ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαπραγματεύσεις

ΛΟΙΠΟΝ,πρόκειται για μοναδικής σύλληψης νομοσχέδιο αυτό της Βάσως Παπανδρέου για τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο τομέα και τις μονιμοποιήσεις προσωπικού! Επιτέλους, θα διαπραγματεύονται - λέει - οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως και οι ιδιωτικοί!

***

Με μια μικρή διαφορά όμως. Δε θα συζητούνται θέματα μισθών και ασφαλιστικών και εργασιακών σχέσεων! Οπότε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να είναι... το πού θα τοποθετούνται οι γλάστρες στα γραφεία των υπαλλήλων!

***

Επίσης, θα μπορεί να αναπτυχθεί ένας ευρύτατος διάλογος και σκληρές διαπραγματεύσεις για το σοβαρότατο θέμα της... παρουσίας κατοικίδιων ζώων στις δημόσιες υπηρεσίες εν ώρα εργασίας.

***

Το ανούσιο θέμα των ετήσιων αυξήσεων των αποδοχών, μεγαλόψυχα, η κυβέρνηση το... "παίρνει επάνω της" και θα το ρυθμίζει με νόμο, τον οποίο θα αποφασίζει μόνη της!

***

Βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι τα έχει κανονίσει έτσι ώστε οι βασικές διαπραγματεύσεις να είναι με την ΑΔΕΔΥ, όπου βέβαια ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ θα... φροντίσουν ώστε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων να μη βγει έξω από... τους εθνικούς στόχους, δηλαδή τον εξής ένα: Την είσοδο στην ΟΝΕ.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για παροχή βοήθειας της Ρωσίας προς τη Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα πυραύλων S-300 "αποκάλυψε" αμερικανικό περιοδικό χτες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ΗΠΑ στον πόλεμο για το Κόσσοβο! Τι θέλουν να αποδείξουν άραγε με αυτό οι Αμερικανοί; Οτι η Γιουγκοσλαβία αποτελούσε κίνδυνο για την περιοχή;

***

Ας μας τα πουν αυτά όταν περισυλλέξουν τους πυραύλους ενεργού ουρανίου που έχουν "αμολήσει" σε όλη την Αδριατική με άγνωστες ακόμα επιπτώσεις στην περιοχή, που ίσως και να μη μάθουμε ποτέ. Πάει πολύ να το παίζουν και... θύματα στην όλη ιστορία. Είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες από τη δράση τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Μα δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός, που αποκαλύπτει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν την περασμένη βδομάδα γινόταν η κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ, από τους εργαζόμενους της Ζώνης, ο Οργανισμός σημείωνε σε δελτίο Τύπου, πως τα αιτήματά τους αναφέρονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες, "ο ΟΛΠ ΑΕ ουδεμία αρμοδιότητα (!) έχει, ενώ επιμέρους θέματα συζητήθηκαν με το ΥΕΝ... ".

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωνε ότι δεν μπορούσε να δει τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, επειδή δεν μπορούσε να συζητήσει μαζί τους "πίσω από την πλάτη", του προέδρου και του γγ του ΟΛΠ, οι οποίοι απουσίαζαν. Τελικά συνάντησε τους εργαζόμενους, χάρη στον αγώνα τους.

Ο ΟΛΠ, σημείωνε, όμως ότι έχει κάνει και προτάσεις για "βελτιωτικές" παρεμβάσεις, οι οποίες αγνοήθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή. Αυτές οι "παρεμβάσεις" είναι, βεβαίως, η συρρίκνωση του ωφέλιμου χώρου της Ζώνης, με τη δημιουργία σταθμού επιβατών μέσα σ' αυτή, πάρκινγκ, τρίτης προβλήτας για κοντέινερ κλπ.

Γι' αυτό, όπως λένε εργαζόμενοι και φορείς: "Ο αγώνας συνεχίζεται"!

Χαντακώνει την κοινωνική ασφάλιση

"Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει το πραξικοπηματικό ξεπούλημα του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στη ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, με δήλωσή του. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θυμίζει - αποκαλύπτοντας και τη χρόνια μεθόδευση που υπήρξε για τη σύναψη της συμφωνίας ντροπής - ότι ένα χρόνο πριν, σε συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, είχε αναφερθεί στην ανάγκη λύσης του ασφαλιστικού, με τη δημιουργία αυτόνομου ασφαλιστικού φορέα.

Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όχι μόνο επιβραβεύει μια εξέλιξη που χαντακώνει το ασφαλιστικό σύστημα 35 χιλιάδων εργαζομένων και 25 χιλιάδων συνταξιούχων - η οποία συνδέεται άμεσα με την παράδοση της ΔΕΗ στους ιδιώτες - αλλά καλύπτει πραξικοπηματικές πρακτικές, όπως αυτή των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, οι οποίοι προχώρησαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας, πριν να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για να αποφασίσει σχετικά! Υστερα από αυτό, επιμένουν τα στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και αλλού, να μιλούν για την απομαζικοποίηση των συνδικάτων, που οι ίδιοι απαξιώνουν και τα κάνουν απωθητικά για τους εργαζόμενους...

Πρωθυπουργικές αποφάσεις

Την ώρα που χτες τα κανάλια μάς προέτασσαν ως ...σπουδαιότερη πολιτική είδηση της ημέρας την αναχώρηση του πρωθυπουργού μετά της συζύγου του για τις θερινές τους διακοπές, συνεργάτες του στην Αθήνα διαβεβαίωναν ότι ο Κ. Σημίτης αναχώρησε, έχοντας λάβει αποφάσεις. Απόφαση πρώτη: Πρόωρες εκλογές δε θα γίνουν. Απόφαση δεύτερη: Ανασχηματισμός δε θα γίνει. Ετσι έλεγαν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες.

Ευτυχώς! Τώρα - αφού έφυγαν και αυτά τα "αγκάθια" από τη σκέψη τους - τα εκατομμύρια των λουομένων Ελλήνων μπορούν να συνεχίσουν ήσυχα και απρόσκοπτα τις διακοπές τους...

Αποσυντονίστηκαν...

"Αστοχες", λέει ο Σκανδαλίδης, ήταν οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου. "Σύμφωνες" με την πολιτική της κυβέρνησης, λέει ότι ήταν ο Γ. Κρανιδιώτης. "Στηρίζει" ο Τσοχατζόπουλος τον Παπανδρέου, έγραφε προχτές η "Ελευθεροτυπία". "Αδειάζει" ο Τσοχατζόπουλος τον Παπανδρέου, έγραφαν την ίδια μέρα τα "ΝΕΑ".

Συντονιστείτε παιδιά...

Πάλη ενάντια στη φτώχεια

Μια σαφή και χεροπιαστή απόδειξη, του πώς εννοεί τα όσα δήθεν φιλολαϊκά εξαγγέλλει, κατά καιρούς, έδωσε προχθές η ηγεσία της ΝΔ, με το προτεινόμενο από την ίδια σχέδιο νόμου "για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων". Τι περιλάμβανε η πρόταση νόμου; Την έκδοση μιας σειράς προεδρικών διαταγμάτων, για τη δημιουργία κριτηρίων ορισμού των οικονομικά ασθενεστέρων. Ούτε, καν, για την απόδοση ενός ακόμη εξευτελιστικού ΕΚΑΣ δεν έκανε συγκεκριμένα λόγο.

Πολύ εύστοχα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε στην ομιλία του: "Η μεγάλη πλειοψηφία, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων, γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση και η λύση των φαινομένων της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της μιζέριας δε βρίσκεται στη μετατροπή τους σε πελάτες των γραφείων πρόνοιας και των γραφείων των διαφόρων κομματαρχών για ρουσφέτια, αλλά στην πάλη και στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τα γεννά".

Ουδέν κρυπτόν...

Συνεχώς στοιχεία - σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" είναι άκρως επικίνδυνος για τη ζωή των ναυτεργατών. Ηδη η εγκληματική του δράση έχει πνίξει 44 ανθρώπους (20 με το τσιμεντάδικο σαπιοκάραβο "ΔΥΣΤΟΣ" και 24 με το "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ").

Παρά τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ως εποπτεύουσα αρχή του "Ελληνικού Νηογνώμονα", δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο. Μάλιστα την κάλυψη του "Ελληνικού Νηογνώμονα" έχει αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης. Είναι τέτοια η κυβερνητική κάλυψη σε αυτή τη φονική εταιρία που... "κακές γλώσσες" λένε ότι, καθότι Ανώνυμη Εταιρία, δεν αποκλείεται πίσω από κάποιες λιβεριανές εταιρίες - αγνώστων λοιπών στοιχείων - που έχουν ένα μεγάλο πακέτο μετοχών του "Ελληνικού Νηογνώμονα", να κρύβονται διάφορα κυβερνητικά ή άλλα κρατικοδίαιτα στελέχη... Πάντως "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον"...

Ο "Οίστρος" απουσιάζει λόγω αδείας. Θα είναι πάλι μαζί μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Γέννημα - θρέμμα του συστήματος

Γέννημα - δημιούργημα του ιμπεριαλισμού ο τέως διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και όχι κανένας μισοπάλαβος - ανεκδιήγητος, όπως σερβίρεται από μεγάλη μερίδα του χτεσινού Τύπου. Ακόμα και αν λειτούργησε θεωρητικά "χωρίς λογική" ήταν γιατί παράλογος ήταν ο στόχος που το σύστημα τού είχε αναθέσει. Ετσι, ο κατάλληλος άνθρωπος βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, να διατάζει δολοφονίες αθώων και μικρών παιδιών και να καταστρέφει στα καλά καθούμενα μια χώρα. Οταν, όμως, πήρε πολύ τέτοια δολοφονική φόρα, φυσικό ήταν να μην μπορεί να σταματήσει και εύκολα και να μην... καταλαβαίνει με την πρώτη πως ήταν όργανο του ιμπεριαλισμού και όχι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός! Τότε και εκτέθηκε, όπως γράφεται σε προχτεσινό δημοσίευμα του "Νιούσγουικ", σύμφωνα με το οποίο διέταξε αεροπορική έφοδο κατάληψης του αεροδρομίου στην Πρίστινα για να προλάβει τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Στο ίδιο περιοδικό γράφεται πως ο διοικητής της δύναμης των ΝΑΤΟικών στο Κοσσυφοπέδιο, Μ. Τζάκσον, αρνούμενος, του δήλωσε: "Δε θα αρχίσω Γ Παγκόσμιο Πόλεμο για χάρη σου...". Απλά, οι ιμπεριαλιστικοί άμεσοι στόχοι είχαν πλέον τροποποιηθεί - "ειρήνη" γαρ - και άλλοι άνθρωποι πλέον καλούνταν να τους υπηρετήσουν... Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Εργάτες και άνεργοι της Ζώνης στις επάλξεις!

Ο "αγώνας συνεχίζεται"! Αυτό είναι το σύνθημα των εργαζομένων και ανέργων(αυτοί πια είναι περισσότεροι) της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που μαζί με το δήμο και φορείς της περιοχής συνεχίζουν να απαιτούν τη στήριξη της λειτουργίας της. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που έχουν εξάλλου, καθώς η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να "σβήσει από το χάρτη" τη Ζώνη, την ίδια ώρα που ιδιωτικοποιεί τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Το γεγονός ότι η Ζώνη βρίσκεται σε έκταση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, κάνει φανερό τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χτυπηθεί, όταν οι ιδιώτες θα έχουν βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις του Οργανισμού.

Η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να "θολώσει τα νερά", σε σχέση με το μέλλον της Ζώνης. Την περασμένη βδομάδα, ύστερα από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και φορέων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης έφτασε στο σημείο να δώσει την... προσωπική του διαβεβαίωση, πως δε θα σταματήσει η λειτουργία της Ζώνης όσο αυτός είναι υπουργός! Βεβαίως, δεν είχε ζητηθεί η προσωπική του γνώμη, αλλά η γνώμη της κυβέρνησης, καθώς κανένας δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να συνδέσει την ύπαρξη της Ζώνης με την ύπαρξη του Στ. Σουμάκη στη θέση του υπουργού ΕΝ!

Αμαρτωλός λόγω αδυναμίας

Οπως μας εξήγησε η κ. Χίλαρι σε συνέντευξή της, υπάρχουν, λέει, "αμαρτίες που γίνονται λόγω αδυναμίας" και "αμαρτίες που γίνονται λόγω κακίας". Κατά την κ. Χίλαρι, συνεπώς, η "ανάρμοστη σχέση" του συζύγου της με τη Μόνικα εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία και ως εκ τούτου είναι συγχωρητέα...

Κατόπιν αυτών, είναι τέτοια η ανακούφιση που νιώσαμε, που θεωρούμε περιττό να ασχοληθεί η σύζυγος του Μπιλ με τις "ανάρμοστες σχέσεις" του άντρα της με τη Γιουγκοσλαβία, αφού αντιληφθήκαμε πλήρως ότι ο άνθρωπος είναι, απλώς, "αμαρτωλός λόγω αδυναμίας". Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που είναι "αθώοι λόγω βλακείας", αλλά σε αυτούς δεν ανήκουν ούτε ο κύριος ούτε η κυρία Κλίντον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ