Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Με την απειλή της κεραίας

"Τα παιδιά μας δε θα γίνουν πειραματόζωα" καταγγέλλουν οι γονείς και δηλώνουν ότι δε θα ανοίξουν τα σχολεία αν δεν "κατέβει" η κεραία κινητής τηλεφωνίας της CΟSΜΟΤΕ που έχει τοποθετηθεί σε ταράτσα διπλανού σπιτιού

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να λειτουργήσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου το Σεπτέμβρη, είναι οι γονείς των μαθητών σε περίπτωση που δεν "κατέβει" η κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSΜΟΤΕ που έχει τοποθετηθεί σε ταράτσα διπλανού σπιτιού.

Η κεραία που βρίσκεται σε απόσταση "βολής" από το σχολείο - μόλις εφτά μέτρα - τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάη στην ταράτσα ιδιόκτητου τριώροφου κτιρίου παράνομα, καθώς δεν υπάρχει σχετική πολεοδομική άδεια και άδεια του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Την ίδια ώρα, μέσω δημοσιευμάτων εφημερίδων, κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν έκκληση να απαγορευτεί στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν ιστούς αναμετάδοσης (κεραίες) σε ακτίνα 200 μέτρων από σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα εξαιτίας πιθανής σχέσης της κεραίας βάσης με τον καρκίνο και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες!

Επίσης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμ. 571/1998), η εγκατάσταση κεραιών για κινητή τηλεφωνία πάνω σε κτίρια είναι παράνομη! Οπότε είναι αυθαιρέτως εγκαταστημένες οι κεραίες και άκυρες οι άδειες που βγήκαν για την τοποθέτησή τους γιατί δεν καλύπτονται από το νόμο.

Οι γονείς του 2ου Δημοτικού Χαϊδαρίου, από την πρώτη στιγμή, που αντιλήφθηκαν τη δημιουργία της κεραίας ξεκίνησαν αγώνα προκειμένου να μην κατασκευαστεί. Και από τις 24 Μάη 1999, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης γονέων το σχολείο ήταν κλειστό. Παράλληλα ο Σύλλογος ενημέρωσε το Δήμο, την Αστυνομία, την Πολεοδομία, την Εισαγγελία και το υπουργείο Μεταφορών, για το... παράνομο της υπόθεσης.

Οι αρμόδιοι - αναρμόδιοι παρά το ότι συμφωνούν με τη διαπίστωση πως η κεραία είναι παράνομη και πως η λειτουργία της είναι επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών και των περιοίκων, δεν κάνουν τίποτα, προκειμένου η εταιρία και ο ιδιώτης να την κατεβάσουν για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Πρόσφατα και προκειμένου να καθησυχάσουν τους γονείς από την COSΜΟΤΕ στάλθηκαν ειδικοί και αφαίρεσαν από την κεραία κάποια εξαρτήματα που ήταν επικίνδυνα.

Παρ' όλα αυτά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δε σταμάτησε και κατήγγειλε τη λειτουργία της κεραίας στην COSΜΟΤΕ, καταγγελία που συνυπογράφεται από την Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου, το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τον δήμαρχο Χαϊδαρίου και έστειλε εξώδικο που κοινοποιήθηκε σε όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς και σχετική καταγγελία στον εισαγγελέα, ενώ κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή εναντίον της COSΜΟΤΕ και του ιδιοκτήτη της ταράτσας που βρίσκεται η κεραία. Η αγωγή εκδικάζεται στις 8/9/99. Παράλληλα, σε επικυρωμένο έγγραφο, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για τη βλαπτικότητα των κεραιών, "θεωρείται σκόπιμο μέχρι την οριστικοποίηση των δεδομένων να αποφεύγεται η εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλπ.".

Η σκοπιμότητα, από την πλευρά της COSΜΟΤΕ, φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου από την COSΜΟΤΕ, στον πίνακα Α, ζητείται από τον αρμόδιο Διευθυντή Κατασκευαστικής Λειτουργίας και Συντήρησης της COSΜΟΤΕ Δ. Σκουλικάρη, να σημειώσει αν υπάρχουν σε κοντινές αποστάσεις σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί κλπ. Η απάντησή του Διευθυντή είναι αφοπλιστική και αστεία για όποιον επισκεφθεί το 2ο Δημοτικό, καθώς σημειώνει: "Δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, στα 200 μέτρα!".

Η ανταπάντηση των γονιών σε όλη αυτή την κατάσταση είναι συγκεκριμένη: "Το σχολείο δε θα ανοίξει αν δεν κατέβει η κεραία. Δε ζητάμε τη "σφράγισή" της όπως μας προτείνουν πολλοί. Ζητάμε να την γκρεμίσουν, διαφορετικά δε θα ανοίξουμε το σχολείο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε να παίξουν με τις ζωές των παιδιών μας", δήλωσε η Βαγγελιώ Βασιλακάκη - Θερμού, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ