ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Οικοδομικός βερμπαλισμός για εξωραϊσμό

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ επιχειρεί να παρουσιάσει έργο με στοιχεία από τότε που ο Οργανισμός ήταν δημόσιος

"Στάχτη στα μάτια" του εργαζόμενου και φορολογούμενου πολίτη, επιχείρησε να ρίξει η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) - ΑΕ,με στοιχεία, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο του 5ετούς κατασκευαστικού προγράμματος που εξαγγέλθηκε, για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Μάρτη. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο Μανώλης Δανδουλάκης,γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, "για να δείξει ότι παράγει έργο, όχι μόνο καπηλεύτηκε την εργασία των εργαζόμενων στον ΟΣΚ, αλλά συμπεριέλαβε στοιχεία, πριν ακόμη ο Οργανισμός μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που όχι τυχαία ανακοινώθηκαν χτες - παράλληλα με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για το Ολοήμερο Σχολείο και Νηπιαγωγείο - η διοίκηση του Οργανισμού κάνει λόγο για παράδοση 100 σχολικών μονάδων τα τελευταία 2 χρόνια, συμβάσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή 2.172 σχολικών αιθουσών, ενώ κάνει λόγο ακόμα και για "εξάλειψη" της διπλοβάρδιας, με την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς.

Η πραγματικότητα, όμως, κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τα στοιχεία της ΟΣΚ - ΑΕ, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στον κατασκευαστικό τομέα, αφού η μελέτη και η κατασκευή έχει πλέον περάσει στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλωστε, από τα στοιχεία, δε φαίνεται καμία πρόοδος, όσον αφορά την παρούσα κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών, που δημιουργεί η εφαρμογή της "εκπαιδευτικής" μεταρρύθμισης και το "σχολείο του 2000", με σχολικές αίθουσες, εργαστήρια, αίθουσα υπολογιστών, βιβλιοθήκες, κλπ.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Μανώλης Δανδουλάκης, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ - ΑΕ, έκανε λόγο για "ανακρίβειες" και "καπηλεία" του έργου των εργαζόμενων από την ΟΣΚ - ΑΕ, τονίζοντας: "Γίνεται προσπάθεια μετατόπισης του ουσιαστικού έργου του ΟΣΚ, που ήταν η μελέτη και κατασκευή σχολικών μονάδων, σε κατασκευή βιβλιοθηκών (που αφορά κύρια τον Λαμπράκη) και ΙΕΚ, με χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Και αυτό, γιατί, όπως είπε, "η μελέτη και η κατασκευή σχολικής στέγης, έχει περάσει στα χέρια των δήμων με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ και με διπλάσιο κόστος. Οι δήμοι με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε εργολάβους, χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να κτίζονται ναι μεν σχολεία, αλλά με πάρα πολλές κακοτεχνίες, που επανειλημμένως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ".

Οπως επισήμανε ο Μ. Δανδουλάκης, με βάση τα δεδομένα, "η "μεταρρύθμιση" δεν μπορεί να σταθεί, γιατί η μελέτη που είχε εξαγγείλει ο ΟΣΚ για το κτιριακό των σχολείων της "μεταρρύθμισης" δεν είναι ακόμη έτοιμη, ενώ σε λίγε μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά". Αλλωστε, για την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" απαιτούνται σχολεία 16θέσια και όχι 12θέσια, που είναι τα σχολεία, ενώ για κάθε κατεύθυνση χρειάζεται μια αίθουσα, με αποτέλεσμα οι μαθητές το Σεπτέμβρη να ψάχνουν να βρουν αίθουσες, για να κάνουν μάθημα.

Ομως για την κάλυψη των αιθουσών, ο Οργανισμός χρησιμοποιεί τη λύση της προσθήκης αιθουσών στον αύλειο χώρο, ή ακόμα και της προέκτασης των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολείων και κατ' επέκταση και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αν συνδυαστεί με το ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παίρνει καθημερινά μεγάλες διαστάσεις σε Αττική και περιφέρεια, δεδομένης και της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα.

Οσο βέβαια για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών μονάδων και για τα κονδύλια που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, ότι θα δοθούν στον ΟΣΚ για συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων, εκ των πραγμάτων θα μείνουν στα χαρτιά, αφού βρισκόμαστε πριν τις επαναληπτικές εξετάσεις της Β Λυκείου στις 2 Σεπτέμβρη και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτέμβρη.

Πολλές φορές, άλλωστε, από τα ρεπορτάζ στις σελίδες του "Ρ" έχουμε επενειλημμένως αναφερθεί σε περιπτώσεις σχολείων που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των σχολείων της "μεταρρύθμισης", αλλά αποτελούν τουλάχιστον ντροπή, για την κατάντια της παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του 10ου Νηπιαγωγείου στην Καβάλα που στεγάζεται στο υπόγειο του 10ου Δημοτικού, που φυσικά δεν είναι η μοναδική.Στη Ν. Ιωνία

Στη Ν. Ιωνία το κτιριακό είναι θα λέγαμε μόνιμο πρόβλημα, ενώ όπως τονίζουν οι γονείς "αν όντως θέλουμε να μιλάμε για "ολοήμερο σχολείο", έτσι όπως τα θέλουμε εμείς και οι μαθητές χρειάζεται να κτιστούν σχολεία με πολλές αίθουσες, ώστε να μην αναγκαστούμε από το Σεπτέμβρη να μπουν στο δίλημμα της διπλοβάρδιας".

Οπως δήλωσε στο "Ρ" η Ξανθή Σταυρουλάκη μέλος της Γραμματείας της παράταξης "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία",πέρσι η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να μεταφέρει το πρόβλημα της ευθύνης για την ανεύρεση χώρων για την ανέγερση σχολικής στέγης στους γονείς, ζητώντας προτάσεις, τις οποίες και καταθέσαμε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είχαμε προτείνει ένα χώρο στην "Εριοτέκα" για τη στέγαση δύο δημοτικών, ενός γυμνασίου και νηπιαγωγείου, είχε συσταθεί και επιτροπή, αλλά ο κ. Μήτσης εκδότης της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", επειδή στον ίδιο χώρο κτίζει συγκρότημα με διαμερίσματα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου και η υπόθεση να μείνει μετέωρη", τόνισε.

Ανάλογη τύχη είχαν το οικόπεδο του "ΜΑΡΤΟΛΛΗ", που αν και απαλλοτριώθηκε από τον ΟΣΚ, ακόμη δεν έχει κτιστεί σχολείο, όπως και το οικόπεδο 914 "Σκαλτσή" στην Καλογρέζα, που επίσης απαλλοτριώθηκε, ενώ στην Ανατόλια χρειάστηκαν 20 χρόνια αγώνα των γονιών της περιοχής, για να κτιστεί σχολείο για τις ανάγκες του 6ου Γυμνασίου - Λυκείου".

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Φτηνές μεγαλοστομίες του υπουργού

Ενα χιλιάρικο τη μέρα για κάθε μαθητή, προϋπολόγισε η κυβέρνηση και έτσι τα κενά θα τα καλύψουν οικειοθελώς οι γονείς και χωρίς - κατά την έκφραση του Γερ. Αρσένη - να τους το ζητήσει το υπουργείο

Ούτε ένα χιλιάρικο την ημέρα ανά μαθητή για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο δεν είναι διατεθειμένο να ξοδέψει το υπουργείο Παιδείας, ενώ για κάθε παιδί στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, το κράτος θα διαθέσει το αστρονομικό ποσό των 1.785 δραχμών την ημέρα. Πάντως ο μέσος όρος της ημερήσιας δαπάνης ανά παιδί, στο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο δεν ξεπερνά τις 1.200 δραχμές.

Αυτά τα νούμερα προκύπτουν από κάποια στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης σε μια προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που τη διαπερνά η λογική της λιτότητας. Ο υπουργός δεν παρουσίασε αναλυτικά προϋπολογιστικά στοιχεία ούτε έδωσε απολογιστικά στοιχεία για το 1998 ώστε να υπάρχει ένας δείκτης σύγκρισης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργού, θα λειτουργήσουν 1.500 τμήματα δημιουργικών απασχολήσεων σε 1.163 δημοτικά και 700 τμήματα σε 686 νηπιαγωγεία. Για τα δημοτικά θα διαθέσει 7,44 δισ. δραχμές και για τα νηπιαγωγεία 6,749 δισ. δραχμές. Αν λοιπόν υπολογιστεί ότι σε κάθε τμήμα απ' αυτά μετέχουν 25 παιδιά, τότε στα δημοτικά θα πάρουν μέρος 37.500 παιδιά και στα νηπιαγωγεία 17.500 παιδιά.

Αν λοιπόν γίνουν οι αντίστοιχες διαιρέσεις (για εννιά μήνες και για 24 μέρες κάθε μήνα), προκύπτει ότι η ημερήσια δαπάνη είναι για μεν το δημοτικό 918 δραχμές και για το νηπιαγωγείο 1.785 δραχμές τη μέρα. Ο μέσος όρος και για το δημοτικό και το γυμνάσιο είναι 1.194 δραχμές.

Με τα κονδύλια αυτά, δε φτάνουν τα λεφτά ούτε για τους δασκάλους με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν απ' την τσέπη τους για τους δασκάλους καθώς και για το παιδαγωγικό υλικό. Ο υπουργός όμως δε δίστασε να παρουσιάσει αυτό το χαράτσι για τους γονείς ως... οικειοθελή χρηματική συνεισφορά προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα τα ολοήμερα σχολεία και χωρίς να τους το ζητήσει το υπουργείο!

Βέβαια η "εθελοντική" προσφορά είναι ο εξαναγκασμός της έλλειψης. Για παράδειγμα το 3ο Δημοτικό σχολείο της Ν. Ιωνίας, στο οποίο λειτούργησαν δύο τμήματα: Το ένα ήταν κρατικό - γιατί ένα δάσκαλο ενέκρινε η κυβέρνηση - και το άλλο ήταν με χρήματα των γονέων. Κι ενώ για το 1999 οι πιέσεις θα είναι μεγαλύτερες, ο υπουργός στη λίστα που έδωσε, προβλέπει πάλι ένα τμήμα, με αποτέλεσμα να πληρώσουν ξανά οι γονείς.

Κατά τα άλλα ο υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων με κρατική δαπάνη και για τη "θερμή" υποστήριξη που έχει ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης έκανε λόγο και για 2.200 νέες θέσεις εργασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, πράγμα όμως αδύνατο, αφού οι διορισμοί που ήδη έχουν ανακοινωθεί είναι πολύ λιγότεροι από πέρσι και από τις πραγματικές ανάγκες.

Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί, με την έναρξη της βάρδιας, ως τις 4 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα σπουδών - θεωρητικά βέβαια - εναλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου, ενώ οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, εξασφαλίζονται μετά από συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς των μαθητών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην πράξη βέβαια πολλά τέτοια τμήματα έχουν μετατραπεί σε απλή φύλαξη.

Χτες ο υπουργός Παιδείας πήγε σε ολοήμερο σχολείο στην Κυψέλη, που η υλικοτεχνική του υποδομή ήταν σε άσχημη κατάσταση. Διαπίστωσε ότι μόνο με λίγα χρήματα μπορεί να επιδιορθωθεί ένα σχολείο και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την ολοήμερη "φύλαξη" των μικρών μαθητών. Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι η υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία των αστικών κέντρων είναι σε άσχημη κατάσταση.

Οσον αφορά την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εμπλακεί στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου, προτείνοντας το 20% του προγράμματος σπουδών σε αυτό, ενώ πολλές φορές εμπλέκονται και στο να λειτουργήσουν καλύτερα, χωρίς να τους το ζητήσει το υπουργείο (!).

Δεν κρύβεταιη οπισθοδρόμηση

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο Θανάσης Γκεσούλης,οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ μας είπε: "Τηλεοπτικός αστέρας έχει γίνει τελευταία ο υπουργός Παιδείας προσπαθώντας να πείσει τους πάντες ότι η λεγόμενη "μεταρρύθμιση" (δηλαδή η οπισθοδρόμηση) βαίνει καλώς. Το υπουργείο Παιδείας όσο και αν προσπαθεί δε θα καταφέρει να κρύψει τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα της "μεταρρύθμισης", πολύ περισσότερο δε, να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα εφαρμογής της".

"Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οταν τα σχολεία που το υπουργείο για λόγους εντυπώσεων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων πότε τα βαφτίζει ΔΑΜΕΓ, πότε ολοήμερα και πότε διευρυμένου ωραρίου, λειτουργούν χωρίς τις κατάλληλες αίθουσες, την υλικοτεχνική υποδομή, το υλικό δημιουργικής απασχόλησης, τα κατάλληλα προγράμματα και το απαραίτητο προσωπικό, στην ουσία πρόκειται καθαρά για "παιδοφυλακτήρια" ή καλύτερα "πάρκινγκ με παρκόμετρα", όπως κατά καιρούς τα έχουν ονομάσει".

Για τις 2.200 νέες θέσεις που προκύπτουν από το ολοήμερο σχολείο, ο Θ. Γκεσούλης επισήμανε ότι οι λιγοστοί διορισμοί, που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο οργανικά τα ολοήμερα τμήματα (καλύπτουν μόνο κάτι παραπάνω από τα κενά που προέκυψαν από συνταξιοδοτήσεις!!). "Ετσι από ό,τι φαίνεται και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα καλυφθούν είτε με πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από συμπτύξεις τμημάτων και σχολείων, είτε με αναπληρωτές είτε (όπως συνηθίζεται άλλωστε) με τη χρηματοδότηση των γονιών". Καταλήγοντας τόνισε: "Μονόδρομος για το λαό - που κατά τον υπουργό Παιδείας έχει εκφράσει τη "θερμή υποστήριξή" του στο ολοήμερο σχολείο - είναι ο αγώνας για την κατάργηση των ν. 2525 και 2640, αγώνας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο, ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες".

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Με την απειλή της κεραίας

"Τα παιδιά μας δε θα γίνουν πειραματόζωα" καταγγέλλουν οι γονείς και δηλώνουν ότι δε θα ανοίξουν τα σχολεία αν δεν "κατέβει" η κεραία κινητής τηλεφωνίας της CΟSΜΟΤΕ που έχει τοποθετηθεί σε ταράτσα διπλανού σπιτιού

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να λειτουργήσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου το Σεπτέμβρη, είναι οι γονείς των μαθητών σε περίπτωση που δεν "κατέβει" η κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSΜΟΤΕ που έχει τοποθετηθεί σε ταράτσα διπλανού σπιτιού.

Η κεραία που βρίσκεται σε απόσταση "βολής" από το σχολείο - μόλις εφτά μέτρα - τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάη στην ταράτσα ιδιόκτητου τριώροφου κτιρίου παράνομα, καθώς δεν υπάρχει σχετική πολεοδομική άδεια και άδεια του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Την ίδια ώρα, μέσω δημοσιευμάτων εφημερίδων, κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν έκκληση να απαγορευτεί στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν ιστούς αναμετάδοσης (κεραίες) σε ακτίνα 200 μέτρων από σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα εξαιτίας πιθανής σχέσης της κεραίας βάσης με τον καρκίνο και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες!

Επίσης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμ. 571/1998), η εγκατάσταση κεραιών για κινητή τηλεφωνία πάνω σε κτίρια είναι παράνομη! Οπότε είναι αυθαιρέτως εγκαταστημένες οι κεραίες και άκυρες οι άδειες που βγήκαν για την τοποθέτησή τους γιατί δεν καλύπτονται από το νόμο.

Οι γονείς του 2ου Δημοτικού Χαϊδαρίου, από την πρώτη στιγμή, που αντιλήφθηκαν τη δημιουργία της κεραίας ξεκίνησαν αγώνα προκειμένου να μην κατασκευαστεί. Και από τις 24 Μάη 1999, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης γονέων το σχολείο ήταν κλειστό. Παράλληλα ο Σύλλογος ενημέρωσε το Δήμο, την Αστυνομία, την Πολεοδομία, την Εισαγγελία και το υπουργείο Μεταφορών, για το... παράνομο της υπόθεσης.

Οι αρμόδιοι - αναρμόδιοι παρά το ότι συμφωνούν με τη διαπίστωση πως η κεραία είναι παράνομη και πως η λειτουργία της είναι επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών και των περιοίκων, δεν κάνουν τίποτα, προκειμένου η εταιρία και ο ιδιώτης να την κατεβάσουν για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Πρόσφατα και προκειμένου να καθησυχάσουν τους γονείς από την COSΜΟΤΕ στάλθηκαν ειδικοί και αφαίρεσαν από την κεραία κάποια εξαρτήματα που ήταν επικίνδυνα.

Παρ' όλα αυτά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δε σταμάτησε και κατήγγειλε τη λειτουργία της κεραίας στην COSΜΟΤΕ, καταγγελία που συνυπογράφεται από την Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου, το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τον δήμαρχο Χαϊδαρίου και έστειλε εξώδικο που κοινοποιήθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς και σχετική καταγγελία στον εισαγγελέα, ενώ κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή εναντίον της COSΜΟΤΕ και του ιδιοκτήτη της ταράτσας που βρίσκεται η κεραία. Η αγωγή εκδικάζεται στις 8/9/99. Παράλληλα, σε επικυρωμένο έγγραφο, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για τη βλαπτικότητα των κεραιών, "θεωρείται σκόπιμο μέχρι την οριστικοποίηση των δεδομένων να αποφεύγεται η εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλπ.".

Η σκοπιμότητα, από την πλευρά της COSΜΟΤΕ, φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου από την COSΜΟΤΕ, στον πίνακα Α, ζητείται από τον αρμόδιο Διευθυντή Κατασκευαστικής Λειτουργίας και Συντήρησης της COSΜΟΤΕ Δ. Σκουλικάρη, να σημειώσει αν υπάρχουν σε κοντινές αποστάσεις σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί κλπ. Η απάντησή του Διευθυντή είναι αφοπλιστική και αστεία για όποιον επισκεφθεί το 2ο Δημοτικό, καθώς σημειώνει: "Δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, στα 200 μέτρα!".

Η ανταπάντηση των γονιών σε όλη αυτή την κατάσταση είναι συγκεκριμένη: "Το σχολείο δε θα ανοίξει αν δεν κατέβει η κεραία. Δε ζητάμε τη "σφράγισή" της όπως μας προτείνουν πολλοί. Ζητάμε να την γκρεμίσουν, διαφορετικά δε θα ανοίξουμε το σχολείο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε να παίξουν με τις ζωές των παιδιών μας", δήλωσε η Βαγγελιώ Βασιλακάκη - Θερμού, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

"Οχι πειράματα με τα παιδιά μας" γράφει το σύνθημα στον τοίχο. Στο βά

Λεζάντες

1ου

Κοινή λεζάντα

Χτεσινή φωτογραφία από το σχολικό συγκρότημα στην Ανατόλια της Νέας Ιωνίας. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να κτιστεί και ακόμα βρίσκεται στα τούβλα

2ου

Τα παιδιά στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο αναγκάζονται να σιτίζονται άσχημα, καθώς τρώνε συνέχεια σάντουιτς, γιατί οι γονείς τους τα παίρνουν στις 4 το απόγευμα

3ου

"Οχι πειράματα με τα παιδιά μας" γράφει το σύνθημα στον τοίχο. Στο βάθος η πολυκατοικία, όπου έχει τοποθετηθεί η κεραία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ