Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συμπαράσταση και η υποκρισία

Η τραγωδία του τουρκικού λαού συγκινεί το λαό μας. Οι Ελληνες εξέφρασαν τα αισθήματα συμπόνιας και εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους γείτονές τους. Κι έχει σημασία να υπογραμμιστεί αυτή η στάση του λαού μας, καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια, επισήμων τε και ανεπίσημων "τουρκοφάγων", να υψώσουν τείχη μίσους και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυο λαούς. Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν ιδιαίτερους λόγους να εκφράσουν αυτή τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους, καθώς συνάδελφοί τους είναι, κυρίως, τα θύματα του σεισμού, που έπληξε βιομηχανικές περιοχές και, εκτός των ανθρώπινων απωλειών, είχε ως αποτέλεσμα εργοστάσια να γκρεμιστούν και εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλιά.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει τίποτα με τον τουρκικό. Τις τουρκικές επεκτατικές διαθέσεις στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο και στη Θράκη, ο λαός μας δεν τις "χρεώνει" στους απλούς Τούρκους πολίτες, αλλά στις εκάστοτε στρατοκρατικές τουρκικές ηγεσίες και στους Αμερικανούς, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Επομένως οι δυο λαοί δεν είναι εχθροί, αλλά έχουν κοινό εχθρό τον ιμπεριαλισμό και αντιπάλους τις "δικές" τους κυβερνήσεις, που πολιτεύονται και δρουν υπακούοντας στα κελεύσματα και στις εντολές των "μεγάλων αφεντικών" τους, τα οποία, εφαρμόζοντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", εμπεδώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Η έκφραση συμπαράστασης του λαού μας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό είναι ειλικρινής. Αντιθέτως, η έκφραση αλληλεγγύης από την ελληνική κυβέρνηση είναι υποκριτική και ανειλικρινής ή, εν πάση περιπτώσει, τυπική. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και οι τουρκικές, θέλουν το μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, διότι έτσι διατάζουν τ' αφεντικά τους και αυτό βολεύει την πολιτική τους. Η καλλιέργεια φόβου έναντι των Τούρκων βολεύει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για ν' αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από τις επιπτώσεις της πολιτικής της, η οποία, όσον αφορά στη διεθνή θέση της χώρας μας, υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και διακυβεύει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, ενώ στο εσωτερικό επιβάλλει τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και την αύξηση του πλούτου του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Το ίδιο, φυσικά, γίνεται και στην Τουρκία.

Αλλωστε την ώρα που, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, καλλιεργείται και διογκώνεται ο εθνικισμός, Σημίτης και Ετσεβίτ διαλέγονται, μέσω αντιπροσώπων, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των ΗΠΑ. Επίσης, την ώρα που γίνονται παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, στο ΝΑΤΟ οι δυο "συμμαχικές" χώρες συζητούν πως θα υλοποιηθεί η Νέα Δομή της Συμμαχίας, με τη λειτουργία των στρατηγείων στη Λάρισα και τη Σμύρνη και στο μόνο που φαίνεται, μέχρι στιγμής, να μην τα "βρίσκουν", είναι για το ποιος και μέχρι πού θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Και για να θυμίσουμε και κάτι από το πρόσφατο παρελθόν, που τώρα αποκαλύπτεται: Ηταν η πρώτη μεταχουντική κυβέρνηση Καραμανλή, που αποδεχόμενη τις επιλογές ή υποκύπτουσα, τέλος πάντων, στις εντολές των Αμερικανών, συνέδραμε, ουσιαστικά, στην επιτυχή ολοκλήρωση της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Κύπρου, διατάζοντας την Εθνική Φρουρά να εγκαταλείψει την Αμμόχωστο....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ