Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για μια πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την Κεφαλονιά

Να διεκδικήσουν μια άλλη πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση και διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, κάνοντας το επόμενο βήμα, με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές να στηρίξουν και ενδυναμώσουν το ΚΚΕ. Αυτό το κάλεσμα προς τις λαϊκές δυνάμεις απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της από την Κεφαλονιά, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα: "Δεν είμαστε (σ.σ. το ΚΚΕ) ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική των κομμάτων που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. (Και) δε θέλουμε απλώς ν' αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλουμε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση". Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

"Πάντα τονίζαμε ότι όταν η πολιτική είναι αντιλαϊκή ο λαός αντιδρά. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές. Η γνώμη μας, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι ότι στις ευρωεκλογές απέσπασε ψήφους από αρκετούς πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Οι ψήφοι αυτοί ήταν ψήφοι συνείδησης. Από κει και πέρα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι και να διατηρηθούν προς το ΚΚΕ και ν' αυξηθούν. Οχι γιατί από μόνο του, να έχεις κάποιους περισσότερους βουλευτές στις εθνικές εκλογές, λύνονται τα προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά γιατί πρέπει να ανέλθει εκείνη η δύναμη η πολιτική που είναι διατεθειμένη να ενώσει και να συσπειρώσει στους αγώνες τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Το στοίχημά μας είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να φέρουν στην επιφάνεια, πιο έντονα απ' ό,τι έγινε στις ευρωεκλογές, το εξής ζήτημα: Ποιο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να διεκδικήσει ο λαός. Αυτό είναι το επίκαιρο ζήτημα. Και ξεκινάμε απ' αυτό. Υπάρχουν δύο βασικοί δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και ο λαός πρέπει να διαλέξει τον έναν από τους δύο. Αυτό θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και το επόμενο βήμα είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

Δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική των κομμάτων που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δε θέλουμε απλώς ν' αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλουμε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση.

Δε φθάνει να είσαι εναντίον του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, πρέπει να είσαι και υπέρ μιας άλλης πολιτικής. Θα μου πείτε ότι έτσι όπως το θέτω βάζω ζήτημα αδυναμίας ύπαρξης εναλλακτικής λύσης. Οχι δε λέμε κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει και τις εκλογές και να επιφέρει δραστικές αλλαγές και ανακατατάξεις και να δείξει την πυγμή του. Να ενισχύσει το ΚΚΕ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια πραγματικά εναλλακτική λαϊκή διακυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πώς ο λαός θα προετοιμάσει τις λύσεις, και το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει να εκφραστούν.

Επομένως, εμείς λέμε στο λαό ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί ανοίγει δρόμο μιας άλλης εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής λύσης στην πορεία. Αν δεν μπορεί να τα έχεις όλα τώρα, δε σημαίνει ότι θα πας στη στρούγκα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Αυτή η λογική "ή όλα ή τίποτα" δεν ισχύει. Δηλαδή ή πετυχαίνω μια άλλη διακυβέρνηση ή πάω στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν κυβέρνηση ή πάω στο ΣΥΝ γιατί μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Θα πας καθαρά εκεί που η συνείδησή σου σου λέει και θα φέρεις πιο κοντά και την εναλλακτική λύση. Δεν αρκεί να συμπίπτεις κατά του δικομματισμού, πρέπει να συμπίπτεις στην αντίθεση με την πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ