Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Βοήθεια από την Ελλάδα

Αναχώρησε χτες από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το 4ο κατά σειρά C-130, με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Μεταφέρει 15 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι "Γιατροί του Κόσμου" και το ΕΚΑΒ, καθώς και μια ιατρική κινητή μονάδα των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι τουρκικές Αρχές ζητούν σκηνές,κουβέρτες,φάρμακα και κονσέρβες.Στην κατεύθυνση αυτή, με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τρία συντονιστικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή για τη συγκέντρωση του παραπάνω υλικού. Σχετική επιστολή έχει σταλεί σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους φορείς της χώρας. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί - ήδη υπάρχει αυξημένη διάθεση προσφοράς από φορείς, την εκκλησία, και απλούς πολίτες - θα μεταφερθεί στην Τουρκία, οδικώς ή αεροπορικώς, εντός των προσεχών ημερών. Αμεσα θα ανοιχτεί και τραπεζικός λογαριασμός.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει απαίτηση από τις τουρκικές αρχές για πλάσμα και αίμα, καθώς έχουν τρόπους να το συντηρήσουν.

Στο μεταξύ, επέστρεψε χτες από την Τουρκία ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εικόνες που μετέφερε κάνουν λόγο για "τραγική κατάσταση" και "έλλειψη συντονισμού". Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνδρες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) αξιοποιήθηκαν μόνο σε μια πολυκατοικία - αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα. Τα περισσότερα άτομα που ανέσυραν τα διάφορα συνεργεία από τα συντρίμμια ήταν νεκροί, ενώ πολλά τα μάζευαν μαζί με τα μπάζα που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, φοβούμενοι επιδημίες.

  • Από τις εννιά το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, θα μπορούν όσοι Περιστεριώτες επιθυμούν να συγκεντρώνουν υλικό για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία. Ο,τι συγκεντρωθεί θα προωθηθεί στην Τουρκία με τη φροντίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου.
  • Οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Γενική Γραμματεία του Δήμου, στην οδό Λιοσίων 22, η οποία θα είναι ανοιχτή κατά τις εργάσιμες ώρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ