ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν δημόσια υγεία για το λαό

Συγκέντρωση εργαζομένων στα νοσοκομεία χτες βράδυ

Την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μαζί με όλο το λαό για να λειτουργήσει το "Παπαγεωργίου" ως ΝΠΔΔ και να καλυφθούν οι θέσεις του με νέες προσλήψεις, διατράνωσαν με τη μαχητική τους πορεία χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των σωματείων τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία "Αγιος Δημήτριος" και "Αγ. Παύλος", η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, η Πρωτοβουλία Υγειονομικών για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, που περιλαμβάνει εργαζόμενους σ' όλα τα νοσοκομεία της πόλης, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου", εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Ελλάδας, συνδικαλιστές κ.ά.

Οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην Καμάρα, σχημάτισαν πορεία και αφού διέσχισαν την οδό Εγνατίας και τη Βενιζέλου έφθασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Με τα πανό τους και τα συνθήματά τους απαίτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά των κλινικών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, να μην καταργηθεί η μονιμότητα και να μην αλλάξουν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις. Επίσης, με το ψήφισμά τους ζήτησαν ο υγειονομικός χάρτης της χώρας να γίνει με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες για την υγεία του πληθυσμού και όχι με βάση τα κέρδη των επιχειρηματιών ή τη μείωση των κρατικών δαπανών. Να δοθούν λεφτά για να λειτουργήσουν όλα τα καινούρια νοσοκομεία και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο λαό. Τέλος, επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι η κυβέρνηση χαρίζει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, το "Παπαγεωργίου", στους ιδιώτες και με την τροπολογία που ψηφίστηκε αποδυναμώνονται τα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Ακόμη, τονίζεται ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, θα αρθεί η μονιμότητα και θα μετατραπούν οι εργαζόμενοι στο "Παπαγεωργίου" σε απασχολήσιμους.

Παίρνουν θάρρος οι φροντιστηριάρχες

Ζητούν να αναλάβουν αυτοί την ενισχυτική διδασκαλία!

Τη στιγμή που η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση απαξιώνεται και η παραπαιδεία γιγαντώνεται, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να καλοβλέπει πρόταση των φροντιστηριούχων να δοθεί η "ενισχυτική διδασκαλία" στα φροντιστήρια! Προχωρά έτσι σε μία ακόμα πρόκληση, καθώς συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι η πολιτική στην παιδεία και η αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" όχι μόνο δεν πλήττει την παραπαιδεία, αλλά ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους για την ιδιωτική κερδοσκοπία στο χώρο της παιδείας.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας συγκεκριμένα προτείνει να δοθούν χρήματα στην οικογένεια τού μαθητή και αυτός να επιλέξει το φροντιστήριο που θα ήθελε να παρακολουθήσει την πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία "όπως γίνεται με τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ". Για να υποστηρίξει την πρότασή της, η Ομοσπονδία επικαλείται ανάμεσα σε άλλα μείωση του κόστους της ενισχυτικής διδασκαλίας, απορρόφηση αδιορίστων εκπαιδευτικών κλπ. Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, την οποία επιφυλάχτηκε να εξετάσει ενόψει του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Πάντως, οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας περί μείωσης των φροντιστηρίων μέσα από τη "μεταρρύθμιση" - χρησιμοποιούσε μάλιστα ως αντιστάθμισμα στα φροντιστήρια το θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας - γρήγορα αποδείχτηκαν κούφια λόγια, καθώς οι μαθητές συνέρευσαν κατά χιλιάδες σε αυτά προκειμένου να ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό επιλεκτικό σύστημα του "ενιαίου" λυκείου. Η ακολουθούμενη στο χώρο της παιδείας πολιτική έχει δώσει ώθηση στην παραπαιδεία και οι φροντιστηριούχοι φαίνεται πως ανοίγουν πανιά με στόχο να παίξουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στις προτάσεις και τους στόχους που βάζει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας είναι η δημιουργία Οργανισμού Ιδιωτικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης "με σκοπό την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα εκπαίδευσης - κατάρτισης - απασχόλησης", λειτουργία "σχολείων δεύτερης ευκαιρίας", "η συμμετοχή στο έτος προετοιμασίας των μαθητών για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όταν θα δημιουργηθεί" κ.ά.

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Από αύριο η επαναληπτική δοκιμασία

Αρχίζουν αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μετεξεταστέους μαθητές της Β Λυκείου. Ο θεσμός των μετεξεταστέων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ισχύει φέτος για τελευταία χρονιά και τον επανέφερε κάτω από την πίεση των μεγάλων μαθητικών αγώνων της περασμένης χρονιάς. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Σεπτέμβρη.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τον αριθμό και το ποσοστό των μετεξεταστέων της Β Λυκείου. Οπως προκύπτει όμως, η ταύτιση των προαγωγικών εξετάσεων της Β Λυκείου με τις επιλεκτικές εισαγωγικές εξετάσεις είχε ολέθρια αποτελέσματα για τους μαθητές και απέδειξε τον επιλεκτικό ρόλο του "ενιαίου" λυκείου. Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες περιοχές της χώρας και παλιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου που αναφέρονταν στο 60% των σχολείων, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται τουλάχιστον στο 29%.

Με αφορμή τις εξετάσεις της Β Λυκείου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στο λύκειο, οι γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς επιβεβαιώνεται ο αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της "μεταρρύθμισης", που σπρώχνει τα παιδιά των εργαζομένων στον Καιάδα των ΤΕΕ. Οπως μάλιστα διαφαίνεται ένα σημαντικό τμήμα μετεξεταστέων δε θα προσέλθει στις επαναληπτικές εξετάσεις. Με αφορμή τα παραπάνω, όπως διαπιστώνουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, μία μερίδα γονιών που είχε σταθεί επιφυλακτικά απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις τώρα αλλάζει τη στάση του.

Προβληματισμό για το κατά πόσο θα λειτουργήσουν εύρυθμα τα σχολεία έχει δημιουργήσει και το γεγονός ότι στις 13 Σεπτέμβρη ξεκινούν και τα μαθήματα στα Λύκεια, ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα διδαχθεί για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου η ύλη της προηγούμενης τάξης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από τις 27 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

- Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη: Χημεία (Γενικής Παιδείας)

- Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη: Ιστορία (Γενικής Παιδείας)

- Σάββατο 4 Σεπτέμβρη: Φυσική (Γενικής Παιδείας)

- Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη: Μαθηματικά - Κλάδος Γεωμετρία (Γενικής Παιδείας)

- Τρίτη 7 Σεπτέμβρη: Αρχαία Ελληνικά (Γενικής Παιδείας)

- Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη: Μαθηματικά - Κλάδος Αλγεβρα (Γενικής Παιδείας)

- Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη: Νέα Ελληνικά - Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

- Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη: Βιολογία (Γενικής Παιδείας)

- Σάββατο 11 Σεπτέμβρη: Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) - Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη: Θρησκευτικά (Γενικής Παιδείας)

- Τρίτη 14 Σεπτέμβρη: Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς (Γενικής Παιδείας)

- Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

- Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη: Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά (Θετικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

- Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη: Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης)

Οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξετάσεων μέχρι τις 9 το πρωί, ενώ η εξέταση των μαθημάτων θα ξεκινά στις 9.30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν 13 Σεπτέμβρη και μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα διδαχθεί για τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου η ύλη της προηγούμενης τάξης, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί ή η εμπέδωση της οποίας δεν είχε επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Η διδασκαλία της διδακτέας ύλης για κάθε τάξη θα ξεκινήσει από τις 27 Σεπτέμβρη.

  • Στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων.
ΔΕΕ
Δράση με την έναρξη της χρονιάς

Την ανάγκη να μη χαθεί καθόλου χρόνος από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και άμεσα, η ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε προγραμματισμό και δράση ενάντια στη "μεταρρύθμιση" και τα προβλήματα που κατά παράδοση πια εμφανίζονται στα σχολεία επισημαίνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών". Μέχρι σήμερα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν κατόρθωσε να συνεδριάσει για να συζητήσει τη δράση του κλάδου και γι' αυτό η ΔΕΕ επιρρίπτει ευθύνες στην παράταξη της ΠΑΣΚ που ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας.

Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις δασκάλων

Ανακοινώθηκαν χτες, με καθυστέρηση, από το υπουργείο Παιδείας οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) σε ΠΥΣΠΕ των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται καλούνται να παρουσιαστούν στις θέσεις τους την 1 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε σύνολο 3.913 αιτήσεων ικανοποιήθηκαν οι 2.671,δηλαδή ποσοστό 68,26%.Από αυτούς που αποσπώνται, οι 1.958 είναι δάσκαλοι, οι 387 νηπιαγωγοί, 108 είναι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, 138 είναι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και 80 είναι Μουσικοί.

Σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο Internet στη διεύθυνση www.ypepth.gr.

Πώς επιλέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της "ΟΣΚ ΑΕ";

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης,με αφορμή τη διαδικασία επιλογής του Εμμ. Μπαλτά ως διευθύνοντα Συμβούλου της "Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ".

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές, επιλέχτηκε ως διευθύνων Σύμβουλος της "ΟΣΚ ΑΕ" ο Εμμανουήλ Μπαλτάς, ο οποίος μέχρι τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία ήταν διευθυντής συντονιστής του ΟΣΚ που λειτουργούσε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η επιλογή του όμως ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία και συγκεκριμένα την "DRM ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΕ".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους δύο υπουργούς ποιος ο λόγος ανάθεσης του θέματος σε ιδιώτη σύμβουλο, ποιος από τους υποψηφίους επιλέχτηκε από τον σύμβουλο και αν οι υπουργοί επέλεξαν αυτόν ή άλλον και γιατί.

Επίσης, οι δύο βουλευτές ζητούν από τους δύο υπουργούς να κατατεθούν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα έγγραφα με όλες τις αιτήσεις των υποψηφίων με τα συνημμένα δικαιολογητικά τους, την έκθεση της εταιρίας συμβούλων, καθώς και το σκεπτικό υιοθέτησης ή απόρριψης της πρότασης της εταιρίας συμβούλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ