ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μελετά" τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών

Δε γνώριζε όσα του εξέθεσαν, γιατί δεν του έχουν πει τίποτα ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, είπε σε κλιμάκιο της ΟΑΣ Ηλείας, που τον επισκέφτηκε, ο Γ. Ανωμερίτης!

Να απαντήσει γραπτώς μέχρι το τέλος Αυγούστου στα ζωτικά αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, υποσχέθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, που το επισκέφτηκε προχτές στην Αθήνα.

Το κλιμάκιο της ΟΑΣ ανέπτυξε στον υπουργό Γεωργίας τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στους σταφιδοπαγωγούς η πρόσφατη, προς το χειρότερο, τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού για τη σταφίδα. Απαίτησε να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος κανονισμός και ειδικά τα άρθρα που στρέφονται κατά των σταφιδοπαραγωγών και ευνοούν σκανδαλωδώς τους εμπόρους - βιομηχάνους. Ακόμα ζήτησε: Την επανασύσταση του ΑΣΟ ή παρεμφερούς τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, στην οποία θα δοθεί ολόκληρη η περιουσία του ΑΣΟ και θα έχει τη δυνατότητα να καθετοποιήσει το προϊόν της σταφίδας (να αναλάβει δηλαδή την εμπορία - μεταποίηση σε όφελος των παραγωγών). Να διασφαλιστεί η στρεμματική ενίσχυση και να εγγυηθεί γι' αυτό εγγράφως το υπουργείο Γεωργίας. Να δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης και επανασύστασης για καλύτερες ποικιλίες, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση της καλλιέργειας. Η μη εμπορεύσιμη σταφίδα (χοντράδες) να πληρώνεται από τους εμπόρους - μεταποιητές στο μισό της εμπορικής τιμής και όχι να την παίρνουν τζάμπα.

Ο υπουργός Γεωργίας έκανε πως δε γνώριζε τα προβλήματα που του έθεσε το κλιμάκιο της ΟΑΣ Ν. Ηλείας, λέγοντας πως η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ δεν του είπαν τέτοια πράγματα. Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ψήφισμα που του τέθηκε και πως θα δώσει γραπτή απάντηση στα αιτήματα, μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Από την άλλη οι σταφιδοπαγωγοί της Ηλείας ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην περίπτωση που ο υπουργός Γεωργίας δε δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και επιχειρήσει να θολώσει τα νερά με αποπροσανατολιστικά τερτίπια. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Ν. Ηλείας ξεκινούν ενέργειες συντονισμού με τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγειαλίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ώστε να αντισταθούν από κοινού και να ανατρέψουν τα καταστροφικά μέτρα του νέου κανονισμού για τη σταφίδα.

Αστυνόμοι - σερίφηδες στην Ικαρία

Φορώντας πολιτικά και συνοδευόμενοι από γυναίκες, ξυλοκόπησαν άγρια ένα νέο, γιατί τον πέρασαν για Αλβανό...

H κοινωνία της Ικαρίας είναι ανάστατη με το τελευταίο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, που συνέβη τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αστυνομικοί με πολιτικά, που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο και συνόδευαν γυναίκες, επιχείρησαν να σταματήσουν νεαρό άτομο, δήθεν για να του κάνουν έλεγχο στοιχείων σε ερημικό σημείο, στο δρόμο που συνδέει τον Αρμενιστή με τον Εύδηλο.

Ο Νικήτας Καρδιόπουλος επέβαινε σε μοτοποδήλατο και πήγαινε να παραλάβει φίλο του από τον Εύδηλο, όπου θα ερχόταν με το πλοίο της γραμμής. Μαζί του, με άλλο δίκυκλο, τον συνόδευε ο Ικαριώτης Θεόδωρος Παπασιμάκης.Οι νεαροί, βλέποντας το ΙΧ των αστυνομικών που φορούσαν πολιτικά και μη γνωρίζοντας πως είναι αστυνομικοί, αγνόησαν το σήμα που τους έγινε να σταματήσουν. Οι αστυνομικοί τους κυνήγησαν, έκλεισαν τον Ν. Καρδιόπουλο με το αυτοκίνητό τους, τον πέταξαν έξω από το δρόμο και τον ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Παρά τις εκκλήσεις του προς τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν, αυτοί συνέχιζαν, λέγοντας πως είναι Αλβανός ή ακόμη ότι έριχνε αλβανικές προκηρύξεις. Στη συνέχεια, όλοι μαζί πήγαν στο σπίτι όπου έμενε ο Καρδιόπουλος, όπου τους έδειξε την ταυτότητά του. Μετά απ' αυτό, οι αστυνομικοί ζήτησαν να μη δοθεί συνέχεια στο συμβάν, λέγοντας πως έγινε λάθος.

Ο Ν. Καρδιόπουλος, όμως, είχε ανάγκη από ιατρική φροντίδα και πήγε σε γιατρό στον Εύδηλο, όπου του έγινε επίδεση τραυμάτων και ράμματα στις πληγές που του προκάλεσε ο ξυλοδαρμός. Ομως, οι αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την πρωτοφανή αυθαιρεσία, υπέβαλαν μήνυση στους παθόντες, με κατηγορίες, όπως διατάραξη της ειρήνης των πολιτών και διέγερση σε βιαιοπραγίες, ενώ τους παρέπεμψαν στο Αυτόφωρο.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός αστυνομικής αυθαιρεσίας, που πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους. Γι' αυτό το λόγο τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ραχών και Ευδήλου θα συνεδριάσουν, για να εξετάσουν το ζήτημα και να απαιτήσουν να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος των πολιτών, που συνιστούν ωμή καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτοί αστυνομικοί έχουν κατ' επανάληψη απασχολήσει την κοινωνία της Ικαρίας με διάφορα επεισόδια. Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος του παρελθόντος και ότι είναι υποχρεωμένος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ερευνήσει την όλη υπόθεση, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, που να μην επιτρέπουν επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αστυνομική "σκούπα" εναντίον αλλοδαπών εργατών

Αλλη μια επιχείρηση - "σκούπα" της Αστυνομίας έγινε χτες στον Ασπρόπυργο, σε μια περιοχή, όπου είναι γνωστό ότι ζουν και δουλεύουν εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες. Ανθρωποι του μεροκάματου, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, τσουβαλιάστηκαν μέσα σε λίγη ώρα στις κλούβες και οδηγήθηκαν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, για να υποστούν τη συνήθη διαδικασία της καταγραφής και του ελέγχου. Πάνω από 150 αλλοδαποί βρέθηκαν στην "τσιμπίδα" της αστυνομίας, αλλά οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τηρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στους 25 Αλβανούς δεν είχαν καταγραφεί ποτέ κατά το παρελθόν και κρατήθηκαν στο Τμήμα για να απελαθούν.

Σημειώνεται ότι οι "σκούπες" δεν έχουν σταματήσει, αν και παρουσιάζουν σαφή ύφεση. Δεν έχουν το χαρακτήρα των μαζικών συλλήψεων, όπως συνέβαινε στο ξεκίνημά τους, και αυτό προφανώς οφείλεται και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τότε. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πάντως, θεωρεί ότι έχουν αποτέλεσμα αυτές οι εξορμήσεις της Αστυνομίας και γι' αυτό η σχετική διαταγή δεν έχει ακυρωθεί. Οι εντολές προς τους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών προβλέπουν αυστηρούς ελέγχους της νομιμότητας των αλλοδαπών, αλλά με τρόπο που να μην προκαλείται η κοινή γνώμη και να μην παραβιάζεται η νομιμότητα από τα ίδια τα αστυνομικά όργανα.

Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ακόμα 1.000 φυλάκων, που θα ενισχύσουν τη νεοϊδρυμένη υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, η οποία ενισχύεται από σήμερα με άλλους οχτώ εκπαιδευμένους σκύλους.

ΕΒΡΟΣ
Καταρροϊκός πυρετός σε βοοειδή

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκαν σε μονάδες εκτροφής βοοειδών του Εβρου. Οπως ανακοίνωσε χτες ο νομάρχης Εβρου, πολλά βοοειδή βρέθηκαν οροθετικά στη ζωονόσο "Blue Tongye" (μπλε γλώσσα), σε μονάδα στην περιοχή Πενταλόφου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επίσης, θετικά ήταν τα δείγματα δύο βοοειδών στην περιοχή Μάνδρας Σουφλίου, ενός στην περιοχή Βερροίου και πέντε στην περιοχή Ρούσας Σουφλίου.

Οπως τονίζεται από τη διεύθυνση Κτηνιατρικής Εβρου, ο καταρροϊκός πυρετός μεταδόθηκε με τα κουνούπια, πιθανότατα από τη Βουλγαρία, όπου αυτή την περίοδο ενδημεί η ζωονόσος. Ο νομάρχης είπε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν προσβληθεί πρόβατα, στα οποία η εξάπλωση της ζωονόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να τα αφανίσει. Τα βοοειδή απλά είναι οροθετικά στη νόσο, χωρίς να υπάρχουν άλλες συνέπειες. Επειδή όμως αυτά γίνονται φορείς, διατάχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας η σφαγή των βοοειδών, που ήταν θετικά κατά τη δειγματοληψία. Ηδη η κτηνοτροφική μονάδα, όπου σημειώθηκαν τα κρούσματα στον Πεντάλοφο τέθηκε σε καραντίνα και πρόκειται να σφαγούν και τα 37 βοοειδή. Αποφασίστηκε ακόμη από τη νομαρχία να γίνουν καθολικοί έλεγχοι σ' όλα τα κοπάδια της περιοχής Σουφλίου. Ακόμη, θα απολυμαίνονται όλα τα κοπάδια στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί 40 εστίες της ζωονόσου και πολλές από αυτές βρίσκονται σε χωριά πολύ κοντά στην ελληνική μεθόριο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της νομαρχίας Εβρου έχουν θανατωθεί για το λόγο αυτό μέχρι τώρα στη Βουλγαρία περισσότερα από 500 πρόβατα. Στην Τουρκία επισήμως έχει ανακοινωθεί η ύπαρξη μιας εστίας στην Ανατολική Θράκη, στην οποία βρέθηκαν πέντε ζώα με κλινικά συμπτώματα. Επίσης, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα για τη νόσο συνολικά 67.630 ζώα.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Νέα απεργία την Τρίτη και Τετάρτη

Συζήτηση των προβλημάτων για τις... 10 Σεπτέμβρη ήταν η χτεσινή πρόταση της διοίκησης της διώρυγας της Κορίνθου προς το Σωματείο των Ναυτικών της εταιρίας. Η πρόταση διατυπώθηκε στους εργαζόμενους μετά από συνεδρίαση της διοίκησης. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ξεπούλημα της διώρυγας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους. Η 48ωρη απεργία τους άρχισε χτες τα μεσάνυχτα και η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική. Η δεύτερη 48ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Αυγούστου.Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οπως τονίζει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της διώρυγας, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης ευνοεί μόνο το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Δεν εξασφαλίζει ούτε τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις, ούτε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ούτε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ούτε την ανάπτυξη της χώρας.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Παρανομίες καταγγέλλει η ΕΙΣΦ

"Καραμπινάτες παρανομίες" στην εκτέλεση του προγράμματος πτήσεων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", με υπερβάσεις των ορίων πτήσης και απασχόλησης, καταγγέλλει με ανακοίνωση η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ).

Οπως επισημαίνεται, οι παρανομίες στο πρόγραμμα γίνονται εν αγνοία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και της Επιθεώρησης Εργασίας Γλυφάδας και σαν παράδειγμα αναφέρεται ότι εκτελούνται πτήσεις μόνο με εποχικό προσωπικό λίγων μηνών, στο οποίο ανατίθενται καθήκοντα προϊστάμενου πληρώματος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πληρώματα "πετούν" καθ' υπέρβαση των ορίων πτήσης και απασχόλησης, που προβλέπουν τόσο ο τελευταίος νόμος 2602/'98, όσο και ο κανονισμός της ΥΠΑ.

Χρειάζεται μεταμόσχευση καρδιάς

Δεκαεφτάχρονος μαθητής έχει άμεση ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς και, όπως ανακοίνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), ο ασθενής μπήκε σε λίστα αναμονής ως περίπτωση ιδιαιτέρως επείγουσα.

Δεν έχει βρεθεί μόσχευμα και η περίπτωση του 17χρονου επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα της δωρεάς οργάνων προς μεταμόσχευση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ