ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σβήνουν οι ελπίδες διάσωσης επιζώντων
  • Πλησιάζουν τους 7.000 οι νεκροί
  • Αυξάνονται κάθε ώρα οι αριθμοί των θυμάτων
  • Στις φλόγες εξακολουθεί να βρίσκεται το διυλιστήριο στο Ιζμίτ
  • "Χάος" στις σωστικές προσπάθειες καταγγέλλει ο τουρκικός Τύπος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε χτες το βράδυ τους 6.500, ενώ έσβηναν προοδευτικά οι ελπίδες ανάσυρσης επιζώντων από τους δεκάδες χιλιάδες, που βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια, που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός 7,4 Ρίχτερ της Τρίτης.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας Channel 6 ανέφερε ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000, δεν έδωσε όμως αναφορά της πηγής του.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο "Ανατολή" έδωσε νέους απολογισμούς χτες το απόγευμα από το Ιζμίτ, το Γκολτσούκ και τη Γιάλοβα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε περίπου 7.000.

Στο μεταξύ ένας μετασεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναφέρθηκε χτες στο Ακιαζί της Σακάιυας, στη Δυτική Τουρκία. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Ηταν ο ισχυρότερος από τους δέκα μετασεισμούς, που σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έγινε αισθητός ως την Κωσταντινούπολη.

Οι ιστορίες διάσωσης που μεταδίδονταν από τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μερικές ελπίδες στα μέλη των σωστικών συνεργείων - αναφορές για "θαύματα" στα ερείπια. Ενα κοριτσάκι ηλικίας 15 ημερών ανασύρθηκε από τα ερείπια, αφού παρέμεινε κάτω απ' αυτά για περισσότερο από 48 ώρες. Ενα εννιάχρονο κοριτσάκι, που η μητέρα του δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ζούσε, το βρήκε καθώς μεταφερόταν σε ένα ασθενοφόρο, έπεσε επάνω του και το φιλούσε.

Σε μια άλλη περίπτωση η αστυνομία δέχτηκε κλήση από κινητό τηλέφωνο από κάποιον που ήταν παγιδευμένος κάτω από τα ερείπια με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του...

Ωστόσο, είναι δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι, και οι ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί λιγοστεύουν κάθε ώρα που περνάει. Ο δήμαρχος του Γκολτσούκ ανέφερε ότι τουλάχιστον 10.000 βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Οργισμένοι πολίτες στράφηκαν χτες και εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός θεσμού της χώρας που δεν έχει συνηθίσει να δέχεται επικρίσεις από πολίτες. Αρκετοί διαμαρτύρονταν στο Γκολτσούκ ότι, ενώ ουδείς έχει έρθει να τους βοηθήσει να σώσουν τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους μέσα στην πόλη, τους στρατιώτες της ναυτικής βάσης βοηθά μια ομάδα 100 ατόμων από το Ισραήλ.

"Γιατί το κράτος δεν έσπευσε να στείλει στρατιωτικές μονάδες απ' όλη τη χώρα στις περιοχές που επλήγησαν για να βοηθήσουν στις σωστικές προσπάθειες, παραμένει μυστήριο", δήλωσε ο Ιλνούρ Τσεβίκ, διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας "Turkish Daily News".

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισκέφθηκαν και οι δύο τις πληγείσες περιοχές, αλλά ο κόσμος θέλει βαριά μηχανήματα, εμπειρογνώμονες και λίγη καθοδήγηση από το κράτος.

"Λέγονται πολλά, δε γίνεται τίποτε", είπε ένας άνδρας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Πρόσθεσε πως η γυναίκα του, η μητέρα του και δύο ανίψια του είναι ακόμη παγιδευμένοι στα ερείπια ενός διαμερίσματος και μετά έδωσε τη διεύθυνση του, ελπίζοντας ότι κάποιος αρμόδιος θα έρθει να βοηθήσει...

Κίνδυνοι επιδημιών

Στο μεταξύ συνέχιζαν να επισείονται φόβοι επιδημιών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων ζουν στο ύπαιθρο - από το φόβο των μετασεισμών - και πτώματα παραμένουν εκτεθειμένα, σταδιακά αποσυντιθέμενα.

Ο καθηγητής Αλφρεντ Νασάουερ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ - Κοχ στο Βερολίνο επισήμανε ότι η καταστροφή των συστημάτων παροχής νερού και αποχέτευσης, προειδοποίησε, είναι πιθανό να συντείνουν στην εμφάνιση "ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και διαρροιών". Η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υγειονομικών εγκαταστάσεων όπως τουαλετών και οι υψηλές θερμοκρασίες, που συμβάλλουν ώστε να μετατραπούν τα στάσιμα νερά σε καλλιέργειες ιών, δημιουργούν μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, είπε ο Νασάουερ. Επιπλέον, η εναλλαγή ζεστών ημερών και δροσερών νυκτών εξασθενίζει περαιτέρω τα θύματα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "ένας τέτοιος σεισμός σε μια πιο εύκρατη χώρα δε θα είχε τόσο δραματικές συνέπειες".

Ο Μισέλ Θεριέν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) επισήμανε επίσης χθες ότι "θεωρητικά" υπάρχουν κίνδυνοι επιδημιών, αλλά έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία τους. Μιλώντας στο BBC, ο γιατρός είπε πάντως ότι "οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού είναι πιο μακροπρόθεσμος... ειδικά για τις γυναίκες και τους ανέργους... που θα συνεχίσουν να απειλούνται ακόμα κι όταν ο Τύπος θα έχει ξεχάσει το σεισμό".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε χτες ότι "σκηνουπόλεις θα εγκατασταθούν στις δεινότερα πληγείσες περιοχές (και) από σήμερα (χθες) θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις ιατρικές και τις άλλες εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και καθαριότητας". Πρόσθεσε ότι "τα τρόφιμα και οι σκηνές για τους άστεγους είναι ανεπαρκή. Δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού". Υπογράμμισε, επίσης, προβλήματα στη μεταφορά της βοήθειας λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο από το σεισμό. "Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να φτάσουμε σε απομονωμένα χωριά".

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ πρόσθεσε ότι το κράτος θα αναλάβει "το συντομότερο δυνατόν, για λόγους υγείας" την ταφή των πτωμάτων που δε θα ζητηθούν από συγγενείς ή φίλους των αγνοουμένων.

Ο τουρκικός Τύπος

Πικρόχολα σχόλια κυριαρχούσαν χτες στον τουρκικό Τύπο για το "φιάσκο" της οργάνωσης των επιχειρήσεων διάσωσης μετά το σεισμό. Ενώ επαναλήφθηκαν οι κατηγορίες για τη βραδύτητα και την έλλειψη μέτρων, που ώφειλαν να έχουν λάβει οι αρχές μετά τους προηγούμενους σεισμούς.

"Οι προσπάθειες των κέντρων για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα τέλειο φιάσκο", έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η "Μιλιέτ".

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως ένας εργολάβος στην περιοχή της Γιάλοβα, η οποία επλήγη δεινότερα από το σεισμό, μόλις διέφυγε το λιντσάρισμα, ενώ το αυτοκίνητό του απανθρακώθηκε εντελώς, από τον εξοργισμένο πληθυσμό, καθώς το 90% των κτιρίων που κατασκεύασε κατέρρευσε...

Για την "Τζουμχουριέτ", "η υπόθεση του σεισμού εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις. Πρώτα οι νεκροί και οι τραυματίες και κατόπιν οι κατηγορίες. Η ίδια ιστορία εδώ και 40 με 50 χρόνια. Και τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί; Το ζήτημα αναφύεται μόνον όταν τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά, κατόπιν εξαφανίζεται".

Αλλος αρθρογράφος, επικρίνοντας τα κέντρα διαχείρισης κρίσεων, κάγχασε ρωτώντας "εάν η μόνη λειτουργία του κράτους είναι να μετρά τους νεκρούς".

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καταγγέλλονται η έλλειψη ελέγχων και επιθεωρήσεων των οικοδομών, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν κατασκευαστεί κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας ή είναι αυθαίρετες.

Σύμφωνα με μία εφημερίδα "δεν έχουμε ανάγκη από σεισμό για να πέσουνε τα σπίτια μας. Ενα αεράκι αρκεί".

Η "Χουριέτ" έγραψε "πως ο σεισμός απέδειξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπραξαν τίποτε για να προφυλάξουν τις ζωές και την περιουσία των πολιτών ή τους φυσικούς και βιομηχανικούς πόρους της χώρας"."Οι ήρωες" είναι ο τίτλος της "Σαμπάχ", που πλέκει το εγκώμιο για τις "εξαίρετες προσπάθειές τους" στις τουρκικές ομάδες διάσωσης και στις ξένες, από τη Ρωσία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Η οικονομία

Οι καταστροφές από το σεισμό αναμένεται να "πλήξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης", όπως επανέλαβαν χθες δυτικά μέσα ενημέρωσης. Το πιο ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι η περιοχή που επλήγη παρήγε το 35% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα δε με την τουρκική οικονομική εφημερίδα "Finansal Forum", ο σεισμός ενδέχεται να κοστίσει 25 δισ. δολάρια. Η εκτίμηση της εφημερίδας αναφερόταν στις ζημιές στην παραγωγή από το χτύπημα. Ο Ερκούτ Γιουτσάογλου, επικεφαλής του TUSIAD - του συνδέσμου των τουρκικών βιομηχανιών - εκτίμησε από την πλευρά του ότι το κόστος για την ανακούφιση των πληγών από το σεισμό θα ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια.

"Η οικονομία ήταν ήδη σε κακή κατάσταση", παραδέχτηκε ο Ετσεβίτ χθες. "Τώρα, θα είναι χειρότερα".

Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα, που αποφάσισε να συμμετάσχει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, ανακοίνωσε τη χορήγηση δύο δανείων ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε την Τουρκία για την υποστήριξή του τη στιγμή που μια πίστωση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

"Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και οι συνεργάτες του μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο", δήλωσε ο Μισέλ Καμντεσί, διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στην τουρκική κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκαν μαζί μας τον Ιούνιο και έδειξε ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα. Η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι μαζί τους και με το λαό που έχασε τόσα πολλά", ανέφερε ο Καμντεσί.

Το κοινοβούλιο στην Τουρκία ανέβαλε τη συζήτηση για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε το ΔΝΤ για να αφιερωθεί στη βοήθεια προς τις πληγείσες από το σεισμό επτά επαρχίες.

Στο διυλιστήριο

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε χθες ότι η φωτιά στο διυλιστήριο του Ιζμίτ τέθηκε υπό έλεγχο. "Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί σε δύο μόνο δεξαμενές από επτά που ήταν αρχικά. Μπορούμε να πούμε πως πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο", δήλωσε.

Υπεύθυνοι της Tupras, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις, είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες πως η πυρκαγιά μπορεί να κατασταλεί και πως ακόμη βρίσκονται στο έλεος του πυρός πέντε δεξαμενές νάφθας και ακατέργαστου πετρελαίου.

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου εκκενώθηκαν από το φόβο των εκρήξεων σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς στις υπόλοιπες δεξαμενές (το εργοστάσιο διαθέτει 80, και αποθηκεύει 700.000 τόνους συνολικά).

Η εμπειρία των Ελλήνων σεισμοπαθών...

Η αδυναμία του τουρκικού κράτους να περιθάλψει και να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού, που έπληξε τη γειτονική χώρα, έκανε κάποιους στην "από δω πλευρά" να σαρκάζουν. Μόνο που η ελληνική εμπειρία δείχνει πως και οι Ελληνες σεισμοπαθείς, κάθε άλλο παρά εύκολα τα βρήκαν στη συνέχεια.

Χρόνια μετά από την ατυχία που τους έπληξε, άνθρωποι συνεχίζουν να βασανίζονται. Μόνοι τους πασχίζουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, καθώς χρήματα δεν εκταμιεύονται για να στηριχτούν οικονομικά. Την ίδια ώρα διάφοροι "έξυπνοι" ροκανίζουν κονδύλια, που προορίζονταν για τους πληγέντες. Οι ακόλουθες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές:

  • Γρεβενά: Μάης του '95. 6,6 Ρίχτερ οδηγούν εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο. Πάνω από 700 κτίρια καταρρέουν σε 12 κοινότητες και οικισμούς του νομού. Ο ίδιος σεισμός χτυπά και την Κοζάνη.Σε 30 κοινότητες καταρρέουν περίπου 1.000 σπίτια.

Στα Γρεβενά μέχρι και σήμερα περίπου 1.500 άνθρωποι επιβιώνουν σε λυόμενα αλλά και σκηνές, στο συνοικισμό των Γρεβενών Καλαμίτσι και στα χωριά Καλόχη και Μεσόλακκος.Στην Κοζάνη παρατηρούνται προβλήματα σε κάποια χωριά (όπως στο χωριό Φρούριο), όπου σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και οι ιδιοκτήτες τους κλήθηκαν να τα εγκαταλείψουν. Τα σπίτια κατεδαφίστηκαν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ακόμα δεν έχουν στηριχτεί οικονομικά για να κτίσουν νέα. Ετσι, αναγκάζονται και "φιλοξενούνται" σε συγγενείς ή νοικιάζουν.

  • Πάτρα: Ιούλης του '93. 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή συγκλονίζουν την περιοχή. Παλαιά σπίτια γκρεμίζονται και περίπου άλλα 200 κτίρια παθαίνουν σοβαρές ζημιές. Τα βάσανα της Αχαϊ ας δε σταματούν εκεί. Τον Ιούνη του '95, στο Αίγιο 6,1 Ρίχτερ στέλνουν 26 ανθρώπους στον τάφο και τραυματίζουν δεκάδες άλλους. Γκρεμισμένα σπίτια παντού και Γάλλοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ξενοδοχείου που κατέρρευσε στο χωριό Βαλιμίτικα.

Τι γίνεται σήμερα; Οι ρυθμοί με τους οποίους η κεντρική διοίκηση εγκρίνει τη χορήγηση χαμηλότοκων ή επιδοτούμενων δανείων είναι απελπιστικοί. Ελάχιστα εγκρίνονται κάθε χρόνο. Ο λόγος δεν είναι απλά η γραφειοκρατία, αλλά και η επιθυμία της κυβέρνησης να μη δώσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα σχέδιά της να επιμηκύνει χρονικά το κόστος, αφήνοντας τους σεισμόπληκτους στη μοίρα τους, μόνοι να παλεύουν για τη νέα στέγη. Μια εφάπαξ ενίσχυση των 200 χιλιάδων δραχμών, που δόθηκε ανά οικογένεια, δεν έφτασε ούτε για "ζήτω". Παράλληλα, δεν εκπονήθηκε κανένα σοβαρό σχέδιο για την αναβάθμιση των περιοχών αυτών και για την ανοικοδόμησή τους με βάση σύγχρονα πρότυπα. Τέλος, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν κατεδαφιστεί κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και έχουν εγκαταλειφθεί. Εκφράζονται φόβοι πως με επόμενο σεισμό θα σωριαστούν και ενδεχομένως θρηνήσουμε νέα θύματα.

  • Πύργος: Στην Ηλεία 5,2 Ρίχτερ το Μάρτη του '93 οδηγούν περίπου 7.000 ανθρώπους στο δρόμο. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες, σεισμόπληκτοι ζούσαν ακόμα μέσα σε λυόμενα. Πολλοί που νοικιάζουν σπίτι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, κυρίως επειδή και πριν τους σεισμούς ζούσαν σε σπίτι που νοίκιαζαν. Η επιδότηση ενοικίου έχει σταματήσει. Επιπλέον, πριν τους σεισμούς, τα ενοίκια ήταν αρκετά χαμηλότερα, απ' ό,τι μετά τους σεισμούς. Η διαφορά που προέκυψε βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Επιπλέον, πολλά ακούγονται για τους τρόπους με τους οποίους ορισμένοι "σεισμόπληκτοι" εξασφάλισαν δάνεια και επιχορηγήσεις για επισκευή ή ανοικοδόμηση κτιρίων. Χαριτολογώντας, κάποιοι μιλούν για "σωσμό" και όχι για σεισμό.
  • Λευκάδα: Δυο σεισμοί 5,2 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το Δεκέμβρη του '94, καταστρέφουν περίπου 30 σπίτια στο χωριό Καλαμίτσι,αλλά και στους γύρω οικισμούς. Η περίπτωση της Λευκάδας είναι ενδεικτική για το τι έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές. Αποκατάσταση ζημιών έγινε. Αλλά δάνεια δεν πήραν μόνο πληγέντες, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς. Ιστορίες για "ρεμούλες" αφθονούν. Και κάνουν λόγο για σπίτια που χωρίς να χρειάζονται αποκατάσταση, δανειοδοτήθηκαν, αφού οι ιδιοκτήτες έδωσαν το "κατιτίς" στους εγκρίνοντες το δάνειο. Τα δάνεια αυτά ονομάστηκαν και "προεκλογικά"...
  • Καλαμάτα.Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και οι γύρω περιοχές το '86 δονούνται από 6,3 Ρίχτερ. Εκατοντάδες οικογένειες μένουν στο δρόμο. Δεκατρία χρόνια μετά και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου η πόλη "να μη δίνει εικόνα σεισμοπαθούς περιοχής", υπάρχουν ακόμα οικογένειες που διαβιούν σε λυόμενα. Λυόμενο φιλοξενεί και δημοτικό σχολείο της πόλης. Επιπλέον, η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τα λαϊκά στρώματα καθιστά δύσκολη υπόθεση την αποπληρωμή των δανείων, που πάρθηκαν για επισκευές, αγορές ή ανοικοδομήσεις σπιτιών.
Βοήθεια από την Ελλάδα

Αναχώρησε χτες από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το 4ο κατά σειρά C-130, με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Μεταφέρει 15 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι "Γιατροί του Κόσμου" και το ΕΚΑΒ, καθώς και μια ιατρική κινητή μονάδα των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι τουρκικές Αρχές ζητούν σκηνές,κουβέρτες,φάρμακα και κονσέρβες.Στην κατεύθυνση αυτή, με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τρία συντονιστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή για τη συγκέντρωση του παραπάνω υλικού. Σχετική επιστολή έχει σταλεί σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους φορείς της χώρας. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί - ήδη υπάρχει αυξημένη διάθεση προσφοράς από φορείς, την εκκλησία, και απλούς πολίτες - θα μεταφερθεί στην Τουρκία, οδικώς ή αεροπορικώς, εντός των προσεχών ημερών. Αμεσα θα ανοιχτεί και τραπεζικός λογαριασμός.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει απαίτηση από τις τουρκικές αρχές για πλάσμα και αίμα, καθώς έχουν τρόπους να το συντηρήσουν.

Στο μεταξύ, επέστρεψε χτες από την Τουρκία ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εικόνες που μετέφερε κάνουν λόγο για "τραγική κατάσταση" και "έλλειψη συντονισμού". Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνδρες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) αξιοποιήθηκαν μόνο σε μια πολυκατοικία - αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα. Τα περισσότερα άτομα που ανέσυραν τα διάφορα συνεργεία από τα συντρίμμια ήταν νεκροί, ενώ πολλά τα μάζευαν μαζί με τα μπάζα που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, φοβούμενοι επιδημίες.

  • Από τις εννιά το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, θα μπορούν όσοι Περιστεριώτες επιθυμούν να συγκεντρώνουν υλικό για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία. Ο,τι συγκεντρωθεί θα προωθηθεί στην Τουρκία με τη φροντίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου.
  • Οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Γενική Γραμματεία του Δήμου, στην οδό Λιοσίων 22, η οποία θα είναι ανοιχτή κατά τις εργάσιμες ώρες.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Σωματεία της Αθήνας αποφάσισαν καμπάνια για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους από το σεισμό και κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό 002-01-081508-61 της ΑΤΕ που άνοιξε το ΠΑΜΕ

Προχτές ήταν η Κούβα. Χτες η Γιουγκοσλαβία. Σήμερα και η Τουρκία. Για διαφορετικούς λόγους, όποτε λαός χρειάστηκε βοήθεια, τα ελληνικά συνδικάτα την προσέφεραν πρόθυμα και απλόχερα. Σήμερα που η εργατική τάξη της Τουρκίας δοκιμάζεται και μαρτυράει στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, τα συνδικάτα ρίχνονται ξανά στη μάχη για να εκφράσουν, άμεσα και έμπρακτα, την αλληλεγγύη τους.

Την έναρξη σχετικής καμπάνιας αποφάσισαν, χτες το βράδυ, σωματεία της Αθήνας, που πήραν μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στα πλαίσια της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε και το ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη φάνηκε καθαρά ότι η έκφραση αλληλεγγύης είναι κάτι παραπάνω από ανθρωπιστική υποχρέωση, είναι ταξικό καθήκον των εργατών όλων των χωρών που δεν τους χωρίζει τίποτε, αντίθετα τους ενώνουν πολλά και, κύρια, η πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Πρακτικά τα σωματεία αποφάσισαν να ανοιχτούν πλατιά στους εργαζόμενους, ζητώντας τη συμβολή τους για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, που αντιπροσωπεία συνδικαλιστών θα συνοδεύσει στην Τουρκία. Ταυτόχρονα καλούν τους εργάτες από το υστέρημά τους να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό που άνοιξε το ΠΑΜΕ στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό 002-01-081508-61.Επιπλέον τα σωματεία προσανατολίζονται και σε άλλες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, όπως συνέντευξη Τύπου, διοργάνωση μιας συναυλίας ή άλλης πολιτιστικής εκδήλωσης.

Επίσης θα γίνουν επαφές με συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τα είδη που έχουν περισσότερο ανάγκη οι σεισμόπληκτοι. Τέλος θα διερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης αιμοδοσίας για τις ανάγκες σε αίμα των νοσοκομείων της Τουρκίας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος τα Σωματεία: Οικοδόμων, Μετάλλου, Ηθοποιών, Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών, ΜΙΝΙΟΝ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελέχη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συμπαράσταση από την ΠΟΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη της για τα θύματα του σεισμού και για τους άλλους πληγέντες στη γειτονική χώρα, έστειλε προς τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις της Τουρκίας την παρακάτω επιστολή:

"Η ΠΟΕΣΥ, ως εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την τραγωδία που σκόρπισε ο Εγκέλαδος στις πληγείσες περιοχές. Τα όσα μετέδωσαν και πάλι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στη δυστυχία του τουρκικού λαού δίνουν σαφέστατα την τραγική εικόνα του θανάτου και της καταστροφής. Θέλουμε να διαβιβάσουμε προς όλους τα συλλυπητήρια για τους θανάτους και τη βαθιά μας θλίψη για τους τραυματίες και όσους άλλους επλήγησαν. Ελπίζουμε ότι με τη συμπαράσταση τη δική μας και όλων των ανθρώπων του Τύπου ο βαριά χτυπημένος τόπος σας θα ξαναβρεί τη δύναμη για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών της σημερινής πραγματικότητας".

Κανένας να μη μείνει αδιάφορος

Ανακοίνωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στο λαό της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας, εκφράζει το ΚΚΕ και καλεί τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους εργαζόμενους της χώρας να ενισχύσουν, ηθικά και υλικά, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει φορείς του μαζικού κινήματος για την ανακούφιση του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

"Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία αφήνει πίσω του εκατόμβες χιλιάδων θυμάτων.

Η καταστροφική μανία του Εγκέλαδου έχει πλήξει ιδιαίτερα τη φτωχολογιά της Βορειοδυτικής Τουρκίας, την εργατική τάξη αυτής της περιοχής, την οποία το κυνηγητό του κέρδους στοίβαζε σε κτίρια "χάρτινους πύργους", με παντελή έλλειψη αντισεισμικής προστασίας.

Ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη ενός ολόκληρου λαού δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο κανέναν.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στο λαό της γειτονικής χώρας και καλεί τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους εργαζόμενους της χώρας να ενισχύσουν, ηθικά και υλικά, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει φορείς του μαζικού κινήματος για την ανακούφιση του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού".

Το 8χρονο αγοράκι ήταν μάλλον στους "τυχερούς" που ανασύρθηκαν από τα ερείπια

Η μυρωδιά των νεκρών κάτω από τα ερείπια έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης του "Ρ" και του "902" προς τον τουρκικό λαό

O "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τουρκικού λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα, ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό μας λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ