ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Γενική δοκιμή

Γκατσιούδης, Τσιαμήτα τεστάρουν σήμερα τις δυνάμεις τους για τελευταία φορά πριν το Παγκόσμιο

Τελευταία... στάση πριν το μεγάλο ραντεβού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης πραγματοποιούν σήμερα (21.00, ΑΝΤ 1), δύο από τα μεγαλύτερα "αστέρια" του ελληνικού στίβου. Ο Κώστας Γκατσιούδης στο ακόντιο και η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν θα πάρουν μέρος στο διεθνές μίτινγκ της σειράς "Γκόλντεν Λιγκ), που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία και θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη. Αντίθετα, η Ολγα Βασδέκη αποφάσισε τελικά να μην αγωνιστεί. Η ημερίδα αποτελεί γενική πρόβα, όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά για όλους τους πρωτοκλασάτους αθλητές, αφού είναι η τελευταία δοκιμασία πριν από το Παγκόσμιο.

Ετσι αναμένονται αρκετά ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις με υψηλό θέαμα, συναγωνισμό, ίσως και ρεκόρ. Στα 100μ. ανδρών την πρωτιά θα διεκδικήσουν οι Μπόλτον, Γκριν, Τόμβον και Σουρίν. Στα 5.000μ. ο κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στον κόσμο, Γκεμπρεσιλασιέ, υπολογίζει ιδιαίτερα τον Χίσου, ενώ αμφίρροπη φαντάζει η αναμέτρηση Ελγκερουί - Γκενί στα 1.500 μ. Στα 800μ. θα "μονομαχήσουν" Κιπκέτερ, Μπόλα, Κιμουτάσι και στα 3.000μ. στιπλ οι Μπαμπασάι, Κάλαμπις. Στο μήκος, τα βλέμματα όλων θα στραφούν στην ανδρική κόντρα, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Πεδρόσο, Μπέκφορντ και Λαμέλα.

  • Αναγνωρίστηκε και επίσημα από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) το ρεκόρ κόσμου της Ρουμάνας σφυροβόλου Μικαέλα Μελίντε, το οποίο είχε πετύχει στις 13 Μάη στο Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας. Η Ρουμάνα αθλήτρια είχε εκτοξεύσει τη σφύρα της στα 75.97μ. και είχε καταρρίψει το προηγούμενο δικό της παγκόσμιο ρεκόρ που ήταν 73.14μ. (από τις 16/7/98 στο Μπράσοβ της πατρίδας της).
  • Ο κορυφαίος Ουκρανός επικοντιστής, Σεργκέι Μπούμπκα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το σερί των νικών που έχει στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου, αφού ενδέχεται να απουσιάσει από την προσεχή διοργάνωση της Σεβίλλης (20 - 29 Αυγούστου). Οπως δήλωσε ο επικεφαλής προπονητής της ουκρανικής Εθνικής Ομάδας, Βαλερί Αλεξαντρόφ, οι γιατροί συνέστησαν στον Μπούμπκα, που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια στον αχίλλειο τένοντα, να μην πάρει μέρος στους αγώνες της Σεβίλλης. Ο "τσάρος των αιθέρων" θα πάρει την οριστική απόφασή του για συμμετοχή ή όχι, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων.
  • Την αυστραλέζικη υπηκοότητα απέκτησε ο 24χρονος Ρώσος επικοντιστής Βίκτορ Τσιστιάκοφ. Ο συγκεκριμένος αθλητής θα εκπροσωπήσει την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης (21 - 29 Αυγούστου), με μεγάλες, μάλιστα, ελπίδες διάκρισης, αφού πρόσφατα υπερέβη τα 5.80μ, ενώ έχει ατομικό ρεκόρ 5.85, από το 1995, όταν μετείχε σε αγώνες με τα χρώματα της Ρωσίας.
ΒΟΛΕΪ
Στην 8άδα η Εθνική Ενόπλων

Την είσοδό της στην κορυφαία 8άδα των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων εξασφάλισε τελικά η Εθνική μας ομάδα των Ενόπλων, καθώς στον τελευταίο και κρισιμότατο αγώνα στα προκριματικά του θεσμού, που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, συνέτριψε την Ολλανδία με 3 - 0 (25 - 15, 25 - 16, 25 - 20). Ετσι, πρώτος αντίπαλος της Εθνικής μας στη μάχη της για την κατάκτηση του εισιτηρίου για τα ημιτελικά είναι η Εθνική της διοργανώτριας χώρας.

Δύο ακόμα θέσεις σκαρφάλωσε το κορυφαίο ελληνικό γυναικείο δίδυμο του μπιτς βόλεϊ των Βάσως Καραντάσιου και Εφης Σφυρή στην παγκόσμια κατάταξη. Οι Ελληνίδες αθλήτριες ύστερα από τη 17η θέση, που κατέκτησαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ που διεξήχθη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ανέβηκαν από την 26η στην 24η θέση του κόσμου. Ομως, η θέση στην οποία βρίσκονται δεν είναι ικανή ώστε να τους χαρίσει την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να πλασαριστούν από τη 12η και πάνω.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
"Τσιγκούνα" τύχη

Ισχυρές ομάδες θ' αντιμετωπίσουν οι ελληνικοί σύλλογοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

"Ηταν ατυχία για μας να κληρωθούμε με τον επικεφαλής του ομίλου και το ίδιο δύσκολη είναι η κλήρωση και για τις άλλες ελληνικές ομάδες των ανδρών, με εξαίρεση το Κιλκίς". Με αυτή τη δήλωση σχολίασε την κλήρωση των Κυπέλλων Ευρώπης που έγινε χτες στη Βιέννη ο προπονητής του Πανελληνίου, Γιώργος Κρανάκης. Οι ομάδες της χώρας μας "έπεσαν" σε αντιπάλους των μεγάλων σχολών του αθλήματος, όπως η κροατική και η ισπανική.

Ο πρωταθλητής Ιωνικός ΝΦ έχει να αντιμετωπίσει (εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι) την κροατική Μπάντελ Ζάγκρεμπ, ενώ στο Ζηρίνειο θα υποδεχτεί ο Δούκας την ισπανική Κάγια Καντάμπρια (Κυπελλούχων). Περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα θα αναγκαστεί να ταξιδέψει ο Πανελλήνιος προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη ρωσική Π. Τσελιαμπίνσκ για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας, ενώ στη Βοσνία θα πάει ο ΓΑΣ Κιλκίς για να αντιμετωπίσει την Μπάνια Λούκα, που θεωρείται πιο εύκολη αντίπαλος από τις άλλες.

Μια από τα ίδια και για τις γυναίκες, όπου όλα τα "μεγαθήρια" θα περάσουν από τη χώρα μας. Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, η Αναγέννηση Αρτας θα προσπαθήσει (ξεκινώντας από την έδρα της) να περάσει το εμπόδιο της πορτογαλικής Μαντέιρα Σαντ, για να μπει σε όμιλο του θεσμού. Η Ν. Ιωνία υποδέχεται την Ούλμπροβα Λετονίας στο Κυπελλούχων, ο Φίλιππος παίζει στη Βέροια με την κροατική Σπλιτ Κάλτενμπεργκ (Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας), ενώ για το Κύπελλο Πόλης η Ανκάρα Τουρκ Τελεκόμ θα υποδεχτεί τις Ελπίδες Δράμας. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 2 - 3 Οκτώβρη και οι επαναληπτικοί9 - 10 του ίδιου μήνα.

Μετά την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές μήτιγκ του Μονακό, ο Κ.

Μετά την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές μήτινγκ του Μονακό, ο Κ. Γκατσιούδης έχει στόχο ακόμα μία επιτυχία σήμερα στη Ζυρίχη, λίγες μέρες πριν το μεγάλο ραντεβού στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης

Φαίνεται πως ο χουλιγκανισμός πέρασε και τον Ατλαντικό και... ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο. Στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε παιχνίδι στην Ουάσινγκτον μεταξύ της Ντι Σι Γιουνάιτεντ και της Τάμπα Μπέι, έγιναν επεισόδια μεταξύ των οπαδών, τα οποία είχαν αποτέλεσμα να μαχαιρωθεί ένας 27χρονος. Δεν έγιναν συλλήψεις, η Αστυνομία όμως μελετά προσεκτικά τις κασέτες από τις κάμερες παρακολούθησης του σταδίου και προσπαθεί να εντοπίσει τους πρωταίτιους των επεισοδίων, αλλά και τον δράστη ώστε να προχωρήσει στην σύλληψή τους.

Ο πολυδιαφημισμένος Νικολά Ανελκά σε συνέντευξή του στο "Φρανς Φούτμπολ" κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Αρσεναλ, Ντέιβιντ Ντιν, για το χειρισμό του θέματος μετακίνησής του στη Λάτσιο και τόνισε ότι είναι ευχαριστημένος που τελικά υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, ο Γάλλος πρόσθεσε ότι αρνήθηκε και την πρόταση της Γιουβέντους γιατί προτιμά το ισπανικό πρωτάθλημα από το ιταλικό. Ο 20χρονος αμυντικός, που αγωνίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια στην Αρσεναλ και η μεταγραφή του κόστισε στον ισπανικό σύλλογο 11 δισεκατομμύρια δραχμές, δήλωσε ακόμη στο γαλλικό περιοδικό, ότι, όπως συνηθίζει, θα δώσει και φέτος στη Ρεάλ τον καλύτερό του εαυτό.

Εκτός αγωνιστικής δράσης για τρεις μήνες θα παραμείνει ο Γερμανός διεθνής ποδοσφαιριστής Ντίτμαρ Χάμαν, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στον αστράγαλο. Ο Χάμαν, που μεταγράφηκε φέτος από τη Νιούκαστλ στη Λίβερπουλ έναντι 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, τραυματίστηκε στην πρεμιέρα της "Πρέμιερ Λιγκ" στο παιχνίδι εναντίον της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

ΜΠΑΣΚΕΤ
"Χάλασε" του Μπράουν

Ο Αμερικανός αρνήθηκε να δοκιμαστεί και απερρίφθει από τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ χάνει και το Τζορτζ.

Ο Μάικ Μπράουν αποτελεί παρελθόν για τον Ολυμπιακό, πριν καλά καλά γίνει παρών. Τον παίκτη είχε ως στόχο η ΑΕΚ, όμως οι δευτεραθλητές μπήκαν "σφήνα" και κατάφεραν να υπογράψει μαζί τους προσύμφωνο. Οι πληροφορίες υποστήριζαν πως απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για την επικύρωση και της επίσημης σύμβασης, που όμως τελικά δεν θα γίνει. Ο 36χρονος καλαθοσφαιριστής απέρριψε το αίτημα των δευτεραθλητών να δοκιμαστεί και έτσι η μετεγγραφή του δεν θα ολοκληρωθεί. Αντίθετα ο Σον Ρισπέρτ εξακολουθεί να δοκιμάζεται και αν περάσει τα τεστ του Γιάννη Ιωαννίδη θα φορέσει και αυτός την κόκκινη φανέλα. Στο μεταξύ, στην Ιταλία βρίσκονται από χτες οι Δροκοφίκης, Πέττας και ο Μόρις.

Προς ακόμα ένα "ναυάγιο" φαίνεται πως οδηγείται η ΑΕΚ, καθώς πέρα από τον Μπαρέλ και τον Νέσμπι άλλη μια πρόταση φαίνεται να καταλήγει στο... καλάθι των αχρήστων. Ο Ντιβέιν Τζορτζ (23χρονος που αποτελεί και το Νο 23 των φετινών ντραφτ των Λος Αντζελες Λέικερς) δείχνει να προτιμά το ΝΒΑ παρά το ελληνικό πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΑΕΚ κοιτά τα ντραφτ των Λέικερς προκειμένου να κινηθεί προς απόκτηση κάποιου από αυτούς. Πάντως ο Ζάρκο Πάσπαλιε κάνει προετοιμασία με την αποστολή της "Ενωσης" που είναι στη Φολγκέρια της Ιταλίας, αν και αυτό δεν οριστικοποιεί την απόκτησή του. Σύμφωνα με τους "κιτρινόμαυρους" παράγοντες, αν δεν αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο τότε μάλλον θα επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα.

"Οχι" από ΕΚΟΦ

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία αρνείται πως ο προπονητής Κ. Αντωνιάδης μπορεί να προσληφθεί στον Παναθηναϊκό

Αντίθετη με το ενδεχόμενο πρόσληψης του Κυριάκου Αντωνιάδη ως προπονητή στο κολυμβητικό τμήμα του Παναθηναϊκού, δηλώνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων (ΕΚΟΦ). Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η παραίτηση που είχε υποβάλει προ καιρού δεν έγινε ποτέ δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αρα δεν είναι ελεύθερος ν' αναζητεί εργασία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή, ενισχύει, κατά την ΕΚΟΦ, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επαναδραστηριοποίησή του με τη νέα αγωνιστική περίοδο. "Ως εκ τούτου, ο κ. Αντωνιάδης, ούτε ανήκει ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί τη συνεργασία του με κανένα σωματείο αυτή τη χρονική στιγμή", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η ΕΚΟΦ.

  • Με πολλές ελπίδες για επίτευξη μεγάλων επιδόσεων, αναχώρησε, χτες, η Εθνική μας ομάδα θαλασσίου σκι ανδρών και γυναικών για την πόλη Μπούργκενμπρες της Γαλλίας, όπου ξεκινάει αύριο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Την αποστολή απαρτίζουν οι Γιώργος Χατζής, Τάσος Χατζής, Βασίλης Παπακυρήκος, Αγγελική Ανδριοπούλου, Σύλια Στανίδη, Μαρία Βυμπρανιέτσοβα και ο ομοσπονδιακός προπονητής Π. Σιώκης.
  • Με την παρουσία δύο εκ των καλυτέρων ιστιοπλόων της κατηγορίας "ΛΕΪΖΕΡ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ", του Δημήτρη Θεοδωράκη και του Σπύρου Μαρμαρινού, ξεκίνησε χτες στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διοργανώνει η Ενωση Ιστιοπλόων Θεσσαλίας - Μακεδονίας - Θράκης. Στη διοργάνωση μετέχουν ακόμα 38 σκάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας ήδη έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ιστιοπλοϊκή κατηγορία για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, με τον Αντώνη Μπουγιούρη.
Νέα επέμβαση ο Σουμάχερ

Ο Μίκαελ Σουμάχερ υποβλήθηκε σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο σπασμένο πόδι του και πρόκειται να αρχίσει φυσικοθεραπεία μέσα στην επόμενη βδομάδα. Ο Γερμανός οδηγός της Φεράρι είχε χειρουργηθεί για πρώτη φορά μία μέρα μετά το ατύχημά του, που συνέβη στις 11 Ιούλη στην πίστα του Σίλβερστόουν κατά τη διάρκεια του βρετανικού Γκραν Πρι.

Ο Σουμάχερ επρόκειτο να κάνει τις πρώτες του δοκιμές με τη Φεράρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως οι γιατροί του αποφάσισαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε μία διορθωτική επέμβαση, όπως και έγινε. Ο Γερμανός έφυγε από την κλινική της Γενεύης και θα ακολουθήσει φυσικοθεραπεία στο σπίτι του. Οπως ανακοίνωσε η Φεράρι, ο Σουμάχερ, που αντικαθίσταται προσωρινά από τον Φινλανδό Μίκα Σάλο, θα κάνει πιθανότατα την επανεμφάνισή του στο ιταλικό Γκραν Πρι, που θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη στην πίστα της Μόντσα.

Ο Γερμανός πιλότος ήταν δεύτερος στην κατάταξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1 πριν από το ατύχημά του, τώρα όμως έχει ήδη πέσει στην τέταρτη θέση, 20 βαθμούς πίσω από τον άλλο οδηγό της Φεράρι, τον Ιρλανδό Εντι Ιρβάιν, που κέρδισε τα δύο επόμενα Γκραν Πρι και εκτόπισε στη δεύτερη θέση τον Φινλανδό οδηγό της Μακ Λάρεν - Μερτσέντες και κάτοχο του τίτλου, Μίκα Χάκινεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ