τ

Μόνο χαμόγελα ευτυχίας δεν μπορεί να έχει ο Γ. Κυράστας στη μάχη με το χρόνο για την απόκτηση κάποιου ξένου σέντερ φορ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
"Δίνει εξετάσεις" η άμυνα

Κρίσιμο τεστ αποτελεί για τον Ολυμπιακό το σημερινό φιλικό με την Ουντεράχινγκ, που θα διεξαχθεί σε γερμανικό έδαφος. Αυτό που θέλει να διαπιστώσει ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι το αν βελτιώθηκε η εικόνα της άμυνας, που στα προηγούμενα δύο φιλικά με Μακάμπι και Στουτγκάρδη παρουσίαζε μεγάλα κενά. Προσπαθώντας να κλείσει αυτές τις "τρύπες" στο χώρο της άμυνας, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, δοκίμασε διάφορα σχήματα στις προπονήσεις και έτσι το σημερινό φιλικό θα δείξει κατά πόσο αυτά τα πειράματα έπιασαν τόπο.

Από την αρχική ενδεκάδα πιθανότατα θα απουσιάσουν οι Καραπιάλης, Ανατολάκης και Γιαννακόπουλος που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Αντίθετα από αυτούς, σαν βασικοί θα παίξουν οι Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς (που ήταν βασικοί και στο παιχνίδι με τους Ισραηλινούς), καθώς και ο Τοχούρογλου. Ο Δραμινός τερματοφύλακας έχει δείξει πολλά καλά στοιχεία στις τελευταίες προπονήσεις και ο κόουτς των πρωταθλητών μάλλον θα τον βάλει από την αρχή του αγώνα κάτω από τα δοκάρια.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Αποκλείστηκαν Πόπωτας - Κώνστα

Χωρίς να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο από ελληνικής πλευράς κύλησε η χθεσινή ημέρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Πόπωτας αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των 100μ πεταλούδα, αφού ήταν 7ος στην τρίτη προκριματική σειρά με 57.32, επίδοση που ήταν η 35η συνολικά στους 43 αθλητές που αγωνίστηκαν. Μια από τα ίδια ισχύουν και για την Ειρήνη Κώνστα που αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των 200μ ελεύθερο, αφού ο χρόνος στην προκριματική σειρά (2.07.85), ήταν 29η επίδοση στις 31 αθλήτριες που αγωνίστηκαν.

Εξαλλου δεν τα κατάφεραν να προκριθούν στον αυριανό ημιτελικό του αγωνίσματος από βατήρα των 10μ και οι καταδύτριές μας, Εφη Παπά και Μαρία Κωνσταντάτου. Η Παππά κατατάχτηκε 20ή με 191.70β και η Κωνσταντάτου 21η με 184.59β. Στα προκριματικά του αγωνίσματος πήραν μέρος 22 αθλήτριες.

ΠΑΛΗ

Εντυπωσιακό ντεμπούτο πραγματοποίησε χτες ο Γιώργος Αποστολόπουλος στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης Παίδων, που διεξάγεται στο Νίκομπιγκ της Δανίας. Ο 17χρονος παλαιστής του ΠΟΠ Χαλκίδας πέτυχε δύο νίκες στην κατηγορία των 100 κιλών και προκρίθηκε στους "8" της διοργάνωσης. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβαλε (μετά τον Βαγγέλη Ζαμπράκα που προκρίθηκε από χτες) και δεύτερο αθλητή στην 8άδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Στη μάχη για την τετράδα λοιπόν ρίχνονται αύριο το απόγευμα ο Βαγγέλης Ζαμπράκας (85κ.) και ο Γιώργος Αποστολόπουλος (100κ.). Ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό Τζέστιν Μιλάρντ και ο δεύτερος θα κοντραριστεί με τον Τούρκο Μουσταφά Σετινουρέκ.

ΠΑΟ
Αγωνίας συνέχεια...

Συνέχεια στο "θρίλερ" Τζοργκαέφ, καθώς τα... παθήματα δε φαίνεται να γίνονται μαθήματα. Ετσι οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό θα περιμένουν εναγωνίως την απάντηση του Γάλλου σέντερ φορ μέχρι την επόμενη Τρίτη και όλοι ελπίζουν ότι το "σίριαλ" θα έχει ευχάριστο τέλος.

Καθώς η μεταγραφική περίοδος κλείνει στις 16 Αυγούστου, οι "πράσινοι" θεωρούν ότι έχει μείνει χρόνος, ώστε να περιμένουν την απάντηση του ποδοσφαιριστή. Αυτό δε σημαίνει ότι δε νιώθουν τη... θηλιά του χρόνου, αλλά μπροστά στην πιθανότητα να έρθει ο Τζοργκαέφ στην Παιανία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη φήμες θέλουν τον μάνατζερ του Γάλλου να προσπαθεί να πείσει την Παρί Σεν Ζερμέν να καταθέσει νέα πρόταση προκειμένου να αποκτήσει τον παίκτη.

Οι διοικούντες της "πράσινης" ΠΑΕ ύστερα από αυτές τις εξελίξεις δε θέλουν να κοιτάξουν και για άλλον παίκτη τουλάχιστον προς το παρόν. Η υπόθεση Ρούσφελντ δεν αγγίζει τον Παναθηναϊκό, καθώς περιμένει πρώτα να ξεκαθαρίσουν οι όποιες διαφορές έχουν η Ρόζενμποργκ με την Μπενφίκα. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την πορτογαλική ομάδα να προσφεύγει στη ΦΙΦΑ εναντίον του νορβηγικού συλλόγου.

Στον αγωνιστικό τομέα, ύστερα από το Γκόθαμ Καπ και το φιλικό με την Πάβια (την οποία κέρδισε με 5-2), σειρά έχει το Τρεντίνο Καπ που γίνεται στην Ιταλία με τη συμμετοχή της Τζένοα και της Ρετζίνα. Στους αγώνες αυτούς υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί και ο Ολιβάρες.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ

Στο "Φιόρε του Λεβάντε", βρίσκονται οι αθλητές και οι αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ που μετέχουν στο 8ο και τελευταίο τουρνουά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ετσι, χτες στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης που διεξήχθη στον Αγ. Νικόλαο της Ζακύνθου, οι βολεϊμπολίστες-τριές μας πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό, όχι μόνο για την κατάκτηση της πρωτιάς αλλά, καθώς, επιθυμία όλων είναι η αυλαία του πρωταθλήματος να πέσει... θεαματικά. Συγκεκριμένα, άκρως συναρπαστικές εξελίσσονται οι "μονομαχίες" των ανδρών, αφού, στη διοργάνωση δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ στις γυναίκες, δυναμικά μπήκαν στη διεκδίκηση ενός ακόμη τίτλου, τα φαβορί "δίδυμα".

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Σταθερά στη δεκάδα οι Ρολλάτος - Μιχαήλ

Ανάμεσα στους δέκα καλύτερους ιστιοπλόους της Ευρώπης, συνεχίζουν να είναι οι ιστιοπλόοι μας Ανδρέας Ρολλάτος και Αρης Μιχαήλ, που αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα "ΛΕΪΖΕΡ" Νέων, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Με τη συμπλήρωση 6 κουρσών, ο Ανδρέας Ρολλάτος φαίνεται να έχει ρίξει "άγκυρα" στην 8η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ ο Αρης Μιχαήλ, έπεσε μία θέση και βρέθηκε στη 10η της βαθμολογίας, σε σύνολο 49 σκαφών. Στην ίδια διοργάνωση, στους άνδρες, ο Αντώνης Μπουγιούρης, έχασε έδαφος και από την 13η βρέθηκε στην 26η θέση, ενώ αντίθετα ανοδική πορεία είχε ο Α. Λογοθέτης που από την 46η, "σκαρφάλωσε" στην 43η θέση. Εξάλλου, στα ίδια μήκη κύματος "οδεύει" στη γενική βαθμολογία ο Δ. Θεοδωράκης που από 50ός που ήταν προχθές, χτες κατατάχτηκε 51ος. Αλματώδης, όμως, ήταν η καλυτέρευση της θέσης του Χ. Τσώλη, ο οποίος από την 98η θέση πλασαρίστηκε στην 79η, σε σύνολο 126 πληρωμάτων.

* Ανοίγει, σήμερα στο Μάτι Αττικής, η αυλαία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος "ΟΠΤΙΜΙΣΤ", που διοργανώνει ο ομώνυμος Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος, και στο οποίο θα φιλοξενηθούν 300 περίπου ελληνικά και ξένα σκάφη.

* Στο λιμάνι της Σκοπέλου, δίνεται σήμερα το σινιάλο της εκκίνησης, για τα 20 σκάφη που θα μετάσχουν στο 22ο Κύπελλο Βόρειου Αιγαίου, αλλά και για τους δύο στόλους που θα πάρουν μέρος στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα "ΟΡΚ", που διοργανώνει ο ΝΟ Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ