Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Αθώο περιστέρι... " ο "UCK", κατά τον Χάτσι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ούτε με φόνους, ούτε με εμπρησμούς, ούτε με επιθέσεις έχει σχέση ο "UCK", ισχυρίστηκε χτες ο ηγέτης της οργάνωσης Χασίμ Χάτσι, επιχειρώντας να αποδώσει τις ευθύνες για την έξαρση της βίας σε "μεμονωμένες" εγκληματικές ομάδες ή άτομα που δρουν ανεξέλεγκτα για να "σπιλώσουν" τη δράση της οργάνωσης! Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Χάτσι δε φαίνεται να πιάνουν τόπο μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα των καθημερινών - εγκληματικών τις περισσότερες φορές... - πράξεων μίσους και αντεκδίκησης αλλά και ταραχών που υποκινούν ανώτερα στελέχη ή τοπικοί παράγοντες του "UCK" σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνεται η "αμηχανία" των αξιωματούχων "KFOR" και ΟΗΕ για τη συμμετοχή ή ανάμειξη μελών ή στελεχών του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" σε πράξεις βίας που σαρώνουν την επαρχία, ο Χάτσι, που ως γνωστόν αυτοπροβάλλεται ως"πρωθυπουργός" των Κοσσοβάρων Αλβανών, δε θα μπορούσε παρά να "απολογηθεί" έστω και για τα μάτια του κόσμου.

Ετσι, χτες, ο Χάτσι επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εκατέρωθεν κατά του "UCK" χαρακτηρίζοντάς τες ως τουλάχιστον "αβάσιμες". Υποστήριξε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης δε γνωρίζουν τίποτε... για τους φόνους Σέρβων, Τσιγγάνων και άλλων μειονοτήτων, δεν ξέρουν το παραμικρό για τους δράστες διαφόρων μορφών επιθέσεων, πυρπολισμών, εκβιασμών, απαγωγών.

Με άλλα λόγια όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είπε χτες ο Χάτσι, δεν κάνει άλλο από το να παραπληροφορεί και να σπιλώνει τον "αγώνα" του "UCK". Πρόσθεσε δε αρκετά "σιβυλλικά", πως τέτοια "παραπληροφόρηση κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της οργάνωσης να αφοπλιστεί και να εφαρμόσει επιτυχώς (;) τη συμφωνία αφοπλισμού που είχε κλείσει με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ"... Τι φταίει λοιπόν για το φαύλο κύκλο βίας που σαρώνει το Κοσσυφοπέδιο; Ποιος είναι πίσω απ' όλα αυτά; "Μεμονωμένα άτομα ή εγκληματικές ομάδες που δεν έχουν σχέση με τον "UCK"" είπε ο Χάτσι, καταδικάζοντας μάλιστα και "κάθε πράξη βίας και απειλής κατά Κοσσοβάρων πολιτών που γίνονται με σκοπό τη δυσφήμιση της οργάνωσης". Εν κατακλείδι, ο Χάτσι διακήρυξε την "ετοιμότητα του "UCK" να πολεμήσει κάθε ενέργεια που αντιτίθεται στην εφαρμογή της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο" ενώ χαρακτήρισε"στρατηγικό στόχο την οικοδόμηση ενός σταθερού και δημοκρατικού Κοσσόβου, όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ίσοι".

Την ώρα που ο Χάτσι προέβαινε στις παραπάνω δηλώσεις, ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο "στρατηγός" Ατζίμ Τσέκου, έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους ξένους δημοσιογράφους πως ο "UCK" είναι μια οργάνωση που σέβεται και συμμορφώνεται με τους όρους της ΝΑΤΟικής συμφωνίας παράδοσης όπλων.

"Οπως γνωρίζετε, σήμερα εκπνέει η διορία για την παράδοση από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου του 60% του εξοπλισμού του. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι ο "UCK" συμμορφώθηκε πλήρως", είπε ο Τσέκου υπαινισσόμενος πως τίποτε (;) δεν κλείνει το δρόμο για την "αποστρατιωτικοποίηση" της οργάνωσης και το "μετασχηματισμό" της σε φορέα εξουσίας... Πάντως, οι δηλώσεις Τσέκου αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τη διοίκηση της "KFOR".

Τα τελευταία κρούσματα βίας

Επίθεση σε χριστιανικό ναό, στο Νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο εξαπέλυσαν αργά προχτές βράδυ άγνωστοι δράστες χρησιμοποιώντας δύο χειροβομβίδες και δύο βόμβες μολότοφ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Ιταλών στρατιωτών της "KFOR" που φύλαγαν τον ναό καθώς και υλικές ζημιές στο κτίριο. Η επίθεση έγινε στην πόλη Τζακόβιτσα. Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε πως ένα μέλος του "UCK" έπεσε νεκρός, λίγα μέτρα έξω από το στρατηγείο της οργάνωσης στην Πρίστινα, από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Τέλος, νωρίς χτες το πρωί, σημειώθηκαν απόπειρες εμπρησμού σε 20 σπίτια Σέρβων στην Πρίστινα. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση στρατιωτών της "KFOR", τα οικοδομήματα γλίτωσαν από την ολική καταστροφή.

Μίνι - "εργολαβία" της αλβανικής "ΤΕΛΕΚΟΜ" στο Κόσσοβο

Ο πρωθυπουργός της αλβανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες πως η εταιρία τηλεπικοινωνιών "ΤΕΛΕΚΟΜ" θα αναλάβει την εγκατάσταση μερικών τηλεφωνικών γραμμών στο Κοσσυφοπέδιο.

"Θεωρώ πως αυτή η εξέλιξη θα είναι μία θετική επέκταση των δραστηριοτήτων της "ΤΕΛΕΚΟΜ" στο Κοσσυφοπέδιο" σχολίασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο μετά τη συνάντησή του με στελέχη της εταιρίας. Ο Μάικο είπε πως το σχέδιο της "ΤΕΛΕΚΟΜ" έχει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησής του καταλήγοντας πως "όπου μένουν Αλβανοί, θα υπάρχει χώρος για συνεργασία"...

Το σχέδιο της "ΤΕΛΕΚΟΜ" για την εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών στο Κόσσοβο, θεωρείται μία επένδυση 200.000 δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ