Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τα στοιχεία της Eurostat για τη δραματική μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύουν μια γνωστή, ούτως ή άλλως, πραγματικότητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι προέρχονται από τις επίσημες υπηρεσίες της Κομισιόν τούς δίνει μια ξεχωριστή σημασία, τα καθιστά αναμφισβήτητα ακόμη και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΕΕ. Προκαταβολικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα μέρος, μόνο, της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που είναι πολύ σκληρότερη για τους αγροτικούς πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά σ' όλες τις χώρες - μέλη.***

Το πιο εντυπωσιακό από τα στοιχεία αφορά στη μείωση των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία κατά 50% μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Ενώ το 1979 υπολογιζόταν σε 12,5 εκατομμύρια, το 1998 ήταν μόλις 6,5 εκατομμύρια! Αριθμοί που αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η αγροτική οικονομία στην ΕΕ από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ηδη, όπως σημειώνει η Eurostat, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα είναι το 4,6% της συνολικής απασχόλησης, ενώ τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επόμενη εξαετία περιλαμβάνουν την ακόμη δραστικότερη μείωση, στο επίπεδο του 3%... Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα μαζικού εξανδραποδισμού της αγροτιάς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η απασχόληση στον αγροτικό τομέα μειώθηκε μέσα στο 1998 κατά 3,3%, το μεγαλύτερο ποσοστό αμέσως μετά τη Γερμανία.

Βεβαίως, πίσω από τα στοιχεία για την απασχόληση στον αγροτικό τομέα κρύβεται η πραγματικότητα της καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων, μικρομεσαίων κυρίως, αγροτικών νοικοκυριών εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων που επέβαλλε η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξάλλου, η Eurostat ομολογεί ότι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της μείωσης είναι η "δυναμική πολιτική των αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία της Κοινότητας".

* * *

Ο,τι, όμως, είναι κακό για την Ευρωπαϊκή Ενωση στον αγροτικό τομέα είναι ακόμη χειρότερο για την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι από τις κατ' εξοχήν αγροτικές χώρες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αφού ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διαμορφώνεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, συγκριτικά με άλλες, ενώ, εξαιτίας των ιστορικών καταβολών, του χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των γεωγραφικών ιδιομορφιών, τα πλήγματα που δέχεται η αγροτική οικονομία στην ΕΕ έχουν πολλαπλασιαζόμενες συνέπειες για την ελληνική αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών.Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα, ή κατά 29,3%.

***

Αν, όμως, τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν μια εικόνα του σκληρού παρόντος για τους αγρότες, δεν αναφέρονται στο μέλλον, που θα είναι, χωρίς υπερβολή, εφιαλτικό. Ενα μέλλον που προσδιορίζεται από την πρόσφατα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, την "Ατζέντα 2000" και τη νέα συμφωνία για τους δασμούς και το εμπόριο, τη νέα ΓΚΑΤΤ, που θα αρχίσει να συζητείται από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Εκεί, ειδικά, φαίνεται ότι η ηγεσία της ΕΕ ελάχιστα περιθώρια έχει για να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για τον άμεσο τερματισμό της όποιας κρατικής, ή κοινοτικής, παρέμβασης, επιδότησης, ή ενίσχυσης στην αγροτική οικονομία, στο όνομα της αποκατάστασης ίσων όρων ανταγωνισμού.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα και έτσι προδιαγράφεται το μέλλον για τους Ελληνες αγρότες. Το θέμα είναι πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη μοίρα που τους επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με την πολιτική της. Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες αγρότες έδειξαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την προοπτική, ότι αγωνίζονται όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής του αφανισμού. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αξιολογεί ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την πολιτική της τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ο μονόδρομος για τους Ελληνες αγρότες, όπως και για τους αγρότες σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό η ανάπτυξη και ο συντονισμός τους είναι η μοναδική ελπίδα και ταυτόχρονα ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθαρό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998! Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε αποτέλεσμα την περίοδο 1981 - 1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα, ή κατά 29,3%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ