ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τα στοιχεία της Eurostat για τη δραματική μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύουν μια γνωστή, ούτως ή άλλως, πραγματικότητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι προέρχονται από τις επίσημες υπηρεσίες της Κομισιόν τούς δίνει μια ξεχωριστή σημασία, τα καθιστά αναμφισβήτητα ακόμη και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΕΕ. Προκαταβολικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα μέρος, μόνο, της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που είναι πολύ σκληρότερη για τους αγροτικούς πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά σ' όλες τις χώρες - μέλη.***

Το πιο εντυπωσιακό από τα στοιχεία αφορά στη μείωση των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία κατά 50% μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Ενώ το 1979 υπολογιζόταν σε 12,5 εκατομμύρια, το 1998 ήταν μόλις 6,5 εκατομμύρια! Αριθμοί που αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η αγροτική οικονομία στην ΕΕ από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ηδη, όπως σημειώνει η Eurostat, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα είναι το 4,6% της συνολικής απασχόλησης, ενώ τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επόμενη εξαετία περιλαμβάνουν την ακόμη δραστικότερη μείωση, στο επίπεδο του 3%... Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα μαζικού εξανδραποδισμού της αγροτιάς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η απασχόληση στον αγροτικό τομέα μειώθηκε μέσα στο 1998 κατά 3,3%, το μεγαλύτερο ποσοστό αμέσως μετά τη Γερμανία.

Βεβαίως, πίσω από τα στοιχεία για την απασχόληση στον αγροτικό τομέα κρύβεται η πραγματικότητα της καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων, μικρομεσαίων κυρίως, αγροτικών νοικοκυριών εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων που επέβαλλε η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξάλλου, η Eurostat ομολογεί ότι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της μείωσης είναι η "δυναμική πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία της Κοινότητας".

* * *

Ο,τι, όμως, είναι κακό για την Ευρωπαϊκή Ενωση στον αγροτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο για την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι από τις κατ' εξοχήν αγροτικές χώρες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αφού ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διαμορφώνεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, συγκριτικά με άλλες, ενώ, εξαιτίας των ιστορικών καταβολών, του χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των γεωγραφικών ιδιομορφιών, τα πλήγματα που δέχεται η αγροτική οικονομία στην ΕΕ έχουν πολλαπλασιαζόμενες συνέπειες για την ελληνική αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών.Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα, ή κατά 29,3%.

***

Αν, όμως, τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν μια εικόνα του σκληρού παρόντος για τους αγρότες, δεν αναφέρονται στο μέλλον, που θα είναι, χωρίς υπερβολή, εφιαλτικό. Ενα μέλλον που προσδιορίζεται από την πρόσφατα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, την "Ατζέντα 2000" και τη νέα συμφωνία για τους δασμούς και το εμπόριο, τη νέα ΓΚΑΤΤ, που θα αρχίσει να συζητείται από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Εκεί, ειδικά, φαίνεται ότι η ηγεσία της ΕΕ ελάχιστα περιθώρια έχει για να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για τον άμεσο τερματισμό της όποιας κρατικής, ή κοινοτικής, παρέμβασης, επιδότησης, ή ενίσχυσης στην αγροτική οικονομία, στο όνομα της αποκατάστασης ίσων όρων ανταγωνισμού.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα και έτσι προδιαγράφεται το μέλλον για τους Ελληνες αγρότες. Το θέμα είναι πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη μοίρα που τους επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με την πολιτική της. Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες αγρότες έδειξαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την προοπτική, ότι αγωνίζονται όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής του αφανισμού. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αξιολογεί ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την πολιτική της τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ο μονόδρομος για τους Ελληνες αγρότες, όπως και για τους αγρότες σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό η ανάπτυξη και ο συντονισμός τους είναι η μοναδική ελπίδα και ταυτόχρονα ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα, ή κατά 29,3%!

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΙΟΝ
Δε χαρίζουμε τον αγώνα μας

- Σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, καθώς το κατάστημα υπολειτουργεί;

- Οι εργαζόμενοι του καταστήματος αντιμετωπίζουν πλέον τραγικά προβλήματα. Εχουν περιέλθει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από οικονομικής απόψεως. Είναι ο ένατος μήνας που δεν έχουμε πάρει δεκάρα, με τον εργοδότη να έχει εξαφανιστεί στην κυριολεξία. Βέβαια, μας οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές και πριν τους εννέα μήνες. Τα δύο πενιχρά βοηθήματα που πήραμε από τον ΟΑΕΔ καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να καλύψουν ανάγκες στοιχειώδεις, όχι οικογένειας αλλά ούτε ενός ατόμου. Το κατάστημα υπολειτουργεί, με ελάχιστα εμπορεύματα. Κι αν ακόμα ανοίγει την πόρτα του, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των εργαζομένων, που νιώθουν το ΜΙΝΙΟΝ σαν το σπίτι τους, αφού σ' αυτό πέρασαν δεκαετίες από τη ζωή τους οι περισσότεροι, δούλεψαν με νύχια και με δόντια, μέρα και νύχτα, όταν χρειάστηκε να ξανασταθεί το κατάστημα στα πόδια του, και το κατάφεραν τότε. Είναι άνθρωποι που πονάνε το ΜΙΝΙΟΝ και τη δουλιά τους.

- Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και ένας γίγαντας του εμπορίου έφτασε ως εδώ;

- Ηταν προμελετημένο σχέδιο. Ενας πόλεμος, μια σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του εμπορίου. Αυτό που συνέβη με το ΜΙΝΙΟΝ αποδεικνύει, ξεσκεπάζει το πραγματικό πρόσωπο της περιβόητης... ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό το κατάστημα απασχολούσε γύρω στους 700 - 800 εργαζόμενους, έκανε τζίρο δισεκατομμυρίων και όλοι μας θυμόμαστε τις ατέλειωτες ουρές έξω από τις πόρτες του. Οταν δόθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όλοι μάς μιλούσαν για εξυγίανση. Να ποια ήταν η εξυγίανση. Το παρέλαβαν το 1990 με 780 εργαζόμενους, με τζίρο 120 και 150 εκατομμύρια δραχμές ημερησίως και μέσα σε λίγα χρόνια η τριανδρία Γεωργακάς - Βερνίκος - Ησαϊάδης αρχικά και Ησαϊάδης στη συνέχεια μόνος του, το καρατόμησαν, πούλησαν "φιλέτα" του, άρχισαν να απολύουν, το κατέστρεψαν και το οδήγησαν ως εδώ. Οι ίδιοι βέβαια έφαγαν με χρυσά κουτάλια. Εμείς οι εργαζόμενοι που ζήσαμε το ΜΙΝΙΟΝ για πάρα πολλά χρόνια ξέρουμε, και γι' αυτό επιμένουμε να είμαστε εδώ, ότι αυτό το κατάστημα μπορεί να λειτουργήσει και να μετατραπεί σε ένα αληθινό χρυσωρυχείο. Αυτό διακηρύξαμε σε όλες τις κατευθύνσεις, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Η στάση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Οπως γνωστό είναι ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Ο,τι έκανε αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από τη δική μας πίεση, ας μη γελιόμαστε.

- Τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;

- Συνεχίζουμε. Αυτή είναι και η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Ολοι όσοι σκόπευαν και προσδοκούν στην εξάντλησή μας, ας μην αυταπατώνται. Δε χαρίζουμε ούτε τον αγώνα μας, ούτε τα τόσα χρόνια δουλιάς μας. Θα επιμένουμε όσο πάει και όσο χρειαστεί θα μείνουμε μέσα στο κατάστημα. Βλέπετε, δεν έχουμε και άλλες επιλογές. Οι περισσότεροι από μας είναι μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Ακόμα κι αν έβρισκαν δουλιά, πράγμα δύσκολο υπό συνθήκες έξαρσης της ανεργίας, δε θα τους προσλάμβανε κανείς. Συνεχίζουμε, λοιπόν, μέχρι τέλους.

Β. Ν.

χεράκια

ΚΟΙΝΗ έκκληση για συνεργασία των Κοσσοβάρων Αλβανών με τις δυνάμεις της "KFOR" (!), με σκοπό τον τερματισμό της εθνικιστικής βίας, απηύθυναν χτες ο ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, και ο διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων, αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον (σελίδα 8).

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ μια σκανδαλώδη συμφωνία, αποκτά η ΔΕΗ κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά μένει να απαντήσει η διοίκησή της γιατί θα έπρεπε να ακολουθήσει για το σκοπό αυτό μια σειρά αδιαφανείς διαδικασίες και σε επιλογές που οδηγούν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος (σελίδα 13).

ΘΕΑΤΡΟ και μουσική στην Πάτρα. Εξι ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα (22 - 30 Αυγούστου), στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ (σελίδα 23).

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ μια κι έξω όλες τις δόσεις των εισφορών από την έναρξη του κλάδου κύριας ασφάλισης, το αργότερο μέχρι τις 29 του Οκτώβρη, επιβάλλει σε πάνω από 200.000 αγρότες η διοίκηση του ΟΓΑ, αδιαφορώντας για το αν οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αυτή τη δυνατότητα (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ