ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
O Λένιν ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στην αντεπαναστατική ενέργεια που ετοιμάζει ο Γιέλτσιν να μετακινήσει τη σορό του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν από την Κόκκινη Πλατεία

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία γνωστοποιεί προς την ΚΕ της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας - ΚΚΡΟ και την ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΕΚΡ ενώνει τη φωνή του ΚΚΕ ενάντια στη βάρβαρη ενέργεια που ετοιμάζουν ο Γιέλτσιν και η κλίκα των πολιτικών τυχοδιωκτών που διοικούν αυτή τη στιγμή το Κρεμλίνο. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), οι κομμουνιστές της Ελλάδας, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση για κάθε σκέψη μετακίνησης της σορού του μεγάλου επαναστάτη και συμβόλου της Νέας Εποχής για την ανθρωπότητα, ηγέτη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης Β. Ι. ΛΕΝΙΝ, από την Κόκκινη Πλατεία.

Ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην πρώην Σοβιετική Ενωση, που τάσσονται ενάντια στη νέα βάρβαρη αντεπαναστατική ενέργεια που ετοιμάζει ο Γιέλτσιν και η κλίκα των πολιτικών τυχοδιωκτών που διοικούν αυτή τη στιγμή το Κρεμλίνο.

Η σορός του Λένιν ανήκει σ' όλη την ανθρωπότητα και δείχνει το δρόμο του αγώνα στην παγκόσμια εργατική τάξη και όλους τους καταπιεζόμενους λαούς ενάντια στους εκμεταλλευτές και καταπιεστές τους".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσφορά ειρήνης, χωρίς αντίκρισμα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η ηγεσία του ΡΚΚ ανακοίνωσε χτες ότι "θα τιμήσει την έκκληση" του Αμπντουλάχ Οτσαλάν να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της οργάνωσης από την Τουρκία ως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά η τουρκική πολιτική ηγεσία - διά των πλέον επίσημων χειλέων, αυτών του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ - απέρριψε την προσφορά, με το επιχείρημα ότι ο στρατός"δε χρειάζεται βοήθεια" για να λύσει το πρόβλημα...

"Η σπουδαία αυτή έκκληση που έγινε από τον πρόεδρό μας (... ) αποτελεί τη νέα φάση στην προσπάθεια για την εθνική μας απελευθέρωση (και) το μόνο τρόπο για να λυθεί το Κουρδικό ζήτημα", ανέφερε η ηγεσία του ΡΚΚ, σύμφωνα με το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, που εδρεύει στη Γερμανία.

Αλλά η οργάνωση τόνισε επίσης ότι "είναι φυσικό να αναμένει ο λαός μας ότι η Τουρκία θα δείξει την υπευθυνότητα να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναζήτησης λύσης υπό το φως αυτών των ιστορικών βημάτων".

Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, με την προαναφερθείσα δήλωσή του, ψαλίδισε τις (ούτως ή άλλως λιγοστές, όπως είχε κάνει σαφές και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ προχτές), ελπίδες έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε πως ο γενικός εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ζήτησε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας να επικυρώσει τη θανατική καταδίκη που επιβλήθηκε πρωτοδίκως από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας στον Οτσαλάν.

Στην πρότασή του, ο Σαβάς εκτιμά ότι ο Οτσαλάν "έχει παραβιάσει εκατοντάδες φορές το άρθρο 125" του ποινικού κώδικα της Τουρκίας, που αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τον καθιστά υπεύθυνο για τις ενέργειες των ανταρτών του ΡΚΚ, "τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Χαρακτηρίζοντας το ΡΚΚ ως "την πλέον αιμοσταγή τρομοκρατική οργάνωση του 20ού αιώνα", ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας, που καταδίκασε τον Οτσαλάν σε θάνατο, επιφύλαξε στον Κούρδο ηγέτη μια "δίκαιη δίκη", δίνοντας τη δυνατότητα στον κατηγορούμενο και στους συνηγόρους του "για την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση".

Ο Σαβάς υποστηρίζει ακόμα ότι το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας διεξήγαγε μία δίκη "απαλλαγμένη από κάθε επιρροή". Και αυτό, όπως αναφέρει, "παρά τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων εκ μέρους ορισμένων ξένων χωρών που βοήθησαν τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ του (... ) και εκ μέρους ενώσεων και οργανώσεων που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τηρούν εχθρική στάση έναντι της τουρκικής Δημοκρατίας".

"Ζητώ, επομένως, την επικύρωση της ποινής", κατέληξε.

Η πρόταση του Σαβάς υποβλήθηκε στο ακυρωτικό δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση πιθανότατα μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγουν οι θερινές διακοπές.

Αν επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν, το θέμα θα παραπεμφθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία θα αποφασίσει εάν ο Κούρδος ηγέτης θα εκτελεστεί ή όχι. Στη συνέχεια θα κληθεί ο πρόεδρος Ντεμιρέλ να επικυρώσει την απόφαση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Πρόσφατα ο Ντεμιρέλ δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και χαρακτήρισε το θέμα "λεπτό".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ολα τείνουν προς απελευθέρωση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η "πολιτική της μη ανάμειξης" στις υποθέσεις της δικαιοσύνης, που ακολουθεί η ισπανική κυβέρνηση επισήμως από την ημέρα της σύλληψης του στυγερού δικτάτορα της Χιλής, Αογκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο και την εκδίκασή του για τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων που κατείχε διά της βίας τα σκήπτρα της εξουσίας, και των διαβουλεύσεων ανεπισήμως αποδίδει τα μέγιστα. Που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα!

Εξαρχής η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, την επιθυμία της να μην εκδοθεί τελικά ο Πινοτσέτ στην Ισπανία και φυσικά να μη δικαστεί. Μέχρι στιγμής ήταν "άτυχη", αλλά κάτι άλλαξε αυτό τον καυτό μήνα του Ιουλίου. Ετσι, χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Χουάν Γκαμπριέλ Βαλντέζ εξέφρασε "διστακτικά" την αισιοδοξία για πιθανή απελευθέρωση του Πινοτσέτ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 16 Οκτώβρη. "Αν αποσυρθεί η αίτηση εκδόσεως, είναι φανερό ότι ο γερουσιαστής Πινοτσέτ δεν μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση στο Λονδίνο", δήλωσε ο Βαλντέζ, προκαλώντας ένα μικρό "σοκ" για την αναπάντεχη (;) εξέλιξη, τη στιγμή που όλοι περίμεναν η υπόθεση να εισέλθει στο τελευταίο στάδιο, που ήταν η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση του γηραιού δικτάτορα, που θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτέμβρη σε δικαστήριο του Λονδίνου. Οπως δήλωσε ο Βαλντέζ, οι θέσεις της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας αφήνουν να διαφανεί το τέλος στην υπόθεση Πινοτσέτ.

Αραγε είναι αιθεροβάμων ο Χιλιάνος ΥΠΕΞ; Μάλλον όχι αφού αρχής γενομένης της προηγούμενης βδομάδας, ο νομικός και δικαστικός κόσμος της Ισπανίας ήταν ανάστατος και οργισμένος από τις πληροφορίες που ήθελαν να γίνονται μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισπανών και Χιλιανών, με αντικείμενο τη συμβιβαστική πρόταση της χιλιανής κυβέρνησης να μην εκδοθεί ο Πινοτσέτ και να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαιτησία, καθώς προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την έκδοση του Πινοτσέτ στην Ισπανία και να επιτύχει την ταχεία επιστροφή του στη Χιλή. Μάλλον η πρόταση ευδοκίμησε... ενώ η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τον Πινοτσέτ, αν η Ισπανία εγκαταλείψει τη διαδικασία έκδοσής του.

Πάνω από 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία!

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-

Για άλλη μια φορά η νέα άνοδος της ανεργίας είναι εποχιακή. Ωστόσο το γεγονός δεν μπορεί να αλλάξει. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ξεπέρασε και πάλι τα τέσσερα εκατομμύρια τον Ιούλη, όπως ανακοίνωσε χτες ηΟμοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας από την έδρα της στη Νυρεμβέργη, δίνοντας στη δημοσιότητα με γερμανική ακρίβεια (κάθε 5 του μηνός) στοιχεία για τον περασμένο μήνα, που φέρουν 89.000 περισσότερους ανθρώπους στις ουρές των ανέργων και εκτοξεύοντας το συνολικό αριθμό στους 4.027.200.

Το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 10,3% από 10,1% που ήταν κατά το μήνα Ιούνη, που και αυτός ήταν ένας μήνας "αυξητικός". Το γεγονός αυτό, τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Μπέρνχαρντ Γιάκομπα,φανερώνει ότι η αύξηση των αριθμού οφείλεται κυρίως σε παράγοντες εποχιακούς... αφού στον ενεργό παραγωγικά πληθυσμό προστίθενται οι χιλιάδες απόφοιτοι των λυκείων που μπαίνουν για πρώτη φορά στον εργασιακό χώρο. Επίσης καλύπτοντας την κυβέρνηση υπερτόνισε ότι το φετινό Ιούλη οι άνεργοι ήταν κατά 107.300 λιγότεροι από τον Ιούλη του 1998!

Εντούτοις, αυτό που δεν μπόρεσε να μην αποκαλύψει είναι ότι παρά το αναμενόμενο της εισδοχής νέων εργαζομένων ή μάλλον νέων ανέργων, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν μόλις 9.000 σε αντίθεση με τις 15.000, ενώ πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για νέες θέσεις εργασίας αλλά για εποχιακές θέσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο "ξεγυμνώνεται" η κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί σε αυτό τον τομέα ο "κοκκινοπράσινος συνασπισμός" του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ,που ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Σεπτέμβρη, ευαγγελιζόμενοι γενναία και εμπνευσμένα προγράμματα για την "καταπολέμηση της γάγγραινας της γερμανικής κοινωνίας". Ωστόσο, ελάχιστα έχουν γίνει... και μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο με την πολιτική που ακολουθεί στον οικονομικό τομέα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο "Εμπολα" μετανάστευσε στην Ευρώπη;

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Η απειλή του αιμορραγικού πυρετού "Εμπολα" πλέον δεν αποτελεί προνόμιο μόνο της δύσμοιρης Μαύρης Ηπείρου, αλλά πήρε το... αεροπλάνο και ήρθε στην "πολιτισμένη Ευρώπη" και μάλιστα στην πιο προηγμένη χώρα, τη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί ποτέ κανένα κρούσμα του ιού στην Ευρώπη, αλλά από χθες οι γερμανικές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τη μεταδοτική, θανατηφόρα ασθένεια που οφείλεται στον ιό "Εμπολα", καθώς ένας Γερμανός πολίτης παρουσίασε συμπτώματα που ενδέχεται να προέρχονται από τη νόσο αυτή μετά από την επιστροφή του από την Ακτή Ελεφαντοστού, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς". Ο τρόμος απλώνεται αφού η επιστροφή από το "επαγγελματικό ταξίδι" του Γερμανού έγινε με την αεροπορική εταιρία "Σουίς - Ερ" και το αεροπλάνο είχε τελικό προορισμό το Βερολίνο, με ενδιάμεσο σταθμό στη Ζυρίχη.

Μία ολόκληρη πτέρυγα του νοσοκομείου Βίρτσοφ όπου νοσηλεύεται ο 40χρονος άνδρας έχει τεθεί σε καραντίνα. Η σύζυγος και τα παιδιά του έχουν επίσης απομονωθεί, ενώ οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τους επιβάτες του αεροσκάφους που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και να είναι φορείς του ιού. Πάντως, για να μην δημιουργηθεί αναίτιος πανικός, εκπρόσωπος του νοσοκομείου διευκρίνισε ότι απαιτούνται άλλες δύο ημέρες εξετάσεων προκειμένου να αποφανθούν με βεβαιότητα οι γιατροί ότι ο άνδρας αυτός πάσχει από "Εμπολα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ