ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Ακόμα ένας "άθλος" για τη δημοτική αρχή...

Επίδειξη αυταρχισμού έκαναν προχτές οι Β. Τράπαλης και Π. Μεσίσκλης, αρνούμενοι τη συμμετοχή της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Β. Νικολα'ϊδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ρεσιτάλ υποκρισίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς έδωσαν, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του σώματος, Β. Τράπαλης και Π. Μεσίσκλης,αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν αναλάβει "εργολαβικά" την υλοποίηση της πολιτικής δίωξης της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Β. Νικολαϊδου,που άσκησε εναντίον της η κυβέρνηση για την υπόθεση "Ηράκλειτος".

Παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε κανόνα δημοκρατίας και κάθε κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος, με την κάλυψη του δημάρχου, ανέτρεψε "ετσιθελικά" προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Σώματος, που δήλωνε ξεκάθαρα ότι δε θα δεχτεί να τεθεί σε "αργία" η Β. Νικολαϊδου και ζητούσε να αρθεί η σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας. Για τρίτη συνεχόμενη φορά, προχτές, δήμαρχος και πρόεδρος αρνήθηκαν να στείλουν ημερήσια διάταξη και πρόσκληση συμμετοχής στην επικεφαλής της ΔΕ και την θεώρησαν στη σχετική συνεδρίαση απούσα! Διολισθαίνοντας σε... παιδαριώδη "επιχειρήματα", "εξήγησαν" την αυθαιρεσία τους, λέγοντας πως όταν συμμετέχει στην ψηφοφορία σύμβουλος που έχει τεθεί σε "αργία", δεν επικυρώνονται ορισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από την Περιφέρεια.

Στις επίμονες ερωτήσεις της Β. Νικολαϊδου, των δημοτικών συμβούλων της παράταξής της, αλλά και του επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Εποχή", Β. Κίτσου,γιατί δε θέτει εκ νέου σε ψηφοφορία το ζήτημα της αποδοχής ή μη από το Δημοτικό Συμβούλιο της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ο προσκείμενος στον ΣΥΝ πρόεδρος αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει. Ο δε δήμαρχος "σφύριζε αδιάφορα", για να του θυμίσει η Β. Νικολαϊδου πως στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί να βάλει σε ψηφοφορία το θέμα. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμφέρει το δήμαρχο κι έτσι συνεχίζει να παρανομεί, ακυρώνοντας ουσιαστικά απόφαση του σώματος. Συνεργώντας ταυτόχρονα στην πολιτική δίωξη - όπως τη χαρακτήρισε και σύσσωμος ο λαός της Κοκκινιάς, που γνώρισε την επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" ως δήμαρχο, αλλά και ως άνθρωπο χρόνια κοντά στα προβλήματά του - που ασκήθηκε στην Β. Νικολαϊδου, η οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι τέθηκε σε αργία, χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση.

Η "Δημοκρατική Ενότητα" κατήγγειλε την τακτική του δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αρνούμενη να την επικυρώσει. Ακολούθως - και χωρίς την απαιτούμενη απαρτία - μέσα σε δέκα λεπτά (!) ψηφίστηκαν 13 θέματα, εκ των οποίων ορισμένα καθοριστικά για τους Νικαιώτες, δείχνοντας έτσι την αντίληψη της πλειοψηφίας για το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. "Δηλώνουμε ότι ο Β. Τράπαλης φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη, τόσο για την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και για την αναζωπύρωση ενός προβλήματος που ταλανίζει πολύ καιρό την πόλη μας", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Μόνη λύση η παραίτηση του δημάρχου

Εφτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο τωρινός δήμαρχος Κατερίνης, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης εγγράφου κλπ. Οπως επισημαίνει με ανακοίνωση της η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Κατερίνης" (ΔΑΚΚ) με την παραπομπή αυτή επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον δήμαρχο να συμμετέχει στο σκάνδαλο κερδοσκοπίας σε βάρους του δήμου ύψους 100 εκατ. δραχμών. Η ευθύνη του δημάρχου - τότε αντιδημάρχου - είναι μεγάλη, σημειώνει η Κίνηση, αφού δεν πρόκειται για την ευθύνη ενός απλού υπαλλήλου που εκτελούσε μόνο εντολές. "Ακόμη προκύπτει ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα, αφού κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του 1998, γνωρίζοντας το ενδεχόμενο παραπομπής του, το οποίο έκρυψε από το εκλογικό σώμα. Ετσι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού τον ψήφισαν χωρίς να ξέρουν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο και εξαπατήθηκαν πολιτικά", τονίζει η ανακοίνωση της ΔΑΚΚ και συνεχίζει:

"Η παραπομπή του πρώην αντιδημάρχου και τωρινού δημάρχου δείχνει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον σ' ένα πρόσωπο, αλλά είναι πρόβλημα ομάδας προσώπων, η οποία αλληλοϋποστηριζόμενη προωθούσε τα σχέδιά της σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου Κατερίνης. Αναρωτιέται κανείς πότε επιτέλους θα κλείσει η πληγή που άνοιξε στο Δήμο Κατερίνης, που έχει εκθέσει μια ολόκληρη πόλη πανελλαδικά. Το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι υποστήριξε άλλον υποψήφιο, γιατί φοβόταν την παραπομπή του τωρινού δημάρχου. Αυτό, όμως, δεν το εμπόδισε να δώσει "γραμμή" για να βγει ο δήμαρχος πρόεδρος της ΤΕΔΚ και να εκλεγεί στο συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι το κόμμα αυτό δεν αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα από θέση αρχών, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του δήμου, αλλά τυχοδιωκτικά, ανάλογα με τα συμφέροντα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στο νομό όσο και στην Ελλάδα, μια πολιτική που εξυπηρετεί, προκλητικά, τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών".

Οπως επισημαίνει η ΔΑΚΚ, η μόνη λύση για να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία, που βασανίζει από το 1996 το δήμο, είναι η παραίτηση του δημάρχου. "Η παραίτηση θα απελευθερώσει το δήμο από την ομηρία στην οποία βρίσκεται τώρα και θα λύσει το πολιτικό, ηθικό και το πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει τώρα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης".

Η ΔΑΚΚ ζητάει να πάρουν θέση για το γενικότερο ζήτημα διαφθοράς στο Δήμο Κατερίνης όλοι οι τοπικοί φορείς, καταλήγοντας ότι μόνο η ενωμένη αγωνιστική στάση και δράση του λαού της Κατερίνης είναι η καλύτερη εγγύηση για να διορθωθούν τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Κατερίνης.

Ο Ρουσλάν απ' το Καζαχστάν

Πριν από 21 χρόνια έγινε στην Αλμα - Ατα (την πρωτεύουσα του Καζαχστάν), η Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είχε οργανωθεί απ' την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και την UNICEF. Σ' αυτήν τη διάσκεψη, εγκρίθηκε ο στόχος: "Υγεία για όλους έως το έτος 2000".

Χτες ήρθε - μέσω Μόσχας - η παρακάτω είδηση από το Καζαχστάν: "Ενα δεκατριάχρονο αγοράκι, που εξέπνευσε στο νοσοκομείο του Αράλσκ, στο Καζαχστάν, ήταν το πρώτο θύμα της επιδημίας βουβωνικής πανώλης, που ύστερα από 25 χρόνια έκανε την εμφάνισή της στη χώρα, μετέδωσε χτες βράδυ το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο επίσημες πηγές από την πρωτεύουσα Αλμάτι. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο μικρός Ρουσλάν Ουτσάγεφ, μολύνθηκε από τη μεταδοτική νόσο από ένα έντομο της στέπας. Επίσης, άρχισε η παρακολούθηση και ατόμων του στενού περιβάλλοντός του και όσων τον πλησίασαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα, θανατηφόρο τούτη τη φορά, της επανεμφάνισης της νόσου, τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή του Αράλσκ".

***

Τραγική σύμπτωση, θα 'λεγε κανείς. Εκεί, δηλαδή, που διακηρύχτηκε ο βασικός στόχος για την υγεία όλης της ανθρωπότητας το 2000, εκεί εμφανίζονται θανατηφόρα κρούσματα ασθενειών, που έχουν εκλείψει απ' όλη σχεδόν την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, η επανεμφάνιση των λοιμωδών και θανατηφόρων νόσων στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες δεν είναι απλές συμπτώσεις. Είναι η συνέπεια και η κατάληξη της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε, άλλωστε, και η ΠΟΥ απ' τον Απρίλη του 1996, τονίζοντας ότι η δραματική επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων οφείλεται στο γεγονός ότι "τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση".

***

Κάποτε, λοιπόν, το Καζαχστάν ήταν διάσημο για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, απ' όπου ο Γιούρι Γκαγκάριν έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα στο Διάστημα, που σηματοδοτούσε τη φυγή του ανθρώπου προς τα μπρος.

Σήμερα, δυστυχώς, το Καζαχστάν γίνεται γνωστό από κρούσματα ασθενειών, που θυμίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, η οποία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.

Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων δεν πλήττει μόνο τους λαούς αυτών των χωρών. Αποτελεί υποχώρηση συνολικά απ' την πρόοδο της ανθρωπότητας, όπως δείχνουν, τόσο αποκαλυπτικά, οι δείκτες της υγείας των πληθυσμών στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Γ. Μ.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Το μήνυμα της λαϊκής αντεπίθεσης μεταφέρει σ' όλο το λαό και τη νεολαία το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που αυτό το διάστημα το ταξίδι του συνεχίζεται σε πόλεις και κωμοπόλεις σ' όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν στον γνωστό πλέον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

- Σήμερα, Τετάρτη στο Πέτα Αρτας,με ομιλήτρια την Φωτεινή Τσώλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Την Πέμπτη,στη Λευκάδα με θέμα "Ιμπεριαλισμός και πόλεμος". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ποδηλατοδρομία ειρήνης στην πόλη της Λευκάδας.

- Την Παρασκευή,στο Κιάτο,με ομιλητή το μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου Κ. Γεωργιάδη.

Επιστρέφει η μπριγάδα από την Κούβα

Επιστρέφει σήμερα από την Κούβα η μπριγάδα εργασίας της ΚΝΕ,η οποία βρέθηκε εκεί για να βοηθήσει στο χτίσιμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ματάνσα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει η ΚΝΕ μαζί με την ΕΔΟΝ Κύπρου, την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία,για να βοηθήσουν όλοι από κοινού στο χτίσιμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Επίσης, για την επιτυχία της μπριγάδας, πάρθηκαν μέτρα και για την οικονομική ενίσχυση. Για το λόγο αυτό, ανοίχτηκε λογαριασμός και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αποδόθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Ματάνσας, για να συμβάλουν και οικονομικά στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συμφέροντα εναντίον θεάτρου

Πολιτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την προσπάθεια ορισμένων "εκσυγχρονιστών" της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα να μη λειτουργήσει από το Δήμο Κέρκυρας χώρος θεάτρου στο Μον Ρεπό. Αυτό κατήγγειλε χτες ο Θανάσης Θεολόγης,καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, ο οποίος οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα και αντιμετωπίζει το Αυτόφωρο μετά από μήνυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κέρκυρας είχε καταλάβει από το 1992 το χώρο του Μον Ρεπό και σχεδιάζει την κατασκευή θεάτρου για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Διάφορα συμφέροντα, όμως, που εκπροσωπούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, αντιδρούν στα σχέδια του δήμου και με κάθε τρόπο προσπαθούν να υπονομεύσουν το πολιτιστικό του έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ