ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πολιτικές ομηρίας των υπαλλήλων

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση στη Βουλή

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις και τις μετατάξεις - μονιμοποιήσεις στο δημόσιο, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Β Θερινού Τμήματος της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε τα εν λόγω άρθρα, ενώ η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Μπόσκου κατήγγειλε και χθες το γεγονός ότι παραπέμπεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης το θέμα των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και των ασφαλιστικών - εργασιακών δικαιωμάτων, καθιστώντας ψευδεπίγραφο τον τίτλο των "συλλογικών διαπραγματεύσεων" του δημόσιου τομέα. Οσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η Μαρία Μπόσκου ζήτησε τη μονιμοποίησή τους, προτού η κυβέρνηση εφαρμόσει οποιαδήποτε διάταξη περί μετατάξεων.

Οσον αφορά συνολικά το θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου, τοποθετούμενη η Μαρία Μπόσκου σημείωσε: "Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, που ακολούθησαν και ακολουθούν αυτήν την πολιτική, που δημιούργησαν όλους αυτούς τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που εξακολουθούν να έχουν υπό την ομηρία τους τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι με διάφορους τρόπους έχουν προσληφθεί, όχι βεβαίως από εμάς".

Τροποποιήσεις

Παράλληλα, με τροποποιήσεις που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου ορίζει ότι σε περίπτωση που σε δήμους ή κοινότητες ανανεωθούν δίμηνες συμβάσεις ή οκτάμηνες, οι οποίες δεν πληρούν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε το εργατικό κόστος αυτών των συμβάσεων μεταφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να πληρωθεί από ιδίους πόρους και όχι από την οποία κρατική επιχορήγηση. Επίσης ορίζονται σε 2 μήνες οι άδειες μετά αποδοχών των δημάρχων και αντιδημάρχων, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκλέγονται δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι υποχρεούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις δυο ιδιότητες. Τέλος, ορίστηκε ότι η προθεσμία για την αποστολή του πίνακα προσλήψεων, των φορέων που προσλαμβάνουν στο δημόσιο, προς το ΑΣΕΠ θα είναι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του επόμενου έτους.

Απεργούν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ Δημοσίου και να προβάλλουν τα πραγματικά τους αιτήματα, απαιτώντας την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Συλλογικές διαπραγματεύσεις στη δημόσια διοίκηση, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις". Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά αντιυπαλληλικές διατάξεις, ενώ προωθεί μια καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο, φαλκιδεύοντας έτσι ένα πολύχρονο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ έχει σπεύσει να χαιρετίσει το νομοσχέδιο, περιορίζοντας την "αντίθεσή" της μόνο στη διάταξη για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων που υπηρετούν σαν αποσπασμένοι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα καταδίκης και στην κυβέρνηση και στην υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την αντικατάστασή του με άλλο, που να προβλέπει: "Πραγματικές συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο για όλα τα θέματα. Επιλογή ασφαλιστικού φορέα από τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που μονιμοποιούνται. Διαφάνεια στις προσλήψεις με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια. Εθελοντικές μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με παράλληλη διασφάλιση της μονιμότητας και των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων".

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΥΠ
Περιορίζεται η συνδικαλιστική δραστηριότητα

Τη συνδικαλιστική δραστηριότητα του προσωπικού της ΕΥΠ επιχειρεί να περιορίσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δυσμενή κριτική που δέχτηκε με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Σύμφωνα με τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του εξουσιοδοτικού νόμου 1264/82 περί συνδικαλισμού και τα όποια, περιορισμένα και σήμερα, συνδικαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΕΥΠ περιορίζονται σε αυτά που ισχύουν για τους αστυνομικούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζουν το συνδικαλισμό της... Ασφάλειας!

Αντί η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στον απεγκλωβισμό της ΕΥΠ από τις σχέσεις εξάρτησης με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και να προωθήσει την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ με τον ταυτόχρονο εκδημοκρατισμό των υπηρεσιών και του προσωπικού της, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος ευθύνεται ο... κομματισμός και οι συνδικαλιστές. Ετσι, αποφάσισε να προωθήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών ενώσεων, καταργώντας κατ' αρχήν τη δυνατότητα των υπαλλήλων της ΕΥΠ να συμμετέχουν σε παρατάξεις. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης ο συνδικαλισμός στην ΕΥΠ πρέπει να είναι στενά "υπηρεσιακός" και να ελέγχεται από τη διοίκηση, η οποία θα ορίζει και μια "αρχή", που θα ελέγχει με τη σειρά της τα μητρώα των ενώσεων, τα βιβλία που τηρούν και τις δραστηριότητες των συνδικαλιστών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματός τους να ενημερώνουν τρίτους για τα προβλήματα του προσωπικού. Το αμετάθετο καταργείται, ενώ εισάγεται διάταξη που απαγορεύει στους συνδικαλιστές οποιαδήποτε ανάμειξη σε θέματα διοίκησης της υπηρεσίας. Στις απαγορευτικές διατάξεις περιλαμβάνεται επίσης η ρητή απαγόρευση της προβολής θέσεων των πολιτικών κομμάτων, η συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις, το δικαίωμα της απεργίας και η συμμετοχή σε τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ).

"Λύνει και δένει" η CIA στην Αθήνα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οπως αναφέρεται σε χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στην "Wall Street Journal" δημοσιεύεται άρθρο του Neil King Jr για την αντιτρομοκρατική στρατηγική των ΗΠΑ, όπως έχει διαμορφωθεί ειδικότερα μετά τις, πριν από ένα χρόνο, βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών σε Κένυα και Τανζανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση, αναφέρεται, προτιμά την παρασκηνιακή δράση αντί για απευθείας πλήγματα εναντίον επικηρυχθέντων τρομοκρατών. Η CIA υποστηρίζει, επισημαίνεται, ότι με τη συμπαράσταση του FBI και ξένων αστυνομικών υπηρεσιών, έχει επιτύχει την εξάρθρωση αρκετών τρομοκρατικών πυρήνων σε Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Αφρική.

Ως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής, η εφημερίδα αναφέρει ότι στις 16/7 η αλβανική αστυνομία στα Τίρανα υπέκυψε, αν και απρόθυμα, στις αμερικανικές πιέσεις και απέλασε δύο Σύρους και έναν Ιρακινό. Τους φόρτωσε σε μια πτήση προς Αθήνα, απ' όπου οδηγήθηκαν, οι μεν Σύροι στη Δαμασκό, ο δε Ιρακινός στη Βαγδάτη.

Αναρωτιόμαστε αν έχει να πει κάτι επ' αυτών η ελληνική κυβέρνηση. Η μήπως θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό για τους κυβερνώντες, η CIA να λύνει και να δένει, χρησιμοποιώντας κατά πώς θέλει τα ελληνικά αεροδρόμια;

Η πιο "αθώα"... κυβέρνηση

Η ανομβρία ...ειδήσεων, από την οποία "πάσχει" ο Αύγουστος, εκτός της δυνατότητας να περιφέρεται η λάγνα επικαιρότητα σε τολμηρές αναζητήσεις του τύπου "σε ποιο νησί, άραγε; θα πάει ο Κάρολος με την Καμίλα του" ή "ποιος απατούσε πρώτος ποιον, ο Μπιλ την Χίλαρι ή η Χίλαρυ τον Μπιλ", δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους, εκτός από (τις συγκεκριμένου τύπου) αναζητήσεις στις οποίες αρέσκονται, να προβαίνουν και σε αντίστοιχες ανακαλύψεις (!). Τελευταία "ανακάλυψη" των Σέρλοκ Χολμς, των ειδικευμένων, δε, στην εξήγηση των κοινωνικών και ενίοτε πολιτικών "σπαζοκεφαλιών", που ενσκήπτουν στη χώρα, είναι η ακόλουθη: Για την εκτίναξη του ποσοστού των μαθητών που "κόπηκαν" στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν ευθύνεται ούτε η "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αρσένης, ούτε οιοσδήποτε κυβερνητικός παράγων. Αν κάποιοι ευθύνονται είναι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, που, επειδή, είναι οι ίδιοι "ξύλα απελέκητα", γι' αυτό και παράγουν μαθητές "ξύλα απελέκητα"...

***

Αυτή η προσέγγιση του ζητήματος κουβαλάει επάνω της όλο το βάρος και όλη τη στιβαρότητα μιας πολύ ανθεκτικής αντίληψης. Τόσο ανθεκτικής, όσο και η ανθεκτικότητα της ρήσης "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα"... Τη συναντά, δε, κανείς, πάντα το ίδιο ατόφια και εξίσου ατσαλάκωτη, σε πλείστες περιπτώσεις. Να φέρουμε μερικά παραδείγματα:

α) Ποιος φταίει για τις κατ' εποχήν πλημμύρες που πνίγουν την Αθήνα; Μήπως οι συγκεκριμένες πολιτικές των συγκεκριμένων κυβερνήσεων που κατέστησαν το Λεκανοπέδιο αμφίβιο; Μπα... Λάθος εντύπωση. Οι πολίτες φταίνε. Εκείνοι που πλημμυρίζουν, φταίνε! Δεν έχετε ακούσει τον κύριο Λαλιώτη να το υποστηρίζει, σχεδόν αμέσως από το τέλος της πρώτης μπόρας και εν αναμονή της επόμενης;

β) Ποιος φταίει που καίγονται τα δάση από εμπρησμούς και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές; Μήπως το κράτος και οι κυβερνήσεις που συνήθως επιχαίρουν για τις... αναδασωμένες επαύλεις των οικοπεδοφάγων; Οχι φυσικά. Φταίνε οι δασικοί υπάλληλοι, γιατί η κυβέρνηση στρίμωξε τη "συντεχνία" (!) τους. Δεν ακούσατε πέρσι τον υπουργό γεωργίας να το βροντοφωνάζει;

γ) Ποιος φταίει που - ευτυχώς σπάνια - πέφτουν και συντρίβονται πολιτικά αεροπλάνα, όπως εκείνη η τραγωδία με το Γιάκοβλεφ; Μήπως που στο αεροδρόμιο δεν υπάρχουν ραντάρ προσέγγισης των αεροσκαφών; Αστεία πράγματα. Γιατί ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ραντάρ, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι των περιοχών που έπρεπε να μπουν τα ραντάρ (και δεν μπήκαν) φταίνε. Δεν ακούσατε, τότε, να το λέει ο κύριος υπουργός Μεταφορών;

δ) Ποιος φταίει που η ύπαιθρος ερημώνει και οι ξωμάχοι ξεσηκώνονται; Μήπως αναλογεί κάποια ευθύνη στην κυβέρνηση και την ευρωενωσιακή πολιτική της; Μα ποιος υποστηρίζει τέτοιες ανακρίβειες; Οι ίδιοι οι αγρότες φταίνε που επιπλέον είναι και "γαϊδούρια" σύμφωνα με τον γνωστό υπουργό.

ε) Ποιος φταίει για την παράδοση του Οτσαλάν; Ποιος φταίει για την κηλίδωση του φιλότιμου και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού; Οχι, πάντως, η κυβέρνηση. Αν φταίει κάποιος είναι ο ελληνικός λαός, γιατί λειτουργεί πολύ "συναισθηματικά" (!), βρε παιδί μου. Ενώ αν λειτουργούσε με την ίδια αναισθησία που λειτουργούν άλλοι, τότε τα πάντα θα ήταν "μέλι - γάλα".

στ) Ποιος φταίει για την "ενοχή" που προκάλεσε στη χώρα ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία; Μήπως η κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ"; Ω, τι υπερβολές! κανείς δε φταίει πέραν του ελληνικού λαού που ενεργεί με αντι - αμερικανικά και αντι - ΝΑΤΟικά αντανακλαστικά. Ενώ αν ακολουθούσε τα ευρω - αμερικανόδουλα αντανακλαστικά της ενάρετης κυβέρνησης, τότε καμία ενοχή δε θα αντιλαμβανόταν, όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε όλες τις περιπτώσεις παχυδέρμων.

***

Ο κατάλογος των αποδείξεων για την "αθωότητα" της κυβέρνησης και της πολιτικής της, είναι μεγαλύτερος κι από τον "Χρυσό Οδηγό". Οποιος ρίξει μια ματιά στα κείμενα των στελεχών της και κυρίως στα κείμενα των απολογητών της, θα το αντιληφθεί. Μόνο που όταν ελληνικός λαός θα τους ζητήσει το λόγο, ένα είναι βέβαιο. Τίποτα δε θα μπορούν να επικαλεστούν σαν επιχείρημα αθωότητας. Ούτε καν τον ισχυρισμό της "αθωότητας λόγω βλακείας". Πολύ περισσότερο που με την τελευταία - με την αποβλάκωση ως παραγόμενο προϊόν μιας συστηματικής πλύσης εγκεφάλου των πολιτών - νομίζουν ότι μπορούν να ποτίζουν την ελληνική κοινωνία, για να διαιωνίζουν την εξουσία τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Για την εκτίναξη του ποσοστού των μαθητών που "κόπηκαν" στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν ευθύνεται ούτε η "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αρσένης, ούτε οιοσδήποτε κυβερνητικός παράγων. Αν κάποιοι ευθύνονται είναι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, που, επειδή είναι οι ίδιοι "ξύλα απελέκητα", γι' αυτό και να παράγουν μαθητές "ξύλα απελέκητα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ