ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο σύντροφος Ρούκουνας

Ο τελευταίος Κρητικός Ακροναυπλιώτης

Δεκάδες σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Μιχάλη Ρουκουνάκη ή Ρούκουνα,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ και τελευταίου Κρητικού Ακροναυπλιώτη του 1935.

Εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Συντιχάκης Μανόλης ανέφερε τα παρακάτω για τον αείμνηστο Ρούκουνα:

"Ο Ρούκουνας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος δεν υπάρχει πια! Ο τελευταίος Ακροναυπλιώτης Κρητικός άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα που πέρασε, 2 Αυγούστου.

Ο Ρούκουνας αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των πιο σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων ενάντια στον φασισμό, για τη λευτεριά, την ειρήνη και το ξημέρωμα του νέου κόσμου, του Σοσιαλισμού.

Ο Ρούκουνας, η αντρειωμένη ψυχή, ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού - προοδευτικού κινήματος, πέρασε από τη φωτιά και το σίδερο. Αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά, γι' αυτό και κλείστηκε στις πιο σκληρές φυλακές, τις φυλακές της Ακροναυπλίας. Πέρασε δύσκολες στιγμές, με ξύλο, ταλαιπωρίες, κακουχίες. Εμεινε όρθιος, παλικάρι! Ετρεφε μίσος για την αδικία, το φασισμό. Ακριβώς, διότι έτρεφε αγάπη για τη ζωή, για την Ελλάδα, την οποία ονειρευόταν ελεύθερη, κοινωνικά δίκαιη. Εθνικά ανεξάρτητη και σοσιαλιστική.

Ο Ρούκουνας είχε ταξική αντίληψη και συνείδηση. Ηξερε τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Ξεχώριζε το δίκιο από το άδικο. Δεν είχε αυταπάτες! Γνώριζε ότι μόνο με ανειρήνευτη πάλη θα νικηθεί ο φασισμός και οι πλουτοκράτες. Οτι μόνον έτσι η εργατική τάξη θα απαλλαγεί οριστικά από τα δεσμά της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Ο Ρούκουνας ήταν διεθνιστής. Πάντα σ' όλη του τη ζωή, πίστευε στη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, στον προλεταριακό διεθνισμό. Προσπαθούσε να κάνει πράξη το "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε". Τον μάγευαν, τον συγκλόνιζαν, έπαιρνε δύναμη από τα επαναστατικά κινήματα του αιώνα μας, τους αγώνες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Τον Ρούκουνα δεν τον σκίαζε η φοβέρα. Ηταν ασυμβίβαστος και ακούραστος μαχητής. Ηξερε τι ήθελε. Γι' αυτό και από νωρίς πήρε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, του ΚΚΕ, βλέποντας στο πρόσωπο του Κόμματος το γνήσιο πολιτικό εκφραστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σε όλη του τη ζωή, έμεινε πιστός στις αρχές, στην πολιτική του ΚΚΕ και τη θεωρία του. Είχε αταλάντευτη καρδιά και ποτέ του δεν έκανε υποχωρήσεις.

Ο Ρούκουνας συμμετείχε στο αλβανικό μέτωπο, ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές και από τους πρώτους εντάσσεται στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, κάνοντας έτσι το πατριωτικό του χρέος, όπως και χιλιάδες άλλοι συναγωνιστές και σύντροφοι. Το τραγούδι "εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα..." αντηχούσε στα χιλιοτραγουδισμένα βουνά κι έδινε φτερά στο μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Το τίμημα για τους αγώνες του Ρούκουνα, όπως και των άλλων συντρόφων και συναγωνιστών του, ήταν το κυνήγι από τα μετέπειτα δοσιλογικά καθεστώτα. Φυλακές, εξορία, τρομοκρατία.

Ο Ρούκουνας αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα αντρειοσύνης, συνέπειας και ανθρωπισμού. Οι πράξεις του και τα ιδανικά, στα οποία πίστεψε και πάλεψε, θα διδάσκουν γενιές και γενιές.

Εμείς οι νεότεροι δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε το δρόμο που εκείνος και χιλιάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές χάραξαν. Θα τραγουδάμε κάθε 1η Μάη το τραγούδι μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες νεκρούς ήρωές μας, το "πέσατε θύματα αδέλφια εσείς...", όπως εκείνος πάντα ήξερε να τραγουδά, με τη στεντόρεια φωνή του, μπροστά στο μνημείο των συντρόφων και στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, Περγαλίδη και Χατζηγιώργηδων, που δολοφονήθηκαν το 1947.

Το όνομά του θα μείνει ένα πολύτιμο πετραδάκι στο μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του ωραίου και της αλήθειας, που οικοδομείται από εκατομμύρια αγωνιστές όπου Γης.

Τα παιδιά του και ιδιαίτερα τα εγγόνια του πρέπει να είναι περήφανοι γι' αυτόν. Θα έχουν το μέτωπο ψηλά, γιατί είχαν έναν πατέρα και έναν παππού που θα τον ζήλευαν πολλοί.

Στον άλλο κόσμο που θα πας, σύντροφε Μιχάλη, δώσε χαιρετίσματα σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές και πες τους ότι εμείς συνεχίζουμε ανυποχώρητοι το δρόμο που εσείς ανοίξατε.

Ρούκουνα! Καλό σου ταξίδι. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου!".

"ΠΡΟΒΑ"
Στο δρόμο 110 εργάτριες

Απροειδοποίητο "λουκέτο", χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα

Στο δρόμο αφήνει 110 εργάτριες η βιοτεχνία ιματισμού "ΠΡΟΒΑ",οι ιδιοκτήτες της οποίας προχώρησαν στην πτώχευσή της, στις αρχές της βδομάδας. Οι εργαζόμενες, που από τα Χριστούγεννα δεν εισέπρατταν κανονικά το μισθό τους, πήγαν τη Δευτέρα στη δουλιά τους και βρήκαν την πόρτα κλειστή.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε εργαζόμενη η επιχείρηση οφείλει για μισθούς, δώρα, άδειες, κατά μέσο 1 εκατ. δραχμές.Η άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ήταν ορατή, ενώ ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσει να επιδοτείται η "ΠΡΟΒΑ" από τον ΟΑΕΔ, για την απασχόληση προσωπικού.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η θέση εκείνων των εργατριών που χρειάζονται 2-3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, ενώ λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, αλλά και της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει στο νομό, δεν προβλέπεται να καταφέρουν να βρουν αλλού δουλιά. Το μέλλον, ωστόσο, είναι αβέβαιο και για τις νεότερες στην ηλικία εργαζόμενες, σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από μεγάλη βιομηχανική συρρίκνωση. Χαρακτηριστικά, το Εργατικό Κέντρο Δράμας υπολογίζει ότι από τις 7.000 θέσεις εργασίας στον ιματισμό, τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει μόνο 1.000.

Οπως δηλώνουν οι 110 εργάτριες της "ΠΡΟΒΑ", είναι αποφασισμένες να κινηθούν δικαστικά, ώστε η επιχείρηση να πληρώσει τα δεδουλευμένα που οφείλει. Αν και δεν περίμεναν καλές εξελίξεις στην υπόθεση της βιοτεχνίας τους, σημειώνουν ότι ποτέ δεν περίμεναν πως θα τις πετούσαν στο δρόμο χωρίς να τις δώσουν δραχμή για αποζημίωση. Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης της διοίκησης του ΕΚ Δράμας με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι δεύτεροι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος του μήνα θα καταβάλλονταν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό. Αντί για αυτό, συνάντησαν απροειδοποίητα το λουκέτο. Οι βιοτεχνίες ιματισμού δεν έχουν μέλλον στη Δράμα, δηλώνουν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και προσθέτουν ότι κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου απειλούνται με κλείσιμο το επόμενο διάστημα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Επανέφερε θέμα ανασχηματισμού

"Δεν ήταν εύστοχες" οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά "κατά βάση είναι σωστή η θέση του", σύμφωνα με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Το θέμα του ανασχηματισμού φρόντισε να υπενθυμίσει με χτεσινές του δηλώσεις ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου για το θέμα των μειονοτήτων ήταν "άστοχες". Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ φρόντισε, παράλληλα, να εξαγγείλει... "φθινοπωρινή επίθεση" του κόμματός του ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Μιλώντας στο ρ/σ "Φλας", ο Κ. Σκανδαλίδης αφού είπε ότι "δεν ήταν εύστοχη" η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι "κατά βάση είναι σωστή η θέση του". Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει "μια επί της ουσίας συζήτηση" για το θέμα - που τη συνέδεσε με το "μέλλον του Ελληνισμού" - και αφήνοντας "ανοιχτό" παράθυρο για εξελίξεις είπε ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι "θα πάμε σε τελείως άλλη πολιτική".

Οσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, επανέφερε το θέμα του ανασχηματισμού με έντονο τρόπο λέγοντας "όποιοι κουράστηκαν ας πάνε και λίγο στα σπίτια τους", αφού δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη "φθινοπωρινή επίθεση" του ΠΑΣΟΚ για την αντιστροφή του κλίματος που καταγράφηκε στις εκλογές. Πρότεινε, δε, "ανανέωση σε όλη την κλίμακα, γιατί όχι και μέχρι την κυβέρνηση".

Σε επικριτικά σχόλια για τον Γ. Παπανδρέου προέβη, τέλος το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δασκαλάκης. Ο στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, ερμηνεύοντας, προφανώς τα περί "φθινοπωρινής επίθεσης" του κόμματός του, αν και τάχτηκε υπέρ της... αναγέννησης της ελπίδας στο λαό, συμπλήρωσε ότι "ανατροπές δραματικές στις πολιτικές που ασκήθηκαν από το 1996, ίσως είναι δύσκολο να τις κάνει κανείς"...

Κόντρα στη νέα (α) ταξία

Γιατροί χρέους και προσφοράς

Tα παλιά συνταγολόγια φαρμάκων άρχιζαν με τη λατινική επίκληση "Cum Deo" (συν θεώ) που σήμαινε ότι οι γιατροί είχαν εξαντλήσει τα έσχατα όρια της προσφοράς τους. Αυτοί ήταν οι παλιοί καλοί γιατροί, που βρίσκουν μιμητές και σήμερα και που συνδύαζαν το λειτούργημα με την ανθρωπιστική αντίληψη.

Και ανάμεσά τους, οι ιατροφιλόσοφοι με τα ανώτερα πνευματικά εφόδια και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις για το "είναι" και το "γίγνεσθαι" του κόσμου, σε συνάρτηση με τον άνθρωπο.

Αυτοί οι γιατροί μοιράζονταν τον πόνο και θεραπεύοντας αρρώστους στις μεγάλες επιδημίες της μαύρης πανούκλας, της χολέρας, της λέπρας και των άλλων επιδημικών λοιμώξεων έπεφταν πολλές φορές θύματα της αποστολής τους. Γιατροί που έκαναν ακόμη και πειράματα στον εαυτό τους, πριν εφαρμόσουν φάρμακα και φαρμακευτικές μεθόδους στους ασθενείς.

Σε αντιστοιχία με τους "παλιούς", βρίσκονται οι γιατροί που έφτασαν από τους πρώτους στην καθημαγμένη Γιουγκοσλαβία, όπως και σε άλλες περιοχές συρράξεων, πολέμων, φυσικών καταστροφών, λιμών και λοιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η καλή παράδοση συνεχίζεται. Είναι αυτοί οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για να θεραπεύσουν τον ανθρώπινο πόνο όχι μόνο με τα φάρμακα και τη χειρουργική τεχνική, αλλά και με τις συμβουλές, την πρόληψη, τον καλό λόγο, την ιατρική παιδεία, τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που συνδέονται με την υγεία.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι "γιατροί". Αυτοί που έκαναν εμπορική αφίσα το δίπλωμά τους και μαγαζάκι εσόδων το ιατρείο τους. Αυτοί που αθετούν τον ιπποκράτειο όρκο, συναλλάσσονται με οργανισμούς και επιχειρήσεις, και χρησιμοποιούν το δημόσιο τομέα υγείας, ως προθάλαμο και γέφυρα της ιδιωτικής πελατείας. Ο Ιπποκράτης, ο Κώος, ο "περίδοξος" έλεγε ότι η ιατρική είναι αξεχώριστα δεμένη με την ηθική και παρότρυνε τους μαθητές του, "όπως έχωσι βίον εύτακτον, και ψυχήν σώφρονα, ήθος καλόν και αγαθόν, να ώσι σεμνοί και φιλάνθρωποι, επί τούτοις δε, να γνωρίζωσι να σιγώσι".

Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

"902 TV"
Για τις μειονότητες

Παρακολουθείστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902", στις 10.00 μμ,στην εκπομπή "Με άποψη" τη συζήτηση με θέμα "Μειονότητες".Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει με τους καλεσμένους του για το επίκαιρο αυτό θέμα.

ΕΣΗΕΑ
Στην Αθήνα παιδιά συναδέλφων από Κύπρο και Σερβία

Προσκεκλημένα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) βρίσκονται στη χώρα μας παιδιά μελών της Ενώσεων Συντακτών Κύπρου, της Ενωσης Δημοσιογράφων της Σερβίας και της Ανεξάρτητης Ενωσης Δημοσιογράφων της Σερβίας. Τα παιδιά αυτά φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας στον Αγιο Ανδρέα και θα πάρουν μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ.

Μετά την αναχώρηση της πρώτης αποστολής στις 16 Αυγούστου θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή, η οποία θα φιλοξενηθεί επίσης στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας για ένα δεκαπενθήμερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ