ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κριτική

ΠΟΛΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ακούμε (δυστυχώς, από Ελληνες ιθύνοντες) για την ετοιμότητα του τουρκικού κράτους απέναντι στην αντιμετώπιση του χτυπήματος του Εγκέλαδου στην Τουρκία. Συνιστούμε λίγη... χαλαρότητα στην κριτική.

***

Ούτε καν θέλουμε να διανοηθούμε την περίφημη ετοιμότητα του ελληνικού κράτους σε παρόμοια περίπτωση. Αφήστε το καλύτερα.

***

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΤΕ,έχουν γεμίσει οι τηλεοράσεις με διαφημίσεις από ιδιωτικά ΙΕΚ, ιδιωτικά ΤΕΕ και τέλος πάντων διάφορα ιδιωτικά ιδρύματα, που διασφαλίζουν το μέλλον των νέων της χώρας...

***

Στη χειρότερη περίπτωση ένας 18χρονος, αποφοιτώντας από ένα από αυτά τα ιδρύματα, θα διαθέτει ένα μισθό με εξαψήφιο νούμερο, ένα πανάκριβο σπορ αμάξι, γραβάτα και αστραφτερό χαμόγελο και φυσικά μια εντυπωσιακή καριέρα.***

Θα πείτε, διαφημίσεις είναι τέτοια θα λένε. Πλην, όμως, δεν μπορεί να πληρώνουν έτσι στο βρόντο οι επιχειρηματίες, θα 'χουν τους λόγους τους. Και φέτος (αν κρίνουμε από τον όγκο των διαφημίσεων) έχουν τους λόγους τους να πληρώνουν κάτι παραπάνω.

***

Κι ο λόγος είναι βέβαια η περίφημη... "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", η οποία νέα αδιέξοδα δημιουργεί και φυσικά φέρνει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερη πελατεία στους εμπόρους της εκπαίδευσης.

***

ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ το 'ριξε χτες ο Σημίτης. Κάτι με τον Σκανδαλίδη κάτι με τον Λαλιώτη, πέρασε τη μέρα του με "συντροφικές" συζητήσεις, αφού αμφότεροι είναι... σημαίνοντα στελέχη και της κυβέρνησης και του κινήματος.

***

Υποτίθεται τώρα ότι όλοι αυτοί συζήτησαν κάτι για το καλό της χώρας και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αλλά πιστέψτε μας, αν είχαν οτιδήποτε σοβαρό να πούνε, όχι απλά θα το έλεγαν αλλά θα το διακήρυτταν μεγαλοφώνως...***

Οπότε μάλλον υπόθεση σχεδιασμών ήτανε η όλη ιστορία. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, ό,τι και να λένε αυτοί... εκλογές βλέπουν μπροστά τους.

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

Για το ένσημο, με συμβολική αμοιβή ή ακόμα και χωρίς αμοιβή, θα συναντήσει κανείς ηλικιωμένους εργαζόμενους να δουλεύουν σε διάφορα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, για την ακρίβεια, δεν υποχρεώνονται, αλλά παρακαλούν για να τους πάρουν στη δουλιά έστω και έτσι, μήπως και καταφέρουν να προσθέσουν κάποια ένσημα σε όσα τους λείπουν για να βγουν στη σύνταξη ή να φέρουν πιο κοντά αυτή την ελπίδα. Και δουλεύουν καλύτερα από νέοι, με την ψυχή στο στόμα. Και ας έχουν δουλέψει δεκαετίες ολόκληρες σε διάφορες δουλιές και ας έχουν κάνει τόσα μεροκάματα που θα έφταναν για δυο συντάξεις, αν οι εργοδότες δεν τους "έτρωγαν" τα ένσημα και αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κάλυπταν και δεν ενίσχυαν αυτή την ασυδοσία. Βεβαίως, η κυβέρνηση Σημίτη - και όχι μόνον αυτή - σχεδιάζει με το επόμενο μεγάλο ασφαλιστικό "πακέτο" να απαλλάξει τους εργαζόμενους από αυτό το άγχος, κόβοντας απλούστατα - τουλάχιστον για τους περισσότερους και τους νεότερους - ακόμα και την προσδοκία συνταξιοδότησης και εφαρμόζοντας ως το τέλος και χωρίς αναστολές τη... συνταγή "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν".

Στην ίδια λογική κινούνται, βέβαια, και άλλοι "σωτήρες" του ασφαλιστικού συστήματος και αλίμονο στους ασφαλισμένους αν δεν αντιδράσουν έγκαιρα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ξεκλήρισμα της αγροτιάς...

Είναι πολλά τα τεχνάσματα, που κατά καιρούς χρησιμοποιούν οι εκσυγχρονιστές υπουργοί Γεωργίας και οι σύμβουλοί τους, για να πετύχουν αυτό που επιβάλλεται από τις επιλογές της ΕΕ, δηλαδή τη μείωση της αγροτικής απασχόλησης. Τι συμβουλές στους βαμβακοπαραγωγούς να βάλουν καρπούζια, τι καλλιέργειες σπαραγγιών και βιολογικής ντομάτας, τι μειώσεις επιδοτήσεων ανά προϊόν και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ηρθε, λοιπόν, η γνωστή στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat - γνωστή για τα "κρυπτογραφημένα" στοιχεία που δίνει - να επιβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες για ξεκλήρισμα της αγροτιάς, αποδίδουν "καρπούς". Σύμφωνα με αυτή, το 1998 η αγροτική οικονομία στην ΕΕ έχασε το ισοδύναμο 115.000 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, δηλαδή σε 1,7% μειώθηκε η απασχόληση στον τομέα αυτό. Για τη χώρα μας, η μείωση έφτασε στο 3%. Επίσης, με δεδομένο ότι τα στοιχεία της Eurostat αναφέρονται σε απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης, κάτι που δεν ισχύει στην αγροτική απασχόληση, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εποχιακή, ο αριθμός των διωγμένων από την αγροτική παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερος.

... και "Κυριακή κοντή γιορτή"

Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για την προώθηση της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια - πολυεθνικές και μεγαλοπαραγωγούς - θα ενταθούν, λόγω της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και σε αυτόν τον τομέα, γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας όλων των φτωχομεσαίων αγροτών για την επιβίωσή τους από τις δαγκάνες της ΕΕ και την ανάδειξη άλλου δρόμου για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής σε συνεταιριστική, φιλολαϊκή βάση.

Αλλά οι αγρότες έχουν πλέον γνώση. Και όπως λέει ο λαός "Κυριακή, κοντή γιορτή", στους δρόμους του αγώνα και των μπλόκων στην αντιαγροτική πολιτική.

Τώρα θα ψαρεύει ψήφους

Από χτες το πρωί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα και όπως μας πληροφορούν συνεργάτες του άρχισε αμέσως "δουλιά", για να καταλήξει στις..."φιλολαϊκές" διακηρύξεις που θα προβεί, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Τουτέστιν, ευτυχώς που τέλειωσε ο κ. Σημίτης το ψάρεμα, γιατί τώρα θα αφιερωθεί ολοψύχως στους εργαζόμενους...

Αρχίζει το ματς

Αφ' ότου έχασαν τις ευρωεκλογές στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να προβούν σε "ανασυγκρότηση" των κομματικών τους οργανώσεων. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ακόμα και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ καλά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, αν αρχίσουν να γίνονται εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέων εσωκομματικών οργάνων, θα "πέσει τέτοια φαγωμάρα", που κανείς μετά δε θα έχει μυαλό για τις... βουλευτικές. Η έτσι έχουν τα πράγματα, ή κάποιοι δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο τα εσωκομματικά τους οφίτσια. Το σίγουρο είναι ότι "αρχίζει το ματς"... Μάλιστα, χτες, ο κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, ουσιαστικά "σφύριξε" και την έναρξη για το ερχόμενο ενδοΠΑΣΟΚικό "κλοτσοσκούφι". Εξέφρασε, βλέπετε, τον "προβληματισμό" του για το αν πρέπει να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές...

Τον έπιασε ο... πόνος

Ξαφνικά τον "έπιασε"... ο πόνος τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχα και με επιστολή του προς τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, της ζητά να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, με βάση τις προτάσεις που έχουν κάνει τα σωματεία του χώρου.

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι όταν ο Γ. Μίχας ήταν αντιπρόεδρος του ΟΛΠ και πρόεδρος για κάποια μικρή περίοδο, δεν έκανε καμιά ουσιαστική παρέμβαση, για να παρθούν μέτρα για τη Ζώνη. Τώρα, όμως, είναι... αλλιώς. Πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές και πιθανόν ο Γ. Μίχας να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής...

"Εμπιστευτικά" και πονηρά!

Εμπιστευτικά και δίκην... εξυπηρέτησης το υπουργείο Ανάπτυξης "διέρρευσε", χτες, σε δημοσιογράφους καταλόγους, με τα φερόμενα ως φτηνότερα πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Δε λέμε, καλή η προσπάθεια των κυβερνώντων να καταγράψουν τις τιμές σε όλα τα πρατήρια. Αφού, όμως, τις έχουν που τις έχουν, αντί να στέλνουν τον κόσμο να κάνει διαδρομές στα τέσσερα σημεία της Αθήνας, ξοδεύοντας περισσότερη βενζίνη από ό,τι θα ήταν το όφελος, μήπως οφείλουν να πάρουν ορισμένα μέτρα, που θα απέτρεπε τις φοβερά μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές;

Ναι, θα όφειλαν και το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν καλύτερα ότι αποστολή τους είναι να μη στεναχωρούν τις εταιρίες πετρελαιοειδών, αλλά, αντίθετα, να τους εξασφαλίζουν - όπως το έχουν ήδη εξασφαλίσει - το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που τους επιτρέπει να πουλάνε όσο θέλουν, ώστε να κερδίζουν όσα επιθυμούν...

Οπου φτωχός και η μοίρα του

Πραγματικά είναι συγκλονιστικά τα όσα συμβαίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην Τουρκία, με το μεγάλο καταστροφικό σεισμό, που χτύπησε όλη τη δυτική πλευρά της γειτονικής χώρας. Οι εικόνες των εγκλωβισμένων ανθρώπων μέσα στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών, ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη ενός ολόκληρου λαού δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Πολύ δε περισσότερο, που πρόκειται για ένα βασανισμένο λαό, ο οποίος στενάζει επί δεκαετίες κάτω από το βάρος στρατοκρατικών φασιστικών κυβερνήσεων, με χιλιάδες βασανισμένους προοδευτικούς ανθρώπους και με τις φυλακές γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους.

Ετσι, λοιπόν, είναι κατανοητό ότι τις συνέπειες από αυτή την καταστροφή, που δεν είναι καθόλου άσχετες από την ασυδοσία στη δόμηση των κατοικιών - κάτι που, άλλωστε, το έχουμε δει και στη χώρα μας - θα τις πληρώσει πρώτα και κύρια ο φτωχός τουρκικός λαός, οι μεροκαματιάρηδες, η εργατική τάξη της γειτονικής μας χώρας. Δυστυχώς, το ρητό "όπου φτωχός και η μοίρα του", επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Γι' αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολική στάση ταξικής αλληλεγγύης εκ μέρους της εργατικής τάξης της χώρας μας, που εκφράστηκε με τη χτεσινή πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ